Inle Lake

Inle Lake met authentieke bevolking

Het Inle Lake is één van de meest bijzondere plekken van Azië. Het meer ligt op een hoogte van maar liefst 900 meter boven zeeniveau en is het terrein van een autonoom volk; de Intha. In zeventien dorpen op palen op het Inle Lake hebben zij zich volledig aangepast aan het leven op en rond het meer. De verschillende stammen verbouwen groenten in drijvende tuinen. Tal van oude ambachten worden in de dorpen nog steeds in ere gehouden. De omgeving is schilderachtig mooi met bergen rondom het meer. Bij een reis door Myanmar mag het Inle Lake niet ontbreken.

 

 

Kaart van Inle Lake

Het Inle Lake ligt in het hart van Myanmar in de Shan State. Het meer is 22 kilometer lang en 11 kilometer breed. Er zijn weinig wegen. Rondom het meer kunt u fietsen, maar het meeste vervoer gaat hier over water. Veel dorpen en bezienswaardigheden zijn zelfs alleen per boot te bereiken.

 

 

Weer bij Inle Lake

De temperaturen zijn overdag bij het Inle Lake eigenlijk nooit onder de 30 graden. De beste reisperiode is van november tot en met februari, dan valt de minste neerslag. Vanaf maart begint het warmer te worden. De warmste maanden zijn april en mei, dan kan de temperatuur oplopen tot boven de 35 graden. Vanaf juni tot en met september is het regenseizoen. Omdat het Inle Lake hoger gelegen is, kan het in deze periode in de avond flink afkoelen.

Top 5 bezienswaardigheden

 

1. Het meer

Bij een bezoek aan het Inle Lake mag uiteraard een boottocht over het meer niet ontbreken. Huur een boot inclusief bootsman voor een dag. Tijdens de tocht komt u langs de unieke drijvende tuinen. De tuinen worden vastgezet met bamboestokken zodat ze blijven liggen. In de tuinen worden verschillende groentes verbouwd. De locals varen met hun bootje tussen de tuinen door om hun oogst op te halen. Ook zult u zeker de vele vissers op het meer zien. De vissers van het Inle Lake zijn wereldberoemd, omdat de omstandigheden hen hebben geleerd om met één been te peddelen. Zo houden ze de armen vrij om het visnet uit te gooien. Zeer fotogeniek!

 

    

 

2. Nga Phe Kyaung Klooster

Midden in het meer ligt het Nga Phe Kyaung klooster. Dit klooster is gebouwd op palen en is gemaakt van teakhout waar prachtige kunstwerken in zijn uitgesneden. Het klooster wordt ook wel ‘jumping cat Monastery’ genoemd omdat een monnik katten door hoepels had leren springen. Dit gebeurt nu niet meer, maar er lopen nog wel altijd veel katten rond.

 

3. Ambachtsbedrijfjes

Op het meer zijn verschillende ambachtsbedrijfjes gevestigd. Die kunt u alleen per boot bezoeken. Zo zijn er een zijdeweverij, een zilversmid, een scheepswerf en worden de bekende ‘Cheroots’ (de dikke Birmese sigaren) hier gemaakt.

 

    

 

4. Indain

De Indain pagodes, ook wel Indein genoemd, liggen ten noordoosten van het meer. Ook Indain is weer per boot te bezoeken. Via een smalle rivier vaart u in ongeveer een half uur naar de pagodes toe. En dan te voet verder, naar de Indain-pagodes. Dit half vervallen, maar fantastisch mooie 17e-eeuwse pagode-complex met meer dan 1000 stoepa’s, is uitgestrekt, bijzonder en zeer fotogeniek.

 

 

5. Kakku

Kakku ligt niet bij het meer (op ongeveer 2,5 uur rijden), maar mocht u tijd hebben is het aan te raden om hier een dagtocht naar toe te maken voor een bezoek aan de stoepa’s. Omdat het niet op de doorgaande toeristische route ligt komen hier nog weinig toeristen. Volgens de lokale bevolking is het complex ontdekt door varkens. Kakku betekent dan ook ‘wit varken’. Het complex met ongeveer 2500 pagodes op een relatief kleine oppervlakte is indrukwekkend om te zien. Bijzonder zijn de kleine belletjes die allemaal aan de top van de stoepa’s hangen. Als het rustig is en er een beetje wind staat, hoor je alle belletjes rinkelen.

 

Top 4 leuk om te doen

 

Fietsen

In Nyaung Shwe en ook bij de meeste hotels rondom het meer kunt u fietsen huren. Maak een mooie tocht langs het meer en rijd langs de verschillende dorpjes. Een leuke manier om de prachtige omgeving te verkennen.

 

Wijnproeverij

Ten oosten van het Inle Lake vindt u de wijngaard Red Mountain Estate. U kunt hier een rondleiding krijgen over de wijngaard en aan tot slot de verschillende wijnen proeven tijdens een wijnproeverij. Omdat de wijngaard hoger gelegen is, heeft u vanaf de veranda van de wijngaard een prachtig uitzicht over het Inle Lake en de omgeving.

 

    

 

Ballonvlucht

Een ballonvlucht maken is sowieso een unieke ervaring, maar zeker tijdens zonsopgang over het meer. Terwijl de zon opkomt zweeft u boven het meer en ziet u de lokale bevolking tot leven komen en met hun bootjes het meer over varen.

 

Markt

Rondom het meer zijn verschillende markten die u kunt bezoeken. De kleurrijke stammen die rondom het meer wonen bieden hun waren aan op deze markten. De markten hebben een vijfdaagse cyclus, u kunt dus meestal wel een markt bezoeken aangezien u het beste meerdere dagen bij het meer kunt verblijven. Mocht dit niet uitkomen dan ziet u wellicht de stammen in de dorpen waar ze leven.

 

Hotels

 

De hotels bij het Inle Lake kunnen onderverdeeld worden in drie regio’s: aan het meer, in het meer en in de havenplaats (niet echt een haven, maar vanuit hier vertrekken de bootjes het Inle Lake op) Nyaung Shwe. De hotels aan het meer zijn middenklasse en luxe hotels. Ondanks dat het op het land is bent u wel nog afhankelijk van het hotel, er zijn wat kleine dorpjes in de omgeving maar geen restaurants. De hotels op het meer zijn veelal kleinschalige houten huisjes op palen op het meer. Houdt u er wel rekening mee dat u dus vast zit op het meer, alleen per boot kunt u naar het vasteland. In Nyuang Shwe zijn eenvoudigere hotels en middenklasse hotels. De meeste hotels hebben hier geen zwembad. Het voordeel is wel dat u vanuit het hotel zo het centrum in kunt lopen om de markt te bezoeken of naar één van de verschillende restaurantjes wandelt om wat te eten.
Onze voorkeur heeft toch nog wel een hotel aan het meer, dit zijn onze favorieten:

Aureum Inle Resort & Spa

Aureum Inle Resort & Spa

Shwe Inn Tha Floating Resort

Shwe Inn Tha Floating Resort

Pristine Lotus Spa Resort

Pristine Lotus Spa Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Inle Lake
Myanmar-algemeen-monnik-2
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar: De charme van Myanmar

Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: Kalaw, Engels > Inle Lake, prachtig meer en bergstammen > Nyaung Shwe aan Inle Lake > vlucht Mandalay, naar Pyin Oo Lwin, Brits > treinreis, terug Mandalay > Bagan. Zuid-Myanmar: Yangon.

Myanmar-Yangon-tempel2
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar : Hoogtepunten van Myanmar

Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: vlucht naar Bagan, honderden tempels en pagodes > Monywa, bijzonder gebied > Mandalay, koningssteden rondom > Kalaw, Engels > Inle Lake, mooist denkbare meer. Zuid-Myanmar: Yangon.

Myanmar-Inle-Lake-beenroeier-1_1_491622
Voorbeeldreis Myanmar

Bouwsteen Myanmar: De beenroeiers van het Inle Lake

Centraal-Myanmar

 

Vanaf luchthaven Heho naar het mooist denkbare meer, het Inle Lake, met beenroeiers, drijvende tuinen en bergstammen > naar Nyaung Shwe, toegangspoort tot het Inle Lake.