Onbekend Zuid-Colombia
Colombia-Penol-Eva

Onbekend Zuid-Colombia

Eva van der Cruijsen Algemeen 25-9-2020

Ga je naar Colombia dan bezoek je natuurlijk de hoogtepunten en de belangrijkste bezienswaardigheden. Die mogen ook zeker niet ontbreken tijdens een rondreis Colombia. In de grote steden vind je sfeer, het is er gezellig en adembenemend mooi! Belangrijke steden die je niet mag overslaan, zijn Bógota, Medellín, Cartagena, de koffieregio en natuurlijk de tropische stranden.

 

Maar wat voor mij ook écht Colombia is: is het zuiden. Hier zijn de invloeden van Ecuador en Peru goed zichtbaar en de Andes-cultuur goed te herkennen is. Ik deel graag mijn 6 tips voor deze geweldige, onontdekte regio.

 

1. Popayán

Het is meer dan een bezoek waard, de witte stad van Colombia: Popayán. Popayán is hip onder de studenten, bruisend in de avonden en je kunt er heerlijk eten. Slenter door de straten en drink koffie op het hoofdplein. Dat is ook echt een aanrader in Colombia: koffiedrinken. Het is een nationaal product, dus sla dit zeker niet over.

 

In de buurt van Popayán vind je het dorpje Silviá. Via een bochtige weg reis je naar het dorpje gelegen in de Andes. Het is een prachtige route. Eén keer per week transformeert het slaperige dorpje in een bruisende plek. Uit de hoger gelegen dorpen komen de bewoners naar beneden om hun waren op de markt te verkopen. Je vindt er van alles: kruiden als medicijnen, schoenen, horloges, stukken vlees, pannen, en ga zo maar door. Op het plein staat een verkoper vechtkunsten voor te doen, de felgekleurde taxibussen wachten op vertrek en het krioelt van de mensen. Erg fotogeniek! En dat zijn ook de locals. De mannen dragen hier blauwe rokken, hoeden en wandelschoenen met lichtgevende veters. De vrouwen daarentegen dragen rokken, jasjes en bolhoedjes. Het is een mooi gezicht, maar de lokale bevolking houdt er niet van dat je foto’s maakt. Fotografeer daarom vandaag alleen de omgeving en geniet zelf volop van de verklede locals.  

   

 

2. De Tatacoa-woestijn

Natuurlijk mag deze bijzondere plek niet ontbreken aan mijn lijstje: de Tatacoa-woestijn. De rit ernaartoe vanuit Bogotá alleen al is prachtig. Een slingerende weg door de bergen waar je genoeg stops kunt maken om te genieten van het uitzicht. Je ziet het uitzicht langzaam veranderen en dan is deze opeens droog. Het teken dat je bent aangekomen in de woestijn.

 

De rode rotsen zijn indrukwekkend; door erosie hebben ze bijzondere vormen. In Tatacoa vindt u verschillende plekken met de mooiste uitzichtpunten en diverse wandelroutes. Op de borden staat het goed aangegeven. Vergeet in de avond niet naar de sterrenwacht te gaan. Waar beter kunt u nu beter sterrenkijken dan in dit woestijngebied zonder lichtvervuiling, ver weg van de steden?

 

3. San Agustín

Colombia is verdeeld in 3 grote bergkammen. Je hebt de Andes, waar u Popayán vindt, en in het midden ligt San Agustín. Toch lijken de plaatsen niet op elkaar. In San Agustín vind je veel meer landbouw. Om hier te komen, rijdt u door een dal waar veel boerenlanderijen zijn. Je rijdt al snel de bergen in en om u heen ziet u velen watervallen. Een bijzonder mooi uitzicht. 

 

Maar er is meer te zien dan alleen watervallen en een indrukwekkende natuur. Bezoek bijvoorbeeld het archeologische park. Je vindt hier beelden van 2000 tot 6000 jaar oud. Sommige beelden dienen als grafstenen, waarmee de doden werden begraven. Sommige zijn 1 meter hoog, maar sommige zelf 4 meter! Tot de dag van vandaag is het een mysterie wie dit gemaakt heeft, wat het voorstelt of hoe het gemaakt is.

      

 

Bekijk ook onze bouwsteen naar de Tatacoa-woestijn en San Agustín.

 

4. Regio Mocoa en Pasto

De regio rondom Mocoa en Pasto kun je op twee manieren bereiken. Vanuit Popayán via bananenplantages en vanuit San Agustín door een heuvelachtig, groen Amazone-gebied. Alleen de rit er naartoe is vanuit beide plaatsen al de moeite waard.

 

De steden Mocoa en Pasto zijn niet spectaculair, maar de omgeving wel. Zo is een verblijf bij Laguna de la Cocha een mooie plek om uit te rusten. In dit gebied splijt de Andes in de drie bergruggen die alles bepalend zijn voor het klimaat in de verschillende delen van Colombia. De route die tussen de twee steden loopt, is adembenemend, maar ook erg spannend door de vele bochten en verkeer. Soms is het even wachten tot het tegenliggend verkeer voorbij is.

 

Ten zuiden van Pasto vind je het indrukwekkende Ipiales met Sanctuario Las Lajas: een kloostergebouw over een rivier-kloof. Het is een prachtig klooster ook als u bijvoorbeeld op doorreis bent naar het buurland Ecuador.  

 

5. Veelzijdig Amazone

Een plek welke ik helaas niet uit eigen ervaring kan navertellen, maar me wel in kan inleven, is het Amazonegebied. Wist je dat ongeveer een derde van dit gigantische land een deel uitmaakt van de Amazone? Veel delen zijn onbegaanbaar en ondoordringbaar bebost echter sommige delen van het natuurgebied zijn opengesteld voor toeristen.

 

Zelf reisde ik in Peru naar het Amazonegebied en ik kan dit ook in Colombia aanraden. Pas als u hier zelf verblijft, merkt u hoe groot en ongelooflijk belangrijk dit immense regenwoud is. In Colombia biedt Leticia een perfecte uitvalsbasis om op een verantwoorde manier dit bijzondere stukje natuur te beleven. Per boot of wandelend ontdekt u de omgeving. Veel dieren, die je wellicht nog nooit eerder of enkel in de dierentuin hebt gezien, kom je hier tegen. Met geluk misschien zelfs een jaguar of een otter. In sommige delen van de rivier leeft de roze dolfijn. Ik hoor graag of jij de gelukkig was die hem gespot heeft.

    

 

6. De regenboog-rivier

Caño Cristales is de regenboog-rivier van Colombia. Als u in van juli t/m oktober naar Colombia afreist, heeft u geluk! Door een flinke omweg te nemen, kunt u diep in het land afreizen naar Caño Cristales; de rivier met honderden kleuren. Een uniek fenomeen: door algen kleuren de planten in het water wat een heel bijzonder effect geeft. Er zijn strenge regels om dit gebied te bezoeken. Zo mag u geen zonnebrand dragen en niet overal de rivier in. Samen met een gids ontdekt u de mooiste plekjes.

 

Bekijk ook onze bouwsteen naar Caño Cristales.

 

Wil je ook het onbekende zuiden ontdekken of gewoon de hoogtepunten? Ik help je graag met het samenstellen van jouw vakantie naar Colombia. Neem contact met ons op.

 

Eva van der Cruijsen