Wellington

Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland

De hoofdstad van het land van de Kiwi wordt in het Maori ook wel Te Whanganui-a-Tara genoemd en ligt in het zuidelijkste puntje van het Noordereiland. De stad heeft een levendig centrum met aan de noordkant Victoriaanse herenhuizen. Wellington is letterlijk en figuurlijk het verbindingspunt tussen het Noorder- en Zuidereiland. Het is interessant om er een paar dagen te verblijven tijdens jouw rondreis door Nieuw-Zeeland. Zo is het centrum goed te bewandelen binnen een dag. Je kunt er lekker eten en een drankje drinken in Cuba Street of Courtenay Place en vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan het Te Papa museum. Maak een fietstocht naar Mount Victoria voor een mooi uitzicht over de stad of wandel door de Botanic Gardens. Ook is het mogelijk om naar de punt van Red Rock te lopen om hier de zeeleeuwen op de rotsen aan de kust te zien liggen. Er is dus meer dan voldoende te beleven in deze relaxte stad.

 

 

Geschiedenis van Wellington

Wellington werd in 1840 gesticht vanwege zijn strategische ligging. Al eeuwen daarvoor werd het gebied door de Maori bewoond, want volgens de legendes kwam de Polynesische ontdekker Kupe al rond 1000 na Christus in dit gebied. Willem Wakefield kocht het gebied voor geweren en sieraden en stichtte daarna de nederzetting Wellington. De stad groeide in een snel tempo in de twintigste eeuw door de invloedrijke kunstbeweging.

 

Kaart van Wellington

Aan het zuidelijke puntje van het Noordereiland, als verbindingspunt tussen het Noorder- en Zuidereiland, ligt de stad Wellington op en tegen de heuvels. De stad heet ook wel de ‘windy-city’ door de harde wind die door de stad waait, afkomstig van zee. Wellington is niet de grootste stad van Nieuw-Zeeland, maar wel het culturele centrum van het land.

 

 

Weer in Wellington

Doordat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgedraaid ten opzichte van Europa. Zo is het in de maanden december tot en met maart zomer en juist in de maanden juni tot en met september winter. In januari is het overdag gemiddeld 18 graden, maar dat kan in juli dalen naar 10-11 graden. Meer weten over de beste reistijd in Nieuw-Zeeland? Bekijk ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden in Wellington

1. Te Papa museum

Aangezien Wellington de culturele hoofdstad is, mag een bezoek aan het Te Papa museum natuurlijk niet ontbreken. Het nationale museum heeft altijd wel een bijzondere tentoonstelling om te bekijken. Naast de kunst, Maori-geschiedenis en cultuur-informatie is het ook een van de meest interactieve musea.

 

    

 

2. Botanic Gardens

In veel steden zijn er tegenwoordig botanische tuinen te vinden. Heerlijk om doorheen te wandelen en te ontspannen. De kronkelige heuvelpaden zijn een populaire plek voor de inwoners van Wellington. Zo is er een rozentuin, een begoniakas, maar ook een grote broeikas in Victoriaanse stijl.

 

3. Mount Victoria

Op zo’n 200 meter boven de stad Wellington bevindt zich Mount Victoria. Met mooi weer is het mogelijk om kilometers over de stad te kijken. Wandel of neem een hop-on hop-off bus om boven te komen. Zeker met zonsopgang is het zeer indrukwekkend.

 

 

4. Ritje met de kabelbaan

Niet te missen is de kabelbaan in Wellington, welke je onder andere naar de Botanic Gardens en het Cabel Car Museum brengt. Begin 1900 werd deze kabelbaan gebouwd en hij wordt niet alleen door de toeristen gebruikt, maar ook zeker door de lokale bewoners. Reizend vanaf Lambton Quay ben je binnen 5 minuten boven en is er een prachtig uitzicht over de stad en de haven.

 

 

5. City Gallery Wellington

In dit museum zijn verschillende tentoonstellingen op het gebied van design en beeldende kunst te vinden, met onder andere werken van lokale kunstenaars. Bezoek ook het koffiehuis en geniet hier van een lunch.  

Top 3 leuk om te doen in Wellington

1. Cuba Street District

 In het centrum van Wellington ligt het Cuba Street District, een autovrije straat om heerlijk te genieten van een wandeling. Ga lekker shoppen in een van de vele boetiekjes, maar vergeet zeker niet om een lekkere lunch of diner te nuttigen met een lekker drankje.

 

 

2. The Weta Cave

In Nieuw-Zeeland zijn films zoals The Lord of the Rings en The Hobbit opgenomen vanwege de fantastische landschappen. Bezoek daarom het eiland Miramar met de bekende Weta Cave. Hier zijn een aantal locaties terug te vinden welke ook in de films te zien zijn.

 

3. Zealandia

In Zealandia is het genieten voor diegenen die van de natuur en dieren houden. Wandel hier over een van de paden door de nagebootste jungle. Spot de inheemse vogelsoorten en bijzondere dieren in het park dat ook wel Karori Wildlife Sanctuary genoemd wordt.

Tijdens deze rondreizen reist u naar Wellington
Nieuw-Zeeland-Auckland-Skyline-2
Voorbeeldreis Nieuw-Zeeland

Rondreis Nieuw-Zeeland per auto: Hoogtepunten Nieuw-Zeeland

Noordereiland: Auckland > Bay of Islands, stranden > Coromandel > Rotorua Maori > Tongariro > Wellington > Zuidereiland: Abel Tasman > Punakaiki > Franz Josef > Queenstown > Te Anau, Milford Sound > Dunedin > Mount Cook, natuur > Christchurch

De adembenemend mooie kust bij Coromandel
Voorbeeldreis Nieuw-Zeeland

Rondreis Nieuw-Zeeland per auto: Nieuw-Zeeland in 5 weken

Noordereiland: Auckland > Bay of Islands > Coromandel > Rotorua > New Plymouth > Martinborough > Wellington > Zuidereiland: Kaikoura > Marlborough Sound > Abel Tasman > Franz Josef > Wanaka > Milford Sound > Catlins > Dunedin > Mount Cook > Christchurch

Uitzichten over de rotsen van Coromandel, Nieuw-Zeeland
Voorbeeldreis Nieuw-Zeeland

Rondreis Nieuw-Zeeland per auto: Noordereiland in 3 weken

Noordereiland: Auckland > Coromandel, kustlijn > Rotorua > Ruatoria, zonsopkomst > Gisborne > Napier, Art Deco > Martinborough, wijnen > Wellington > Tongariro National Park > Matamata, Hobbiton > Bay of Islands, stranden > Matakana