terug naar het overzicht

Rondreis Hoogtepunten van Sulawesi

Ideale Sulawesi rondreis, langs alle hoogtepunten. U ziet de havenstad Makassar en de schepenbouwers aan de zuidkust. U maakt een boottocht over het Tempemeer. Een absoluut hoogtepunt vormt Torajaland met de prachtige natuur en de boeiende cultuur. Uitrusten bij Donggala en vervolgens vliegen naar Manado om het interessante noorden rondom Manado te bekijken. De reis eindigt bij de mooie onderwaterwereld van Bunaken.

Wat maakt deze reis bijzonder
Alle hoogtepunten Sulawesi
Tijdbesparende vlucht
Rustpunten: Donggala en Bunaken
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 2000,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 22 dagen / 21 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Hoogtepunten van Sulawesi

Dag 1      Makassar

Dag 2      Bira

Dag 3      Bira

Dag 4      Sengkang

Dag 5      Torajaland

Dag 6      Torajaland

Dag 7      Torajaland

Dag 8      Palopo

Dag 9      Tentena

Dag 10    Tentena

Dag 11    Tentena

Dag 12    Donggala

Dag 13    Donggala

Dag 14    Donggala

Dag 15    Manado

Dag 16    Tomohon
Dag 17    Tomohon

Dag 18    Tangkoko NP

Dag 19    Bunaken

Dag 20    Bunaken

Dag 21    Bunaken

Dag 22    Vertrek

100% maat werk

Dag 1 Makassar

Indonesie-Sulawesi-Makassar-Fort-Rotterdam2-shutterstock_60791944(8) Sulawesi-Makassar-veerboten op rivier(8) DSC_0858(8)

U wordt opgehaald van de luchthaven Makassar en naar uw hotel in Makassar gebracht (transfer).

 

Informatie Makassar:

Makassar is een boeiende stad, gelegen in Zuid-Sulawesi, aan de westkust. Het is een belangrijke havenstad. De haven is ook zeker een bezoek waard met zijn fotogenieke Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd). Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Er zijn nog meer gebouwen uit de Nederlandse tijd, zoals het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit en de oude MULO. In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven in vaak ingewikkelde patronen. Langs de boulevard komt de Indonesische bevolking flaneren en aan het einde van de boulevard verschijnen tegen zonsondergang talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking om te eten en te drinken en elkaar te ontmoeten. Zelf kunt u een heerlijke verse loempia eten in Jalan Lasinrang, oftewel “loempia street”. In het ene naast het andere restaurantje zitten vrouwen loempia’s te rollen, die in een wok met kokend hete olie gebakken worden. Een leuke wijk in Makassar is Gowa. Hier staat het paleis van de laatste koning van dit gebied en een grote bibliotheek die helemaal in oude stijl is opgetrokken. Het paleis is nu een museum met oude kleding, foto's, servies, etc.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makasssar – Bira

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sulawesi. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook voor de hele reis een gids erbij inhuren.

Vandaag maakt u een mooie tocht, voor een groot deel langs de zuidkust, naar Bira op het meest zuidoostelijke puntje van deze 'arm'. Onderweg maakt u regelmatig fotostops. U ziet veel Buginese en Makassaarse huizen, gebouwd op palen. Donkerbruine rivieren kronkelen door het landschap. Er wordt veel rijst verbouwd. U kunt even uw benen strekken bij een tropisch bos met een waterval. Verderop zijn er zoutpannen en zeewierkwekerijen. In Tanah Beru bezoekt u een scheepswerf waar men de befaamde Makassaarse schepen bouwt. De tocht duurt alles bij elkaar rond de 7 uur. Wanneer u Bira binnenrijdt dient u entree te betalen (circa 2 euro per persoon).

 

Informatie Bira:

Bira ligt op de meest zuidoostelijke punt van Sulawesi. Het is sinds eeuwen een dorp van zeelieden. De beste plek om de Makassaarse schepen in aanbouw te zien. De grootste schepen worden in Bira gemaakt. Bira heeft schitterende witte zandstranden aan een heldere zee. Er zijn goede snorkel- en zwemmogelijkheden. In de weekenden en vakantieperioden kan het op het strand dat bij het centrum is gelegen druk zijn, omdat veel Indonesiërs hier recreëren. Het strand bij hotel Bara Beach is ook in de weekenden rustig. De stranden zijn niet echt op westerse toeristen ingesteld: ligbedjes en parasols zijn niet te huur.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Bira

Sulawesi-Bira-schip in aanbouw_1 Sulawesi-Bira-kustlijn2_1

Het is leuk om vandaag een bootje te huren om te gaan snorkelen voor de kust van het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland! Op het eiland is een restaurant waar u een smakelijke lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira. Deze excursie is een tip en nog niet bij de reissom inbegrepen.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bira - Sengkang

U rijdt door een toeristisch praktisch onbekend stuk Sulawesi naar Sengkang. Een prachtige route, die een dag (rond de 7 uur met voldoende stops) duurt. De weg loopt door een vlakte met sawah’s en tabak. Ook ziet u viskwekerijen onderweg. In Watampone kunt u een klein museum bezoeken. Vanaf deze plaats voert de route de bergen in. U komt aan in Sengkang, gelegen aan het prachtige Tempemeer.

 

Informatie Sengkang:

Sengkang is een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Er zijn vele zijdeweverijen. Het meer droogt geleidelijk op door zware dichtslibbing; het Tempemeer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. In het droge seizoen vallen hele stukken droog, als het regent treedt het meer soms buiten zijn oevers. We raden u aan een boottochtje met een gemotoriseerde kano te maken bij zonsondergang op het meer: bij helder weer is het prachtig. U ziet het dagelijks leven van de bevolking; de bevolking wast zichzelf en hun kleding in het water. Vissers varen uit in de wetlands. Het gebied is bijzonder rijk aan vogels. In het water staan drijvende huisjes, deze zijn van hout en bamboe gemaakt; de mensen die hier wonen zijn erg arm.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Sengkang - Torajaland

Indonesie-Sulawesi-natte-sawah

U rijdt noordwaarts door een prachtig en afwisselend landschap en langs dorpjes. Een rit van ongeveer 7 uur door een onbekend stuk Sulawesi. Na de poortboog van Tanah Toraja rijdt u via het marktdorpje Mebali een majestueus landschap binnen van omhoogschietende ruige, grijze, granieten gesteenten met blauwe bergen in de verte. Deze vormen een scherp contrast met het levendige groen van de vruchtbare, door regen gevoede terrassen en het roestige rood van de tropische laterietgrond. Dit is het mooiste en wonderlijkste deel van dit eiland en misschien wel van heel Indonesië: Tanah Toraja!

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja’s een geheel eigen cultuur die zich uit in voorouderverering, een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel). Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. Dit ritueel is bijzonder belangrijk. Als iemand gestorven is wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang boven aarde (in huis) tot men geld genoeg heeft gespaard en de familieleden van vaak andere eilanden de kans hebben gekregen om ook te komen. Dat kan soms wel een paar jaar duren. Het doel van de begrafenis is om de ziel veilig over te brengen naar de volgende wereld. Het ritueel kan zeer eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een spectaculair schouwspel, afhankelijk van de stand van de familie. De rituelen gaan bij de groots opgezette ceremoniën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels. De gasten worden ondergebracht in speciaal gebouwde, tijdelijke, onderkomens van bamboe. U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Torajaland

De komende dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied. Bespreekt u wat en wanneer u de komende dagen onderstaande bezienswaardigheden gaat bezichtigen. Informeer of er ergens een begrafenisplechtigheid is; als dat zo is, moet u deze beslist bijwonen. De traditionele zadeldak-tongkonan ogen indrukwekkend met de enorme daken, die aan voor- en achterkant ver omhoog steken. De huizen zijn gedecoreerd met traditioneel houtsnijwerk. Er zijn nog vele originele tongkonanhuizen. Deze zijn versierd met vele symbolen, zoals buffelhoorns, die getuigen van de vele offers bij dodenceremonies. Eén van de vele interessante te bezoeken plaatsen gedurende uw verblijf is Lemo, één van de indrukwekkendste rotsgraflocaties van de streek: tientallen beelden op ‘balkons’ kijken plechtig uit over het dal. De doden worden hoog in de rotsen bijgezet, tau tau houden de wacht. Tau tau zijn houten poppen die het evenbeeld vormen van de doden, dus dezelfde grootte en aangekleed. Het is zo wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. Ook in Londa zijn er boeiende rotsgraven. Vervolgens naar Kete Kesu; één van de oudste traditionele dorpen van het gebied, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden. Het dorp heeft vier goed onderhouden tongkonan en een lange reeks rijstschuren. Ook treft u hier hangende graven aan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 7 Torajaland

Indonesie-Sulawesi-Toraja-tongkonan-2-shutterstock_369474128(8) Indonesie-Sulawesi-Toraja-graven-tautau02-shutterstock_382002478(8) IMG_6924(8)

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Palatokke (of Mengke’pe) is interessant, maar wordt niet vaak bezocht. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden. Naar Sanggala met een paleis van bamboe en enkele graven. Bij Suaya kunt u op drie galerijen meer dan veertig poppen zien. Marante staat bekend om zijn hangende graven. Ten oosten van Rantepao, de belangrijkste plaats van het gebied, ligt Nanggala, een traditioneel Torajadorp. Hier staat een kolossale rij van veertien rijstschuren met interessant houtsnijwerk. Ook ziet u hier de zgn. babybomen (met overleden baby’s). Torajaland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen, u kunt dit ter plaatse bespreken. Het is leuk om naar Batutumonga te rijden. Deze plaats is hoger gelegen en hiervandaan heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. U kunt mooie wandelingen maken door dit gebied; u loopt voornamelijk bergafwaarts. Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk, u overnacht dan in een traditionele Tongkonan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 8 Torajaland - Palopo

U heeft nog bijna de hele dag de tijd om Torajaland te verkennen. Torajaland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen, u kunt dit ter plaatse bespreken. Meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk, u overnacht dan in een traditionele Tongkonan. Een andere leuke manier om dit gebied te verkennen is per fiets. Er worden fietstochten georganiseerd variërend van 4 tot 8 uur. U rijdt door dorpjes en rijstvelden en u ziet onderweg vele traditionele Tongkonanhuizen. Als u nog meer actie wilt raden wij zeker aan om te gaan raften. De tocht voert door een prachtig gebied. U trotseert stroomversnellingen (3e graad) en onderweg ziet u leguanen die aan de waterkant liggen. Voorafgaand aan het raften maakt u een trekking van circa een uur bergafwaarts, u dient hiervoor goed te been te zijn. Als u in contact wilt komen met de lokale bevolking dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de lokale familie die op een boerderij woont nabij Makale. De familie verbouwd o.a. koffie, cacao en groenten. Zij geven verschillende workshops, zoals een kookworkshop en zij geven uitleg over het verwerkingsproces van koffie, cacao en kokosolie. Na afloop kunt u genieten van een traditionele lunch die wordt bereid door de familie. In de middag neemt u afscheid van uw gids en rijdt u in circa 2 uur naar Palopo. Een mooie route door de bergen; de natuur is schitterend. U rijdt door een junglerijk gebied naar de stad Palopo aan de Bonebaai.

 

Informatie Palopo:

De stad Palopo was ooit de hoofdstad van de Luwu region. De stad ligt aan de voet van de bergen. Het wordt ook wel de stad van de durian genoemd. In de periode dat deze bijzondere vrucht rijp is hangt een doordringende geur in de wijde omtrek. Palopo is een prima plek om de lange reis tussen Torajaland en het Posomeer te onderbreken.

 

Overnachting in Palopo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 9 Palopo - Tentena

Indonesie-Sulawesi-Posomeer-2(13)

Een zeer lange tocht noordwaarts richting het Posomeer. U rijdt door het Luwudistrict. Deze regio was vroeger een koninkrijk en stond bekend om de slavenmarkt. Slaven en slavinnen werden vanuit Torajaland verscheept naar Java en Siam, het huidige Thailand. Het laatste gedeelte, vanaf Pendolo, rijdt u door de bergen naar Tentena. Door aardverschuivingen in dit ruige berglandschap kan de weg schade oplopen. Tentena is prachtig gelegen aan het enorme Posomeer. Het Posomeer is ongeveer zo groot als het IJsselmeer. Het is één van de grootste, mooiste en schoonste meren van Indonesië. U bent vandaag ongeveer 8 uur onderweg.

 

Informatie Tentena:

Tentena is een uitstekende rustplaats, maar u kunt hiervandaan ook diverse leuke activiteiten ondernemen. De hotels zijn gelegen aan het Posomeer waar volgens de overlevering een drakenslang van 30 meter woont (een soort Loch Ness-verhaal). Het water is licht turkoois en glashelder. U kunt hier uitstekend zwemmen.

Via de eigenaresse van hotel Tando Bone is het mogelijk om diverse activiteiten te reserveren, zoals een kookcursus of lessen in het bespelen van lokale muziekinstrumenten, traditioneel dansen of de Indonesische taal. Vraagt u ons gerust om de mogelijkheden.

 

Overnachting nabij Tentena.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Tentena

Vandaag kunt u uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. Het is ook leuk om een uitstapje te maken in de omgeving. U kunt een bezoek brengen aan de Saluopa-waterval. Dit is een 12-traps waterval. Op de weg ernaartoe rijdt u door een Balinees transmigratiedorp. U kunt ook een bezoek brengen aan de Sulawana stroomversnelling. Het water stroomt hier met enorme snelheid. In de buurt is een oude hangbrug over de rivier vanwaar u de stroomversnelling kunt bekijken. Uiteraard is het mogelijk om een boottochtje te maken over het Posomeer. U kunt ook vragen om u in een dorpje in de omgeving af te laten zetten zodat u via de rijstvelden terug kunt lopen naar het hotel. Langere wandelingen en één of meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk. Wij raden aan om daarvoor een lokale gids in te huren. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

 

Overnachting nabij Tentena.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Tentena

Sulawesi-Makassar1_1 Sulawesi-Posomeer-watervallen_1

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur
 

Dag 12 Tentena - Donggala

Vandaag staat u een lange reisdag voor de boeg. De boeiende rit voert eerst noordwaarts door de bergen naar Poso. Vervolgens langs de kust richting Parigi. Onderweg ziet u veel dorpjes. U waant zich soms op Bali wanneer u de bouwstijlen in de transmigratiedorpen aanschouwt. Dan over een hoge bergkam naar Palu. Op deze weg komen veel aardverschuivingen voor waardoor de weg soms wordt afgesloten (u rijdt dan via een andere route). In totaal bent u vandaag ongeveer 10 uur onderweg.

 

Informatie Donggala:

U verblijft in Prince John, lieflijke eenvoudige bungalows aan het mooie strand: echt bounty!  Voor het hotel ligt een wit zandstrandje en het hotel heeft een huisrif, waar u schitterend kunt snorkelen of duiken. Het hotel heeft ook eigen boten, en is ook gericht op duikers. Geniet hier van de schoonheid van de onderwaterwereld.

 

U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

 

Overnachting in Donggala.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 - 14 Donggala

Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater79-shutterstock_293645129(8) Indonesie-Sulawesi-Donggala-strand_3rz9yi(8) Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater81(8)

De aankomende dagen kunt u relaxen op het witte zandstrand. Als u een duikfanaat bent dan zit u goed in Donggala. De onderwaterwereld is hier prachtig. Echt genieten dus!

 

Overnachtingen in Donggala.

Inclusief ontbijt, diner

Dag 15 Donggala – Palu – Manado

Sulawesi-Manado-uitzicht met Jesus monument(13)

U regelt via de eigenaresse van het hotel een taxi naar Palu (eenvoudig en goedkoop). U rijdt in ongeveer een uur naar de luchthaven. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Palu naar Makassar. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Makassar naar Manado. U wordt opgehaald van de luchthaven Manado en naar uw hotel buiten de stad in Manado gebracht (transfer).

 

Informatie Manado-kust:

Vanuit de hotels aan de kust nabij Manado heeft u een prachtig uitzicht op de eilanden in het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, waarvan Bunaken en Siladen het bekendst zijn. Maar de blikvanger boven water is wel het kegelvormige eiland Manadotua. De onderwaterwereld in het Bunaken Marine National Park behoort tot de mooiste ter wereld. Met name het rif rondom het eiland Bunaken is spectaculair: op korte afstand van de kust ‘stort’ het rif naar beneden: fantastisch! Het is boeiend voor zowel duikers als snorkelaars. Alle hotels aan de kust bij Manado bieden boottochten naar de prachtigste locaties aan. De kusten ten noorden en westen van de stad Manado hebben geen uitgestrekte lichte zandstranden, het is mangrovekust, met hier en daar een stukje strand er tussen. Het is een prettig gebied om te verblijven. Hier vandaan kunt u in feite alle kanten op. Zo kunt u uitstapjes maken het binnenland in, zoals naar de bergen rond het bijzondere leuke stadje Tomohon en het meer van Tondano.

 

Overnachting nabij Manado.

Inclusief ontbijt, binnenlandse vlucht, transfer

Dag 16 Manado - Tomohon

Indonesie-Sulawesi-Tomohon-straat(8) DSC_9346(8) Indonesie-Sulawesi-Tomohon-Linowmeer2-shutterstock_314107061(8)

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sulawesi. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook een gids inhuren voor de komende dagen.

Vanuit Manado rijdt u de bergen in, naar de Minahasa. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano en het stadje Tomohon. De tocht naar Tomohon, uw startpunt, duurt 1.5 a 2 uur. U rijdt via de stad Manado om een indruk te krijgen. Het is niet de meest fascinerende stad, maar de boeddhistische tempel is de moeite waard. Als u verder rijdt naar ‘boven’, op weg naar Tomohon, komt u langs het enorme Jezusbeeld, dat vanuit de hoogte lijkt te waken over de stad. Zo halverwege Manado en Tomohon kunt u een stop maken, als u wilt, bij de Kali-waterval. Hier loopt u in ongeveer een half uur naar de mooie waterpartij toe. Het is goed te doen, met normale conditie. En dan naar de Mahawu-vulkaan buiten de stad. U moet wel trappenlopen (ongeveer een kwartier, het is goed te doen) , maar deze moeite wordt beloond met een prachtig uitzicht op de krater en de wijde omgeving. U bezoekt een bloemenkwekerij. U ziet ze volop, dus gewoon: stop. Vervolgens naar het Linow-meer: lieflijk klein kratermeer met wisselende kleuren water (meestal groentinten). Ook ‘Peanut-city’ (Kawangkoan) bezoekt u. In het dorpje Woloan worden de huizen nog steeds gebouwd in de typische Minahasa-stijl (en zijn demontabel, bij verhuizing nemen ze deze ‘gewoon’ mee). Ook naar een van de waragu-begraafplaatsen. Langs de oevers van het meer van Tondano rijden is prachtig, met de uitzichten op het enorme meer. De volgorde van de bezoeken kan anders zijn, die bepaalt uw chauffeur. Een zeer boeiende dagtocht vandaag.

 

Informatie Tomohon:

Tomohon ligt in de streek de Minahasa. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano. Tomohon ligt op ruim 800 meter hoogte, tussen twee vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Het klimaat is aangenaam koel. Heel geschikt voor de bloementeelt, in de koloniale tijd hebben de Nederlanders diverse planten- en groentesoorten geïntroduceerd. U ziet overal anjers, gladiolen, lelies en nog veel meer bloemensoorten. Tomohon wordt dan ook de bloemenstad genoemd. Ook de groentesoorten komen bekend voor: kool, wortels, bruine bonen (bruine bonensoep is geliefd hier!). U hoeft er niet naar te zoeken: u ziet onderweg veel huizen uit de koloniale tijd. Maar ook opvallend veel typische Minahasahuizen (van hout, op palen) treft u hier aan. De markt (in de ochtend bezoeken) is spectaculair: natuurlijk treft u alle kleurrijke groenten- en fruitsoorten en een uitgebreide vissortering aan; en verder is bijna alles wat poten heeft te koop.

Dag 17 Tomohon

Deze dag is ter vrije besteding. U kunt vandaag de highlands verder verkennen. U heeft de hele dag de beschikking over een auto of busje met chauffeur. U kunt naar het prachtige meer van Tondano rijden. U kunt een tochtje maken langs de oevers van het meer, maar u kunt hier ook mooie wandelingen maken. Geniet van de prachtige uitzichten op het enorme meer. Als u meer actie wilt kunt u een fietstocht maken. Er zijn fietstochten langs het meer van Tondano, maar ook door het Minahasagebied. Een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking is het volgen van een kookcursus. U brengt eerst een bezoek aan de markt, waarna u bij de lokale familie thuis de gerechten bereidt.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 18 Tomohon - Tangkoko National Park

Indonesie-Sulawesi-TangkokoNP-zwartemakaken-shutterstock_363610481(8) DSC06607(8) Indonesie-Sulawesi-TangkokoNP-tarsier-shutterstock_312679514(8)

U rijdt noordwaarts. Bij Airmadidi maakt u een stop bij een hele mooi warugu (begraafplaats). De route van vandaag is heel mooi, rustiek. Vanaf Tomohon naar het Tangkoko National Park duurt ongeveer 2.5 uur. Bij aankomst even relaxen. En dan met uw lokale gids (ter plekke betalen) het natuurgebied in, u maakt een wandeling van ongeveer 2 uur.

 

Informatie Tangkoko:

Het Tangkoko National Park ligt bijna in het puntje van Noord-Sulawesi. Dit beschermde tropisch regenwoud is een glooiend gebied, met een zeer interessante en gevarieerde flora en fauna. Met name de tarsiers (kleinste apensoort ter wereld, zo groot als uw hand) zijn uniek. Voor velen is dit diertje de belangrijkste reden om dit junglegebied te bezoeken. Het zijn nachtdieren. Ze verschuilen zich in de spleten van (meestal) een reuzenficus en komen als het donker wordt naar buiten. En natuurlijk komen ze de volgende ochtend weer terug tegen het krieken van de dag. Dat zijn dan ook de momenten dat u ze kunt zien (geen garantie, dat kan nooit bij beesten, maar de kans is zeer groot, vooral als u zowel in de namiddag als in de vroege ochtend gaat). Bijzonder om te zien zijn ook de zwarte makaken (apen). Er leven in totaal 127 zoogdiersoorten, meer dan 100 vogelsoorten, rond de 30 reptielsoorten en verder nog amfibieën. Een rijk leven! De wandeling duurt ongeveer 2 uur per keer en is makkelijk te doen voor een ieder met een normale conditie. Er zijn geen klimpartijen, het bos is vrij open. Het National Park grenst aan zee, ongetwijfeld leidt uw lokale gids u hier ook naar toe. Het strand is van lavazand. Heerlijk om hier ook even te wandelen en te genieten (vaak zijn hier de zwarte makaken, die in de bomen op het strand van de ene tak naar de andere slingeren). Let op: Omdat Tangkoko een officieel Nationaal Park is, ligt de entreeprijs vrij hoog, zo rond de 20 Euro p.p.

 

Overnachting in Tangkoko.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 19 Tangkoko National Park - Manado - Bunaken

Peter003 031(8) Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater87(8) Sulawesi-BunakenIsland-onderwater9(8)

In alle vroegte, nog vóór zonsopgang, het oerwoud in, voor uw wandeling door het natuurgebied. Na terugkomst ontbijt u, waarna uw chauffeur naar Manado rijdt in ongeveer 2.5 uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

Met een korte boottocht wordt u naar uw hotel op het eiland Bunaken gebracht.

 

Informatie Bunaken:

Het eiland Bunaken ligt maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, gelegen op korte afstand van de kust van Manado. Op de eilanden Bunaken en Siladen kunt u overnachten. De blikvanger boven water is het kegelvormige eiland Manado Tua. De onderwaterwereld in het Bunaken Marine National Park behoort tot de mooiste ter wereld. Het heldere water herbergt een reusachtige rijkdom aan zeeleven: een grote variëteit aan vissen en mooi en gezond koraal. Het is boeiend voor zowel duikers als snorkelaars. Het bijzondere aan het eiland Bunaken is het rif rondom. U kunt zo de zee inlopen (het eerste stuk bestaat uit zand/zeegras/ stukken koraal en schelpen, waterschoenen aan dus), tot u ongeveer op borsthoogte bent; dan openbaart de werkelijk schitterende onderwaterwereld zich. U zwemt vervolgens langzaam verder de zee in tot u bij het rif komt, daar ‘stort’ de muur naar de diepte: fantastisch. Op de rand snorkelend ziet u aan de ene kant op slechts enkele meters harde en wuivende koralen, waar vele soorten visjes in en uit zwemmen; ernaast de diepte, waar u scholen vissen ziet zwemmen. De zuidkust heeft een (licht) zandstrand, het Liangbeach. De rest van het eiland is omzoomd door mangrove met hier en daar een klein strandje. De (kleinschalige) hotels liggen aan het zuidelijke strand en aan de oostkust. Tip: huur bij uw hotel een boot en vaar rond het eiland, de schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. De kans dat u reuzenschildpadden en dolfijnen ziet is vrij reëel, vooral als u meerdere keren een tocht maakt. Als u niet wilt snorkelen, kunt u ook een glassbottomboot tour boeken. Het goedkoopst regelt u dat zelf op het eiland. Opmerking: Bunaken berekent een bedrag van omgerekend rond de € 17 per persoon (voor instandhouding van het gebied), dat u bij aankomst dient te betalen (dat kan bij uw hotel).

 

Overnachting op Bunaken.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur, bootovertocht

Dag 20 - 21 Bunaken

Zon, zee en strand zijn de enige dingen die u deze dagen nodig heeft. Even de indrukken van de reis laten bezinken. Heeft u zin om een duikexcursie te maken? Er zwemmen hier veel schildpadden rond en in het open water ziet u makrelen, tonijnen en gekleurd koraal. Een prachtige onderwaterwereld!

 

Overnachtingen in Bunaken.

Inclusief ontbijt, diner

Dag 22 Bunaken - Manado

DSC07253(13)

Met een korte boottocht wordt u van uw hotel op Bunaken naar de haven van Manado gebracht. Daar wordt u opgehaald voor een transfer naar de luchthaven.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer
 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën