terug naar het overzicht

Rondreis Actief en avontuurlijk Sarawak

Sarawak, het zuidelijk deel van Maleisisch Borneo, is uitermate geschikt voor een actieve en avontuurlijke reis. U vindt hier indrukwekkende nationale parken waar u weinig andere toeristen tegen zult komen. En dát is nou juist de charme van dit gebied.

Tijdens deze reis verkent u de jungle per boot en te voet, gaat u fietsen door de sfeervolle stad Kuching en staat u oog in oog met orang-oetans en vele andere diersoorten. Een avontuur dat u niet snel zult vergeten.

Wat maakt deze reis bijzonder
Fiets, wandel en vaar in Sarawak
Orang oetans en jungle
Grotten en vleermuizen in Mulu
Lara
Lara
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest en deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Prijsindicatie vanaf € 2550,- per persoon
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag voor Sarawak

Dag 1 Naar Damai

Dag 2 Damai

Dag 3 Bako National Park

Dag 4 Kuching

Dag 5 Kuching

Dag 6 Batang Ai, Nanga Sumpa

Dag 7 Batang Ai, Nanga Sumpa

Dag 8 Kuching

Dag 9 Tanjung Datu National Park

Dag 10 Tanjung Datu National Park

Dag 11 Kuching

Dag 12 Mulu National Park

Dag 13 Mulu National Park

Dag 14 Mulu National Park

Dag 15 Vertrek Mulu National Park

100% maat werk

Dag 1 Naar Damai

Maleisie-MaleisischBorneo-Sarawak-Kuching-mountSantubong shutterstock_374798572(13)

Bij aankomst op de luchthaven van Kuching wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Damai Beach:

Aan de westkust van Sarawak ligt Damai, hier vindt u enkele prachtige stranden. Damai ligt op korte rijafstand van Kuching. Het gebied kenmerkt zich niet alleen door de mooie stranden maar ook door de beboste bergen in het achterland. De bekendste berg is de Gunung Santubong, u kunt hier prachtige wandelingen maken. In het kleine centrum van Damai bevinden zich enkele winkeltjes en restaurantjes en een gezellige bar met terras aan zee. Het “levende museum” Sarawak Cultural Village, met diverse etnische huizen, bevindt zich recht tegenover het centrum van Damai.

Overnachting in Damai

Inclusief transfer

Dag 2 Damai

Vandaag kunt u op uw gemak acclimatiseren. U kunt heerlijk relaxen op het strand of juist lekker actief bezig zijn als voorproefje voor de komende dagen.

 

Overnachting in Damai

Inclusief ontbijt

Dag 3 Damai – Bako National Park

Maleisie-Borneo-Sarawak-BakoNP-neusaap(8) Borneo2008 009(8) IMG_2301(8)

U wordt bij uw hotel opgehaald voor uw tocht naar het prachtige Bako National Park; een fraai mangrove-gebied aan de monding van de Sarawak rivier. U rijdt naar een kleurrijk vissersdorpje waar u op een houten speedboot stapt die u in circa 30 minuten over zee langs de kust naar Bako National Park vaart. Bij vloed kan het bootje aanmeren aan de steiger, maar bij eb moet u de laatste meters door het water naar het strand lopen. In Bako gaat u wandelen door de weelderige groene natuur. U kunt in overleg met uw gids een keuze maken uit verschillende wandelroutes. Voor ieder niveau is er een passende route. De kans om wild te spotten is in Bako zeer groot (al kunnen wij u natuurlijk niets beloven). Het gebied is vooral bekend vanwege de neusapen die hier in de mangrove leven. Maar ook silverleaf monkees en brutalere makaken worden veelvuldig gespot. Ander wild dat u wellicht tegen zult komen: wilde zwijnen hagedissen, adders en paardherten. U luncht en dineert in de kantine in het park.

