Yangon

Yangon, oude hoofdstad van Myanmar

Yangon (ook wel Rangoon genoemd) is met ruim zes miljoen inwoners de grootste stad van Myanmar. Het is een voormalig Britse koloniale hoofdstad en was jarenlang de hoofdstad van Myanmar. De stad heeft de meeste koloniale gebouwen van Zuidoost-Azië, de meeste zijn overigens wel vervallen. In Yangon tonen de voormalige gebouwen van het secretariaat, het voormalig gerechtshof en een aantal hotels dit vervlogen tijdperk. In de stad leven grote groepen Chinezen en Indiërs te midden van de Birmezen. Ze hebben hun tradities en gewoontes in ere gehouden. De stad heeft een kosmopolitisch karakter, maar daarmee houdt de vergelijking met welke wereldstad dan ook gelijk op.

 

 

Geschiedenis

Yangon werd in het begin van de 6e eeuw gesticht onder de naam Dangon. In die tijd was de stad nog een klein vissersdorpje. In 1755 veroverde koning Alaungpaya de plaats Dangon en hernoemde de plaats naar Yan-kon. Letterlijke betekenis: einde van de strijd.
Tijdens de twee jaar durende oorlog tussen Engeland en Myanmar was Yangon Brits grondgebied, hierdoor ziet u nu nog steeds veel koloniale gebouwen terug in Yangon. Tijdens deze oorlog veranderde de stad in het commerciële en politieke centrum van Brits-Myanmar.
Op 4 januari 1948 werd Yangon de officiële hoofdstad van Myanmar, de dag dat Myanmar onafhankelijk werd van Engeland. Kort na de onafhankelijkheid werden vele koloniale namen van straten, parken en plaatsen veranderd in Birmese namen.

 

Aung Sun (1915-1947) is een belangrijk persoon voor de onafhankelijkheid in Myanmar. Hij was in zijn studententijd één van de grondleggers van de Thakin-beweging, die streefde naar onafhankelijkheid. Al voordat de Japanners binnenvielen in Yangon, dat toen nog in handen was van de Britten, sloot Aung San zich samen met 30 revolutionairen aan bij de Japanners. De Japanners beloofden hun onafhankelijkheid. Onder de 30 revolutionairen was ook Ne Win. Hij heeft later 36 jaar lang als dictator geheerst. Toen in het tweede deel van de Tweede Wereldoorlog de Britten samen met de Amerikanen en Chinezen, Yangon stukje voor stukje terug veroverden liep Aung San met zijn onafhankelijkheidsleger over naar de geallieerden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte hij de partij Anti Facist People’s Freedom League op. Een partij die de politiek in Birma langdurig zou beheersen. Aung San reisde naar Engeland waar de afspraak werd gemaakt dat Birma begin 1948 onafhankelijk zou worden. Aung San mocht zelf de onafhankelijkheid op 4 januari 1948 niet meer meemaken. Hij werd vermoord op 19 juli 1947. Elk jaar wordt de aanslag op 19 juli herdacht tijdens de dag van de Martelaren.
Ondanks dat het militaire regime het liefst Aung San uit de geschiedenisboeken poetst, is er vrijwel geen huishouden in Myanmar waar geen foto van Aung San aan de muur hangt. Hij wordt nog steeds gezien als de vader van de Birmese onafhankelijkheid.


Aung San had 3 kinderen, één daarvan is Aung San Suu Kyi. Zij heeft in 1988 een belangrijke rol gespeeld in de Birmese politiek met haar partij de NLD. De NLD staat geweldloos verzet tegen het militaire regime toe en hoopt het land te kunnen democratiseren. Jarenlang heeft zij gevangen gezeten. In 1991 heeft zij de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Tussen 2008 en 2012 kwam er een einde aan de hoogste macht van de militaire junta. In 2016 werd Aung San Suu Kyi de Adviseur van Staat van Myanmar, wat overeenkomt met een functie als Minister-president. In 2021 is zij tijdens een staatsgreep afgezet.

 

Helaas zijn er spanningen tussen verschillende religieuze groepen in Myanmar ontstaan de laatste jaren. Bekend is de onderdrukking van de islamitische Rohingya door de boeddhisten.

 

Kaart van Yangon

Downtown Yangon vindt u de Aung San Market en de Sule Pagode. Ook zijn hier de meeste winkels, hotels en restaurants. De Shwedagon Pagode ligt net buiten het stadscentrum.

 

Weer in Yangon

Yangon heeft een tropisch klimaat en u kunt het hele jaar door naar de stad reizen. Het droge seizoen is van november tot en met februari. In maart tot en met mei is het erg heet in Yangon, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden. Het regenseizoen is van juni tot en met september, met een uitloop naar oktober. Tijdens het regenseizoen kunnen er flinke buien vallen in Yangon. De temperatuur blijft rond de 25 tot 30 graden.

Top 5 belangrijkste bezienswaardigheden in Yangon

 

Schwedagon Pagode

Een bezoek aan de Shwedagon Pagode mag niet ontbreken tijdens uw verblijf in Yangon. Met een hoogte van bijna honderd meter ontwaart u van verre dit monument. De Shwedagon Pagode is een belangrijke boeddhistische tempel en de grootste tempel van Myanmar. De tempel is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en duizenden edelstenen. Aan het einde van de middag glinstert de grootste goudreserve ter wereld in de ondergaande zon. Tijdens de avonden en nachten is de Shwedagon Pagode verlicht, wat helemaal voor een magisch effect zorgt. 

 

    

 

Bogyoke Aung San Market

Voor wie een souvenir mee wil nemen is Bogyoke Aung San Market (ook wel Scott Market genoemd) een bezoek waard, maar ook als u niets wilt kopen is het leuk om hier rond te wandelen. De overdekte markt heeft maar liefst 2000 kramen! Er is van alles te koop; goud, schilderijen, stof, sieraden etc. Aung San Market ligt in het hart van Yangon.

 

Sule Pagode

De Sule Pagode (Kyaik Athok Zedi in het Birmees) is een indrukwekkend bouwwerk. De Sule Pagode ligt op een rotonde in downtown Yangon. Bij een wandeling door downtown Yangon kunt u de pagode niet missen. Waarzeggers van wereldfaam houden dagelijkse spreekuur rondom de pagode. Ondanks de drukke ligging op de rotonde is het binnen in de tempel een oase van rust.

 

 

Kandawgyi Lake

Om aan de hectiek van het drukke Yangon te ontsnappen, maakt u een wandeling rondom het Kandawgyi Lake (ook wel Royal Lake genoemd). Er is een mooi park aangelegd bij het meer. Het Kandawgyi Lake is één van de twee grote meren in de stad. De locals komen hier om te relaxen of om te sporten. Maak een wandeling over de houten brug over het meer. Vanaf het park heeft u een mooi uitzicht op de Schwedagon Pagode.

 

Chauk Htat Kyi tempel en Nga Htat Gyi tempel

De Chauk Htat Kyi tempel (ook wel Chaukhtatgyi Buddha tempel) is de beroemde liggende Boeddha in Yangon. De Boeddha is 65 meter lang en 16 meter hoog. De Boeddha is gehuld in een gouden gewaad. De voetzolen van de Boeddha zijn gegrafeerd met Birmese tekens, een waar kunstwerk om te zien.


Aan de overkant van de straat staat de Nga Htat Gyi tempel (ook wel Ngahtatgyi tempel genoemd). In deze tempel staat de grootste zittende Boeddha van Yangon, maar liefst 14 meter hoog. De Boeddha draagt een gouden gewaad met prachtige gouden kunstwerken. De achterkant van de ‘stoel’ is van teakhout waar een prachtig houtsnijwerk van is gemaakt.

 

Top 3 leuk om te doen in Yangon

 

Streetfood tour

Als u graag wilt weten wat nou echt Birmees eten is en wat en waar de locals zelf graag eten, maak dan onder begeleiding van een gids een streetfood tour door Yangon. Geen luxe restaurantjes maar gewoon op een klein plastic stoeltje op straat.

 

    

 

Ritje met de Circle train

Ook een leuke manier om Yangon te verkennen is met de Circle train. Deze trein maakt in 3 uur tijd een rondje door de buitenwijken van Yangon. U zit tussen de locals, verwacht dus geen luxe coupés met airconditioning. U komt langs markten en rijstvelden buiten de stad, en krijgt een kijkje in het dagelijkse leven van de lokale bevolking. U hoeft niet de drie uur te blijven zitten, u kunt op- en afstappen waar u wilt.

 

Wandelen door downtown Yangon

Wanneer u Yangon bezoekt moet u zeker een wandeling maken door downtown Yangon. In het hart van het centrum van  Yangon woonden vroeger de Engelsen. Daarom vindt u hier nog veel koloniale gebouwen terug, veelal wel wat vervallen. Aan de haven ligt het bekende The Strand hotel. Een luxe hotel met veel historie. Neem een kijkje binnen of geniet van hun beroemde high tea.

 

    

Hotels

In Yangon zijn er hotels in verschillende prijsklassen; van budget accommodaties tot aan zeer luxueus. Onze top 3 is vanaf middenklasse tot aan luxe:

 

The Rose Garden hotel

The Rose Garden hotel

Savoy Hotel

Savoy Hotel

The Strand Hotel

The Strand Hotel

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Yangon
Myanmar-Inle-lake-vissers_1_491483
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar: Actief & Cultureel

Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: Kalaw > trektocht, overnachten bij locals > Inle Lake. Oost-Myanmar: Keng Tong. Centraal Myanmar: Mandalay > Pyin Oo Lwin > treinreis Hsipaw > Mandalay > Monywa > Bagan. Zuid: Yangon.

Myanmar-Yangon-tempel2
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar : Hoogtepunten van Myanmar

Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: vlucht naar Bagan, honderden tempels en pagodes > Monywa, bijzonder gebied > Mandalay, koningssteden rondom > Kalaw, Engels > Inle Lake, mooist denkbare meer. Zuid-Myanmar: Yangon.

De jonge Monniken wachten op de laatste maaltijd van de dag, Bagan, Myanmar
Voorbeeldreis Myanmar

Bouwsteen: Historie in Yangon, Bagan, en Mandalay

Zuid- en Centraal Myanmar

 

Yangon > vlucht naar Bagan, 40 km2 pagodes en tempels > boottocht Monywa, opmerkelijke uitingen van boeddhisme > naar Mandalay, koningssteden rondom.