terug naar het overzicht

Rondreis In contact met land en volk van West Java

Deze West Java reis is zeer uitgebreid, in rustig tempo. U heeft volop de tijd om de verschillende gebieden van het gehele eiland in u op te nemen. In deze reis zijn zowel de hoogtepunten, die u niet mag overslaan zoals de koloniale steden Bandung, Jogyakarta en mooie bouwwerken als de Borobudur en de Prambanan, als onbekende plaatsen zoals Nagrak opgenomen. Er is overal volop gelegenheid in contact te komen met het land en volk van Java. U zult tijdens deze reis ervaren hoe prachtig Java is en hoe gastvrij de Javanen zijn; men is blij als u er bent.

Wat maakt deze reis bijzonder
Bijzonder slapen in Nagrak
Vissersplaats Pangandaran
Mysterieuze natuur Diëngplateau
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Prijsindicatie: vanaf € 1000,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 14 dagen / 13 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: In contact met land en volk

Dag 1     Jakarta

Dag 2     Bogor

Dag 3     Nagrak

Dag 4     Nagrak

Dag 5     Bandung

Dag 6     Bandung

Dag 7     Pangandaran

Dag 8     Pangandaran

Dag 9     Purwokerto, bezoek Baturaden

Dag 10   Wonosobo met Diëngplateau

Dag 11   Borobudur

Dag 12   Jogyakarta

Dag 13   Jogyakarta

Dag 14   Vertrek Jogyakarta

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Jakarta

De komende dagen heeft u de beschikking over een privé-auto/busje met chauffeur. U wordt opgehaald door uw chauffeur en eventueel uw gids, die de komende dagen tot uw beschikking staan. U kiest zelf of u deze tocht wilt maken met een chauffeur of met een gids erbij. Een chauffeur in Indonesië is bedoeld als chauffeur. Hij weet de route, en brengt u op uw verzoek overal waar u heen wilt. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U wordt opgehaald van de luchthaven en naar uw hotel in Jakarta gebracht. De rit duurt minimaal een uur, maar er staat vaak file; het kan langer worden.

 

Informatie Jakarta:

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. In de Nederlandse tijd heette de stad Batavia. Met name aan de noordkant van de stad zijn nog vele herinneringen aan het koloniale verleden. Het is heel leuk om vandaag de bezienswaardigheden van Jakarta te gaan bezoeken. Eerst naar de zeilhaven Sunda Kelapa, in de oude wijk Batavia, waar Makassaarse schepen liggen aangemeerd en waar nog steeds handmatig de goederen aan en van boord worden gesjouwd. Vervolgens naar Fatahillah Square, een mooi historisch deel van de stad. Hier kunt u bij Café Batavia koffie drinken (prijzig, maar wel de moeite waard vanwege het fraaie interieur; u waant zich in vroeger tijden). Ook rijdt u langs de historische Hollandse pakhuizen.

 

Overnachting in Jakarta.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Jakarta - Bogor

ndonesie.Java-vrouw-verkoper(8) Bogor-buitenzorg Indonesie-Java-Bogor-wayangpoppen-staand(8)

U verlaat de hoofdstad en rijdt in ongeveer 2 uur naar Bogor. U kunt onderweg Taman Mini bezoeken (klein Indonesië), dan is de reistijd uiteraard wat langer. Taman Mini ligt op de route.

 

Informatie Bogor:

Bogor is bekend vanwege het paleis Buitenzorg (alleen tussen de tralies van het hek door te bewonderen, u kunt er niet in). De hierbij behorende wereldvermaarde botanische tuin kunt u uitgebreid bekijken. Lokale gidsen ter plaatse dienen zich aan. Deze tuin heeft een grote opvoedkundige waarde, menige schooklas in West-Java bezoekt de tuin tijdens een schoolreisje. Aanrader: naar de werkplaats van de poppenmaker Pak Endai; hij snijdt de prachtige houten wayang golek-poppen. Nog tijd en zin? Bezoekt u dan de werkplaats waar men gongs maakt, echt vakwerk. Heel wat anders is een bezoek aan het tahoefabriekje.

 

Overnachting in Bogor

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Bogor - Nagrak

Vanaf Bogor rijdt u zuidwaarts, naar het district Sukabumi, naar de kampung Nagrak. Deze route is vaak druk, reken op ongeveer 3,5 uur rijden.

 

Informatie Nagrak:

Nagrak is een leuk, authentiek Javaans dorp waar nog maar weinig toeristen komen. Het ligt ca. 2-3 uur rijden ten zuiden van Bogor. Het ligt verstopt in een prachtig landelijk gebied, dat gedomineerd wordt door rijstvelden, kleine kampungs, groentetuinen en fruitbomen. U kunt hier prachtige wandelingen maken naar verschillende kampungs (dorpjes) en door de natuur. Het is een plek om tot rust te komen en te genieten van het Javaanse landleven.

 

Overnachting in Nagrak.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Nagrak

150421 3342 b2(13)

Heerlijk genieten van de schitterende omgeving. U kunt zo vanuit uw hotel de rijstvelden in en naar kampungs (dorpjes) wandelen. Genieten! De eigenaresse van het hotel organiseert een leuke kookcursus. U kunt vanuit Nagrak ook de omgeving met uw busje verkennen. Aan de voet van de vulkanen Pangrango en Gede is een waterval die u kunt bezoeken. Trekt u wel goede schoenen aan voor de wandeling hiernaartoe. U bezoekt vervolgende hangbrug tussen de boomtoppen; de brug is ongeveer 200 meter lang en 80 meter hoog (maar u ziet de grond niet, u kijkt op de bomen). Helemaal boven kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving. Wilt u meer actie? Het is mogelijk om te raften in de omgeving. Dit is niet mogelijk in de regentijd, dan is de rivier te ruw. Informeert u bij uw hotel naar de mogelijkheden.
Ook kunt u een bezoek brengen aan het Pondok Halimun; een mooi natuurreservaat. U kunt er met uw eigen busje naar toe, ter plekke verder met een 4x4-drive (bij het hotel regelen ze dit voor u). De prijs van de jeep zal rond de € 60 bedragen, maar u dient te onderhandelen!

 

Overnachting in Nagrak.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Nagrak - Bandung

Via een vrij onbekende route in enkele uren naar Bandung. U volgt niet de meest rechtstreekse route, maar uw chauffeur voert u langs Cibadak en Cikembar via een zuidelijke route naar Sukabumi. Vanaf Sukabumi via Cianjur door naar Bandung. De wegen zijn grotendeels erg druk, uw reistijd vandaag bedraagt ruim 4,5 uur.

 

Informatie Bandung:

Bandung staat bekend om zijn nog vele koloniale huizen (in meerdere koloniale wijken) in Jugendstil en Art Deco. Het was in vroeger jaren de geliefde verblijfsplaats van de Hollanders vanwege het wat koelere klimaat. De Jalan (= straat) Braga was in vroeger tijden de meest mondaine straat met chique kledingzaken en mooie restaurants, tegenwoordig zijn hier vele kunstgalerieën gevestigd, met de meest uiteenlopende schilderijen. Ook zijn er op de Jalan Braga veel leuke restaurantjes en bars. Bandung is gebouwd op de bodem van een enorme krater. Tip voor diner: de Indische Tafel aan de Jl. Sumatera no. 19: een huis uit de Nederlandse tijd, alles nog in authentieke stijl.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Bandung

Indonesie-Java-Bandung-pakujo2(13)

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de kraterrand van de actieve vulkaan de Tangkuban Perahu, ten noorden van Bandung, vanwaar u de zwaveldampen ziet opstijgen. In de omgeving zijn uitgestrekte theeplantages; hier kunt u vaak mooiere foto’s maken dan op de Puncakpas; het is hier minder toeristisch. Ook kunt u hier een theefabriek bezoeken (op maandag zijn theefabrieken gesloten). Verder: heel leuk om vanmiddag het Angklungschooltje te bezoeken. Angklung is een muziekinstrument van bamboe; de angklung-muziekkunst wordt hier levend gehouden en uitgedragen. U bezoekt overigens geen schooltje, maar een voorstelling in een theater. De kinderen vinden het zelf heel leuk, de pret spat er af. Informeert u eerst of er een voorstelling is (alleen bij voldoende aanmeldingen). Aanvang: ongeveer 15.00 uur. Zeer interessant (hopelijk lukt het allemaal vandaag, anders moet u een keuze maken): door de koloniale wijken van Bandung. U ziet de vele villa's uit de Nederlandse tijd, velen ook nog met Nederlandse namen, zoals Apeldoorn, Elisabeth, enz. Prachtig is het vroegere gouvernementshuis, de bijnaam is: Gedung Sate. De piek op het gebouw lijkt op een satéprikker. Het is leuk om een kort bezoekje te brengen aan de kleine, oude koffiefabriek van Kopi Aroma. De fabriek is door de Nederlanders opgericht en staat midden in het centrum. Er staan nog branders voor de bonen uit 1930 en 1936; deze zijn nog steeds in gebruik. Ook oude reclameborden en weegschalen en een kassa zijn hier te zien. U ziet hoe de bonen gebrand worden.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Bandung - Pangandaran

Een fraaie route vandaag, door een landelijk deel van de Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en rijstterrassen. Eerst naar Kampung Naga. Dit dorp is nog naar Oud-Sundanees gebruik gebouwd; men weert er gemotoriseerd verkeer. Uw auto/busje moet ook buiten het dorp blijven; u wandelt er met een lokale gids naar toe (via een trap van 350 treden, maar u moet ook weer omhoog). Als u dit dorp bezoekt dan doet u wel wat langer over dit traject vandaag. De reistijd is circa 8 uur, bezoekt u ook Kampung Naga dan doet u er wat langer over.

 

Informatie Pangandaran:

Pangandaran ligt bij een natuurreservaat. Het is een geliefd gebied voor vakantiegangers van alle leeftijden en afkomsten. De landtong, waar uw hotel ligt, herbergt enkele kleine hotelletjes. De stranden zijn niet specifiek bestemd voor zonnende vakantiegangers, maar worden intensief gebruikt door de vissers voor het binnenhalen van de vangst. Pangandaran vormt de toegangspoort tot het schiereiland Cagar Alam Penanjung. Op de punt hiervan ligt een natuurreservaat. U kunt hier mooie wandelingen maken; het is zeer de moeite waard. Er leven wilde dieren zoals herten, buffels (bantengs) en vliegende honden (kalongs), stekelvarkens en vooral veel apen. Pangandaran is een geliefde plek om op vakantie te gaan voor de lokale bevolking. In weekenden en op feestdagen kan het erg druk zijn. Er zijn veel winkeltjes voor de Aziatische toerist.

 

Overnachting in Pangandaran.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Pangandaran

manmet2meisjesbijwinkeltje Java-Pangandaran-boottocht green canyon_1

Er zijn allerlei mogelijkheden vandaag. U kunt met uw busje naar de Green Canyon rijden. Daar aangekomen stapt u in een boot, waarmee u de rivier opvaart (nog niet inbegrepen). De aanduiding ‘green’ is ontleend aan de inderdaad groene kleur van het rivierwater. Als het fors geregend heeft is het sprankelende groen verdwenen en is het water bruin. De vaartocht eindigt bij een plek, waar grote rotsen verder doorvaren onmogelijk maken. Hier kunt u even het water in. En dan weer terug. ‘Uit en thuis’ duurt het ongeveer 3 uur.  De tocht is mede zo leuk, omdat u onderweg bezoekjes brengt aan bijvoorbeeld een schooltje en kleine huisnijverheidswerkplaatsjes, zoals een kroepoekfabriekje. In Pangandaran kunt prima fietsen. In het dorp zelf is het vlak, dus prima te doen. Op diverse plekken in het dorp kunt u een fiets huren. De kosten zijn circa 2 Euro per uur. U kunt de fietshuur zelf ter plekke regelen. U kunt ook een boot huren ter plaatse om een tocht te maken langs de mangrove-kust, boeiend om de grillige boomwortels te zien. Alles wat we hier noemen kan niet in 1 dag, u dient keuzes te maken.

 

Overnachting in Pangandaran.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Pangandaran - Purwokerto, bezoek Baturaden

De route is heel mooi, veel via kleine weggetjes door fraaie landschappen richting Purwokerto. Daar vandaan klimt uw busje de Slamet-vulkaan op, naar Baturaden. U bent ongeveer 6 uur onderweg vandaag. Als u vroeg weggaat, dan bent u in de vroege middag in Baturaden. U kunt dan 's middags het mooie natuurgebied in.

 

Informatie Baturaden:

Baturaden ligt op een hoogte van 670 meter en ligt op de helling van de vulkaan de Slamet. Bergtoppen in de omgeving reiken tot een hoogte van ruim 3400 meter. Het klimaat is er koel, de bomen hoog, de aarde vruchtbaar. Vanuit uw hotel kunt u het natuurgebied inwandelen. Fraaie uitzichten vormen uw beloning. Gaat u ook zeker naar de 7 bronnen. Vanuit 7 openingen (manshoog) stroomt water naar beneden; dit is een bedevaartsplek. Door het zwavelhoudende water kleuren de rotsen fel oranjegeel: een natuurwonder. Volgt u het pad (langs het bronwater) naar beneden; steeds weer ziet u de oranjegele kleur tevoorschijn komen. U komt in een grot, waar het water door een opening naar binnen stroomt. Hier kunt u heerlijk in uw badkleding onder de warme natuurlijke douche gaan zitten en genieten. Zeker doen! Beoordeelt u of u deze wandeling vanmiddag doet of morgenochtend vroeg.

 

Overnachting in Purwokerto (nabij Baturaden).

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Purwokerto - Wonosobo met Diëngplateau

Indonesie-Java-Wonosobo Java-Diengplateau-tempelruines2

U rijdt in ongeveer 3,5 uur naar Wonosobo, waarvandaan u morgenochtend het Diëngplateau bezoekt.

 

Informatie Wonosobo:

Wonosobo is een koele bergplaats en gunstig gelegen voor een uitstapje naar het Diëng Plateau (morgenochtend). In het gebied rond Wonosobo wordt een overvloed aan groenten en tabak verbouwd.

 

Overnachting in Wonosobo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Wonosobo - Borobudur

Indonesie-Java-Borobudur-61-shutterstock_342387011(13)

Vroeg op voor uw bezoek aan het Diëngplateau. Hier treft u ruïnes aan van historische tempels uit de achtste eeuw na Christus. Dit mystieke vulkanische gebied heeft nog actieve opspuitende zwavelbronnen en een meer met verschillende kleuren (wel hoge entreeprijs voor Indonesische begrippen!). U kunt vervolgens direct naar de omgeving van de Borobudur rijden, u kunt er ook een mooie dag van maken, aan u de keuze. U rijdt zuidwaarts, naar de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied met smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde. En dan naar uw hotel omgeving Borobudur. Als u alle bezienswaardigheden bezoekt bent u ongeveer 6 uur onderweg.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Borobudur - Jogyakarta

Batik fabriek Jogyakarta (8) Indonesie-Java-Jogyakarta-kraton-houtsnijwerk(8) 2307_java_jogyakarta_0095(8)

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha. De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende 1 of 2 uur kunt u rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java. Maar u kunt natuurlijk ook met uw busje het gebied verkennen. Vervolgens naar de hindoeïstische tempel Prambanan, nabij Jogyakarta (aan de weg richting Solo). U rijdt via een mooie landelijke route, langs Ngluwar, met veel kleine tempels en natuurschoon. De Prambanan is een indrukwekkend tempelcomplex. De prachtige reliëfs geven het Ramayana-epos weer. Vervolgens naar Jogyakarta. U bent in ongeveer 3,5 uur in Jogyakarta (inclusief Prambanan-bezoek).

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel betjaks (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen). De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig. Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat. Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hier naar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani. Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken. Tip: bezoekt u ’s avonds Puriwisata: u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen. U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling. De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Jogyakarta

Jogyakarta is zo'n leuke stad, het is absoluut een aanrader om hier een extra dagje te verblijven. Op de tweede dag kunt u een fietstocht maken in de omgeving van de stad of een uitstapje naar Solo als u daar niet komt tijdens uw reis. Maar ook de stad zelf is de moeite waard. Nog even lekker naar de Jalan Malioboro om te winkelen en wat te eten en te drinken. Of naar het Taman Sari complex, in het Nederlands bekend als het Waterpaleis.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Jogyakarta

 

U wordt opgehaald door uw chauffeur en naar de luchthaven van Jogyakarta gebracht of u vervolgt uw reis over land over Java.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën