Christchurch

Op stedentrip in Christchurch

Kia Ora in Christchurch, de grootste stad van het Zuidereiland. Een unieke bestemming tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland waar cultureel erfgoed hand in hand gaat met een vernieuwde, innovatieve stad. De stad straalt een Engelse sfeer uit met Victoriaanse huizen en veel groen. Je kijkt je ogen uit met alle indrukwekkende kunstwerken en monumenten. Wist je dat Christchurch voor een derde uit parken en tuinen bestaat? Struin door de groene omgeving in Hagley Park en de botanische tuinen en ga op zoek naar de mooiste street art, verscholen in het centrum. Bij de Bridge of Remembrance worden soldaten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog herdacht. Voor een koffiepauze moet je bij New Regent Street zijn, met fotogenieke, pastelkleurige panden uit de jaren 30 en leuke winkeltjes en koffietentjes.

 

 

Geschiedenis van Christchurch

De stad is in 1848 gesticht door Engelse kolonisten. Christchurch heeft zijn naam te danken aan Christ Church, een college en kathedraal in Oxford, Engeland. De Europese sfeer is nog altijd terug te zien in het hedendaagse straatbeeld, met veel groen en prachtige Victoriaanse gebouwen.

Velen herinneren zich Christchurch als de stad die in 2010 en 2011 hard werd getroffen door zware aardbevingen, waarbij een groot deel van de stad werd vernield. Tijdens de aardbeving op 22 februari 2011 met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter vielen maar liefst 185 doden. Duizenden mensen raakten werkloos en velen verloren hun huis. De afgelopen jaren hebben de overheid en de bevolking er alles aan gedaan om de stad weer op te bouwen. De schade is nog steeds zichtbaar, maar Christchurch heeft zich weer opgebouwd tot een verrassende, hippe en kleurrijke stad vol creatieve projecten. Wil je meer te weten komen over de periode van de aardbevingen? Bezoek dan het Quake City museum.

 

Kaart van Christchurch

De grootste stad van het Zuidereiland ligt aan de westkust van het eiland. Met een internationale luchthaven is Christchurch vaak het begin of einde van een rondreis door Nieuw-Zeeland. In een kwartiertje rijd je van de luchthaven naar het centrum van de stad. Het centrum is vrij compact en daardoor goed te voet te verkennen. Een andere leuke manier om te stad te verkennen, is met de historische tram.

Vanuit Christchurch zijn ook enkele prachtige treinreizen mogelijk. De bekende TranzAlpine doorkruist het Zuidereiland dwars door de indrukwekkende Southern Alps tussen Christchurch en Greymouth. De Coastal Pacific trein tussen Picton en Christchurch vinden wij ook een echte aanrader, met een bezoek aan de wijnregio Marlborough en een tocht op zee bij Kaikoura zoekend naar onder andere walvissen en dolfijnen.

 

 

Weer in Christchurch

Christchurch heeft te maken met een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn aangenaam met veel zonuren. De winters zijn mild met een temperatuur rond de 10 graden. Het weer kan echter snel omslaan en het kan ook vriezen in de winter. Het hele jaar door regent het in Christchurch, met de meeste neerslag in de winter. Met temperaturen van rond de 20/22 graden Celsius is de zomer van december tot en met maart de beste reistijd. Meer lezen over het klimaat in Nieuw-Zeeland? Bekijk ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden

Van een verwoeste stad verwacht je misschien niet heel veel. Toch heeft Christchurch zich goed opgebouwd tot de hippe en innovatieve stad die het vandaag is. Wij geven je graag onze top 5 bezienswaardigheden in het centrum van de stad.

 

1. Parken, parken en nog eens parken

Het Hagley Park is een fijne en groene plek om even tot rust te komen. In de Christchurch Botanical Gardens zie je een prachtige collectie van exotische en inheemse planten en bloemen, rozenperken, watertuinen, gazons, bossen en kassen. De tuinen worden grotendeels omsloten door een lus van de Avon-rivier. Een mooi gebied waar je uren kunt wandelen, relaxen of picknicken. De schade van de aardbevingen is grotendeels hersteld, maar er zijn nog enkele gebouwen in de parken gesloten wegens restauratie.

 

   

 

2. Verken de stad met de historische tram

De historische tram biedt met 17 haltes de ideale citytour. Een heel rondje met de tram duurt ongeveer 50 minuten. Onderweg passeer je de meeste bezienswaardigheden van de stad. Stap onderweg uit bij onder andere het gezellige New Regent Street en Cathedral Square.

 

3. Cathedral Square en de Christchurch Cathedral

Een bezoekje aan Cathedral Square, het gezellige hart van de stad, mag niet ontbreken. Je vindt er meerdere historische gebouwen, zoals het Old Government Building en het fraaie Regent Theatre. De kathedraal op Cathedral Square, gebouwd tussen 1864 en 1904, is altijd de grote trots van de stad geweest. Helaas is een groot deel van de kathedraal tijdens de aardbeving van 2011 ingestort. Tegenwoordig domineren de ruïnes van de kathedraal Cathedral Square. In 2013 is een tijdelijke kerk, de Cardboard Cathedral, opgebouwd van staal, hout en karton. Het is een van de weinige gebouwen ter wereld dat grotendeels bestaat uit karton. In 2017 is, na inzet van de inwoners, besloten de kathedraal te restaureren. Het gaat nog jaren duren voor deze renovatie klaar is.

 

   

 

4. 185 Empty White Chairs

Vlak bij de Cardboard Cathedral vind je het indrukwekkende monument 185 Empty White Chairs, ontworpen door de lokale kunstenaar Pete Majendie. Het monument is gebouwd op de plek van de afgebroken St Paul’s Church. 185 witte stoelen dienen als gedenkteken voor de slachtoffers van de aardbeving in 2011. Elke identieke stoel staat voor een omgekomen persoon.

 

5. Canterbury Museum

Dit is een belangrijk museum in Nieuw Zeeland met veel hedendaagse en historische kunst met in het bijzonder de Maori-kunstwerken. Het museum bezit een grote collectie voorwerpen uit Antarctica. Ook de collectie met opgezette vogels is indrukwekkend. Je vindt er een skelet van een moa, een gigantische vliegende vogel die uitstierf kort nadat de mens voet aan wal zette in Nieuw-Zeeland.

Top 3: leuk om te doen in Christchurch

Wij geven je graag nog wat leuke tips om te doen tijdens je verblijf in Christchurch.

 

1. Bezoek de foodmarket Little High Eatery

Liefhebber van lekker eten? Bezoek dan Little High Eatery! Een sfeervolle foodmarket waar je gerechten proeft uit onder andere Mexico, Thailand, Japan en Korea. Er is genoeg keuze voor iedereen.

 

2. Christchurch Gondola

Nieuw-Zeeland staat natuurlijk voornamelijk bekend om de indrukwekkende natuur. Al snel buiten de stad maak je kennis met de meest prachtige landschappen. Stap in de Christchurch Gondola, ten zuidoosten van de stad, en laat je naar Port Hills brengen. Het uitzicht onderweg en bovenop is adembenemend! Je kijkt uit over zowel de stad, als de Canterbury Plains en de Nieuw-Zeelandse Alpen.

 

3. Fietsexcursie door de stad

Een ideale kennismaking met Christchurch krijg tijdens deze leuke en begeleide fietstour. De routes zijn gemakkelijk te fietsen en je passeert een combinatie van parken, cultureel erfgoed, ultramoderne architectuur en kunst. De gids wijst je op interessante feitjes en zal meer informatie geven over Christchurch. Deze excursie meenemen tijdens uw Nieuw-Zeeland vakantie? Laat het ons weten.

Tijdens deze rondreizen reist u naar Christchurch
Nieuw-Zeeland-Marlborough-Sounds-uitzicht
Voorbeeldreis Nieuw-Zeeland

Rondreis Nieuw-Zeeland per auto: Uitgebreid Zuidereiland

Zuidereiland: Christchurch > Twizel, Mount Cook > Dunedin > The Catlins > Stewart Island, wildlife > Te Anau, Milford Sound > Queenstown > Franz Josef Glacier > Abel Tasman, mooie baaien > Marlborough Sound > Blenheim > Kaikoura, walvissen

Nieuw-Zeeland-Tranzalpine2
Voorbeeldreis Nieuw-Zeeland

Bouwsteen Nieuw-Zeeland: Tranzalpine Treinreis

Zuidereiland

 

Doorkruis het Zuidereiland dwars door de Southern Alps met deze adembenemende treinreis van Christchurch naar Greymouth aan de westkust. Neem plaats achter een panoramaraam en geniet!

Nieuw-Zeeland-Coastal-Pacific-Train
Voorbeeldreis Nieuw-Zeeland

Bouwsteen Nieuw-Zeeland: Coastal Pacific Trein

Zuidereiland

 

Een spectaculaire treinreis van Picton naar Christchurch waar de wijnen van het Marlborough wijngebied worden gecombineerd met de walvissen bij Kaikoura!