terug naar het overzicht

Rondreis Heel Myanmar overland

Nou ja, bijna helemaal overland dan. Er zit 1 binnenlandse vlucht in omdat het niet anders kan. Wat weinig reizigers doen zijn de overland routes Bago-Pyay-Bagan en Mandalay- Kalaw.

U ziet hier nog het échte Birmese leven waar de lokale bevolking nog niet zo gewend is om toeristen tegen te komen.

Wat maakt deze reis bijzonder
Tip: Ballonvaart bij Bagan
Treinreis door landelijk Birma
Indrukwekkende bergen bij Kalaw
Renee2
Renée
Myanmar vind ik een ontdekking! Wat heb ik genoten: al die glans en die aardige mensen, die blij zijn dat je komt. U weet me te vinden.
Prijsindicatie vanaf € 2750,- per persoon
Reisduur: 23 dagen / 22 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Heel Myanmar overland

Dag 1            Aankomst Yangon

Dag 2            Kyaiktiyo

Dag 3            Bago

Dag 4            Pyay

Dag 5            Pyay

Dag 6            Mount Popa

Dag 7            Bagan

Dag 8            Bagan

Dag 9           Monywa

Dag 10         Mandalay

Dag 11         Mandalay

Dag 12         Mandalay

Dag 13         Pyin Oo Lwin

Dag 14         Hsipaw

Dag 15         Hsipaw

Dag 16         Mandalay

Dag 17         Kalaw

Dag 18         Kalaw

Dag 19         Inle Lake

Dag 20         Inle Lake

Dag 21         Inle Lake

Dag 22         Yangon

Dag 23         Vertrek Yangon

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Yangon

Myanmar-Yangon-Shwedagon pagode(13)

U wordt door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht (privé-transfer).

 

Kennismaking met Yangon, halve dagtocht.

U bezoekt de Sule-pagode en de kolossale, liggende Boeddha Chaukhtatkyi. U wandelt vervolgens door het koloniale centrum met zijn vele imposante Engels-koloniale gebouwen (helaas staan er wel een paar gebouwen leeg die er wat verwaarloosd bij staan). Het Bogyoke Aung San museum is ook een bezoek waard (gelegen in het Oude huis van Aung San), de naam is misschien niet een heel bekend maar de meeste mensen zullen de naam Aung San herkennen vanwege zijn dochter, Aung San Suu Kyi. Ze is de meest herkenbare figuur in de strijd voor de democratie in Myanmar en bracht het grootste deel van twee decennia onder huisarrest door (gesloten op maandag en feestdagen). En tenslotte naar het meest indrukwekkende tempelcomplex van Azië: de Shwedagon-pagode.

 

Informatie Yangon:

Yangon is een miljoenenstad, ook Yangon gaat mee in de vaart der volkeren en daar horen ook de files bij. Echte wolkenkrabbers zult u er niet aantreffen, wel zijn er al hoge gebouwen. De stad is met voornamelijk laagbouw in de breedte gegroeid. Er leven aanzienlijke Chinese en Indiase gemeenschappen temidden van de Birmezen. Ze hebben hun tradities en gewoontes in ere gehouden. Yangon is zeer interessant met zijn glanzende pagodes, Brits-koloniale stadsdeel bij de rivier en de straatjes waar de lokale bevolking leeft.

De eeuwenoude, markante Sule-pagode domineert het stadscentrum. De ochtend begint met de monniken en nonnen die in alle stilte hun dagelijkse kost ophalen langs de deur. In de theehuizen is het al vroeg een drukte van belang. De bazaars rondom de Bogyoke Aung San-markt (ook wel Scott-market genoemd) vullen zich met enthousiaste marktlieden. Verse groenten en fruit, cassettebandjes met de laatste top-tien hits, Birmese jade en goud liggen te wachten op kopers.

 

‘Mingalabar!’ klinkt het vriendelijk uit de mond van een marktkoopvrouw als zij een toerist ontdekt in de menigte.

Een ontluikende glimlach volgt. Haar gezicht is prachtig versierd met thanakapoeder, het Birmese antwoord op de westerse make-up.

De poeder is afkomstig van de sandelhoutboom en dient als make-up en als bescherming tegen de felle zon. Meisjes en vrouwen in het hele land sieren hun gezichten hiermee (soms zelfs mannen).

 

Vanaf alle plaatsen in Yangon zichtbaar: de Schwedagon-pagode, een hoogtepunt van het land. De pagode draagt een gewicht aan goud van zo'n 600 ton(!) en vormt een van de grootste goudreserves ter wereld; met een hoogte van bijna honderd meter ontwaart u vanaf enkele kilometers het symbool van de ruim 2500 jaar Birmese beschaving. In Yangon zijn restaurants van alle niveau's aanwezig.

Een absolute aanrader is echter Le Planteur, gevestigd in een Brits-koloniaal huis; rekent u op westerse prijzen.

U dient wel (bijv. via uw gids of het hotel) te reserveren, er zijn er meer die dit leuk vinden.

 

Overnachting in Yangon.
Inclusief auto/busje met chauffeur.

Dag 2 Yangon - Kyaiktiyo

U reist in ongeveer 5 uur door het mooie landschap van Mon State naar Kyaiktiyo, waar zich de Golden Rock bevindt. Halverwege Yangon en Bago ligt een van de grootste militaire begraafplaatsen van Zuidoost-Azië: Taukkyan. Het is een indrukwekkend eerbetoon aan de vele geallieerden, die in de Tweede Wereldoorlog vochten in Assam en Myanmar. Achter de 6.374 graven is een monument gewijd aan bijna 27.000 gevallen die geen graf toebedeeld kregen. U kunt hier een bezoek aan brengen, als u daar interesse in heeft.

 

Als u voor 10 uur in Bago bent kunt u de monniken in de rij zien staan bij het klooster waar ze dan hun laatste maaltijd van de dag krijgen. Hier is het allemaal nog wel veel en veel kleinschaliger dan in Amarapura bij Mandalay. Voordeel, het is ook een stuk minder toeristisch!

U rijdt door naar Kyaiktiyo.

 

Informatie Kyaiktiyo:

Het goud van duizenden tempels en het groen van duizenden palmbomen; het zijn de dominante kleuren van Mon State. Op weg naar een van belangrijkste heiligdommen van Myanmar ontwaart u een betoverend landschap. Het bedevaartsoord rondom Kyaiktiyo, de Gouden Rots, is een wereldwonder op zich. Een met goud bedekte rots balanceert boven een diepe afgrond. Volgens een legende behoudt de gouden kei haar wankele evenwicht op de rots door de aanwezigheid van een haar van Boeddha. Met name in het bedevaartseizoen van november tot maart komen duizenden Birmese pelgrims hier naartoe. Met een lokale truck rijdt u hutjemutje naar boven, tot u bijna bij de toegang tot de Golden Rock bent. Het is ook mogelijk om het laatste stuk per kabelbaan af te leggen. Vanaf het eindpunt waar u wordt afgezet met de truck of de kabelbaan is het nog 10 minuten lopen naar de tempel.

 

Overnachting in Kyaiktiyo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur (ter plekke betaalt u de lokale truck en de entreegelden).

Dag 3 Kyaiktiyo - Bago

Kyaikthiyo-goudenrots3(8) Myanmar-Bago-monnik-beschermingzon(8)

U geniet in de ochtend van de mooie zonsopgang (als de wolken geen spelbrekers zijn) bij de Golden Rock. Na uw ontbijt vertrekt u richting Bago. Bij aankomst in Bago u heeft tijd om ook de rest van dit stadje te bezoeken; ook hier is een heel mooie pagode, de grootste van Myanmar, de Shwemadaw Pagode.

 

Informatie Bago:

Volgens de overleveringen werd Bago in het jaar 573 na Christus gesticht door twee Mon-prinsen. Zij zagen een vrouwtjeszwaan staan bovenop een mannetjeszwaan op een eiland in een meer. Dit werd door hen gezien als een gunstig voorteken om op deze plaats de stad Hanthawady, het koninkrijk van de zwaan, te stichten. Vanaf het jaar 1287 tot 1539 was de stad het centrum van het Mon-koninkrijk in zuidelijk Myanmar. De wrede Birmaanse koning Alaungpaya vernietigde de stad in 1757. Pegu, zoals het toen heette, verloor haar plek als belangrijke havenstad vanwege een verandering van de rivierloop.

 

Tegenwoordig is Bago een redelijk snelgroeiend stadje, die zijn naam ontleent aan de rivier de Bago, die dwars door het centrum stroomt. Het is hier een drukte van belang, iedere ochtend strijken talrijke marktlieden aan de oevers neer. Glanzend middelpunt van de stad is de Shwemawdaw-pagode, 114 meter hoog en met bladgoud bedekt.

 

Overnachting in Bago.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 4 Bago - Pyay

In ruim een halve dag (ongeveer 5 uur) rijdt u vandaag naar Pyay, gelegen in de bedding van de Ayeyarwaddy-rivier, tussen Bagan en Yangon in. Het landschap is glooiend en lieflijk. Bij aankomst bezoekt u de Shesandaw pagode. De pagode is gelegen op een heuvel waarvan u een prachtig uitzicht heeft op de Ayeyarwaddy rivier en de stad.

 

Informatie Pyay:

Pyay is de enige plaats in Myanmar wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Pyay is een rustig stadje, dat nauwelijks door toeristen wordt bezocht. Het ligt in een mooie groen landschap aan de Ayeyarwady-rivier, die dwars door het land stroomt. In het verre verleden was Pyay door zijn ligging aan de rivier een belangrijk handelscentrum. De Shwesandaw-pagode is de moeite van een bezoek waard; deze ligt op een heuvel, vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de Ayeyarwady-rivier. Ook de Sehtetgy-pagode, met de enorme zittende boeddha is interessant. Deze indrukwekkende boeddha is vanaf de Shwesandaw-pagode al te zien. En verder: dwaalt u door het stadje, leuke ontmoetingen zullen ongetwijfeld uw deel zijn.

 

Overnachting in Pyay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 5 Pyay

Myanmar-Pyay-bevolking-hoed(8) DSCF0714(8) Myanmar-Pyay-monnik-paraplu-oranje(8)

Een prachtige dagtocht vandaag: boottocht en het werelderfgoed Sri Kestra. Met uw chauffeur rijdt u in ongeveer twee uur, gedeeltelijk langs de Ayeyarwady-rivier, naar het dorp Htonbo. Daar vandaan maakt u een boottocht op deze rivier stroomafwaarts naar Mount Akauk. Het weelderig groene landschap heeft ravijnen, kloven en waterpartijen. In de rotsen zijn honderden Boeddhabeelden uitgehouwen, zeer indrukwekkend. Als u wilt, dan kunt u hier een stukje de berg op. Het is een pittig klimmetje, maar zeker de moeite waard!

Tip: Denk dus aan goed schoeisel.

 

Terug naar Pyay. Uw chauffeur staat u op te wachten om naar het historische stadje Phu te gaan, waar oudheden de rijke geschiedenis laat zien; door Unesco is het opgenomen in de lijst van werelderfgoederen.

 

Overnachting in Pyay.

Inclusief ontbijt, auto/busje met chauffeur en boottocht.

Dag 6 Pyay - Mount Popa

U rijdt in ongeveer 8 uur via een mooie, landelijke route naar Mount Popa. Een lange reisdag!

U zult merken dat de vegetatie zo halverwege verandert, u komt in een droger gebied. Af en toe ziet u ook cactussen.

 

Informatie Mount Popa:

Ten zuidoosten van Bagan ligt de heilige berg Popa; deze torent boven de vrij warme Myingyan-vlakteuit, vanuit de wijde omgeving kunt u de enorme, vrijstaande berg in het landschap ontwaren. De berg is ooit ontstaan na een aardbeving. Mount Popa is de heiligste berg van Myanmar en een pelgrimsoord van Birmezen, omdat het ook de plek is waar de 37 nats of geesten worden aanbeden. Draag geen zwarte of rode kleding, zeg geen slechte dingen, vloek niet en neem geen vleesproducten mee. Een slecht gestemde nat betekent onheil. Het is wel een hele klim: u volgt een steil, overdekt pad, u doet er bergopwaarts zo’n half uur/ drie kwartier over. Bent u eenmaal bovenop aangeland, dan lijkt het door de vele kloostertjes en witte pagodes wel of u in een sprookje bent beland. En dan het uitzicht: het panorama over de vlaktes rond Bagan behoort tot de mooiste van het land.

 

Overnachting bij Mount Popa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 7 Mount Popa - Bagan

De berg op, geniet van het wondermooie uitzicht.

Hierna rijdt u in ongeveer anderhalf uur naar Bagan, onderweg maakt u een leuke stop bij een palmsuikerfabriekje.

 

Informatie Bagan:

Bagan hoort natuurlijk thuis op de lijst van het Unesco Werelderfgoed, want waar ter wereld wist men in een tijdsbestek van 230 jaar ruim 4,400 tempels en pagodes uit de grond te stampen? Precies: in Bagan. De gouden periode van Bagan begon in 1057 na Christus. De komst van Kublai Khan in 1287 luidde het definitieve verval in. Birmezen begonnen de regio zelfs te mijden, omdat er geesten zouden rondwaren. Pas met de komst van de Britten herwon de regio iets van zijn oude grandeur en durfden ook de Birmezen er zich weer te vestigen. Niemand weet precies hoeveel monumenten Bagan herbergt. Het enorm grote gebied, ‘bezaaid’ met tempels en pagodes, is tegenwoordig een bezienswaardigheid van groot belang geworden. Bagan brengt weer geluk. De tempels zijn te vinden in een gebied met een omvang van 42 vierkante kilometer(!), de zogenaamde Bagan Archaeological Zone. De belangrijkste tempels bevinden zich in een straal van een paar kilometer rondom het ommuurde Old Bagan. Dankzij het droge klimaat hebben vele monumenten de tand des tijds goed kunnen weerstaan, hoewel het goud, het marmer en de edelstenen die de gebouwen bedekten, verdwenen zijn.

Restauratie van de ruïnes vindt stap voor stap plaats. Bagan ligt aan de mooie Ayeyarwady-rivier.

 

Er zijn fietsen te huur (bij de meeste hotels, anders in het plaatsje zelf), waarmee u (met routekaart) door het gebied kunt dwalen.

Heel leuk en makkelijk (het is een vrij vlak gebied). Heel wat anders, maar wel typisch voor Bagan: prachtige lakwerken waterkruiken en schalen, in de kleur van de rode aarde. Bezoekt u een lakwerkfabriekje, dat tevens natuurlijk een winkel is. Ook heel leuk: naar het plaatsje Nyaung-U, ten noorden van de historische vlakte gelegen. Hier is een grote markt, waar men alle dagelijkse zaken en voedsel verhandelt.

U zult er ook andere toeristen zien (ook wat kraampjes met zogenaamd oude gebruiksvoorwerpen), maar het is de zeer de moeite waard.

Nyaung-U is ook de officiële vestiging van de luchthaven (dit zult u ook bijna altijd op uw vliegticket aantreffen).

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 8 Bagan

Myanmar-Bagan-Luchtballonnen-gebouw(2) Myanmar-Bagan-tempels-monnik(8)

Dagtocht pagodevlakte. De allerbelangrijkste reden om naar Bagan te gaan is de immens grote, historische vlakte. Maar eerst brengt uw chauffeur u naar de roezige Nyaung Oo Market (in de vroege ochtenduren het leukst) en aan een lakwerkfabriekje. Dan naar een hoogtepunt van uw reis, het uitgestrekte historische gebied, zie de informatie dag van aankomst in Bagan. Als u op een van de grotere pagodes staat, ziet u overal de punten van de pagodes omhoog steken, hoe ver u ook kijkt. We vermelden niet alle tempels en pagodes, u mag zelf ook uw voorkeuren aangeven; uw chauffeur brengt u naar de meest interessante in dit uitgestrekte gebied. Terug naar uw hotel.

 

Uw chauffeur haalt u weer op, u gaat weer het gebied in. Bij een van de hoge pagodes kunt u genieten van de zonsondergang.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 9 Bagan - Monywa

Dagexcursie, onderweg naar Monywa. U gaat aan boord van uw privé-boot, een open boot met een overkapping tegen de regen en zon. Gids vaart niet mee, uw gids ontmoet u bij Pakokku. U vaart over de rivier de Ayeyarwady (bekend van het gedicht ‘Road to Mandalay’ van Kipling) in ongeveer 2,5 uur stroomopwaarts naar Pakokku. Uw auto/busje met chauffeur wacht daar op u. In Pakokku maakt en verkoopt men traditionele kleding, dekens en doeken. U kunt hier even rondwandelen, u kunt natuurlijk ook meteen door.

 

In ongeveer 2 uur rijdt u naar de bezienswaardigheden nabij Monywa. U bezoekt de eeuwenoude grottempels van Hpo Win Daung. Onderaan de berg heeft men grotten uitgehouwen, waarin bijna vijf miljoen eeuwenoude Boeddha’s staan. De grotten vormen een lint van maar liefst 2 kilometer, het is aan u of u het hele stuk wilt lopen of dat u een stukje doet. Op een heuvel aan de overkant ligt Sheba Hill, een in de bergen uitgehakte verzonken stadje. Wonderlijk: de straten met de historische huizen liggen, net als de koopgoot van Rotterdam, in de diepte. Alles bij elkaar bent u vandaag een volle dag onderweg.

 

Informatie Monywa:

Monywa is interessant vanwege de bezienswaardigheden in de nabije omgeving, zoals we beschrijven.

Als deze bij Bagan of Mandalay zouden liggen, zou iedere bezoeker er naar toe gaan. Monywa is overigens bekend (bij de Birmezen) vanwege de verkoop van thanaka (geelachtig poeder, dat vrouwen op hun gezicht aanbrengen om hun huid te beschermen tegen de zon).

 

Overnachting in Monywa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en privé-boot.

Dag 10 Monywa - Mandalay

Myanmar-Monywa-boedha beelden(8) Myanmar-Monywa-monnik-lezen(8)

Dagexcursie, omgeving Monywa, daarna door naar Mandalay. Eerst naar de zeer indrukwekkende en kleurrijke Thanbuddhay-pagode, nabij Monywa gelegen. Dit enorme bouwwerk wordt wel de Borobudur van Myanmar genoemd. U bent in een gebied met veel kleurrijke en glinsterende bouwwerken, de mooiste is de Thanboddhaya Pagode. De overige zijn ter ere van deze er omheen gebouwd. Net als de Borobudur is ook deze vierkant en trapsgewijs naar boven. Maar: hier kun je in, niet op. De kleuren binnen zijn niet te beschrijven, zo bont dat het doet pijn aan je ogen. Er staan hier rond de vijf miljoen boeddha-beelden en beeldjes, velen van ongeveer 10-15 cm hoog.

De er vlakbij liggende Hlaungdawmu-boeddha is de op een na grootste liggende Boeddha van het land.

En ook de Bodhi Tataung is prachtig om te zien.

 

Net voordat u bij Mandalay aankomt rijdt u eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes tegen de berg 'aangeplakt' al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken.

Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap.

In de loop van de middag komt u in uw hotel in Mandalay aan.

 

Informatie Mandalay:

Mandalay is gelegen aan de Ayeyarwady-rivier. Het stadje vormt de uitvalsbasis voor fantastische tochten in de omgeving. Enkele van de meest fraaie bezienswaardigheden van het land liggen op een steenworp afstand. Denk aan de historische (konings)steden Mingun, Inwa (Ava), Sagaing en Amarapura. Maar ook Mandalay zelf is de moeite waard, zie de beschrijving van de bezienswaardigheden hieronder.

De wijk langs de rivier met zijn houten huizen, winkeltjes en zandpaden is een rustige tegenhanger van het roezige centrum.

Leuk om te bezoeken: een marionettenvoorstelling en een voorstelling van de Moustachebrothers (vrijheidsstrijders).

We raden af om te fietsen, het verkeer in Mandalay is te druk. Wel kunt u goed fietsen in de omgeving van Mandalay.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 11 Mandalay

Dagtocht Mingun en Mandalay. Voor vandaag hebben we een boeiende dagtocht opgenomen. Eerst naar de Ayeyarwaddy-rivier, daar vandaan vaart u op een privéboot in ongeveer een uur naar Mingun, ten noorden van Mandalay. Mingun is de plaats waar ’s werelds grootste tempel had moeten staan. De plotselinge dood van koning Bodawpaya in 1819 maakte echter een abrupt einde hieraan.

Een aardbeving in 1838 bracht nog meer onheil. Ondanks alle onheilstijdingen is het schouwspel vanaf de boot op Mingun Paya nog immer bijzonder indrukwekkend te noemen. Hier maakt u wellicht de mooiste foto’s, vooral als monniken of nonnen in uw gezichtsveld lopen, met als achtergrond die indrukwekkende Mingun-pagode met zijn vier poorten. Dit bouwwerk, door zo’n twintigduizend slaven gemaakt, is na de dood van de toenmalige koning nooit afgemaakt door zijn 122 kinderen.

 

U wandelt vervolgens naar de grootste koperen bel ter wereld: 4 meter hoog en een doorsnede van 5 meter.

Nog een stukje verder wandelend wederom een bouwwerkwonder: de witte Hsinbyume-pagode, die de zeven bergen symboliseert.

 

Opmerking: Er is een katholieke Birmese zuster, die zich het lot heeft aangetrokken van bejaarde wezen (ouderen zonder kinderen).

Ook hier wandelt u zo naar toe. Zij heeft een tehuis in Mingun opgericht. Het is indrukwekkend wat zij tot stand brengt (en u vergeet die stralende dame niet gauw). Het zal duidelijk zijn dat ze graag een financiële bijdrage ontvangt (of neem hoestdrank en aspirine mee).

 

U vaart terug naar de stad. U bezoekt in Mandalay prachtige historische monumenten van de stad, zoals Mahamuni-pagode en het Shwenandaw-klooster met zijn mooie houtsnijwerk. Een absoluut hoogtepunt vorm de Kuthodaw-pagode. In honderden spierwitte pagodes staan in marmeren tabletten de lessen van Boeddha opgesteld; een groot deel staat nog steeds ongeschonden in ‘s werelds grootste ‘boek’. Ook bezoekt u marmerhouwers (wit marmer van Mandalay) en houtsnijders. Indien de tijd het toelaat naar Mandalay Hill, van waar u een prachtig uitzicht heeft over de Ayeyarwady-rivier en de stad.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, auto/busje met chauffeur, privé boottocht.

Dag 12 Mandalay

Mandalay-Mandalay-U Bein Bridge(13)

Dagtocht naar Sagaing, Inwa & Amarapura. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Rond 10:15 uur sluiten de monniken (of nonnen als u naar het Tha Kya Di Dar nonnenklooster gaat) in rijen achter elkaar aan richting het eten dat gedoneerd wordt. Een prachtig fotogeniek moment!

 

Vervolgens door naar Sagaing Hill. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap.

Daarna naar Inwa, in het verleden Ava geheten; het is geheel door water omgeven. U bezoekt het eiland en de bezienswaardigheden met paard-en-wagen, wel erg toeristisch maar bijzonder leuk. De Ava-brug is de enige vaste oeverbinding over de 2000 km lange Ayeyarwaddy-rivier. Deze voormalige hoofdstad stamt uit 1364. Ook dit historische verleden heeft monumenten nagelaten, zoals de scheve toren van Inwa, de restanten van het stenen klooster Maha Aungmye Bonzan en het charmante teakhouten-klooster Bagaya Kyaung.

Als afsluiter van vandaag de (hopelijk mooie) zonsondergang bij de grootste teakhouten-brug ter wereld, de 1,2 kilometer lange U Bein’s Brug, deze is ruim tweehonderd jaar oud. Het drukke leven op de brug is een prachtig schouwspel en levert menig fraai fotomoment op.

 

Overnachting in Mandalay.
Inclusief privé-auto/busje met chauffeur, paard-en-wagen.

Dag 13 Mandalay - Pyin Oo Lwin

Dagtocht, onderweg naar en in Pyin Oo Lwin. U rijdt in ongeveer 1½ uur (ruim 40 kilometer) van Mandalay naar Pyin Oo Lwin.

Het eerste deel is vlak, er wordt onder andere rijst verbouwd. Daarna de hoge bergen in, vanaf de bergpassen heeft u mooi uitzicht.

In Pyin Oo Lwin aangekomen gaat u het stadje bekijken, zie hieronder de bezienswaardigheden.

 

Informatie Pyin Oo Lwin:

Pyin Oo Lwin (voorheen Maymyo geheten) is een voormalig Brits hillstation, genaamd naar de Britse kolonel May. De Engelsen kwamen hier graag vanwege het aangename klimaat, 1000 meter boven de zeespiegel. Er zijn nog vrij veel Engels-koloniale huizen. Kolonel May heeft het initiatief genomen tot de aanleg van de prachtige botanische tuinen, zeker een bezoek waard. Typerend voor deze stad zijn de vrolijk beschilderde koetsjes, zeer fotogeniek. Ze worden voor passagiers gebruikt, maar ook volgestouwd met koopwaar van de markt (dwaalt u daar rond, genieten). Bijzonder is de prachtige, uitgestrekte botanische tuin, heerlijk om hier een wandeling te maken. Interessante bezienswaardigheden verder zijn de Purcell-toren (een geschenk van koningin Victoria toentertijd) en de mooie Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. Vanaf de achthoekige Naungkangyi-pagode heeft u een mooi uitzicht over het stadje. U kunt ter plekke fietsen huren.

 

Overnachting in Pyin Oo Lwin.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 14 Pyin Oo Lwin - Hsipaw

Myanmar-Pyin Oo Lwin-trein(8) Myanmar-Mandalay-lachen(8) Myanmar-Hsipaw-rijsvelden(8)

Een mooie reisdag, gedeeltelijk met de trein. U wordt naar het treinstation gebracht voor een treinrit van 2,5 a 3 uur met een lokale trein. Uw chauffeur koopt voor u de kaartjes. U heeft geluk als de trein stipt op tijd vertrekt. Verwacht absoluut geen luxe, maar u heeft in ieder geval redelijke zitplaatsen. Airconditioning is er niet en is ook niet nodig: er is geen glas in de ramen (de takken zwiepen tegen je gezicht als je niet uitkijkt, maar u heeft geen last van vieze ruiten, u kunt vanuit de trein mooie foto's maken). Reinheid kunt u wel vergeten, ga dan ook als het kan van te voren naar het toilet. Wel is het een hele ervaring.

 

Het landschap is heuvelachtig. Na ongeveer 2 uur wordt iedereen weer wat actiever, want de trein nadert de Goitek-brugt.

Deze overspanning stamt uit het begin van de vorige eeuw, een waar kunstwerk! Vóór de trein bij de brug komt slingert hij zigzaggend naar beneden: dan ziet u de enorme brug aan de ene kant en dan rent u weer naar het andere raam. Aangekomen bij de kloof gaat de trein stapvoets de brug op: spectaculair! De enorme diepte maakt wel even indruk. Daarna nog ongeveer een half uur en dan komt u aan in het dorp Naung Pain. Uw chauffeur staat u daar op te wachten (het is de eerste halte na de kloof, u kunt geen bord zien met de naam er op, het stationnetje is nauwelijks als zodanig herkenbaar, maar u zult de chauffeur zeker zien, er uit dus). Naar Hsipaw rijdt u in ongeveer 1 uur.

 

Informatie Hsipaw:

Hsipaw is een plattelandsstadje, gelegen in een mooi berglandschap. Een verblijf in Hsipaw is niet zozeer bijzonder vanwege het plaatsje zelf, maar vanwege de prachtige wandelingen in de wijde omgeving. Hsipaw wordt overigens uitgesproken als: Tiboh (even oefenen).

 

Overnachting in Hsipaw.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en treinrit.

Dag 15 Hsipaw

Genieten vandaag van het mooie gebied. U kunt op de dag van aankomst deze tocht boeken bij uw hotel

(Een deel ervan is ook mogelijk, deze tocht is bedoeld als suggestie en is dus niet inclusief).

 

U gaat, als u deze tocht boekt, met een lokale gids die alle plekjes op zijn duimpje kent een wandeling maken vanaf uw hotel, na een kwartier bent u al in het prachtige buitengebied. U wandelt grotendeels over een buffelpad (gebruikt door buffels en boeren), dat zich tussen de landerijen doorslingert. Het is fantastisch om in alle rust in het boerenland tussen de gewassen door te lopen.

U ziet rijstvelden, groentetuinen, maar ook hier en daar papaya, ananas, sinaasappelen- Noem maar op. Het is een glooiend landschap, makkelijk dus, voor in principe een ieder met een normale gezondheid prima te doen.

 

U komt door Tai-dorpjes, waar men in eenvoudige houten huizen leeft (geen klederdracht). Neemt u een kijkje bij kleine huisindustrieën: weven, bamboevlechten, sigaren rollen (die beroemde knotsen, 'Cheroots'). De paadjes van soms niet meer dan een meter breed kronkelen tussen de erven door. De leukste ontmoetingen, als u zich daarvoor openstelt, zijn uw deel. Na enkele uren komt u bij het lokale restaurant... nou ja... een afdakje bij een boerenplaats, waar men wat bijverdient met typische streekmaaltijden. Gewoon aan een plastic tafeltje, hoe simpel kan het leven zijn. Daarna wandelt u naar de rivier. U gaat een boottocht maken over de Dotthawaddy-rivier, het eindpunt is een Shan-dorp. Daar kunt u rondwandelen. Maar bent u nog fit genoeg, dan gaat u de berg op naar een 150-jaar oud klooster. Wel zo'n drie kwartier omhoog. Maar troost u, naar beneden gaat sneller!

Vervolgens weer de boot in en in ongeveer een half uur komt u bij Hsipaw aan.

 

Overnachting in Hsipaw.

Inclusief ontbijt.

Dag 16 Hsipaw - Mandalay

Een mooie route van ongeveer 6 uur naar Mandalay. U rijdt via Kyauk Me en Naung Pain naar Pyin Oo Lwin, reistijd ruim 3,5 uur naar Pyin Oo Lwin. Hier is gelegenheid om even de benen te strekken en te lunchen. Daarna in zo'n 1,5 uur naar 'beneden', naar Mandalay.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 17 Mandalay - Kalaw

Dagtocht, onderweg naar Kalaw.

U rijdt door een gebied dat nog niet veel door toeristen wordt bezocht. U rijdt langs de theeplantages van het Shan-plateau. En dan door naar Pindaya, een rustig plattelandsstadje dat beroemd is geworden door zijn berg met kalksteengrotten. U heeft hier de tijd om de grot te bezichtigen. Tussen de stalactieten en stalagmieten staan rond de achtduizend boeddhabeelden in vele soorten en maten opgesteld.

Zo ongelooflijk indrukwekkend en mooi!

 

Heel leuk om te bezoeken als de tijd het toelaat: een papierfabriekje, waar u zelf ook bloembladeren in de papierbrij mag leggen: en dan maar wachten tot het opgedroogd is en u uw eigen papieren tafellaken mee kunt nemen. Vervolgens gedeeltelijk dezelfde route terug en dan westwaarts, door naar Kalaw. U bent alles bij elkaar zo rond de 8 uur onderweg.

 

Informatie Kalaw:

De indrukwekkende bergpartijen, vruchtbare valleien en autonome bergstammen gecombineerd met het aangename (koele) klimaat maakten dit plaatsje in het Shan-bergplateau al in de 19de eeuw tot een populair vakantiegebied. De Britten stichtten in Birma tal van bergstations, die tijdens de hete zomermaanden een geliefd toevluchtsoord werden. Kalaw is zo’n bergstation. Het ligt op een hoogte van ruim 1300 meter. Het lijkt alsof je in Engeland bent: heuvelachtig groen landschap, hier en daar Engelse huizen en niet te geloven (u bent in Azie!): afrikaantjes, dahliah’s, margrieten, kortom wat bij u in de tuin groeit, treft u daar aan. En nog vele Engels-koloniale huizen. Bezienswaardigheden zijn: Nee Paya, een mooie goudkleurige boeddha en de katholieke Christ the King-kerk.

Verder is er niet zoveel te zien in het stadje, de omgeving is mooi.

 

Overnachting in Kalaw.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 18 Kalaw

Myanmar-Kalaw-huis58(8) Myanmar-Kalaw-wandeling(8)

Deze dag is ter vrije besteding. We raden u aan om een wandeling te maken, zowel de omgeving als het relatief koele klimaat lenen zich daar uitstekend voor. Zo kunt u langs Palaung-nederzettingen met hun indrukwekkende longhouses. De wandelingen zijn goed te doen voor een ieder met een normale, gezonde conditite. U kunt zo’n wandeling prima bij uw hotel boeken, er gaat dan een gids mee.

Wij vinden deze wandeling een absolute aanrader!

 

Ook kunt u bij uw hotel fietsen huren, de omgeving leent zich uitstekend hiervoor.

Tip: Als u het leuk vindt om een stukje met een lokale trein te reizen, dan gaat u naar het mooie oude treinstationnetje van Kalaw voor een treintochtje van ongeveer een half uur á drie kwartier naar Aungban. Bijzonder leuk, u zit tussen de lokale bevolking (heel simpel allemaal). Het treinkaartje kost een habbekrats. De trein schommelt door het prachtige landschap.

U kunt vanaf Aungban een taxi terug nemen naar Kalaw.

 

Overnachting in Kalaw.

Inclusief ontbijt.

Dag 19 Kalaw - Inle Lake

Naar het prachtige Inle Lake. U rijdt door een landschap dat wordt beheerst door uitgestrekte rijst- en aardappelvelden.

Nabij het plaatsje Nyaung Shwe ligt het zeer fotogenieke houten Shwe Yan Pyay-jongensklooster, opvallend door de grote ovaalvormige openingen; de jonge monniken kijken graag hierdoor naar buiten. U bent ongeveer 3 uur onderweg.

 

U maakt gelijk een bootexcursie van een halve dag op het meer. Een eerste kennismaking, per boot uiteraard, met het Inle Lake en haar bewoners. Het meest opvallend zijn wel de beenroeiers (camera in de aanslag!). De boottocht voert naar Innpawkhone Village, waar men bedreven is in zijdeweven. Ook bezoekt u Nanpan met zijn bootwerven en sigarenfabriekje (die enorm dikke typisch Birmese sigaren, cheroots). Vervolgens naar de Phaungdaw U-pagode en, als er tijd is, naar Leshae Village, waar men bijzondere boeddha-beelden heeft staan. U vaart naar de beroemde drijvende tuinen. Hier worden voornamelijk tomaten geplant omdat deze het hele jaar door geoogst kunnen worden. De volgorde is afhankelijk van de locatie van uw hotel aan het meer.

 

Informatie Inle Lake:

Het Inle Lake is een meer, zoals u nergens anders zult aantreffen! Dorpen op palen, drijvende tuinen, beenroeiers, hoge bergen rondom en dan ook nog eens de bergstammen die rondom het meer leven (tot aan Pindaya en Kalaw toe). Het hooggelegen meer heeft een lengte van 22 kilometer en is het leefgebied van de Shans en de Intha’s. In maar liefst 17 dorpen op palen hebben zij zich volledig aangepast aan het leven op en rond het meer. Het is een vrij koel gebied. Tal van oude ambachten worden in de dorpen nog steeds in ere gehouden.

De vissers zijn wereldberoemd, omdat de omstandigheden hen hebben geleerd om met één been te peddelen. Zo houden ze de armen vrij om het visnet uit te gooien en hebben ze al staande geen problemen om over de drijvende tuinen heen te kijken.

 

Men verbouwt er tomaten, kool, bonen en ook verschillende soorten bloemen. Met wier, dat zij uit het water vissen, worden de tuinen regelmatig opgehoogd of uitgebreid. U blijft zich verbazen en u blijft fotograferen! En dan zijn er de kleurrijke bergbewoners, die niet op het meer leven, maar rondom. Zij bieden hun waren op marktjes aan, heel leuk om te zien, de meesten dragen hun traditionele kleding.

De markten zijn 1 x in de 5 dagen (5-daagse week hanteert men hier i.p.v. 7 dagen), het is dus niet in te plannen met onze kalender welke wanneer is. Maar er zijn veel markten, het lukt meestal wel om een markt te bezoeken (daarnaast komt u ook in dorpen waar men leeft, u zult dus altijd wel bergstammen zien. Aanrader: heeft u er tijd voor en zin er in, huurt u dan fietsen. Vele hotels verhuren deze

(op het vasteland gelegen hotels), zo niet, dan kunt u naar Nyaung Shwe gaan hiervoor (dit plaatsje is de toegangspoort tot het Inle Lake, hier vandaan vertrekken ook alle boten). Maakt u een fietstocht naar een winery (jawel!): een heel leuk doel voor uw uitstapje.

Verdwalen kan eigenlijk niet.

 

Overnachting aan het Inle Lake.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en privé-boot met bootsman (geen gids).

Dag 20 Inle Lake

Myanmar-Inle Lake-huizen(8) Myanmar-Inle Lake-jongen met visnet(8) P1110499(8)

Halve dag-tocht per boot naar de Indain-pagodes. U bezoekt als eerste een bergstammarkt: de bootsman zal u daarheen brengen als er één op deze dag is. Daarna door naar de Indain-pagodes, deze prachtige bezienswaardigheid ligt het binnenland in, ten noord-oosten van het meer. U vaart vanaf uw hotel naar de kreek aan de oostzijde van het meer (hoe lang u hierover doet hangt van de locatie van uw hotel af).

 

De tochttocht over de smalle rivier is heel mooi en duurt ongeveer een half uur, u zult genieten van het schilderachtige landschap.

En dan te voet verder, naar de Indain-pagodef (heel leuke, afwisselende wandeling van ongeveer 20 minuten, er is maar 1 pad, kan niet missen). Dit half vervallen fantastisch mooie 17de-eeuwse pagode-complex, is uitgestrekt, bijzonder en zeer fotogeniek.

 

Overnachting aan het Inle Lake.

Inclusief ontbijt, privé-boot met bootsman (zonder gids).

Dag 21 Inle Lake

Myanmar-Inle Lake-zonsondergang1(13)

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting aan het Inle Lake.

Inclusief ontbijt.

Dag 22 Inle Lake - Yangon

U wordt bij uw hotel opgehaald en in ongeveer 3 kwartier door uw chauffeur naar de luchthaven van Heho gebracht. U vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Heho naar Yangon. Na uw vlucht wordt u door onze vertegenwoordiger bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief ontbijt, privé-transfers en binnenlandse vlucht.

Dag 23 Yangon

U wordt door onze vertegenwoordiger bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht.

Inclusief ontbijt, privé-transfer.

 

Einde van een prachtige reis!

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen