terug naar het overzicht

Rondreis Traditioneel Sulawesi

Een schitterende en afwisselende reis door Sulawesi. De reis begint in de hoofdstad Makassar, waar een uitstapje gemaakt wordt naar het naastgelegen Rammang Rammang. Daarna reist u door naar een nog weinig bereisde route naar de hooglanden van Malino en het tropische Bira. Stap in Sengkang in een bootje en vaar over het meer. Leer in Torajaland de lokale gebruiken en gewoontes kennen en eindig in het groene Tentena.

Wat maakt deze reis bijzonder
Uitstapje naar Rammang Rammang
Dodencultuur van Torajaland
Tentena aan het Posomeer
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 1600,- per persoon
Reisduur: 14 dagen / 13 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Traditioneel Sulawesi

Dag 1      Aankomst Makassar

Dag 2      Makassar

Dag 3      Malino

Dag 4      Malino

Dag 5      Bira

 

Dag 6      Bira

Dag 7      Sengkang

Dag 8      Torajaland

Dag 9      Torajaland

Dag 10    Torajaland

 

Dag 11    Masamba

Dag 12    Tentena

Dag 13    Tentena

Dag 14    Vertrek Tentena

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Makassar

Indonesie-Sulawesi-Makassar-haven_1 Sulawesi-Makassar-tussen de vruchten_1

Welkom in Makassar! Makassar is een belangrijke havenstad en een fotogenieke plaats waar Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd) te vinden zijn. Er staan in Makassar veel gebouwen uit de Nederlandse tijd; het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit, de oude MULO en Fort Rotterdam. Fort Rotterdam is tegenwoordig een museum die we kunnen aanraden.

 

In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven, in de gezellige wijk Gowa staat het paleis van de laatste koning en langs de boulevard kunt u heerlijk eten. Tegen zonsondergang verschijnen hier talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking samen, maar ook steeds meer toeristeen weten deze straat te vinden. Heeft u zin in een loempia? Bezoek Jalan Lasinrang, oftewel 'loempia street'. Overal zitten vrouwen loempia's te rollen. Niet alleen lekker, maar ook zeer fotogeniek.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar - Rammang Rammang

Een dagtocht naar Rammang Rammang

Op ongeveer 40 km buiten Makkassar ligt Rammang Rammang. Een prachtig gebied waar kalksteengebergten en grotten te zien zijn. Per kano vaart u door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan, legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan-grot. Het laatste gedeelte moet u een stukje klimmen. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan.

 

Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid. Geniet tijdens de lunch van het uitzicht en maak hierna een wandeling door het gebied. Daarna terug naar de kano en vaar naar het beginpunt waar de chauffeur u weer opwacht en u vervolgens terug naar uw hotel brengt.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, traditionele lunch, kanotocht en water

Dag 3 Makassar – Malino

Sulawesi-Malino-Hooglanden-1

Vanaf de hoofdstad Makassar is het ongeveer 2 uur rijden naar Malino. Door de uitgestrekte natuur, de watervallen, de theetuinen en de vele plantages vinden wij Malino een echte aanrader. Toch is de stad nog niet zo populair onder de westerse toeristen. Malino ligt in de bergen, waardoor het een ideale weekend- en vakantiebestemming is. Het is hier koeler en de wegen rondom Malino zijn een stuk drukker tijdens deze dagen. Op de lokale markt vindt u veel groente en fruit uit de directe omgeving terug. Wandel vanmiddag op eigen gelegenheid door het stadje en ontdek de schoonheid zelf.

 

Overnachting in Malino.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Malino

Rondom Malino is er veel te zien. Vraag uw chauffeur vooral de kleine weggetjes in te rijden. U belandt dan tussen de kampungs, de uitgestrekte rijstvelden, en vele verschillende plantages. Bezoek in de ochtend de markt van Malino. Hier verkoopt men vele soorten groenten en fruit. Is het fruit nog niet vers genoeg? Gaat u dan aardbeien plukken in één van de aardbeientuinen van Malino. Breng ook een bezoek aan de Takapala-waterval. U rijdt vanaf de hoofdweg van Malino over een smal weggetje naar beneden. Onderweg passeert u rijstterrassen en vele fruitbomen en na ongeveer 15 minuten stopt uw chauffeur bij de ingang van de waterval. U hoort het water al op de rotsen kletteren.

 

Overnachting in Malino.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Malino - Bira

Sulawesi-Bira-Markt Sulawesi-Bira-Kust_1_458702 Sulawesi-Bira-Schip-1

Een lange route van ongeveer 7 uur naar Bira. Geen saaie, want u rijdt langs de vele plantages, uitgestrekte rijstvelden en door bossen naar Bira. Bira heeft schitterende, witte zandstranden aan een heldere zee. Een goede plek om te zwemmen en snorkelen. Houd u er wel rekening mee dat de stranden niet ingesteld zijn voor westerse toeristen. Verwacht geen parasols en ligbedden. Het is een populaire plek voor Indonesiërs die hier in de weekenden genieten.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Bira

Zin om de onderwaterwereld te bewonderen? Huur een bootje en reis af naar het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland! Op het eiland is een restaurant waar u een lekkere lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Bira - Sengkang

Vissen op het water van Sengkang, Sulawesi Sulawesi-Sengkang-boottocht2_2

Langs sawa’s en tabaksplantages reist u naar Sengkang. Een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Dit meer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. Vandaag maakt u rond zonsondergang een boottochtje over het meer. Bij helder weer is het prachtig! U ziet het dagelijks leven van de bevolking die zichzelf en hun kleding in het water wassen en vissers varen uit in de wetlands. Het gebied is rijk aan vogels en op het meer drijven verschillende verblijven van de vissers. Neem hier een kijkje en zie hoe de lokale bevolking haar vis vangt en verwerkt.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boottocht

Dag 8 Sengkang - Torajaland

Een route door een onbekend stukje Sulawesi vandaag. Een prachtig en afwisselend landschap langs dorpjes brengt u naar Torajaland. Een lange rit langs een prachtig gebied, misschien wel het mooiste van heel Indonesië: Tanah Toraja. Onderweg ontpopt een majestueus landschap van omhoogschietende ruige, grijze gesteenten met blauwe bergen in de verte. Prachtig naast het vruchtbare groen.

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja's een geheel eigen cultuur die zich uit in een zeer bijzondere dodencultuur. U bent als buitenstaander altijd welkom om een ceremonie bij te wonen. Maar ook de typische, vaak fraaie beschilderde woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel) zijn een bezienswaardigheid op zich.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Torajaland

Indonesie-Sulawesi-Torajaland-Rijstvelden Indonesie-Sulawesi-Toraja-TauTau_3_217318 Indonesie-Sulawesi-Torajaland-Zadeldakken_3_217190

Een vrije dag om Torajaland te ontdekken. Bespreek de dag van te voren met uw chauffeur wat u vandaag allemaal wilt doen. Kiest u voor het bijwonen van een begrafenisplechtigheid of trekt u er liever verder op uit. Bijvoorbeeld naar de traditionele dorpen en de rotsgraven.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Torajaland: Fietstocht halve dag
Sulawesi

Torajaland: Fietstocht halve dag

U maakt vandaag een leuke fietstocht door Torajaland. U start vroeg in de ochtend in Rantepao. Wij adviseren...

Torajaland: Kookcursus
Sulawesi

Torajaland: Kookcursus

Vandaag gaat u koken in een traditioneel Tongkonan huis, tussen de lokale bevolking. U wordt hartelijk begroet...

Dag 10 Torajaland

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Een interessante plek die weinig bezocht wordt, is Palatokke. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden.

 

Torajaland leent zich uitstekend voor actieve excursies. Maak een wandeling en geniet volop van de natuur en cultuur. Rijd bijvoorbeeld naar Batutumonga, iets hoger gelegen en daardoor een prachtige plek om te genieten van het uitzicht en heerlijk te wandelen (voornamelijk bergafwaarts). Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Of zelfs een trektocht van enkele dagen.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 11 Torajaland - Masamba

Indonesie-Sulawesi-Posomeer-bootje_1

Vandaag verlaat u Torajaland. Het begin van de tocht loopt via een slingerende bergweg naar het plaatsje Palopo, gelegen aan de Bone-baai. Dit wordt ook wel de stad van de durian genoemd. In de periode dat deze vrucht rijp is, hangt er een doordringende geur in de wijde omtrek. Vervolgens rijdt u door naar Masamba, een klein, typisch Indonesisch stadje. Door hier te overnachten overbrugt u de lange afstand tussen Torajaland en het Posomeer, nabij Tentena. Masamba kent weinig bezienswaardigheden. Wel loopt er een indrukwekkende rivier gedeeltelijk door de stad. Probeer de verse vis in één van de visrestaurantjes. Een echte aanrader!

 

Overnachting in Masamba.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Masamba - Tentena

Vandaag rijdt u via het Luwudistrict naar uw accommodatie nabij Tentena. Deze regio was vroeger een koninkrijk en stond bekend om de slavenmarkt. Slaven en slavinnen werden vanuit Torajaland verscheept naar Java en Siam, het huidige Thailand. Het laatste gedeelte, vanaf Pendolo, rijdt u door de bergen naar Tentena.

 

Tentena is een uitstekende rustplaats, maar u kunt hiervandaan ook diverse leuke activiteiten ondernemen. De hotels zijn gelegen aan het Posomeer waar volgens de overlevering een drakenslang van 30 meter woont (een soort Loch Ness-verhaal). Het water is licht turquoise en glashelder. Een ideale plek om een duik te nemen.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Tentena

Indonesie-Sulawesi-Posomeer-32(8) Sulawesi-Posomeer-watervallen(8) Indonesie-Sulawesi-tentena-bootje(8)

Vandaag kunt u uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. Wilt u liever een uitstapje maken? Breng een bezoek aan de Saluopa-waterval, een 12-traps waterval. Op de weg ernaartoe rijdt u door een Balinees transmigratiedorp. Uiteraard is het mogelijk om een boottochtje te maken over het Posomeer. Of laat u afzetten in een dorpje in de omgeving en wandel via de rijstvelden terug naar uw hotel. Langere wandelingen en één of meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk. Wij raden aan om daarvoor een lokale gids in te huren. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Vertrek Tentena

Er is een eind gekomen aan deze bijzondere reis over Sulawesi. Wilt u liever wat langer op Sulawesi blijven? U verblijft vlak bij de Togian-eilanden en hier staat rust centraal. Een perfecte afsluiter van uw reis.

 

Inclusief ontbijt

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen