terug naar het overzicht

Rondreis Hoogtepunten van Sulawesi

Ideale Sulawesi rondreis, langs alle hoogtepunten. U ziet de havenstad Makassar en de schepenbouwers aan de zuidkust. U maakt een boottocht over het Tempemeer. Een absoluut hoogtepunt is Torajaland met de prachtige natuur en de boeiende cultuur. Uitrusten in Tentena en daarna door naar Tomohon en de jungle van Tangkoko, waar de kleinste aap ter wereld leeft. Als afsluiter het eiland Bunaken. Hier vindt u de mooiste onderwaterwereld ter wereld!

Wat maakt deze reis bijzonder
Cultureel Torajaland
Inclusief binnenlandse vlucht
Mooiste onderwaterwereld ooit
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 2450,- per persoon
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Hoogtepunten van Sulawesi

Dag 1      Aankomst Makassar

Dag 2      Makassar

Dag 3      Bira

Dag 4      Bira

Dag 5      Sengkang

Dag 6      Torajaland

Dag 7      Torajaland

 

Dag 8      Torajaland

Dag 9      Masamba

Dag 10    Tentena

Dag 11    Tentena

Dag 12    Tentena

Dag 13    Tomohon

Dag 14    Tomohon

 

Dag 15    Tomohon

Dag 16    Tangkoko

Dag 17    Bunaken

Dag 18    Bunaken

Dag 19    Bunaken

Dag 20    Vertrek Bunaken

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Makassar

Sulawesi-Makassar-Fort-Rotterdam Schepen in de haven van Makassar, Sulawesi DSC_0858(8)

Welkom in Makassar! Makassar is een belangrijke havenstad en een fotogenieke plaats waar Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd) te vinden zijn. Er staan in Makassar veel gebouwen uit de Nederlandse tijd; het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit, de oude MULO en Fort Rotterdam. Fort Rotterdam is tegenwoordig een museum die we kunnen aanraden.

 

In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven, in de gezellige wijk Gowa staat het paleis van de laatste koning en langs de boulevard kunt u heerlijk eten. Tegen zonsondergang verschijnen hier talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking samen, maar ook steeds meer toeristeen weten deze straat te vinden. Heeft u zin in een loempia? Bezoek Jalan Lasinrang, oftewel 'loempia street'. Overal zitten vrouwen loempia's te rollen. Niet alleen lekker, maar ook zeer fotogeniek.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makasssar

Tip: maak een dagtocht naar Rammang Rammang

Deze dag is ter vrije besteding. Waarom reist u niet af naar het naastgelegen plaatsje Rammang Rammang. Op ongeveer 40 km rijden vanaf Makasser ligt een prachtig kalksteengebergte. Dit gebergte was oorspronkelijk een koraalrif. In het dorpje Rammang-Rammang, nabij Maros, gaat u kanoën. Door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan, legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan-grot. Het laatste gedeelte moet u een stukje klimmen. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan. Hier kunt u even bijkomen en foto's maken. Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid. Tijdens de lunch geniet u wederom van het prachtige uitzicht. Na de lunch maakt u nog een wandeling door dit mooie gebied. Daarna per kano terug naar het beginpunt waar de chauffeur u weer opwacht en terugbrengt naar Makassar.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Makassar - Bira

Sulawesi-Bira-schip in aanbouw_1 Sulawesi-Bira-Kust-1

Vandaag maakt u een mooie tocht naar Bira. Onderweg komt u langs Buginese en Makassaarse huizen, strekt u de benen bij een tropisch bos met waterval en bezoekt u een scheepswerf in Tanah Beru. Vertrek vroeg zodat u in Bira nog een strandwandeling kunt maken. Bira heeft schitterende, witte zandstranden aan een heldere zee. Een goede plek om te zwemmen en snorkelen. Houd u er wel rekening mee dat de stranden niet ingesteld zijn voor westerse toeristen. Verwacht geen parasols en ligbedden. Het is een populaire plek voor Indonesiërs die hier in de weekenden genieten.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bira

Zin om de onderwaterwereld te bewonderen? Huur een bootje en reis af naar het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland! Op het eiland is een restaurant waar u een lekkere lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Bira - Sengkang

Sulawesi-Torajaland-weefster4_1

Langs sawa’s en tabaksplantages reist u naar Sengkang. Een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Dit meer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. Vandaag maakt u rond zonsondergang een boottochtje over het meer. Bij helder weer is het prachtig! U ziet het dagelijks leven van de bevolking die zichzelf en hun kleding in het water wassen en vissers varen uit in de wetlands. Het gebied is rijk aan vogels en op het meer drijven verschillende verblijven van de vissers. Neem hier een kijkje en zie hoe de lokale bevolking haar vis vangt en verwerkt.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boottocht

Dag 6 Sengkang - Torajaland

Een route door een onbekend stukje Sulawesi vandaag. Een prachtig en afwisselend landschap langs dorpjes brengt u naar Torajaland. Een lange rit langs een prachtig gebied, misschien wel het mooiste van heel Indonesië: Tanah Toraja. Onderweg ontpopt een majestueus landschap van omhoogschietende ruige, grijze gesteenten met blauwe bergen in de verte. Prachtig naast het vruchtbare groen.

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja's een geheel eigen cultuur die zich uit in een zeer bijzondere dodencultuur. U bent als buitenstaander altijd welkom om een ceremonie bij te wonen. Maar ook de typische, vaak fraaie beschilderde woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel) zijn een bezienswaardigheid op zich.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Torajaland

Indonesie-Sulawesi-Toraja-tongkonan-2-shutterstock_369474128(8) Indonesie-Sulawesi-Toraja-graven-tautau02-shutterstock_382002478(8) IMG_6924(8)

Een vrije dag om Torajaland te ontdekken. Bespreek de dag van te voren met uw chauffeur wat u vandaag allemaal wilt doen. Kiest u voor het bijwonen van een begrafenisplechtigheid of trekt u er liever verder op uit. Bijvoorbeeld naar de traditionele dorpen en de rotsgraven.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Torajaland: Fietstocht halve dag
Sulawesi

Torajaland: Fietstocht halve dag

U maakt vandaag een leuke fietstocht door Torajaland. U start vroeg in de ochtend in Rantepao. Wij adviseren...

Dag 8 Torajaland

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Een interessante plek die weinig bezocht wordt, is Palatokke. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden.

 

Torajaland leent zich uitstekend voor actieve excursies. Maak een wandeling en geniet volop van de natuur en cultuur. Rijd bijvoorbeeld naar Batutumonga, iets hoger gelegen en daardoor een prachtige plek om te genieten van het uitzicht en heerlijk te wandelen (voornamelijk bergafwaarts). Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Of zelfs een trektocht van enkele dagen.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 9 Torajaland - Masamba

Indonesie-Sulawesi-Posomeer-32_1

Vandaag verlaat u Torajaland. Het begin van de tocht loopt via een slingerende bergweg naar het plaatsje Palopo, gelegen aan de Bone-baai. Dit wordt ook wel de stad van de durian genoemd. In de periode dat deze vrucht rijp is, hangt er een doordringende geur in de wijde omtrek. Vervolgens rijdt u door naar Masamba, een klein, typisch Indonesisch stadje. Door hier te overnachten overbrugt u de lange afstand tussen Torajaland en het Posomeer, nabij Tentena. Masamba kent weinig bezienswaardigheden. Wel loopt er een indrukwekkende rivier gedeeltelijk door de stad. Probeer de verse vis in één van de visrestaurantjes. Een echte aanrader!

 

Overnachting in Masamba.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Masamba - Tentena

Vandaag rijdt u via het Luwudistrict naar uw accommodatie nabij Tentena. Deze regio was vroeger een koninkrijk en stond bekend om de slavenmarkt. Slaven en slavinnen werden vanuit Torajaland verscheept naar Java en Siam, het huidige Thailand. Het laatste gedeelte, vanaf Pendolo, rijdt u door de bergen naar Tentena.

 

Tentena is een uitstekende rustplaats, maar u kunt hiervandaan ook diverse leuke activiteiten ondernemen. De hotels zijn gelegen aan het Posomeer waar volgens de overlevering een drakenslang van 30 meter woont (een soort Loch Ness-verhaal). Het water is licht turquoise en glashelder. Een ideale plek om een duik te nemen.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 & 12 Tentena

Sulawesi-Tentena-Waterval Indonesie-Sulawesi-tentena-bootje

De aankomende twee dagen kunt u uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. Wilt u liever een uitstapje maken? Breng een bezoek aan de Saluopa-waterval, een 12-traps waterval. Op de weg ernaartoe rijdt u door een Balinees transmigratiedorp. Uiteraard is het mogelijk om een boottochtje te maken over het Posomeer. Of laat u afzetten in een dorpje in de omgeving en wandel via de rijstvelden terug naar uw hotel. Langere wandelingen en één of meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk. Wij raden aan om daarvoor een lokale gids in te huren. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijten, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Tentena - Tomohon

Vanaf Tentena rijdt u naar de luchthaven van Poso. Hier neemt u afscheid van uw chauffeur en reist u af naar het noorden van Sulawesi: de luchthaven van Manado. Hier staat een nieuwe chauffeur u op te wachten om u naar uw hotel in Tomohon te brengen.

 

Informatie Tomohon:

Tomohon ligt in de Minahasa-streek. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano. Tomohon ligt op ruim 800 meter hoogte, tussen twee vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Het is de bloemenstad van Sulawesi. In de koloniale tijd hebben de Nederlanders diverse planten- en groentesoorten geïntroduceerd. U ziet overal anjers, gladiolen, lelies en nog veel meer bloemensoorten. Ook de groentensoorten komen bekend voor: kool, wortels en bruine bonen (bruine bonensoep is geliefd hier!). De markt is dan ook spectaculair: natuurlijk treft u alle kleurrijke groenten- en fruitsoorten en een uitgebreide vissortering aan; en verder is bijna alles wat poten heeft te koop. Waar u in Tomohon niet naar hoeft te zoeken, zijn de vele huizen uit de koloniale tijd. Ook opvallend zijn de typische Minahasahuizen (van hout, op palen). Mooi om te zien.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijten, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht

Dag 14 Tomohon

Sulawesi-Tomohon-BBQ Sulawesi-Tomohon-Uitzichtpunt Indonesie-Sulawesi-Tomohon-Linowmeer_1

Er staat een zeer boeiende dagtocht door het bergdorp Tomohon en omgeving, de Minahassa, op de planning. Eerst brengt u een bezoek aan de markt waar bloemen, planten en groenten worden verkocht. U bent hier wel even 'zoet': een spektakel aan kleuren, u blijft fotograferen. Daarna de omgeving verkennen. U rijdt naar de Mahawu-vulkaan buiten de stad. Na een kwartiertje trappenlopen (goed te doen), wordt u beloond met een prachtig uitzicht op de krater en de wijde omgeving. Intens genieten!

 

Na de vulkaan bezoekt u een bloemenkwekerij en reist u verder naar het Linow-meer: een klein kratermeer met wisselende kleuren water (meestal turqouise-tinten). Hier is een heel leuk restaurant aan de oever van het meer, een heerlijke lunchplek. Ook 'Peanut-city' (Kawangkoan) is de moeite waard. In het dorpje Woloan worden de huizen nog steeds gebouwd in de typische Minahasa-stijl (en zijn demontabel, bij verhuizing nemen ze deze 'gewoon' mee). Ook naar een van de waragu-begraafplaatsen. Langs de oevers van het meer van Tondano rijden is prachtig, met de uitzichten op het enorme meer.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijten, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 15 Tomohon

Deze dag is ter vrij besteding. Waarom stapt u niet op de pedalen en ontdekt u het Minahasagebied. Of bent u zo gek geworden op het Indonesische eten en wilt u de fijne kneepjes van het vak zelf leren? Volg een kookcursus en kom in contact met de lokale bevolking.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijten, privé-auto/busje met chauffeur

Tomohon: Beklimming Mahawu Vulkaan
Sulawesi

Tomohon: Beklimming Mahawu Vulkaan

Na het ontbijt, rond 08.00 uur, wordt u opgehaald en rijdt u richting de vulkaan Mahawu. Onderweg bezoekt u...

Dag 16 Tomohon - Tangkoko National Park

Sulawesi-Tangkoko park-boomwortels3_1 Indonesie-Sulawesi-TangkokoNP-tarsier

Vanaf Tomohon rijdt u langs een mooie en rustieke route naar Tangkoko. Het Tangkoko National Park ligt bijna in het puntje van Noord-Sulawesi. Dit beschermde tropisch regenwoud kent een zeer interessante flora en fauna. Met name de tarsiers (kleinste apensoort ter wereld, zo groot als uw hand) zijn uniek. Voor velen is dit diertje de belangrijkste reden om dit junglegebied te bezoeken. Het zijn nachtdieren. Ze verschuilen zich in de spleten van (meestal) een reuzenficus en komen als het donker wordt naar buiten. En natuurlijk komen ze de volgende ochtend weer terug tegen het krieken van de dag. Dat zijn dan ook de momenten dat u de meeste kans heeft ze te zien. Maar ook makaken, 127 zoogdiersoorten, meer dan 100 vogelsoorten en rond de 30 reptielsoorten leven in dit gebied. Huur ter plaatse een gids en maak een wandeling door het nationale park. Er zijn geen klimpartijen, het bos is vrij open, waardoor de wandeling prima te doen is als u een normale conditie heeft. Het National Park grenst aan zee, ongetwijfeld leidt uw lokale gids u hier ook naar toe. Het strand is van lavazand. Heerlijk om hier even te wandelen en te genieten.

 

Overnachting in Tangkoko.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 17 Tangkoko National Park - Bunaken

Vanuit Tangkoko rijdt u naar de haven waar u op de boot richting Bunaken stapt. Het eiland Bunaken maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden. De onderwaterwereld nabij Bunaken behoort tot de mooiste ter wereld. Door het heldere water heeft u vanaf het strand al zicht op de koralen en kleurrijke vissen. Als u iets verder het water inloopt, komt u uit bij het rif: de fantastische muur naar de diepte. Een ideale plek voor duikers en snorkelaars.

 

De zuidkust heeft een (licht) zandstrand, het Liangbeach. De rest van het eiland is omzoomd door mangrove met hier en daar een klein strandje. De (kleinschalige) hotels liggen aan het zuidelijke strand en aan de oostkust. Huur een boot en vaar het eiland rond, een echte aanrader. De schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. De kans dat u reuzenschildpadden en dolfijnen ziet is vrij zeker, vooral als u meerdere keren een tocht maakt.

 

Overnachting op het eiland Bunaken.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur, bootovertocht

Dag 18 & 19 Bunaken

Sulawesi-BunakenIsland-kustlijn met bootje en woningen_2 Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater87(8) Sulawesi-Bunaken-Uitzicht

Deze dagen zijn ter vrije besteding. Geniet met kokosnoot in de hand van het zonnetje op het strand of trek uw duikuitrusting aan en ontdek de onderwaterwereld. We beloven u, u zult hier geen spijt van krijgen!

 

Overnachting op het eiland Siladen.

Inclusief ontbijt, lunch en diner

Dag 20 Vertrek Bunaken

Per boot reist u terug naar het vaste land van Sulawesi: de haven van Manado. Daar wordt u opgehaald voor een transfer naar de luchthaven.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen