Rotorua

Borrelende modderpoelen in Rotorua

Rotorua staat bekend om de stomende warmwaterbronnen, exploderende modderpoelen en spuitende geisers. Het is één van de meest thermische gebieden van Nieuw-Zeeland en daarnaast ook één van de mooiste gebieden. Bij aankomst in de stad komt de sterk ruikende zwavelgeur je direct tegemoet, het heeft iets weg van rotte eieren. De bijnaam van de stad is dan ook niet voor niets “Sulphur City”. Rotorua is ook dé plek om kennis te maken met de Maori-cultuur, de stad is voor de Maori namelijk een heilige plek. Ga daarnaast vooral wandelen, mountainbiken of raften in de spectaculaire natuur in de omgeving. Je zult je in Rotorua zeker niet vervelen tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland.

 

 

Geschiedenis van Rotorua

Rotorua betekent in Maori “tweede meer”. Lake Rotorua was het tweede meer dat het Maori-opperhoofd Ihenga heel lang geleden ontdekte. De thermische activiteit in het gebied is van vulkanische oorsprong, echter was de laatste hevige vulkaanuitbarsting waarbij doden vielen in 1886. Lake Rotorua is een kratermeer dat ongeveer 240.000 jaar geleden, door een vulkaanuitbarsting, is ontstaan. De stad Rotorua is nog niet zo oud, pas in 1880 nam de regering van Nieuw-Zeeland het besluit om de stad te bouwen. De bedoeling was van de stad een kuuroord te maken met onder andere het badhuis. Tegenwoordig bevindt zich in het oude badhuis het Rotorua-museum. In dit museum leer je meer over de geschiedenis en cultuur van de Maori, een aanrader!

 

Kaart van Rotorua

Rotorua ligt op het noordelijke deel van het Noordereiland. De stad ligt direct aan Lake Rotorua, op Lake Taupo na is dit het grootste meer van het Noordereiland. Midden in het meer ligt Mokoia Island, een klein wildreservaat dat een toevluchtoord is voor bedreigde vogelsoorten. Het eiland is een heilige plaats van de Maori en is de plek van meerdere legendes. In het compacte centrum van de stad zijn veel bezienswaardigheden op loopafstand. De meeste warmwaterbronnen en geisers liggen aan de rand van de stad, zo’n 5 minuten rijden.

 

Weer in Rotorua

Rotorua heeft een gematigd zeeklimaat, met een duidelijk verschil tussen de seizoenen. Door de aanwezigheid van vulkanen is de gevoelstemperatuur hier altijd een paar graden hoger. Dit komt doordat de wind meestal een warme wind is. In de zomer (december tot en met maart) is de gemiddelde temperatuur 23 graden terwijl de gemiddelde temperatuur in de winter (juni tot en met augustus) zo’n 15 graden is. Het voorjaar (oktober en november) is naast de zomer ook een uitstekende periode om te reizen. Voor een totaaloverzicht van het weer in Nieuw-Zeeland, verwijzen wij je graag naar ons klimaatoverzicht.

Belangrijke bezienswaardigheden in Rotorua

1. Geisers en warmwaterbronnen

Dit is één van de belangrijkste redenen om Rotorua te bezoeken, de stomende modderpoelen en spuitende geisers! Er zijn verschillende plekken in Rotorua waar dit bijzondere natuurverschijnsel te bewonderen is. Het bekendste thermengebied is “Te Puie” en is gelijk ook de meest bezochte bezienswaardigheid van Rotorua. Maar Wai-O-Tapu, het “thermal wonderland” is ook zeker een bezoek waard. Hier bevindt zich de reusachtige spuitende geiser “Lady Knox”. Ook in andere gebieden zoals Waimangu Volcanic Valley en Orakei Korako kun je heerlijk wandelen en genieten van de stomende warmwaterbronnen.

 

 

2. Lake Roturua

In de omgeving van Rotorua liggen 16 meren, de stad wordt dus omringd door water! Lake Rotorua is het grootste meer in de omgeving en ligt direct aan de oever van het stadje. Ga picknicken aan de oever of maak een ontspannende boottocht. Neem een kijkje bij het kleine eilandje Mokoia Island, wat midden in het meer gelegen is. Je hebt veel kans op het zien van prachtige, zeldzame vogels. Neem ook eens een kijkje bij de Tutea Falls en zie hoe het water (en soms ook raftingbootjes) zich hier naar beneden stort.

 

3. Tamaki Maori Village

Dit culturele dorpje is speciaal gebouwd om toeristen kennis te laten maken met de Maori-cultuur. Het dorp is precies nagebouwd zoals het er vroeger ook uitgezien zou hebben. Het hele gebeuren is vrij commercieel, maar geeft toch een goed beeld van de Maori-leefstijl. Er zijn gedurende de dag diverse shows waarbij je dans, zang en kleding van de Maori aanschouwt. Ken je de wereldberoemde haka-dans al? Je kunt nu zelfs deelnemen aan een workshop om de haka te leren.

 

    

 

4. Polynesian Spa

Deze spa ligt op loopafstand van het centrum en direct aan Lake Rotorua. Heerlijk om een dagje te relaxen tijdens uw Nieuw-Zeeland vakantie! De natuurlijke warmwaterbronnen hebben verschillende temperaturen en het water schijnt zelfs een helende werking te hebben. Neem een lekkere massage of geniet buiten vanaf het warmwaterbad van het prachtige uitzicht op Lake Rotorua. Na vandaag kun je er weer helemaal tegenaan!

 

Top 3: leuk om te doen in Rotorua

1. Wandelen

Vlakbij de stad bevindt zich het Redwoods Whakarewarewa Forest, een bos met meters hoge bomen die gigantische stammen hebben. De bomen zijn soms zo groot dat ze met drie man nog niet te omarmen zijn. Er zijn verschillende wandelroutes in het bos te vinden. Enkele korte routes zijn de Waitawa Walk (3,4 km) en de Redwood Memorial Grove track (2 km), maar er zijn ook veel langere wandelroutes te vinden. Een prachtige, groene omgeving met schitterende uitzichtpunten.

 

    

 

2. Mountainbiken

Het Redwoods Whakarewarewa Forest staat ook bekend als één van de mooiste plekken om te mountainbiken ter wereld! Je fietst hier over de oudste mountainbiketrails van Nieuw-Zeeland welke lopen over vulkanische bodem. Het zijn uitdagende paden rondom een indrukwekkend landschap. Met ongeveer 130 kilometer aan mountainbike paden is er ruimte voor alle niveaus, van beginners en families tot experts die opzoek zijn naar extreme actie.

 

3. Raften

Voor de echte thrillseekers is raften bij Rotorua een must! De Kaituna-rivier (ook wel Okere-rivier genoemd) staat wereldwijd hoog aangeschreven als het om raften gaat. Heftige stroomversnellingen met als hoogtepunt de 7 meter hoge waterval waar je vanaf vaart, de Tutea Falls. Vergeet niet te genieten van de mooie omgeving waar je tijdens het raften doorheen vaart, ook hier is het namelijk prachtig!

 

Tijdens deze rondreizen reist u naar Rotorua
Uitzichten over de rotsen van Coromandel, Nieuw-Zeeland
Voorbeeldreis Nieuw-Zeeland

Rondreis Nieuw-Zeeland per auto: Noordereiland in 3 weken

Noordereiland: Auckland > Coromandel, kustlijn > Rotorua > Ruatoria, zonsopkomst > Gisborne > Napier, Art Deco > Martinborough, wijnen > Wellington > Tongariro National Park > Matamata, Hobbiton > Bay of Islands, stranden > Matakana

Rotorua-Totally-Tarawera-Glamping-1
Voorbeeldreis Nieuw-Zeeland

Bouwsteen Nieuw-Zeeland: Glamping Rotorua

Noordereiland

 

Met een watertaxi naar de glamping-tent aan Lake Tarawera nabij Rotorua, waar je midden in de natuur verblijft en helemaal tot rust komt.