 

De zonsondergang gezien vanaf het strand van Bako is indrukwekkend. Genieten in alle rust van dit natuurfenomeen, na het vertrek van de vele dagtoeristen. Na zonsondergang kunt u met uw gids een nightwalk doen om nachtdieren te spotten. Loop zeker ook naar de plankieren door de mangrove. Een bepaald type plant dat hier groeit, trekt namelijk honderden vuurvliegjes. Sprookjesachtig mooi!

 

Overnachting in Bako National Park

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden.

Dag 4 Bako National Park – Kuching

’s Ochtends vroeg, wanneer het nog heerlijk rustig is in Bako National Park, is de kans nog groter om wilde dieren te zien. Maak in alle vroegte (nog voor het ontbijt) een wandeling door het park, en u zult naar alle waarschijnlijkheid dieren zien die zich overdag voor alle toeristen verschuilen. Na het ontbijt is er nog tijd om een andere wandelroute te lopen. U luncht weer in de kantine. ’s Middags wordt u naar uw hotel in Kuching gebracht. 

 

Informatie Kuching:

Kuching is de hoofdstad van Sarawak; een grote stad met een compact centrum. Al wandelend is het Brits-koloniale verleden van de stad zichtbaar in de Victoriaanse gebouwen die stammen uit die tijd. Een bezoek aan het Sarawak-museum is de moeite waard. Gebouwd naar een initiatief van Charles Brooke, de tweede blanke radja van Sarawak. De kat is het symbool van de stad Kuching; vele kattenbeelden sieren de stad, en er is zelfs een kattenmuseum! Kuching bestaat uit twee delen. Chinezen wonen op de zuidelijke oever van de Sarawak-rivier, de Maleiers aan de noordelijke kant. Slenter over de boulevard langs fonteinen, tuinen, winkeltjes en geurende eetstalletjes. Koop bij een kraampje een kleurrijke spekkoek. Dwaal door Chinatown, waar u talrijke souvenirwinkeltjes, restaurants en Chinese tempels ziet. Per traditionele roeiboot steekt u de Sarawak rivier over om het typische Maleise stadsdeel aan de noordzijde te verkennen. Aan de overzijde ligt ook het Brits-koloniale Fort Margherita; vanuit uw bootje heeft u hier goed zicht op.


Overnachting in Kuching.

Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden.

Kuching, Kajakken door de jungle
Kuching

Kuching, Kajakken door de jungle

Het is heel bijzonder om vanuit uw kajak omringd te worden door de jungle en karststenen bergen rondom de...

Kuching, Wind- & Fairy Caves
Kuching

Kuching, Wind- & Fairy Caves

U wordt bij uw hotel opgehaald voor uw excursie van circa 4 uur (vertrek rond 08:30 ’s ochtends of 13:30 ’s...

Dag 5 Kuching (fietstocht)

maleisie-kuching-bootjes Maleisie-Sarawak-Kuching-parlementsgebouw_3_249177

Vandaag verkent u Kuching per fiets en leert u het authentieke Sarawak kennen! Een erg leuke excursie. Om de ergste hitte te vermijden vertrekt deze 3,5 uur durende tocht al om 08:00. In het centrum van Kuching ziet u allereerst vele tempels en koloniale gebouwen. Buiten het centrum ervaart u het lokale leven in de Kampong. U steekt de Sarawak rivier over per traditionele Sampan, en proeft vele lokale hapjes en drankjes. U ervaart Sarawak optimaal met al uw zintuigen tijdens deze leuke fietstocht die voor iedereen met een normale conditie goed te doen is. U fietst 12 km over vrij vlak terrein en stopt regelmatig. Desgewenst zijn er ook kinderzitjes beschikbaar.

 

Overnachting in Kuching.

Inclusief ontbijt, proeverij van lokale lekkernijen, fietshuur, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 6 Kuching – Batang Ai, Nanga Sumpa

Deze dagen zult u de jungle ervaren; het leefgebied van de Iban. U wordt opgehaald door uw gids en rijdt vervolgens oostwaarts naar het Batang Ai stuwmeer. Een rit van in totaal zo'n 5 uur. U rijdt door een gebied waar peper, cacao en rubber verbouwd worden. In Lachau bezoekt u de kleurrijke markt. Hier vindt u vele bijzondere lokale producten zoals eetbare varens, bamboe en zeldzame tropische vruchten. Na een vroege lunch rijdt u door naar het stuwmeer. Hier wacht uw traditionele longboat op u. Een smalle houten boot waarmee u in 2 uur over het meer en door steeds smaller en ondieper wordende rivieren naar de Nanga Sumpa Lodge vaart. Bij aankomst heeft u de tijd om met een kopje koffie of thee heerlijk te relaxen op de veranda van de lodge. Het uitzicht over de rivier en de jungle is vanaf hier werkelijk prachtig. Ook leuk: neem een verfrissende duik in de rivier!

 

Overnachting in de Nanga Sumpa Lodge; middenin de jungle!

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 7 Batang Ai, Nanga Sumpa

Iban-waterval Maleisie-Sarawak-Batang-Ai-hiken_1_488169 maleisie-batangai-etenbereiden

Na het ontbijt maakt u een wandeling door de jungle langs de rivier richting de Enseluai waterval. U wordt onderweg opgepikt en legt het laatste deel per longboat af. Een duik in het koele water bij de waterval zal een aangename verfrissing opleveren. De mensen van de lodge bereiden ondertussen uw barbecue-lunch aan de oever van de rivier. Er wordt veel gebruik gemaakt van lokale producten zoals varens en vers gevangen vis. Heerlijk genieten van uw lunch aan de rand van de rivier. Na de lunch vaart u terug naar de Nanga Sumpa Lodge. Onderweg laten de Ulu Ai u graag zien hoe zij op traditionele wijze vissen, vraagt u hier gerust naar. Natuurlijk mag u dit ook zelf proberen.

 

Overnachting in de Nanga Sumpa Lodge

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 8 Batang Ai, Nanga Sumpa – Kuching

Na het ontbijt is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van de Ulu Ai. U vaart per longtailboot terug naar het Batang Ai stuwmeer. Hier wordt u opgewacht voor uw rit terug naar Kuching. Onderweg stopt u voor de lunch.

 

Overnachting in Kuching

Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 9 Kuching – Tanjung Datu National Park

Sarawak-TanjungDatuNP-Sematan, vertrekpunt bootje(8) Borneo922(8) Sarawak-TanjungDatuNP-dorpje3(8)

Deze dagen gaat u nog meer back-to-basic de jungle ervaren. Tanjung Datu National Park is gelegen op het uiterste zuidpuntje van Sarawak en alleen per boot bereikbaar. Weinig toeristen ondernemen deze tocht, dus Tanjung Datu is nog werkelijk een ongerept juweeltje waar u veel diersoorten kunt spotten. Vanaf Kuching rijdt u in anderhalf uur naar het havenplaatsje Sematan, hier kunt u nog even uw laatste inkopen doen, om vervolgens per houten speedboot in circa een uur over zee naar Tanjung Datu te varen. U komt aan bij een idyllische baai met bijna wit zand, omgeven door weelderige jungle. De laatste meters waadt u met uw bagage naar het strand, en daarna nog een korte wandeling naar het gebouwtje van de parkwachters. Van april tot en met september komen hier 's nachts schildpadden aan land om eieren te leggen. De parkwachters zijn hier om dit natuurfenomeen te monitoren en de eieren veilig te laten uitkomen in de "Hatchery".  Met een beetje mazzel wordt u 's avonds door een parkwachter gewekt om dit mee te maken! Deze middag kunt u heerlijk zwemmen en snorkelen (neem wel zelf een snorkel mee!) of alvast een korte wandeling maken.

 

Overnachting in Tanjung Datu National Park

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 10 Tanjung Datu National Park

Vanaf het kantoor van de parkwachters zijn vier goed gemarkeerde, en redelijk goed begaanbare wandelpaden uitgezet. U staat vroeg op om nog voor het ontbijt uw eerste wandeling te maken. De kans om neushoornvogels te zien is op dit tijdstip namelijk het grootst. Ook makaken, varanen,  wilde katten, en veel andere vogelsoorten worden veelvuldig gespot in Tanjung Datu National Park. In dit gebied leven ook Gibbons, maar deze bijzondere en schuwe apen zult u eerder in de verte horen, dan dat u ze zult zien. 's middags maakt u nog een tweede wandeling. Natuurlijk is er vandaag ook nog tijd om te ontspannen en te zwemmen in zee. Wanneer het 's avonds goed donker is kunt u nog een nightwalk maken. Gewapend met zaklamp loopt u een stukje de jungle in, op zoek naar insecten en nachtdieren. Een overweldigende ervaring om in het stikdonker middenin de jungle te staan en de jungle geluiden in u op te nemen; kikkers, cycladen, krekels en nog meer dieren maken gezamenlijk een enorm kabaal.

 

Overnachting in Tanjung Datu National Park

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 11 Tanjung Datu National Park – Semenggoh - Kuching

Sarawak-TanjungDatuNP-zonsondergang(13)

U kunt deze ochtend nog een laatste wandeling maken. Vervolgens vaart u terug naar Sematan waar u in het haventje bij één van de eenvoudige restaurantjes zult lunchen. Dan door richting Kuching. Vlak voor Kuching stopt u bij het Semenggoh orang-oetan centrum. Hier maakt u een korte wandeling vanaf de parkeerplaats naar een in de jungle verborgen voederplaats. Het voederen vindt om 15.00 plaats, maar de machtige orang-oetans slingeren hier meestal al eerder naartoe. De ontmoeting met de orang-oetans (soms op slechts enkele meters afstand) is indrukwekkend. In Semenggoh leven 27 semi-wilde orang-oetans in een gebied van maar liefst 650 hectare groot. Een aantal orang-oetans is uit gevangenschap bevrijd of als wees opgevangen, maar ook de nakomelingen van deze orang-oetans maken deel uit van de groep. Erg leuk om te zien zijn de baby’s die aan hun moeder vastgeplakt lijken te zitten en de jonge en zeer speelse orang-oetans. Een smal pad door de jungle brengt u, na slechts 200 meter, bij een tweede (vaak rustigere) voederplaats. In het kleine informatiecentrum kunt u meer lezen over alle leden van de groep orang-oetans. Een bezoek aan Semenggoh is zeer bijzonder; er zijn slechts enkele plaatsen ter wereld waar u orang-oetans in het wild kunt spotten. Naast twee locaties op Maleisisch Borneo zijn deze dieren alleen nog op Kalimantan en Sumatra te spotten. Aan het einde van de middag wordt u naar uw hotel in Kuching gebracht.

 

Overnachting in Kuching.

Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 12 Kuching – Mulu National Park

IMG_3080(8) P1020083(8)

U wordt naar de luchthaven van Kuching gebracht en vliegt van Kuching naar Mulu.

 

Bij aankomst op de kleine luchthaven van Mulu wordt u opgewacht door een Engelssprekende gids. Het avontuur begint al zodra u de bus of tuktuk in stapt voor uw 10 minuten durende transfer naar de accommodatie. Na het inchecken heeft u even de tijd om zich op te frissen. Halverwege de middag gaat u samen met uw gids op pad in het Mulu National Park, bekend om zijn vele grotten. Het park heeft een oppervlakte van 52.866 hectare en is daarmee het grootste nationaloe park van Sarawak. Van de vijf indrukwekkende 'showcaves' zult u er maar liefst vier bezoeken. Alle grotten zijn voorzien van trappen, paden, plankieren en gedimde verlichting zodat ze gemakkelijk te verkennen zijn. Vandaag bezoekt u de eerste twee, de naast elkaar gelegen Lang- en Deer cave. Een vrij vlakke route welke grotendeels over een hotel wandelpad voert u dwars door het regenwoud naar de twee grotten. Onderweg ziet u kleurrijke vlinders, bijzondere insecten, planten en verschillende stroompjes. Eerst de Lang Cave, in deze vrij kleine, dim verlichte grot ziet u een enorme hoeveelheid stalgmieten en stalactieten. Daarna door naar de Deer Cave. Vroeger kwamen hier herten om te drinken, nu zou deze grot beter Bat Cave genoemd kunnen worden. Miljoenen vleermuizen hangen hoog aan het plafond van deze immens grote grot. De entree is zelfs de één na grootste ter wereld! Het hoogtepunt bevindt zich echter buiten de grot. Bijna iedere avond, ongeveer rond 18:00 uur, vliegen de vleermuizen in grote groepen uit op zoek naar insecten. Vanaf de speciaal aangelegde uitkijkplaats is het zicht op deze uittocht spectaculair. Bij regenachtig weer blijven de vleermuizen overigens veelal wel in de grot. U wandelt weer terug naar de entree van het National Park.

 

Overnachting in een Garden Bungalow middenin Mulu National Park.

Inclusief ontbijt, diner, transfers, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 13 Mulu National Park

Bij de steiger stapt u in een traditionele longboot; een leuke start van deze excursie! U vaart over de Melinau rivier door weelderig groene jungle, en langs kleurrijke dorpjes, naar een Penan dorp (de Penan zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied). Hier stopt u even kort om het dorp te bekijken en desgewenst wat handwerk aan te schaffen. Vervolgens vaart u nog zo’n 10 minuten verder naar de naast elkaar gelegen Wind- en Clearwater Cave. Via plankieren klimt u omhoog naar de Wind Cave. De naam heeft deze grot te danken aan de versmallingen in de grot waar u een heerlijk briesje zult voelen. Indrukwekkend is de Kings Chamber, een grote ruimte in de grot waar veel columns (stalagmieten en stalactieten aan elkaar gegroeid) te zien zijn. Vanuit de Wind Cave voert een 400 meter lang plankieren pad dat aan de rotswand is bevestigd, langs de rivier naar de Clearwater Cave; vernoemd naar de enorm lange ondergrondse rivier die door deze grot stroomt. Een steile trap leidt naar de prachtig begroeide ingang van deze grot. De Clearwater Cave is enorm groot en indrukwekkend. Door de weerkaatsing klinkt het stromen van de rivier alsof er een enorme waterval in de buurt is. Een wandelroute met veel trappen loopt in een lus door deze grot. Waar de rivier de grot verlaat is gelegenheid om te zwemmen in het heerlijk koele en glasheldere water (kleedruimte is aanwezig). Na de picknicklunch bij deze zwemplaats vaart u weer terug.

 

Overnachting in het Mulu National Park

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden. 

Dag 14 Mulu National Park

Maleisië-MaleisischBorneo-Sarawak-MuluNP-boottocht(8) P1020046(8)

Deze dag is ter vrije besteding. Enkele tips: Heeft u nog niet genoeg van de grotten? Er is nog een vijfde grot die u deze middag kunt bezoeken: de Lagang Cave (ook Fast Lane genoemd). Geen hoogtevrees? Dan is de canopywalk erg leuk om te doen. Een serie hangbruggen hoog in de bomen geeft u goed zich op vele vogels en ander wild dat zich net als u hoog in de bomen bevindt. Beide tours worden in kleine groepjes uitgevoerd, en zijn daarom snel volgeboekt. Het is dan ook aan te raden op uw dag van aankomst al de extra excursie van uw keuze te boeken (de kosten zijn voor uw eigen rekening) . In uw resort vindt u meer informatie hierover.

 

Overnachting in het Mulu National Park

Inclusief ontbijt

Dag 15 Vertrek Mulu National Park

U wordt naar de luchthaven van Mulu gebracht.

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen