terug naar het overzicht

Rondreis Bolivia compleet

Een zeer complete rondreis door Bolivia. Boordevol variatie met onbekende plekken en bekende hoogtepunten. Wandelen in Nationale Parken en hopelijk wild spotten. De route die Ché Guevara ook volgde door het binnenland. Steden met een koloniaal stadshart zoals Sucre en Potosí. Tal van leuke uitstapjes buiten de steden; zowel actief als cultureel. En overal tijdens deze reis door Bolivia de indrukwekkende natuur: van de bergen van de Andes tot het oerwoud.

Wat maakt deze reis bijzonder
Jungle van Madidi National Park
Onbekende Ché Guevara route
Inclusief zeer veel excursies
Peru-route-Colca-Puno-Judith
Judith
Voor mij voelt Latijns-Amerika als thuiskomen. De geuren, de mensen, het gevoel van contact met de aarde en ontelbaar veel mooie plekken.
Prijsindicatie vanaf € 4550,- per persoon
Reisduur: 23 dagen / 22 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Bolivia compleet

Dag 1      Aankomst Santa Cruz

Dag 2      Amboró National Park

Dag 3      Amboró National Park

Dag 4      Samaipata

Dag 5      Ché Guevara route

Dag 6      Ché Guevara route

Dag 7      Sucre

Dag 8      Sucre, Incatrail

Dag 9      Potosí

Dag 10    Tupiza

Dag 11    Tupiza

Dag 12    Uyuni

Dag 13    Uyuni

Dag 14    Uyuni

Dag 15    Vlucht naar La Paz

Dag 16    La Paz

Dag 17    Vlucht naar Rurrenabaque

Dag 18    Madidi National Park

Dag 19    Madidi National Park

Dag 20    vlucht naar La Paz

Dag 21    La Paz, Tiwanaku

Dag 22    La Paz, Titicaca-meer

Dag 23    Vertrek La Paz

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Santa Cruz

In ongeveer een half uur tot een uur rijdt u van de luchthaven naar het centrum van de stad.

Santa Cruz is een grote stad in het oosten van Bolivia. Er wonen meer dan twee miljoen mensen en dat aantal neemt snel toe. Santa Cruz behoort tot één van de snelst groeiende steden van Zuid-Amerika. Mensen trekken naar deze stad, omdat ze er werk denken te kunnen vinden. Er is heel veel handel met Brazilië. Toch oogt Santa Cruz niet als zo’n enorme stad, omdat er relatief weinig hoogbouw is. De stad is modern, maar het oude koloniale centrum is het leukst. Hier ziet u nog veel huizen uit de Spaanskoloniale tijd. Vooral rondom het Centrale Plein, de Plaza de 24 de Septiembre staan veel mooie gebouwen. De kathedraal van rode steen is de blikvanger. Tegen betaling kunt u de toren op en vanaf boven heeft u een goed uitzicht over de stad. Het is warm in Santa Cruz, er is een tropisch klimaat. Temperaturen van 30 graden en meer zijn normaal. Toch is Santa Cruz de perfecte plaats om uw reis door Bolivia te beginnen. Het ligt slechts op een hoogte van 400 meter, en vanaf Santa Cruz kunt u langzaam wennen aan de grotere hoogtes. Het gebied in de directe omgeving van Santa Cruz is erg vlak. Er is een gezellige markt in de stad, waar u zeker even overheen moet wandelen. Er zijn relatief weinig westerse toeristen.

 

Overnachting in Santa Cruz.

Inclusief transfer

Dag 2 Santa Cruz - Amboró National Park

Langs de luiaards de bergen in

Route-Santa-Cruz-Amboro-National-Park-Bolivia Reptielen-Amboro-National-Park-Bolivia_1_354824 Rode-ara-vliegen-Bolivia_1_352884

In de loop van de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel in Santa Cruz. U rijdt door dorpen en arriveert na ongeveer een uur in El Torno. Hier is een park waar vaak luiaards in de bomen te zien zijn. Na ongeveer twee uur rijden, slaat u ineens af van de verharde weg. U gaat de bergen in. Het is nog maar ongeveer acht kilometer, maar het is meer hobbelen dan rijden. Op een gegeven moment kan de taxi niet meer verder (waar dat is hangt er vanaf of het geregend heeft). Hier staan jeeps van de lodge u op te wachten. Halverwege de afdaling is er een koffieplantage. De lodge verbouwt veel eigen groente en fruit, maar er wordt ook koffie geproduceerd.

 

Een paradijsje op aarde waarin u terecht komt. Aan de rand van het Nationale Park in een vallei ligt een zeer afgelegen lodge. Aan het einde van de middag maakt u een wandeling met een Spaanstalige begeleider als u wilt. U kiest zelf hoelang u wilt lopen. Er zijn trails van een half uur tot trails van vijf uur.

 

Overnachting in Amboró National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privétransfer

Dag 3 Amboró National Park

Vogels spotten en sterren kijken vanuit een schitterende lodge

Lekkere, verse broodje en eieren staan ’s ochtends voor u klaar. Daarna kunt u er weer tegen. Klaar voor een andere wandeling? U bepaalt wederom zelf of u op eigen gelegenheid of met een lokale begeleider wilt gaan lopen. Als u het niet te zwaar wilt maken, kiest u voor de orchideeënwandeling of de 3 cascadas hike. Beide duren nauwelijks een uur. De Sirari hike waarbij u ook naar een waterval gaat duurt bijna drie uur, maar gaat grotendeels over een vlak terrein. De wandeling waarbij u de meeste kans maakt om apen en ara’s te zien is de Loro Trail. Af en toe een flinke klim, maar voor bijna iedereen goed te doen. De vergezichten onderweg zijn schitterend! De Loro Trail duurt tweeëneenhalf á drie uur. De Condor Trail heeft ook enkele steile stukken erin. U heeft de kans om condors boven de vallei te zien zweven op de luchtstromen. Deze trail duurt ongeveer twee uur. Er zijn ook langere trails. Als u wilt, neemt u een lunchpakket mee. Lunchen in het restaurant van de Refugio kan natuurlijk ook.

 

’s Middags misschien nog een korte wandeling, zwemmen bij één van de watervallen of met een boek in de hangmat of ligstoel? Houdt wel uw camera bij de hand, want een ara of lorre kan zomaar overvliegen en neerstrijken in een boom dichtbij u.

Na het diner even omhoog kijken naar de sterrenhemel. Er is weinig lichtvervuiling, dus u ziet er veel.

 

Overnachting in Amboró National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privétransfer

Dag 4 Amboró National Park - Samaipata

Op de route van Amboró National Park naar Samaipata - Bolivia

In ongeveer anderhalf uur brengt de taxi u van Amboró naar Samaipata. Samaipata is een overzichtelijk dorp met kleurige huizen. Het ligt op ongeveer 1650 meter hoogte en is daardoor prima om langzaam aan de hoogte te wennen. De Inca’s woonden er al en zij hebben de naam aan het dorp gegeven. Samaipata betekent “uitrusten in de hoogte”. De straten zijn in vierkanten aangelegd. Zoals in bijna iedere stad in Zuid-Amerika is er een centraal plein. Hier staat de kerk en zijn een aantal gezellige restaurants en terrassen. Het park is een verzamelplaats voor de lokale Bolivianen, maar er zitten ook talloze backpackers. Dat bepaalt een beetje de sfeer. Het is gemoedelijk. Vlak bij het Centrale Plein is ook de markt. Weinig souvenirs, want er komen nog relatief weinig toeristen. U ziet stallen met groente, fruit, vlees, huishoudelijke artikelen enzovoorts. Zoek ’s avonds een gezellig restaurant uit. Er is veel keuze in Samaipata, zowel met Boliviaanse specialiteiten als met internationale gerechten. Een specialiteit die u hier kunt eten is pique a lo macho: patat met daarbovenop stukjes rundvlees, ui, paprika, stukjes worst, saus, hete pepers, ei en geitenkaas.

 

Overnachting in Samaipata.

Inclusief ontbijt, privétransfer

Dag 5 Samaipata - La Higuera

Treedt in de voetsporen van Ché Guevara

Ché Guevara Route - Bolivia

U maakt kennis met uw chauffeur voor de komende dagen. Na de eerste dorpen die u passeert, komt u al snel in een totaal ander gebied. Heel droog met veel cactussen. En dan wel cactussen zo groot als bomen. Kleurrijke lorres en bijzondere spechten komen in dit gebied voor. Het droge gebied laat u achter u en langzaam wordt het weer groener. U arriveert in Vallegrande. Deze plaats heeft een zeer belangrijke historie. Nadat Ché Guevara was geëxecuteerd werd hij overgebracht naar het ziekenhuis van Vallegrande, werd hij hier gewassen en in een soort mortuarium (niet meer dan een stenen tafel) gelegd. Journalisten en de bevolking werden uitgenodigd om te laten zien dat hij echt dood was. Ché Guevara is bekend om zijn strijd tegen het kapitalisme en voor het socialisme. Niet alleen in Cuba, maar ook in Bolivia heeft hij gewoond en gestreden. U bezoekt zijn mausoleum en een museum.

 

Net buiten Vallegrande slaat u van de verharde weg af. Hier begint de officiële Ché Guevara route. De natuur is ruig en indrukwekkend. Bij een hooggelegen punt wacht u op de zonsondergang boven de bergen. Net na het donker arriveert u in La Higuera. Nu genieten van een diner bij kaarslicht. U overnacht in het oude telegraafkantoor. Heel charmant, maar wel simpel, u heeft geen eigen douche en toilet.

 

Overnachting in La Higuera.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto met chauffeur, entrees

Dag 6 La Higuera - Villa Serrano

Ver van de gebaande paden: door dorpjes en tussen de ruige bergen

U bekijkt het hotel waar u geslapen heeft, dit is een museum op zich. Hier bevond het voormalige huis van de telegrafist en zijn kantoor zich. U wandelt naar een monument voor Ché en een klein museum. Vroeger was dit een school, hier is Ché Guevara daadwerkelijk doodgeschoten.

 

Vervolgens rijdt u naar een plek net buiten het dorp waar de drie eerste strijders van Ché in een hinderlaag liepen. De rest van de vaste kern en Ché zelf wisten nog te ontkomen, maar werden gevolgd door soldaten. Als u wilt, maakt u een wandeling van ongeveer drie kilometer naar de plek waar Ché gevangen was. U kunt er ook voor kiezen om later op de dag een andere wandeling te maken naar een waterval. Rustig rijdt u door de natuur. Stap uit de auto en wandel over de brug die de Rio Grande overspant. U heeft dan een goed uitzicht op de kloof.

 

Vanmiddag of morgen gaat u naar het museum en naar een charangomaker. ’s Avonds eet u in een lokaal restaurant in Villa Serrano. Er is niet zo heel veel keuze. U overnacht in een eenvoudige hostel.

 

Overnachting in Villa Serrano.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto met chauffeur, entrees

Dag 7 Villa Serrano - Sucre

Uitleg-bezienswaardigheden-Bolivia d76b5391-4408-4760-95dd-5dcdf5d4d297

Dag 7 Villa Serrano - Sucre

Geniet van het steeds veranderende landschap. Het eerste uur is nog over een ongeasfalteerde weg, daarna is de weg verhard en beter.  U rijdt tussen hogere bergen. Bij Tomina bezoekt u één van de oudste kerken van Bolivia. Iets verder stopt u bij een kloof. Stap ook hier uit en maak een korte wandeling. In de kloof leven kolibries. Niet die kleine, die u waarschijnlijk wel kent, maar deze exemplaren kunnen wel 30 centimeter groot worden. De naam van deze vogel is dan ook niet voor niets de kolibrie Gigante.

 

Verder naar Tarabuco. Zorg ervoor dat u hier op een zondag bent, als dat enigszins mogelijk is. In Tarabuco is iedere zondag de grootste markt in de wijde omtrek. Vanaf Tarabuco rijdt u in één tot anderhalf uur naar Sucre.

In Sucre neemt u afscheid van uw gids die u de afgelopen dagen over de Ché Guevara route heeft begeleid.

 

Sucre wordt de witte stad genoemd en die naam is terecht! Bijna alle gebouwen in de koloniale binnenstad zijn wit.

 

Overnachting in Sucre.

Inclusief ontbijt, lunch, auto met chauffeur, entrees

Dag 8 Sucre

Hike bergafwaarts; lekker actief bezig en toch voor iedereen goed te doen!

Een hike van ongeveer drie uur grotendeels bergafwaarts over een oude Incatrail. U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de kapel van Chataquila gebracht. Dit ligt op de bergkam van de Cordillera de los Frailes. Bij de kapel begint de wandeling. Omdat het voor 95% bergafwaarts is, is deze trail voor iedereen goed te doen. Onderweg geniet u van het ene na het andere vergezicht. U loopt tot Chaunaca. Daar staat de auto weer op u te wachten. U wordt teruggebracht naar uw hotel in Sucre. Deze excursie duurt een halve dag en is op privé-basis.

Inclusief transport, Engelssprekende gids, snacks en koffie of thee.

 

Er is zoveel al genoemd bij de omschrijving van de eerste dag in Sucre, dat u al bijna ook een tweede dag kunt vullen. Natuurlijk is er ook een kleurrijke markt. En het klinkt misschien gek, maar bezoek ook het kerkhof. Dit is één van de mooiste begraafplaatsen van Bolivia. U leert wat over de cultuur en speciaal hier is dat iedere beroepsgroep zijn eigen “afdeling” heeft. Zo is er een grafgebouw voor de spoorwegen, een andere voor de bussen, weer andere voor diverse overheidsinstanties.

 

Overnachting in Sucre.

Inclusief ontbijt, Incatrail excursie

Incatrail
Sucre

Incatrail

Een hike van ongeveer drie uur grotendeels bergafwaarts over een oude Incatrail. U wordt opgehaald bij uw...

Hoedenfabriek
Sucre

Hoedenfabriek

Naast alle koloniale gebouwen, zijn bier, chocolade en typische hoeden ook een handelsmerk van Sucre. U wordt...

Paardrijden
Sucre

Paardrijden

Een paardrijtocht door de landelijke omgeving van Sucre. Er zijn tochten van een halve- en hele dag. Er zijn...

Dag 9 Sucre - Potosí

Naar één van de hoogste steden ter wereld

Route-door-bergen-Sucre-Potosi-Bolivia Op-de-straten-van-Potosi-Bolivia Bezienswaardigheden-Potosi-Bolivia

Bij uw hotel in Sucre wordt u opgehaald voor uw transfer naar Potosí. De rit duurt 3 tot 3,5 uur. U bent de stad al snel uit en rijdt door een rivierdal. U gaat vandaag naar één van de hoogstgelegen steden ter wereld. Op een gegeven moment ziet u in de diepte de grote stad Potosí liggen. U rijdt onder een imposante toegangspoort door en stopt even bij een uitzichtpunt. Door de buitenwijken rijdt u naar het koloniale centrum.

 

Potosí is een grote stad met bijna 250.000 inwoners. Potosí is één van de hoogstgelegen steden ter wereld, op meer dan 4000 meter hoogte. Als u aan komt rijden en vanaf een omliggende berg uitzicht heeft op de stad, ziet die er nou niet direct aanlokkelijk uit. Het lijkt rommelig en onaf. Als u echter het koloniale centrum inrijdt, ziet u pas hoeveel mooie gebouwen en kerken er staan. We kunnen een stadstour voor u boeken, maar het is goed te doen om op eigen gelegenheid de stad te verkennen. Er zijn talloze restaurants en leuke cafés in Potosí. Aanraders zijn El Tenedor de Plata op het grote plein; La Trufa Negra en Phisqa Wamis op de boulevard (een voetgangerszone met winkels, huizen, restaurants en hotels). Neem bij uw maaltijd een typisch biertje van deze streek: Potosina. Bijzonder is restaurant San Marcos in een mijnmuseum. De belangrijkste bron van inkomsten voor Potosí zijn de mijnen.

 

Overnachting in Potosí.

Inclusief ontbijt, privétransfer

Baden in kratermeer
Potosí

Baden in kratermeer

Met een taxi of minibus (privé) wordt u bij uw hotel opgehaald en naar het Tarapayameer gebracht. Voor de Inca...

Dag 10 Potosí - Tupiza

Vandaag gaat u de mijn in! Na een bezoek aan de mijnwerkersmarkt en het aantrekken van beschermende kleding bent u klaar om de mijn in te gaan. Het grootste stuk loopt u; soms gebukt. Maar u moet meestal ook een klein stukje kruipen. Al snel begrijpt u hoe zwaar het leven hier is. Samen met de gids gaat u op zoek naar de mijnwerkers. Dat kan elke keer ergens anders zijn, het hangt er maar van af waar ze aan het werk zijn. Misschien ziet u zelfs hoe ze dynamiet gebruiken. Een zeer indrukwekkende excursie. Deze excursie duurt een halve dag en is samen met andere reizigers. Inclusief: transport, Engelssprekende gids, uitrusting om de mijn in te gaan.

 

U wordt bij uw hotel in Potosí opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation gebracht.

Per privévervoer reist u van Potosí naar het wilde westen van Bolivia: Tupiza. Een woestijnachtig gebied met cactussen en rotsen in grillige vormen.

 

Overnachting in Tupiza.

Inclusief ontbijt, privétransfers, excursie zilvermijn in kleine groep

Zilvermijnen
Potosí

Zilvermijnen

Maak kennis met het leven van de mijnwerkers. Ongeveer 85% van de mensen die in Potosí leven is direct of...

Dag 11 Tupiza

Het wilde westen van Bolivia

Prachtige uitzichten in Tupiza - Bolivia

Een triathlon bij Tupiza! U gaat niet fietsen, rennen en zwemmen maar u heeft wel een afwisselende dag voor de boeg waarbij u een jeeptour maakt, een wandeling en een paardrijtocht. De dag begint met een jeeptour door de woestijn. U rijdt langs prachtige rotsformaties en door een kloof. Er zijn uitkijkpunten en indrukwekkend zijn de tunnels door de rotsen. Er is er één voor treinen en één voor auto’s, bussen en vrachtverkeer. Bij het uitkijkpunt Río begint uw hike. U wandelt naar boven. Hier ligt El Torre. El Torre betekent de stier en als u goed kijkt ziet u de vorm van een stier in een rotsformatie van wel 40 meter hoog. U loopt weer terug naar beneden en gaat naar de kloof van Palmira. Tevens ziet u de rotsformatie La Puerta del Diablo, wat zoveel als de poort van de duivel betekent. Soms rijdt u tussen smalle openingen tussen de rotsen door. U ziet de cactussen. Geniet van de omgeving. U verkent ook een deel te paard. Als u aan uw paard gewend, kunt u foto’s maken van de natuur. U rijdt naar de Valle de los Machos. De naam heeft deze vallei te danken aan rotsen die op enorme penissen lijken. Daarna door de Inca canyon. Deze excursie duurt een hele dag en is op privébasis.

Inclusief: vervoer per jeep, paardrijtocht, lunchbox, water, Engelssprekende gids

 

Overnachting in Tupiza.

Inclusief ontbijt, excursie

Triathlon
Tupiza

Triathlon

U gaat niet fietsen, rennen en zwemmen maar u heeft wel een afwisselende dag voor de boeg waarbij u een...

Paardrijden
Tupiza

Paardrijden

Er is een tocht van drie uur en een tocht van vijf uur waarbij u op de rug van een paard de woestijn van...

Dag 12 Tupiza - Uyuni

U wordt bij uw hotel in Tupiza opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Uyuni gebracht.

Het stadje Uyuni is niets bijzonders. U verblijft hier één nachtje ter voorbereiding op één van de hoogtepunten van uw reis.

 

Overnachting in Uyuni.

Inclusief ontbijt, privétransfer

Dag 13 Uyuni

Stoere 4x4 tour over de grootste zoutvlakte ter wereld

Leuke-shots-in-Uyuni-Bolivia Uitzichten-zoutvlakte-Uyuni-Bolivia Borrelende modder bij Sol de la Mañana 
 in Uyuni - Bolivia

Eén van de hoogtepunten van de reis is een tour over de zoutvlaktes van Uyuni. U deelt een 4x4 jeep met anderen, er passen maximaal zes personen plus de chauffeur in.

 

U rijdt Uyuni uit en gaat eerst naar het treinenkerkhof. Hier staan allemaal oude treinen te verroesten. Vervolgens rijdt u naar Colchani. Hier worden veel souvenirs verkocht die gemaakt zijn van zout en het zout zelf natuurlijk. Daarna rijdt u daadwerkelijk de zoutvlakte op. Soms lijkt het alsof er water ligt. Een fata morgana. Soms lijkt het alsof u door een landschap van sneeuw en ijs rijdt. Ook als u uitstapt uit de jeep, is het net alsof u op het ijs stapt. Het zout is hard. Op sommige plekken is het twee meter op andere plekken wel twintig meter dik. De chauffeur zoekt een mooie, rustige plek om foto’s te nemen. Hier kunt u zich uitleven. Ga op uw buik op het zout liggen en stel vlak voor de lens een kleine speelgoeddinosaurus of een speelgoedbeertje op. Ga zelf een stuk erachter staan en u creëert de leukste effecten alsof u aangevallen wordt. Maar de zoutvlakte zelf is ook zo imposant. In totaal is de vlakte ongeveer 10.000 km2. Op de achtergrond ziet u bergen.

 

De volgende stop is bij het eiland Inka Wasi met gigantische cactussen.

 

Overnachting in een eenvoudige hostel bij Uyuni.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, jeeptour (in kleine groep)

Dag 14 Uyuni

Speuren naar flamingo's en nando's

Vandaag draait het vooral om lagunes en flamingo’s. Er is een kans om nando’s te zien. Dit zijn een soort struisvogels die in dit deel van Zuid-Amerika voorkomen. Wij zagen ze in ieder geval! De rit met de jeep gaat verder naar een vulkaan en bij de bijzondere rotsformaties van San Pedro de Quemes wordt gestopt. Er is ook een uitzichtpunt waar vanaf u de vulkaan Ollagüe ziet. De rook uit de krater kringelt omhoog. En dan is het tijd om diverse lagunes te bezoeken. Bij deze lagunes ziet u bijna zeker flamingo’s. Niet een paar, maar tientallen. Bij één van de lagunes dekt de chauffeur de picknicktafel en hij zet de lunch klaar. Na de lunch rijdt u eerst een stuk over de pampa’s. Vervolgens gaat u de Desierto (=woestijn) Siloli in. Enkele uren rijdt u door de woestijn. U stopt om foto’s te nemen bij de zevenkleurige berg. Dit is op 4000 meter hoogte. Iets verderop, nog steeds in de woestijn, staat een versteende boom. Er zijn diverse mooie rotsformaties omheen. De laatste plek die u vandaag bezoekt is de Laguna Colorada. Colorada betekent gekleurd. Het water is blauw en rood en in het water ligt wit zout. Een bijzondere kleurcombinatie die het goed doet op foto’s. De rode kleur ontstaat door rode algen en microben. Ook in de Laguna Colorada staan flamingo’s. Een stukje langs het meer en dan arriveert u bij de accommodatie.

 

Overnachting in een eenvoudige hostel bij Uyuni.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, jeeptour (in kleine groep)

Dag 15 Uyuni - La Paz

Bezoek pleinen in La Paz - Bolivia

Heel vroeg op, rond 04.30 uur. Ontbijten en warm aankleden: muts op en handschoenen aan. Bij zonsopgang ziet u stomende geisers. Vervolgens rijdt u door de woestijn. U maakt een fotostop bij rotsformaties in de woestijn. En dan is het tijd voor warmwaterbronnen. Heerlijk als het buiten zo koud is, om hier op temperatuur te komen. Even het stof van de afgelopen dagen afweken. Het water écht heet. Er zijn twee baden, wij konden niet eens meteen de warmste in, we moesten eerst wennen in de iets minder warme. Het is tijd om weer verder te gaan, want u heeft nog een lange rit voor de boeg. Onderweg ziet u ongetwijfeld veel lama’s. In het dorp Villa Mar is de lunch. Vlak na Villamer ligt de Vallei van de Rotsen. Mooie rotsformaties, maar kijk ook goed om u heen of u een vizcacha ziet. Een vizcacha is een konijn met een lange staart. Door naar Uyuni. Op de terugweg stopt u nog in het dorp San Cristobal. Hier leven de mensen van mijnbouw.

 

U wordt in Uyuni opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven gebracht. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Uyuni naar La Paz. U wordt bij de luchthaven in La Paz opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel gebracht.

 

Overnachting in La Paz.

Inclusief ontbijt, lunch, jeeptour (in kleine groep), privétransfers, binnenlandse vlucht Uyuni-La Paz

Dag 16 La Paz

Bizarre heksenmarkt van La Paz bezoeken

Omdat La Paz niet echt een duidelijk stadscentrum heeft en het openbaar vervoersysteem best verwarrend is, adviseren wij u om in La Paz een stadstour te maken. Onder begeleiding van een gids verkent u de stad met een minibusje, lopend en met het lokale openbaar vervoer: een kabelbaan! U ziet de San Francisco kerk en hoort alle ins en outs over de heksenmarkt. De Mercado de Brujas is een bijzonder fenomeen. Veel Bolivianen zijn officieel Rooms-katholiek, maar ondertussen speelt de religie van de vroegere stammen ook nog een grote rol. Pachamama, oftewel Moeder Aarde, moet gunstig gestemd worden. Men maakt offers in de hoop op een goede oogst, een goede gezondheid, voor vruchtbaarheid, in de hoop veel geld te krijgen enzovoorts. Op de heksenmarkt treft u allerlei attributen aan die bij deze offers gebruikt worden. Zo is een lamafoetus heel gewoon om te zien. De koloniale wijk van La Paz met de kathedraal bezoekt u eveneens tijdens deze stadstour. U neemt de kabelbaan en u bezoekt de maanvallei.

 

Overnachting in La Paz.

Inclusief ontbijt, stadstour, vervoer en Engelssprekende gids

Citytour
La Paz

Citytour

Omdat La Paz niet echt een duidelijk stadscentrum heeft en het openbaar vervoersysteem best verwarrend is...

Chacaltaya
La Paz

Chacaltaya

Vroeger was op 35 kilometer vanaf La Paz een skigebied. Nu is dat niet meer in gebruik, maar het is wel een...

Dag 17 La Paz - Rurrenabaque

Vervoer in Rurrenabaque - Bolivia Varen door de jungle van Madidi National Park - Bolivia

U wordt bij uw hotel in La Paz opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven gebracht.

Met een binnenlandse vlucht vliegt u van La Paz naar Rurrenabaque. U wordt bij de luchthaven opgehaald en naar uw hotel gebracht.

 

Rurrenabaque is een rommelig dorp in de jungle. Omdat er een luchthaven is en het aan de grotere Beni-rivier ligt is het een goed uitgangspunt voor het maken van tochten naar de jungle. Madidi National Park is een overgangsgebied naar het Amazone regenwoud. Het regenseizoen in het Nationale Park loopt van januari tot en met maart. In Rurrenabaque zijn houten huizen, winkels, hotels en restaurants. ’s Avonds komt de lokale bevolking hier graag om te wandelen of wat te eten. Er is een groot aantal restaurants die ook voor toeristen leuk zijn. Ga op een terras zitten en bestel de plaatselijke specialiteit: vis in folie gegaard, bijvoorbeeld met knoflooksaus.

 

Overnachting in Rurrenabaque.

Inclusief ontbijt, transfers, binnenlandse vlucht La Paz - Rurrenabaque

Dag 18 Rurrenabaque - Madidi National Park

Samen met uw gids loopt u naar de boulevard. De boot naar de lodge ligt al klaar. In ongeveer vijf tot zes uur vaart u naar de Chalalan Lodge. De natuur onderweg is mooi! Onderweg zagen wij veel vogels, zoals reigers, aalscholvers, ijsvogels en parkieten. Ook enkele capibara’s (een soort grote cavia’s) liepen langs de waterkant en doken snel het bos in. U vaart stroomopwaarts. Afhankelijk van de waterstand moeten de bootslieden af en toe de boot uit om u voort te duwen door het water. Zo ondiep kan het zijn. Onderweg krijgt u een snack of een lunchbox en een flesje water. Eenmaal bij de lodge aangekomen krijgt u een welkomstdrankje en u wordt naar uw hut gebracht. Als u bijtijds aankomt, loopt u ’s middags nog een korte trail of vertelt de gids van alles over het medicinale gebruik van planten.

 

Na het avondeten maakt u een nachtelijke wandeling door de jungle. Niet ver, wel spannend. U ziet diverse soorten spinnen, misschien zelfs tarantula’s. Kleine kikkers springen weg. De gids speurt of ergens de rode ogen van een kaaiman oplichten bij het schijnsel van zijn zaklantaarn. Als iedereen even de zaklantaarns uit doet, merkt u pas hoe ontzettend donker het is. Vaak zijn er vuurvliegjes te zien.

 

Voor deze tour dient u een zaklamp (liefst hoofdlamp) mee te nemen, dichte wandelschoenen, lange broek, dunne bloes met lange mouwen, insectenspray, petje, zonnebril en zonnebrand. Een verrekijker is aan te raden.

 

Overnachting in Madidi National Park.

Inclusief ontbijt, lunchbox, diner, boottocht, excursies jungle

Dag 19 Madidi National Park

Tuur naar de toppen van de bomen om apen en vogels te spotten

Klimmende-aapjes-Madidi-NP-Bolivia Rivier-Madidi-National-Park-Bolivia Capibara-Madidi-National-Park

Hopelijk heeft u goed geslapen. Bent u vanochtend wakker geworden van de brulapen? Dan is het nu tijd om ze op te zoeken. Na een stevig ontbijt, start een lange wandeling. U loopt over smalle paden door het oerwoud. U stopt vaak. De gids staat dan even stil om te luisteren en te kijken of hij iets ziet of hoort. Er leven vele soorten vogels in het Madidi National Park. Rode en blauwgele ara’s kunt u zien, evenals groene papegaaien, parkieten, adelaars, rotshanen, kolibries, spechten enzovoorts. Veel vlinders in alle kleuren met als meest opvallende de blauwe Morpho. Vier soorten apen zagen wij maar liefst tijdens deze wandeling: kapucijnaapjes, spinapen (een soort slingeraap), doodshoofdaapjes en rode brulapen.

 

Op de tijd voor de lunch bent u terug in de lodge. Daarna heeft u een paar uur siësta. Voor uw hut hangt een hangmat, die uitnodigt om even te relaxen.

Aan het einde van de middag, als het wat koeler wordt, maakt u een kanotocht over de lagune.

 

Na het avondeten stapt u wederom in de kano. Nu gaat u op zoek naar de ogen van kaaimannen die rood oplichten bij de lichtstraal van de zaklantaarn. Op jacht met uw lamp! Soms liggen de kaaimannen ook op het land, u ziet dan goed hoe groot ze zijn en hoe de huid eruit ziet.

 

Overnachting in Madidi National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, excursies jungle

Dag 20 Madidi National Park - La Paz

Boottocht door de jungle

’s Ochtends maakt u nog een wandeling, als u wilt. Daarna de lunch en dan is het alweer tijd om in de boot te stappen en terug te varen naar Rurrenabaque. In bepaalde periodes van het jaar is het ook mogelijk om vroeger te vertrekken en onderweg nog een fotostop te maken bij rotsen waar ara’s klei komen likken. Aan het einde van de middag aankomst in Rurrenabaque. U wordt opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven in Rurrenabaque gebracht. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Rurrenabaque naar La Paz.

U wordt bij de luchthaven in La Paz opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel gebracht.

 

Overnachting in La Paz.

Inclusief ontbijt, lunchbox, binnenlandse vlucht Rurrenabaque- La Paz, transfers

Dag 21 La Paz

Stenen-beelden-Tiwanaku-La-Paz-Bolivia Verkoopwaar-lokale-bevolking-Bolivia Ruines-Tiwanaku-in-La-Paz-Bolivia

De Tiwanaku cultuur is precolumbiaans en het is de oudste beschaving uit de regio rond La Paz. Vanaf de stad rijdt u in ongeveer twee uur naar Tiwanaku. Al in 1300 voor Christus leefden deze bevolkingsgroep in de Andes en ze bleven er tot 1200 na Christus. Ze waren bekend om hun bijzondere architectuur en hun kennis van de astronomie. In de stad leefden 20.000 mensen en op het hoogtepunt zelfs meer dan 100.000! Bij de stad Tiwanaku zijn ruïnes te zien. Door UNESCO zijn deze ruïnes benoemd tot Werelderfgoed. De belangrijkste bouwwerken zijn de tempel van Kalasasaya, de zonnepoort Intipunku, de piramide van Akapana en een ondergrondse tempel. Het meest indrukwekkend vonden wij de prachtige beelden van onder andere Pachamama die in de ruïnes staan. Er zijn ook twee musea bij Tiwanaku. U koopt één kaartje en kunt daarmee alles bekijken. Deze excursie duurt een halve dag en is op privébasis. Inbegrepen: vervoer, entree, Engelssprekende gids.

 

Overnachting in La Paz.

Inclusief ontbijt, excursie

Tiwanaku
La Paz

Tiwanaku

De Tiwanaku cultuur is precolumbiaans en het is de oudste beschaving uit de regio rond La Paz. Vanaf de stad...

Dag 22 La Paz

Excursie naar Isla del Sol in het Titicacameer

Rondlopen in Copacabana - Bolivia 7438ced0-76bb-46d9-ae3e-fa8988d1b58e

U wordt bij uw hotel in La Paz opgehaald en naar het Titicacameer gebracht. U vaart over naar het eiland Isla del Sol. Bezienswaardigheden in het zuiden van Isla del Sol zijn de oude Inca-trappen van Yumani met 500 treden en een bron. De Spanjaarden dachten dat deze bron de Bron van de Eeuwige Jeugd was. Er is een Inca-tuin en het Inti Wata complex met het Ekako museum, waar u onder andere hoort over de traditionele medicijnen van de Inca’s. In het noorden van Isla del Sol ligt het dorp Challapampa. In Challapampa is een klein museum met voorwerpen uit de tijd van de Inca’s en van de Tiwanaku cultuur. Op ongeveer drie kwartier lopen vanaf Challapampa liggen de ruïnes van La Chincana. U passeert onderweg de heilige Inca-rots waar belangrijke goden geboren werden. Bij La Chincana zijn overblijfselen van woningen en labyrinten.Daarna wordt u weer teruggebracht naar uw hotel in La Paz. Deze excursie duurt een hele dag en is op privébasis. Inbegrepen: vervoer per bus en boot.

 

Overnachting in La Paz.

Inclusief ontbijt, excursie

Dag 23 Vertrek vanaf La Paz

U wordt bij uw hotel in La Paz opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven gebracht. Vervolg of einde van uw reis.

 

Inclusief ontbijt

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen