Cartagena

Koloniaal Cartagena

Cartagena is de meest tropische, bruisende stad van Colombia. Het oude, historische centrum van Cartagena is ommuurd en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een kleurrijke stad waar u verdwaalt tussen de smalle straten en geniet van de prachtig versierde huizen. Maar Cartagena is ook een havenstad, de belangrijkste van heel Colombia. Een stad die niet mag ontbreken tijdens uw rondreis Colombia.

 

 

Geschiedenis van Cartagena

Cartagena heeft een belangrijke rol gespeelt tussen de verbinding tussen Spanje en Zuid-Amerika. Uit opgravingen blijkt dat het gebied rondom Cartagena al ruim 7000 jaar voor Christus bestond, maar de stad zelf is veel later gesticht. Pas in de 16e eeuw door de Spaanse conquistador Pedro Heredia. De stad heeft dan ook, net als vele andere Latijns Amerikaanse steden een koloniaal karakter.

 

Kaart van Cartagena

 

 

Het weer in Cartagena

Cartagena heeft een tropisch savanneklimaat dat wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Er is een natte en droge periode. In Cartagena loopt het droge seizoen van december tot en met april. Dit is meteen de beste reistijd voor een bezoek aan Cartagena. In mei neemt de hoeveelheid neerslag aanzienlijk toe, met in oktober de natste maand. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat in Colombia verwijzen wij u naar ons klimaatoverzicht.

 

Top 5 Bezienswaardigheden in Cartagena

1. Plaza's van Cartagena

Net als vele plaatsen in Zuid-Amerika heeft ook Cartagena een Plaza Bolivar. Het is een groen en schaduwrijk plein met daaromheen koloniale gebouwen. Midden op het plein staat een standbeeld van Simón Bolivar, die Colombia van de Spanjaarden bevrijd heeft. Er zijn regelmatig lokale dansers, bandjes en kunstenaars te vinden. Maar in het oude historische centrum en in de wijk Getsemani zijn nog meer mooie pleintjes. Breng een bezoek aan Plaza de los Coches. Dit plein werd ooit gebruikt voor de handel van Afrikaanse slaven, maar tegenwoordig staan er veel koetsen en wordt er snoep verkocht. Een heel leuk plein is Plaza de la Santisima Trinidad, vol met gezellige restaurantjes. Of Plaza Santo Domingo, vernoemd naar de beroemde kerk die aan dit plein ligt.

 

      

 

2. Castillo San Felipe de Barajas

Buiten het historische centrum van Cartagena ligt op de San Lázaro-heuvel, Castillo San Felipe de Barajas. Het is het grootste fort dat de Spanjaarden ooit gebouwd hebben. Vanaf deze plek konden zij vroeger zowel de zee als het land in de gaten houden. En zo hebben ze de stad met veel succes weten te verdedigen. Onder het fort hadden de Spanjaarden een uitgebreid netwerk van 600 meter aan tunnels gebouwd om zichzelf te beschermen en de vijand te verrassen. Verdwaal in een doolhof van diepe donkere gangen en kom steeds ergens anders weer naar boven. Het is zeker een aanrader om dit bouwwerk te bezoeken!

 

3. Torre del Reloj

Torre del Reloj, de klokkentoren, is de entree van de wijk ‘El Centro’, het ommuurde centrum van Cartagena. Het is de meest gefotografeerde monument van de stad. Deze felgele stadspoort is uitgerust met een klokkentoren die opdoemt vanuit verschillende plekken binnen en buiten het oude stadscentrum. Overdag staan er een aantal marktkramen onder de toren. Leuk om hier een souvenir voor thuis aan te schaffen.   

 

4. Streetart van Cartagena

Net buiten het oude centrum van Cartagena ligt de wijk Getsemani. Dit is de wijk waar de meeste toeristen verblijven. Het is een gezellige wijk met veel leuke barretjes en restaurants. Maar de wijk is ook het hart van de streetart-scene. Dwaal rond door de kleurrijke straten en geniet van de prachtige muurschilderingen en straatkunst. In veel kunstwerken die u hier aantreft, wordt verwezen naar “Romero”. Deze Romero heeft in de negentiende eeuw de revolutie in gang gezet en was woonachtig in deze wijk. Maar u ziet er ook verwijzingen naar de inheemse bewoners van Cartagena, de fruitverkopers (Palenquera) en sociale problemen. Er worden streetart-tours aangeboden in Cartagena, maar u kunt ook prima op eigen houtje de wijk verkennen.

 

   

 

5. Bazurto markt

Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in het echte Cartagena! De Bazurto markt is een traditionele groenten-, vis-, vlees-, fruit-, kleding- en kunstmarkt. Meng u tussen de locals die hier hun boodschappen doen en dwaal langs de kleurrijke stalletjes. Misschien vindt u wel een leuk souvenir voor thuis. Het is volop genieten van de geuren, de sfeer en het eten. Plan een bezoek tijdens lunchtijd en bestel een typisch Colombiaans gerecht. Gaat u voor de gebakken vis met yucca?

 

Top 5: leuk om te doen in Cartagena

 

1. Stadstour

Om een goed beeld van de stad te krijgen, is een stadstour eigenlijk een must. U krijgt de leukste plekjes van de stad te zien en leert veel over de cultuur en historie van Cartagena. U brengt een bezoek aan het klooster van La Popa op het hoogste punt van de stad en bezoekt het fort Castillo de San Felipe. Uiteraard maakt u ook een wandeling door de kleurrijke straten en langs de imposante gebouwen en charmante pleinen van de oude binnenstad. Uw gids zal u van alles uitleggen over de verschillende huizen, gebouwen en stijlen. Na deze tour heeft u gegarandeerd een goed beeld van de stad gekregen. Bent u niet zo’n wandelaar? Een fietstour is ook mogelijk!

 

    

 

2. Colombiaanse kookles

Als u meer wilt weten over de lokale keuken van Cartagena dan raden wij u aan om een kookles te volgen. Eerst brengt u een bezoek aan de markt om de ingrediënten in te slaan en daarna kan het koken beginnen. Maar niet voordat u een lokale specialiteit zal proeven. De kookles is onder begeleiding van een ervaren kok die u de fijne kneepjes van het vak leert. En als de heerlijke gerechten bereid zijn, is het tijd om te proeven. Welk gerechtje vindt u het lekkerst?

 

3. Proeverij van rum en chocolade

Chocolade en rum: een gouden duo. Chocoholics kunnen er niet omheen, het chocolademuseum in Cartagena. Hier kunt u chocolade kopen, proeven maar ook workshops volgen. Wist u dat een groot deel van de cacaoplantages voorheen illegale cocaplantages waren? Ook hierover komt u in het museum van alles te weten. Als rumliefhebber heeft u vast al een glaasje geproefd in een van de bars die Cartagena rijk is. Maar nog leuker is het om de twee meest populaire producten van Colombia te combineren. Bij Abraham Dau, vernoemd in de top 5 van beste cocktailmakers, proeft u diverse soorten rum vergezeld met de beste Colombiaanse chocolade.

 

   

 

4. Relaxen aan het strand

Toe aan wat rust tijdens uw Colombia vakantie? In de wijk Bocagrande, ten zuiden van Getsemani, ligt een strook met heel veel hotels en stranden, maar als u echt rust zoekt, kunt u beter een stukje verderop naar het strand gaan. Iets buiten Cartagena vindt u bijvoorbeeld La Boquilla, een vissersdorpje annex buitenwijk. De stranden zijn daar rustiger dan in Bocagrande. Maar voor een echte tropische ervaring raden wij aan om naar één van de Rosario-eilanden te gaan: Isla San Pedro de Majagua of Isla del Encanto. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

 

5. Ga vissen!

Visliefhebbers opgelet, u kunt een dag op stap met de lokale vissers van het dorp La Boquilla. Aan boord van een houten kano leert een visser u van alles over hoe het vissen er in dit gebied nabij Cartagena aan toe gaat. Genietend van de natuur vaart u door de donkergroene mangroven. Ondertussen worden de netten uitgegooid voor de vis. Ook worden er kooien uitgezet om krabben te vangen. Deze kooien worden op de terugweg weer binnengehaald. Aan het eind van de tocht kunt bij de lokale bevolking thuis de vrouwen helpen met de bereiding van de vangst. Een leerzame, bijzondere en smakelijke ervaring! Lees hier meer over onze visexcursie.

Tijdens deze reizen verblijft u in Cartagena
Colombia-Koffieregio-La-Recuca-1
Voorbeeldreis Colombia

Rondreis Colombia: Hoogtepunten van Colombia

Bogotá > via zoutkathedraal naar Villa de Leyva > fleurig Salento in de koffieregio > Cocora Vallei > Manizales, verblijf op koffiefarm > Medellín > Nationaal Park Tayrona > Cartagena.

Colombia-koffieregio-ziplinen
Voorbeeldreis Colombia

Rondreis Colombia: Actief en avontuurlijk Colombia

Bogotá > San Gil, outdoor-hoofdstad > Bucaramanga, vlucht naar Armenia, de koffieregio van Colombia > vlucht naar Santa Marta > Ciudad Perdida trekking > strand van Palomino > kleurrijk Cartagena