terug naar het overzicht

Rondreis Natuurpracht van Borneo

Een prachtige rondreis, waarin u kennismaakt met de natuurpracht van zowel Sarawak als Sabah. Eén van onze meest veelzijdige reizen. U ziet verschillende prachtige natuurgebieden; de mangrovebossen in het Bako National Park, de spectaculaire grotten in Mulu National Park en de jungle rond de rivier in het Kinabatangan Wildlife Reservaat. In het Batang Ai National Park ontmoet u de lokale Iban-stammen met hun fascinerende gebruiken, en in het Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum staat u oog in oog met machtige orang-oetans. Aan het einde van de reis kunt u alle indrukken verwerken tijdens uw verblijf op het heerlijke eiland Gaya.

Wat maakt deze reis bijzonder
Natuurpracht van heel Borneo
Grotten, Mangroves en jungle
Orang oetans en neusapen spotten
Lara
Lara
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest en deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Prijsindicatie: vanaf € 2250,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Natuurpracht van Borneo

Borneo, Sarawak

Dag 1      Kuching 

Dag 2      Kuching

Dag 3      Batang Ai

Dag 4      Batang Ai

Dag 5      Kuching

Dag 6      Mulu National Park 
Dag 7      Mulu National Park

Borneo, Sabah

Dag 8      Kota Kinabalu

Dag 9      Sukau, Kinabatangan

                Wildlife Reservaat

Dag 10    Sukau, Kinabatangan

                Wildlife Reservaat

 

Dag 11    Het eiland Gaya

Dag 12    Het eiland Gaya

Dag 13    Het eiland Gaya

Dag 14    Het eiland Gaya

Dag 15    Vertrek vanaf het eiland Gaya

100% maat werk

Dag 1 Naar Kuching

Maleisie-Borneo-Sarawak-Kuching-zittendemensen(8) Maleisie-MaleisischBorneo-Sarawak-BakoNationalPark-jungletrekking shutterstock_2312066(8) Maleisie-Borneo-Sarawak-BakoNP-neusaap(8)

Bij aankomst op de luchthaven wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Kuching:
Kuching is de hoofdstad van Sarawak en vooral beroemd om haar Brits-koloniale verleden. Kuching betekent: kat; kattenbeelden sieren de stad, er is zelfs een kattenmuseum! De stad bestaat uit twee delen. Chinezen wonen op de zuidelijke oever van de Sarawak-rivier, de Maleiers aan de noordelijke kant. Aan de rivier vindt u de Main Bazaar. Slenter op de boulevard langs fonteinen, tuinen, leuke winkeltjes en heerlijk geurende eetstalletjes. Een bezoek aan het werkelijk prachtige Sarawak-museum is zeer de moeite waard. Gebouwd naar een initiatief van Charles Brooke, de tweede blanke radja van Sarawak. U kunt ook een kijkje nemen op de kleurrijke zondagsmarkt. De Dayak-vrouwen uit het binnenland komen hier producten verkopen. Het centrum van de stad wordt overheerst door Chinese winkelstraatjes. U vindt er talrijke souvenirwinkeltjes en Chinese tempels, waaronder de Tua Pek Gong. Hoewel Kuching een grote stad is, is het centrum compact. Tijdens een stadswandeling komt u de meeste bezienswaardigheden tegen. Per traditionele roeiboot (Tambang) kunt u voor een klein bedrag de Sarawak rivier oversteken om Fort Margherita en het typische Maleise stadsdeel aan de noordzijde te verkennen. Tip voor 's avonds: ga (net als de locals) vis eten in Top Spot. De bovenste etage van een parkeergarage is volgebouwd met tafeltjes en kleine restaurantjes die vooral verse vis serveren.

 

Overnachting in Kuching.

Inclusief transfer

Kuching, Bumbu kookworkshop
Kuching

Kuching, Bumbu kookworkshop

De deelstaat Sarawak is bekend vanwege de vele bevolkingsgroepen die hier leven. Chinezen, Maleiers en vele...

Dag 2 Kuching (excursie Bako National Park)

U wordt bij uw hotel opgehaald voor uw excursie van circa 7 uur naar het prachtige Bako National Park; een fraai mangrove-gebied aan de monding van de Sarawak rivier. U rijdt vanaf Kuching in circa 45 minuten naar een kleurrijk vissersdorpje waar u op een houten speedboot stapt die u in circa 30 minuten over zee langs de kust naar Bako National Park vaart. Bij vloed kan het bootje aanmeren aan de steiger, maar bij eb moet u de laatste meters door het water naar het strand lopen. In Bako gaat u wandelen door de weelderige groene natuur. U kunt in overleg met uw gids een keuze maken uit verschillende wandelroutes. Voor ieder niveau is er een passende route. De kans om wild te spotten is in Bako zeer groot (al kunnen wij u natuurlijk niets beloven). Het gebied is vooral bekend vanwege de neusapen (ook wel Dutch monkees genoemd) die hier in de mangrove leven. Maar ook silverleaf monkees en brutalere makaken worden veelvuldig gespot. Ander wild dat u wellicht tegen zult komen: wilde zwijnen hagedissen, adders en paardherten. U luncht in de kantine in het park. Aan het einde van de excursie wordt u weer naar uw hotel gebracht.

 

Overnachting in Kuching.

Inclusief ontbijt, lunch, transfers, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 3 Kuching - Batang Ai

Deze dagen zult u de jungle ervaren, het leefgebied van de Iban. U verblijft deze dagen aan het Batang Ai meer in een prachtig junglegebied. Hiervandaan maakt u uitstapjes per boot. U wordt opgehaald door uw gids en rijdt vervolgens oostwaarts, naar het thuisland van de Iban-stammen. U rijdt door een gebied waar peper, cacao en rubber verbouwd worden, de tocht tot aan de boot duurt ongeveer 5 uur. Onderweg bezoekt u het Semenggoh orang-oetan Centrum waar u het voederen van deze in het wild levende apen bijwoont. U vervolgt uw reis naar Batang Ai, onderweg maakt u een stop bij een peper- en cacaoplantage. In Serian bezoekt u de kleurrijke markt. Na de lunch in Lachau naar het Batang Ai-meer. U vaart dan in ongeveer 20 minuten naar uw accommodatie, het lieflijke en comfortabele, aan het meer gelegen, Aiman Batang Ai Resort. Het is de uitvalsbasis voor prachtige tochten.

 

Overnachting in het Aiman Batang Ai Resort.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 4 Batang Ai

Maleisie-MaleisischBorneo-Sarawak-BatangAi-oever5(8) maleisie-batangai-etenbereiden(8) DSC08384(8)

U vaart per gemotoriseerde kano naar de Nanga Ukom Longhouse om de oorspronkelijke bevolking de Iban te bezoeken. Hier leven de mensen nog op traditionele wijze, in commune-vorm, bij elkaar. U kunt hier tuak (soort rijstwijn) proberen te drinken. U ziet hoe deze bevolkingsgroep hier al eeuwenlang leeft. U luncht bij de Iban. Terug naar uw hotel. Het is een fantastisch mooie tocht vandaag, zo dwars door de jungle per boot.

 

Overnachting in het Aiman Batang Ai Resort. 

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 5 Batang Ai - Kuching

De ochtend is ter vrije besteding. U rijdt terug via dezelfde route naar Kuching. Onderweg lunch. U wordt naar uw hotel in Kuching gebracht.

 

Overnachting in Kuching.

Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer en Engelssprekende gids

Kuching, Fietsen en proeven
Kuching

Kuching, Fietsen en proeven

Vandaag verkent u Kuching per fiets en leert u het authentieke Sarawak kennen! Een erg leuke excursie. Om de...

Kuching, Kajakken door de jungle
Kuching

Kuching, Kajakken door de jungle

Het is heel bijzonder om vanuit uw kajak omringd te worden door de jungle en karststenen bergen rondom de...

Dag 6 Kuching - Mulu National Park

Maleisië-MaleisischBorneo-Sarawak-MuluNP-binnenzijde grot(8) Maleisië-MaleisischBorneo-Sarawak-MuluNP-houten jungle pad(8)

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Kuching gebracht. U vliegt van Kuching naar Mulu.

 

Bij aankomst op de kleine luchthaven van Mulu wordt u opgewacht door uw Engelssprekende gids voor de komende dagen. Het avontuur begint al zodra u de open bus/tuk-tuk in stapt voor uw 10 minuten durende transfer naar uw accommodatie. Nadat u ingecheckt bent, heeft u even de tijd om te zich op te frissen. Halverwege de middag gaat u met uw gids op pad in het Mulu National Park. Mulu NP is met een oppervlakte van maar liefst 52.866 hectare het grootste nationale park van Sarawak. De vijf indrukwekkende “showcaves”, waarvan u er maar liefst vier bezoekt, zijn de grootste attractie van Mulu NP. Alle grotten zijn voorzien van trappen, paden en plankieren en gedimde verlichting zodat ze gemakkelijk te verkennen zijn. Vanmiddag bezoekt u de eerste twee: de naast elkaar gelegen Lang- en Deer Cave. Een vrij vlakke route van ongeveer 3 kilometer, grotendeels over een houten wandelpad (plankieren), voert dwars door het regenwoud naar de twee grotten. Onderweg ziet u kleurrijke vlinders, bijzondere insecten en planten, en verschillende stroompjes. Allereerst wordt de Lang Cave bezocht; vernoemd naar een lokale gids die de grot zo’n 30 jaar geleden heeft ontdekt. In deze vrij kleine, dim verlichte, grot ziet u een enorme hoeveelheid stalagmieten en stalactieten. Daarna door naar de Deer Cave. Vroeger kwamen hier herten om te drinken, maar nu zou deze grot beter Bat Cave genoemd kunnen worden. Miljoenen vleermuizen hangen hoog aan het plafond van deze immens grote grot. De entree is zelfs de één na grootste ter wereld! Het hoogtepunt bevindt zich echter buiten de grot. Bijna iedere avond, ongeveer rond 18:00 uur, vliegen de vleermuizen in grote groepen uit op zoek naar insecten (bijkomend voordeel is dat u hier bijna geen muggen zult tegenkomen). Vanaf de speciaal aangelegde uitkijkplaats is het zich op deze uittocht spectaculair. Bij regenachtig weer blijven de vleermuizen overigens veelal wel in de grot. U wandelt weer terug naar de entree van het National Park.

 

Overnachting Mulu National Park.

Inclusief ontbijt, diner, transfers, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 7 Mulu National Park

P1020050(13)

Bij de steiger stapt u in een traditionele longboot (een smalle, lange houten boot met platte bodem); een leuke start van deze excursie! U vaart over de Melinau rivier door weelderig groene jungle, en langs kleurrijke dorpjes waar in het weekend kinderen zwemmen en vissen, naar een Penan dorp (de Penan zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied). Hier stopt u even kort om het dorp te bekijken en desgewenst wat handwerk aan te schaffen. Vervolgens vaart u nog zo’n 10 minuten verder naar de naast elkaar gelegen Wind- en Clearwater Cave. Via plankieren klimt u omhoog naar de Wind Cave. De naam heeft deze grot te danken aan de versmallingen in de grot waar u een heerlijk briesje zult voelen. Indrukwekkend is de Kings Chamber, een grote ruimte in de grot waar veel columns (stalagmieten en stalactieten aan elkaar gegroeid) te zien zijn. Vanuit de Wind Cave voert een 400 meter lang plankieren pad dat aan de rotswand is bevestigd, langs de rivier naar de de Clearwater Cave; vernoemd naar de enorm lange ondergrondse rivier die door deze grot stroomt. Een steile trap leidt naar de prachtig begroeide ingang van deze grot. De Clearwater Cave is enorm groot en indrukwekkend. Door de weerkaatsing klinkt het stromen van de rivier alsof er een enorme waterval in de buurt is. Een wandelroute met veel trappen loopt in een lus door deze grot. Waar de rivier de grot verlaat is gelegenheid om te zwemmen in het heerlijk koele en glasheldere water (kleedruimte is aanwezig). Na de picknicklunch bij deze zwemplaats vaart u weer terug.

  

Overnachting in Mulu National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 8 Mulu National Park - Kota Kinabalu

U wordt naar de luchthaven gebracht. U vliegt van Mulu naar Kota Kinabalu.Bij aankomst wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Kota Kinabalu:
Kota Kinabalu is de hoofdstad van Sabah. Er wonen bijna 600.000 inwoners in de stad, die aan zee ligt. Het is een moderne stad. Veel oude gebouwen zijn door de Japanse bezetter in de Tweede Wereldoorlog verwoest en daarna is de hele stad weer opgebouwd. Er zijn moderne shoppingmalls, maar gelukkig ook nog gezellige avond- en nachtmarkten. Loop daar zeker even heen! Vanaf Signal Hill heeft u een mooi uitzicht over de stad en de eilanden voor de kust. Enkele interessante monumenten zijn de staatsmoskee (met op de koepel een schitterend blauwgoud mozaïek) en het hypermoderne Sabah Foundation gebouw van glas en elastisch staal. Met kinderen kunt u naar Lok Kawi, een soort dierentuin met alle diersoorten die typerend zijn voor Sabah. Op zondag is er een grote markt in Kota Kinabalu. Een aanrader: ga ’s avonds naast de markt op één van de leuke terrasjes een hapje eten. Alleen al in Kota Kinabalu zou u langere tijd kunnen verblijven en vanuit de stad allerlei uitstapjes maken. Zo is het Mount Kinabalu Park een mooie tuin om te bekijken; of u kunt de berg beklimmen. Als u lekker actief bezig wilt zijn kunt u een fietstocht in de omgeving van Kota Kinabalu maken, of gaan raften. Rust heeft u tijdens een tochtje met een stoomtrein. Of u gaat een dagje naar het strand; net buiten Kota Kinabalu ligt het mooie stadsstrand Tanjung Aru, maar u kunt ook op een bootje stappen en overvaren naar één van de eilandjes voor de kust. Op zondag kunt u naar de markt van Kota Belud. Andere opties zijn nog een kookcursus en een tochtje naar één van de eilandjes voor de kust.

 

Overnachting in Kota Kinabalu.

Inclusief ontbijt, transfers en binnenlandse vlucht

 

Dag 9 Kota Kinabalu - Sandakan - Sepilok - Sukau

Apen-borneo-babyoprug2(13)

U staat vandaag vroeg op. Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven gebracht. U heeft een vroege vlucht naar Sandakan. U wordt bij de luchthaven van Sandakan opgehaald, en  in ongeveer een half uur naar de jungle rond het Sepilok orang-oetan opvangcentrum gebracht. U wandelt naar de voederplaats, waar de dieren rond 10.00 uur samenstromen. Het centrum is gelegen in een mooi regenwoud van ongeveer 43 vierkante kilometer. In 1964 werd het gebied aangewezen als reservaat voor de prachtige intelligente dieren. Het wereldberoemde reservaat brengt de bezoeker in nauw contact met de opmerkelijke orang-oetans, die zijn bevrijd uit gevangenschap, gered uit delen van het oerwoud die gekapt zijn ten behoeve van de landbouw of achtergelaten door hun ouders. Orang-oetans vormen een beschermde diersoort. Het voornaamste doel van het centrum is het terugzetten van de dieren in het oerwoud.Tegenover Sepilok ligt het rehabilitatiecentrum van de Aziatische beer, oftewel de sunbear. Hier leert u meer over deze kleinste beer ter wereld. 

Na de lunch wordt u terug naar Sandakan gebracht, en dan per boot door naar Sukau. De tocht is prachtig; u vaart eerst langs de kust en vervolgens de rivier op naar het nationaal park. De tocht voor door een oorspronkelijk mangrovegebied, waar vele soorten vogels nestelen. Bij aankomst in uw lodge krijgt u een briefing over het Kinabatangan Wildlife Reservaat. In de loop van de middag varen over de rivier op zoek naar de vele soorten apen (onder andere neusapen) vogels en ander wild. Terug naar uw accommodatie in Sukau voor het diner. ’s Avonds een diavoorstelling over het gebied.

 

Overnachting in Sukau.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfers, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 10 Sukau, Kinabatangan Wildlife Reservaat

Maleisie-WestMaleisie-Sabah-Sukau-Abaivillage(8) Borneo-Sukau-olifant78(8) Maleisie-WestMaleisie-Sabah-Sukau-boottocht2(8)

Vroeg in de ochtend, nog voor het ontbijt, maakt u een excursie over de Kinabatangan-rivier naar het Oxbow-meer; op zoek naar vogels en andere dieren. U bent in de pure natuur hier! Na het ontbijt maakt u een begeleide wandeling van circa een uur over het wandelpad dat achter uw hotel gelegen is en leert u meer over de planten en dieren in dit prachtige natuurgebied. Na de lunch volgt nog een boottocht. Als u wilt kunt u 's avonds nog een nachtsafari maken (dit kunt u ter plaatse beslissen en betalen).

 

Overnachting in Sukau.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottochten Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 11 Sukau - Sandakan - Kota Kinabalu - Het eiland Gaya

Een prachtige boottocht voert u door mangrovebossen aan weerszijden van de rivier naar de kust. Na aankomst in Sandakan is het tijd voor de lunch. Vervolgens door naar het Rainforest Discovery Centre met een mooie botanische tuin en canopywalk (hangbruggen hoog tussen de bomen). Ook het Sandakan Memorial Park wordt kort bezocht voordat u naar de luchthaven wordt gebracht. U vliegt terug naar Kota Kinabalu, waar u wordt opgewacht en naar de haven Jesselton wordt gebracht.

 

U vaart van Kota Kinabalu naar Gaya Island. De overtocht duurt circa 30 minuten.

 

Informatie Pulau Gaya:
Pulau Gaya vormt samen met vier andere voor de kust liggende eilanden het Tunku Abdul Rahman National Park. Dit park is 50 vierkante kilometer groot en werd in 1974 tot Nationaal Park verklaard. Vlak water en koraaltuinen maken dit tot een populaire plek voor zeldzame vissen. Het binnenland van het kleine Gaya Island is bedekt met weelderig groene jungle. Op het eiland treft u regenwoud en mangrove jungle, evenals een paar goudgele strandjes. U kunt bijvoorbeeld het Marine Ecology Research Centre bezoeken of een jungle trekking maken; er leven zelfs neusapen op Gaya Island. U vindt hier slechts enkele luxueuze resorts. Het eiland heeft prachtige verborgen baaien met heel fijn zandstrand. Het water is kristalhelder en zeer geschikt om te snorkelen of te duiken. Pulau Gaya is een paradijsje, heerlijk genieten hier!

 

Overnachting op het eiland Gaya.

Inclusief ontbijt, lunch, transfer, binnenlandse vlucht, ferryovertocht

Dag 12 t/m 14 Het eiland Gaya

Deze dagen zijn ter vrije besteding. Heerlijk uitrusten aan het strand of juist leuke uitstapjes maken, zoals een junglewandeling of snorkelen.

 

Overnachtingen op het eiland Gaya.

Inclusief ontbijt

Kota Kinabalu, Dagje duiken
Kota Kinabalu

Kota Kinabalu, Dagje duiken

Bijna ongelooflijk, maar vlakbij de stad Kota Kinabalu ligt een mooi duikgebied! Het Tunku Abdul Rahman Park...

Dag 15 Vertrek vanaf het eiland Gaya

U vaart vanaf het eiland Gaya terug naar de haven van Jesselton. Hier wordt u opgehaald en naar de luchthaven van Kota Kinabalu gebracht.

 

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën