Banff

Banff National Park, witte bergtoppen en helderblauwe meren

Waar te beginnen met kijken? Groene bossen, rotsachtige bergen met besneeuwde toppen die vervolgens weerspiegelen in de helderblauwe meren; dat is Banff National Park. Draai een rondje en u voelt zich klein tussen al die hoge bergen. De mooiste highlights van Banff National Park zijn te vinden langs de Bow-rivier en de gelijknamige autoweg, de Bow-Valley Parkway.

Bij de naam Banff is de link met Lake Louise en Moraine Lake al snel gelegd. Deze helderblauwe meren zijn omgeven door de besneeuwde bergen. De roodgekleurde kano’s op het meer steken mooi af voor een kleurrijke foto. Overigens is Banff National Park het leefgebied van onder andere de beren, elanden, herten, bevers en een diversiteit aan eekhoornsoorten. In dit meest bezochte nationale park van West-Canada raakt u nooit uitgekeken. Het is dan ook een onmisbare plaats tijdens een individuele rondreis Canada.

 

Geschiedenis van Banff National Park

Banff is het eerste nationale park van Canada. Dat heette overigens in eerste instantie het Rocky Mountains National Park. Van 1885 tot 1930 heeft het deze naam gehad. Daarna werd de naam veranderd naar Banff National Park, vernoemd naar de geboorteplaats van de spoorwegdirectie.

 

Het nationale park is op de kaart gezet, omdat de overheid West-Canada met Oost-Canada wilde verbinden middels een spoorlijn. Tijdens de bouw, stuitten ze op de heetwaterbronnen buiten Banff Village. Door er een toeristische attractie van te maken, kwam er meer geld vrij voor de aanleg van de spoorlijn. De lange rit van oost naar west werd onderbroken met een overnachting in Banff. Langs de spoorlijn werden resorts gebouwd en de heetwaterbronnen werden gebruikt voor badhuizen. Wegen werden aangelegd en het werd steeds drukker. In 1930 werd de naam aangepast naar Banff National Park.

 

Sinds 1984 is Banff National Park, samen met andere parken in de Rocky Mountains, opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Ga deze prachtige omgeving zelf ontdekken met uw huurauto.


Kaart van Banff National Park

Banff National Park ligt in de provincie Alberta in West-Canada. Het ligt op circa 2 uur rijden van de plaats Calgary, waar ook de internationale luchthaven is. Het uitgestrekte nationale park van ruim 6600 m2 wordt meestal bezocht vanuit één van de accommodaties in Banff Village. In dit dorpje zijn vele hotels, leuke lodges, een diversiteit aan restaurants, bars en koffietentjes. Ook is hier het visitors center, waar u de kaarten voor de diverse wandelingen kunt vinden en bekijken.


Door Banff Village stroomt de Bow-River. Aan deze bekende rivier ligt een andere toeristische trekpleister: de Icefields Parkway. Over deze gletsjer kunt u georganiseerd een stukje wandelen.

 

Ten noordwesten van Banff ligt Lake Louise. Dit wordt vaak in één adem met Banff benoemd, maar ligt toch nog op circa 60 kilometer van het dorp.

 

Weer in Banff National Park

Banff National Park kunt u het beste bezoeken in onze zomer. In juli en augustus loopt het kwik overdag op rond de 23 graden. Als het zonnetje doorkomt, voelt het vaak wel nog warmer. Maar de avonden en nachten zijn fris met circa 7 graden. Vanaf half mei is het prima om richting Banff te rijden. Het is overdag tussen de 12 en 18 graden. Datzelfde geldt voor het najaar. De nachten zijn koud, dan kan het zelfs onder het vriespunt uitkomen. In onze winter, van november tot maart, is Banff National Park vooral een skigebied en kan het door de koude wind soms aanvoelen als -30 graden.

Top 5 bezienswaardigheden van Banff National Park

1. Banff Village

Massief houten lodges, sfeervolle restaurants, bars, souvenirwinkels en outdoorkledingzaken; het is allemaal te vinden in Banff Village. Dankzij de Bow-rivier die door de stad stroomt, heeft het dorp zelfs een aantal kleine watervallen en stroomversnellingen. Ideaal als u een keer wilt raften.

 

Volg de rivier net buiten het centrum en kijk uit op het immens grote kasteel, het Fairmont Banff Springs Hotel. Een mooie plek om eens luxueus te gaan lunchen. Volg de rivier de andere kant op en kom uit bij het eerste badhuis van Banff, het Cave & Basin National Historic Site. Het complex en bad is te bezichtigen, maar niet meer in gebruik.

 

2. Lake Minnewanka

Het grote gletsjermeer Minnewanka is wel 21 kilometer lang. Dat het meer zo groot is, komt deels door al het gletsjerwater, maar ook door de stuwmeren die het water wel 30 meter heeft doen stijgen sinds 1941. In de zomer een plek voor fanatieke duikers. Door de waterstijging is een dorp geheel onder water komen te staan. Boven water is het ook de moeite waard, met bijvoorbeeld een 1,5 uur durende boottocht over het meer of een wandeling langs de oevers? Kies waar u zin in heeft vandaag.

    

3. Johnston Canyon

Op zo’n 15 minuten rijden buiten Banff Village vindt u de Johnston Canyon Trail. Een hele mooie omgeving voor een wandeling. U komt langs watervallen, de Lower en Upper Falls. Geniet van de indrukwekkende, smalle kloven en zie het water langs de groene oevers stromen. Vervolgens komt u uit bij koudwaterbronnen, ook wel de “Ink Pots” genoemd. Geen plek voor een verfrissende duik, maar wel om te genieten van een prachtige omgeving.

 

4. Lake Louise

Wij vinden het een van de mooiste meren van Canada: Lake Louise. Een gigantisch kasteel staat aan de oevers van het meer, het Fairmont Chateau Lake Louise. Een nachtje in dit hotel is wakker worden met een magnifiek uitzicht. Het helderblauwe meer ligt er strak bij en wordt omgeven door de groene bergen met witte sneeuwtoppen. Er is een wandelpad van circa twee kilometer langs het meer. En voor de fanatiekelingen zijn er ook trekkings naar teahouses boven op de berg. Van hieruit is het uitzicht nog adembenemender. Als u langzaam omhoog wandelt, ziet u de kleur van het water veranderen. Uniek!

  

5. Moraine Lake; het “20 dollarbiljet-meer”

Jarenlang heeft dit meer op het bankbiljet van de Canadese 20 dollar gestaan. En na een bezoek van Lake Louise, is het echt de moeite waard om nog even door te rijden naar Moraine Lake. Ook hier beloven wij u weer een prachtig uitzicht. Ziet u de bergtoppen ook dubbel? Dat is de weerspiegeling in het water.

 

Grizzlyberen spotten

Grizzlyberen spotten

Kanotocht op de Bow-rivier

Kanotocht op de Bow-rivier

Paardrijden langs Bow-rivier

Paardrijden langs Bow-rivier

Top 3 leuk om te doen in Banff National Park

1. Ga op berenjacht

De kans is altijd aanwezig om ergens onderweg beren langs de weg tegen te komen. Al dan niet in de bosjes, achter een grote camper voor u, of net te laat voor een foto. Meer kans en veilig achter de rug van een ranger kunt u ook de natuur in trekken. De ranger kent alle plekken, alle dieren en geeft de ins en outs van de natuur in Banff National Park. Een spannende tocht met veel kans om beren te zien.

 

2. Sulphur Mountain Gondola

Het beste uitzicht op de 6 verschillende bergtoppen in Banff National Park bezoekt u vanaf de top op de Sulphur Mountain. De gondola brengt u in korte tijd naar de top op zo’n 2286 meter hoogte. Er is een uitkijkplatform, een kort wandelpak rondom de top en voor de fanatiekelingen is er ook een wandelpad geheel naar beneden toe. Wederom genieten!

 

3. Luxueus lunchen

Waan u even in de oude glorietijden tijdens uw Canada vakantie. Ziet u uzelf al ronddwalen in de mooiste kleding voor een luxueuze lunch in het Fairmont Springs Banff Hotel? De lobby van het hotel is voor iedereen toegankelijk, ook als u hier geen overnachting geboekt heeft. Doe de rondleiding door het kasteel en sluit af met een lunch. Volop genieten van het goede eten en het uitzicht! We geven u één tip mee: wel even reserveren van tevoren.

Hotels in Banff

We bieden diverse hotels aan in Banff. Voor ons hele aanbod in Banff verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod West Canada.

Buffalo Mountain Lodge

Buffalo Mountain Lodge

Brewster Mountain Lodge

Brewster Mountain Lodge

Rocky Mountain Resort

Rocky Mountain Resort

Tijdens deze reizen reist u naar Banff
Canada-Icefield-Parkway-Rockies
Voorbeeldreis Canada

Autorondreis Canada: Ontdek de Canadese Rockies

Vancouver, fietsend door de stad > Kelowna, wijnvallei > Revelstoke > Banff NP, Lake Louise > Icefields Parkway > Jasper NP > Wells Gray PP > Whistler > Vancouver

Canada-Lake-Louise-Uitzicht
Voorbeeldreis Canada

Autorondreis Canada: Hoogtepunten West-Canada

Calgary > Banff NP, de mooiste meren > Icefields Parkway > Jasper NP > Wells Gray Provincial Park, watervallen > Whistler > Nanaimo > Ucluelet, walvissen > Victoria > Vancouver

Canada-Peyto-Lake-Family
Voorbeeldreis Canada

Autorondreis Canada: Familiereis door West-Canada

Vancouver > Whistler > Cache Creek, authentieke ranch > Wells Gray PP, watervallen > Jasper NP, beren spotten > Banff NP, helderblauwe meren > Vernon > Manning Park > Vancouver