terug naar het overzicht

Rondreis de Charme van Myanmar

De pracht en praal van de historische tempels en pagodes overal in het landschap steken schrik af tegen het povere leven van de Birmezen. Maar wat is er veel schoonheid in dit land. Als de bezienswaardigheden in Thailand zouden zijn had men jaarlijks op miljoenen bezoekers kunnen rekenen.

Maar deze boeddhistische pracht ligt in het (nog) rustige Birma (Myanmar).

De zeer vriendelijke bevolking is blij dat u komt.

Wat maakt deze reis bijzonder
De watervallen bij Pyin Oo Lwin
Inclusief dagtocht Mandalay
4400 tempels & pagodes van Bagan
Renee2
Renée
Myanmar vind ik een ontdekking! Wat heb ik genoten: al die glans en die aardige mensen, die blij zijn dat je komt. U weet me te vinden.
Prijsindicatie vanaf € 2250,- per persoon
Reisduur: 18 dagen / 17 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Charme van Myanmar

Dag 1       Aankomst Yangon

Dag 2       Yangon

Dag 3       Kalaw                                   

Dag 4       Kalaw                         

Dag 5       Inle Lake                                

Dag 6       Inle Lake

Dag 7       Nyaung Shwe                         

Dag 8       Pyin Oo Lwin                           

Dag 9       Pyin Oo Lwin

Dag 10       Mandalay

Dag 11       Mandalay

Dag 12       Mandalay

Dag 13       Monywa

Dag 14       Bagan

Dag 15       Bagan

Dag 16       Bagan

Dag 17       Yangon

Dag 18       Vertrek Yangon

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Yangon

U wordt door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht (privé-transfer).

 

Informatie Yangon:

Yangon is een miljoenenstad, ook Yangon gaat mee in de vaart der volkeren en daar horen ook de files bij. Echte wolkenkrabbers zult u er niet aantreffen, wel zijn er al hoge gebouwen. De stad is met voornamelijk laagbouw in de breedte gegroeid. Er leven aanzienlijke Chinese en Indiase gemeenschappen temidden van de Birmezen. Ze hebben hun tradities en gewoontes in ere gehouden. Yangon is zeer interessant met zijn glanzende pagodes, Brits-koloniale stadsdeel bij de rivier en de straatjes waar de lokale bevolking leeft.

De eeuwenoude, markante Sule-pagode domineert het stadscentrum. De ochtend begint met de monniken en nonnen die in alle stilte hun dagelijkse kost ophalen langs de deur. In de theehuizen is het al vroeg een drukte van belang. De bazaars rondom de Bogyoke Aung San-markt (ook wel Scott-market genoemd) vullen zich met enthousiaste marktlieden. Verse groenten en fruit, cassettebandjes met de laatste top-tien hits, Birmese jade en goud liggen te wachten op kopers.

 

‘Mingalabar!’ klinkt het vriendelijk uit de mond van een marktkoopvrouw als zij een toerist ontdekt in de menigte.

Een ontluikende glimlach volgt. Haar gezicht is prachtig versierd met thanakapoeder, het Birmese antwoord op de westerse make-up.

De poeder is afkomstig van de sandelhoutboom en dient als make-up en als bescherming tegen de felle zon.

Meisjes en vrouwen in het hele land sieren hun gezichten hiermee (soms zelfs mannen).

 

Vanaf alle plaatsen in Yangon zichtbaar: de Schwedagon-pagode, een hoogtepunt van het land. De pagode draagt een gewicht aan goud van zo'n 600 ton(!) en vormt een van de grootste goudreserves ter wereld; met een hoogte van bijna honderd meter ontwaart u vanaf enkele kilometers het symbool van de ruim 2500 jaar Birmese beschaving. In Yangon zijn restaurants van alle niveau's aanwezig.

Een absolute aanrader is echter Le Planteur, gevestigd in een Brits-koloniaal huis; rekent u op westerse prijzen.

U dient wel (bijv. via uw gids of het hotel) te reserveren, er zijn er meer die dit leuk vinden.

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief privé-transfer

 

Dag 2 Yangon

D_5381(8) Myanmar-Yangon-monnik bij Shwedagon(8)

Kennismaking met Yangon, halve dagtocht. U bezoekt de Sule-pagode en de kolossale, liggende Boeddha Chaukhtatkyi.

U wandelt vervolgens door het koloniale centrum met zijn vele imposante Engels-koloniale gebouwen (helaas staan er wel een paar gebouwen leeg die er wat verwaarloosd bij staan). Het Bogyoke Aung San museum is ook een bezoek waard (gelegen in het Oude huis van Aung San), de naam is misschien niet een heel bekend maar de meeste mensen zullen de naam Aung San herkennen vanwege zijn dochter, Aung San Suu Kyi. Ze is de meest herkenbare figuur in de strijd voor de democratie in Myanmar en bracht het grootste deel van twee decennia onder huisarrest door (gesloten op maandag en feestdagen). En tenslotte naar het meest indrukwekkende tempelcomplex van Azië: de Shwedagon-pagode.

 

Tip: 

Ervaar het échte Birmese leven en maak een ritje met de Yangon Circle Train. Dit traject is ruim 60 jaar geleden door de Britten aangelegd om de infrastructuur rondom de grote stad Yangon te verbeteren. Inmiddels is dit een behoorlijk oud en hobbelig treintje en zit er weinig snelheid in. Het is leuk om een kort stukje mee te reizen. De ramen staan open, mensen springen in en uit de trein, er wordt aan boord fruit verhandeld en de lokale bevolking gebruikt de trein om naar hun werk te komen. Langs het spoor leven de mensen in armoede en dit is soms best confronterend om te zien.

 

Of ontdek culinair Myanmar tijdens een streetfoodtour. Bezoek Little India & Chinatown en ervaar het Birmese “local” life met heerlijk eten & drinken. Myanmar is een smeltkroes van verschillende culturen en dat ziet u in het eten terug. De Birmese keuken bestaat uit een mix van Indiaas, Thais en Chinees eten.

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

Dag 3 Yangon - Kalaw

U wordt door onze vertegenwoordiger bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht.

Daarna vliegt u met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Yangon naar Heho. U wordt bij de luchthaven van Heho opgewacht door uw chauffeur. De tocht naar Pindaya voert langs akkers waar aardappelen, kool, etc wordt verbouwd en door bergdorpjes, waar 's morgens vaak kleurrijke markten zijn. Hier even rondwandelen tussen de kleurrijke bergbewoners. En dan door naar Pindaya, een rustig plattelandsstadje, dat beroemd is geworden door zijn berg met kalksteengrotten.

U heeft hier de tijd om de grot te bezichtigen.

 

Tussen de stalactieten en stalagmieten staan rond de achtduizend boeddhabeelden in vele soorten en maten opgesteld.

Zo ongelooflijk indrukwekkend en mooi! Heel leuk om te bezoeken als de tijd het toelaat: een papierfabriekje, waar u zelf ook bloembladeren in de papierbrij mag leggen: en dan maar wachten tot het opgedroogd is en u uw eigen papieren tafellaken mee kunt nemen. Vervolgens gedeeltelijk dezelfde route terug en dan westwaarts, door naar Kalaw.

U bent alles bij elkaar vanaf de luchthaven zo rond de 5 uur onderweg.

 

Informatie Kalaw:

De indrukwekkende bergpartijen, vruchtbare valleien en autonome bergstammen gecombineerd met het aangename (koele) klimaat maakten dit plaatsje in het Shan-bergplateau al in de 19de eeuw tot een populair vakantiegebied. De Britten stichtten in Birma tal van bergstations, die tijdens de hete zomermaanden een geliefd toevluchtsoord werden. Kalaw is zo’n bergstation. Het ligt op een hoogte van ruim 1300 meter. Het lijkt alsof je in Engeland bent: heuvelachtig groen landschap, hier en daar Engelse huizen en niet te geloven (u bent in Azie!): afrikaantjes, dahliah’s, margrieten, kortom wat bij u in de tuin groeit, treft u daar aan. En nog vele Engels-koloniale huizen. Bezienswaardigheden zijn: Nee Paya, een mooie goudkleurige boeddha en de katholieke Christ the King-kerk.

Verder is er niet zoveel te zien in het stadje, de omgeving is mooi.

 

Overnachting in Kalaw

Inclusief ontbijt, privé-transfer, binnenlandse vlucht, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 4 Kalaw

Myanmar-Kalaw-bevolking-omaenkindje(8) Myanmar-Kalaw-huis58(8)

Deze dag is ter vrije besteding. We raden u aan om een wandeling te maken, zowel de omgeving als het relatief koele klimaat lenen zich daar uitstekend voor. Zo kunt u langs Palaung-nederzettingen met hun indrukwekkende longhouses. De wandelingen zijn goed te doen voor een ieder met een normale, gezonde conditite. U kunt zo’n wandeling prima bij uw hotel boeken, er gaat dan een gids mee.

Wij vinden deze wandeling een absolute aanrader! Ook kunt u bij uw hotel fietsen huren, de omgeving leent zich uitstekend hiervoor.

 

Tip: Als u het leuk vindt om een stukje met een lokale trein te reizen, dan gaat u naar het mooie oude treinstationnetje van Kalaw voor een treintochtje van ongeveer een half uur á drie kwartier naar Aungban. Bijzonder leuk, u zit tussen de lokale bevolking (heel simpel allemaal). Het treinkaartje kost een habbekrats. De trein schommelt door het prachtige landschap.

U kunt vanaf Aungban een taxi terug nemen naar Kalaw.

 

Overnachting in Kalaw.

Inclusief ontbijt.

Dag 5 Kalaw - Inle Lake

Naar het prachtige Inle Lake. U rijdt door een landschap dat wordt beheerst door uitgestrekte rijst- en aardappelvelden.

Nabij het plaatsje Nyaung Shwe ligt het zeer fotogenieke houten Shwe Yan Pyay-jongensklooster, opvallend door de grote ovaalvormige openingen; de jonge monniken kijken graag hierdoor naar buiten. U bent ongeveer 3 uur onderweg.

 

U maakt gelijk een bootexcursie van een halve dag op het meer. Een eerste kennismaking, per boot uiteraard, met het Inle Lake en haar bewoners. Het meest opvallend zijn wel de beenroeiers (camera in de aanslag!). De boottocht voert naar Innpawkhone Village, waar men bedreven is in zijdeweven. Ook bezoekt u Nanpan met zijn bootwerven en sigarenfabriekje (die enorm dikke typisch Birmese sigaren, cheroots). Vervolgens naar de Phaungdaw U-pagode en, als er tijd is, naar Leshae Village, waar men bijzondere boeddha-beelden heeft staan. U vaart naar de beroemde drijvende tuinen. Hier worden voornamelijk tomaten geplant omdat deze het hele jaar door geoogst kunnen worden. De volgorde is afhankelijk van de locatie van uw hotel aan het meer.

 

Informatie Inle Lake:

Het Inle Lake is een meer, zoals u nergens anders zult aantreffen! Dorpen op palen, drijvende tuinen, beenroeiers, hoge bergen rondom en dan ook nog eens de bergstammen die rondom het meer leven (tot aan Pindaya en Kalaw toe). Het hooggelegen meer heeft een lengte van 22 kilometer en is het leefgebied van de Shans en de Intha’s. In maar liefst 17 dorpen op palen hebben zij zich volledig aangepast aan het leven op en rond het meer. Het is een vrij koel gebied. Tal van oude ambachten worden in de dorpen nog steeds in ere gehouden.

De vissers zijn wereldberoemd, omdat de omstandigheden hen hebben geleerd om met één been te peddelen. Zo houden ze de armen vrij om het visnet uit te gooien en hebben ze al staande geen problemen om over de drijvende tuinen heen te kijken.

 

Men verbouwt er tomaten, kool, bonen en ook verschillende soorten bloemen. Met wier, dat zij uit het water vissen, worden de tuinen regelmatig opgehoogd of uitgebreid. U blijft zich verbazen en u blijft fotograferen! En dan zijn er de kleurrijke bergbewoners, die niet op het meer leven, maar rondom. Zij bieden hun waren op marktjes aan, heel leuk om te zien, de meesten dragen hun traditionele kleding.

De markten zijn 1 x in de 5 dagen (5-daagse week hanteert men hier i.p.v. 7 dagen), het is dus niet in te plannen met onze kalender welke wanneer is. Maar er zijn veel markten, het lukt meestal wel om een markt te bezoeken (daarnaast komt u ook in dorpen waar men leeft, u zult dus altijd wel bergstammen zien. Aanrader: heeft u er tijd voor en zin er in, huurt u dan fietsen. Vele hotels verhuren deze

(op het vasteland gelegen hotels), zo niet, dan kunt u naar Nyaung Shwe gaan hiervoor (dit plaatsje is de toegangspoort tot het Inle Lake, hier vandaan vertrekken ook alle boten). Maakt u een fietstocht naar een winery (jawel!): een heel leuk doel voor uw uitstapje.

Verdwalen kan eigenlijk niet.

 

Overnachting op Inle Lake.

Inclusief ontbijt, auto/busje met chauffeur, privé-boot met bootsman (geen gids)

Dag 6 Inle Lake

Myanmar-Inle Lake-zwemmen(13)

Halve dag-tocht per boot naar de Indainpagodes. U bezoekt als eerste een bergstammarkt: de bootsman zal u daarheen brengen als er één op deze dag is. Daarna door naar de Indainpagodes, deze prachtige bezienswaardigheid ligt het binnenland in, ten noord-oosten van het meer. U vaart vanaf uw hotel naar de kreek aan de oostzijde van het meer (hoe lang u hierover doet hangt dus van de locatie van uw hotel af). De tochttocht over de smalle rivier is heel mooi en duurt ongeveer een half uur, u zult genieten van het schilderachtige landschap. En dan te voet verder, naar de Indain-pagodef (heel leuke, afwisselende wandeling van ongeveer 20 minuten, er is maar 1 pad, kan niet missen). Dit half vervallen fantastisch mooie 17de-eeuwse pagode-complex, is uitgestrekt, bijzonder en zeer fotogeniek.

 

Overnachting op Inle Lake.

Inclusief ontbijt, privéboot met bootsman (geen gids)

 

Dag 7 Inle Lake - Nyaung Shwe

U wordt bij uw hotel opgehaald per auto of boot (afhankelijk van uw locatie aan het meer) en naar uw hotel in Nyaung Shwe gebracht.

 

Informatie Nyaung Shwe:

Nyaung Shwe is een dorp ten noorden van het Inle Lake en is middels een rivier verbonden met het immens grote meer. Het is een roezig plaatsje, de meeste straten zijn niet geasfalteerd, waardoor het bij regenachtig weer drassig is. Er zijn wel meerdere restaurants. Er is een 5-daagse markt die u kunt bezoeken. De boten op het Inle meer vertrekken vanaf Nyaung Shwe, leuk om bij het kleurrijke haventje te kijken. De meeste bezoekers in dit gebied vinden het leuker om in een hotel direct aan het Inle Lake te logeren, sommigen verblijven liever in Nyaung Shwe vanwege het gegeven dat je daar ook even in het plaatsje kunt wandelen en elke keer in een andere eetgelegenheid de maaltijden kunt nuttigen.

 

Overnachting in Nyaung Shwe.

Inclusief ontbijt, privé-transfer

Dag 8 Nyaung Shwe - Pyin Oo Lwin

U wordt bij uw hotel opgehaald en in ongeveer 3 kwartier door uw chauffeur naar de luchthaven van Heho gebracht (transfer). U vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Heho naar Mandalay. U rijdt in ongeveer 1 ½ uur (ruim 40 kilometer) van Mandalay naar Pyin Oo Lwin. Het eerste deel is vlak, er wordt onder andere rijst verbouwd. Daarna de hoge bergen in, vanaf de bergpassen heeft u mooi uitzicht. In Pyin Oo Lwin aangekomen brengt uw chauffeur u naar uw hotel.

 

Informatie Pyin Oo Lwin:

Pyin Oo Lwin (voorheen Maymyo geheten) is een voormalig Brits hillstation, genaamd naar de Britse kolonel May. De Engelsen kwamen hier graag vanwege het aangename klimaat, 1000 meter boven de zeespiegel. Er zijn nog vrij veel Engels-koloniale huizen. Kolonel May heeft het initiatief genomen tot de aanleg van de prachtige botanische tuinen, zeker een bezoek waard. Typerend voor deze stad zijn de vrolijk beschilderde koetsjes, zeer fotogeniek. Ze worden voor passagiers gebruikt, maar ook volgestouwd met koopwaar van de markt (dwaalt u daar rond, genieten). Bijzonder is de prachtige, uitgestrekte botanische tuin, heerlijk om hier een wandeling te maken. Interessante bezienswaardigheden verder zijn de Purcell-toren (een geschenk van koningin Victoria toentertijd) en

de mooie Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. Vanaf de achthoekige Naungkangyi-pagode heeft u een mooi uitzicht over het stadje.

U kunt ter plekke fietsen huren.


Overnachting in Pyin Oo Lwin.

Inclusief ontbijt, privé-transfer, binnenlandse vlucht, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Pyin Oo Lwin

211 Pyin U Lwin Pwe Kauk Falls(8) Myanmar-Pyin Oo Lwin-markt(8) Myanmar-Pyin Oo Lwin-garden1(8)

U kunt de hele dag op stap, uw chauffeur brengt u overal naar toe. Zie voor tips hierboven (Informatie Pyin Oo Lwin).

U heeft ook de tijd om buiten het stadje de mooie omgeving te verkennen. Gaat u bijvoorbeeld naar de watervallen.

 

Overnachting in Pyin Oo Lwin.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

Dag 10 Pyin Oo Lwin- Mandalay

Een mooie reisdag, gedeeltelijk met de trein. U wordt naar het treinstation gebracht voor een treinrit van 2,5 a 3 uur met een lokale trein. Uw chauffeur koopt voor u de kaartjes. U heeft geluk als de trein stipt op tijd vertrekt. Verwacht absoluut geen luxe, maar u heeft in ieder geval redelijke zitplaatsen. Airconditioning is er niet en is ook niet nodig, er zit namelijk geen glas in de ramen (de takken zwiepen tegen je gezicht als je niet uitkijkt, maar u heeft geen last van vieze ruiten, u kunt vanuit de trein mooie foto's maken). Reinheid kunt u wel vergeten (als het kan van te voren naar het toilet). Maar het is een hele ervaring. Het landschap is heuvelachtig.

 

Na ongeveer 2 uur wordt iedereen weer wat actiever, want de trein nadert de Goitek-brugt. Deze overspanning stamt uit het begin van de vorige eeuw, een waar kunstwerk! Vóór de trein bij de brug komt slingert hij zigzaggend naar beneden: dan ziet u de enorme brug aan de ene kant en dan rent u weer naar het andere raam. Aangekomen bij de kloof gaat de trein stapvoets de brug op: Spectaculair!

De enorme diepte maakt wel even indruk. Daarna nog ongeveer een half uur en dan komt u aan in het dorp Naung Pain. Uw chauffeur staat u daar op te wachten (het is de eerste halte na de kloof, u kunt geen bord zien met de naam er op, het stationnetje is nauwelijks als zodanig herkenbaar, maar u zult de chauffeur zeker zien, er uit dus). U rijdt dan in ongeveer 3,5 uur via Pyin Oo Lwin terug naar Mandalay.

Alles bij elkaar, dus ook inclusief rusttijd om te lunchen, bent u rond de 8 uur onderweg.

 

Informatie Mandalay:

Mandalay is gelegen aan de Ayeyarwady-rivier. Het stadje vormt de uitvalsbasis voor fantastische tochten in de omgeving. Enkele van de meest fraaie bezienswaardigheden van het land liggen op een steenworp afstand. Denk aan de historische (konings)steden Mingun, Inwa (Ava), Sagaing en Amarapura. Maar ook Mandalay zelf is de moeite waard, zie de beschrijving van de bezienswaardigheden hieronder.

De wijk langs de rivier met zijn houten huizen, winkeltjes en zandpaden is een rustige tegenhanger van het roezige centrum.

Leuk om te bezoeken is een marionettentheater en een voorstelling van de Moustachebrothers (vrijheidsstrijders).

We raden af om te fietsen, het verkeer in Mandalay is te druk. Wel kunt u goed fietsen in de omgeving van Mandalay. 


Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, treinrit

Dag 11 Mandalay

Dagtocht Mingun en Mandalay. Voor vandaag hebben we een boeiende dagtocht opgenomen. Eerst naar de Ayeyarwaddy-rivier, daar vandaan vaart u op een privéboot in ongeveer een uur naar Mingun, ten noorden van Mandalay. Mingun is de plaats waar ’s werelds grootste tempel had moeten staan. De plotselinge dood van koning Bodawpaya in 1819 maakte echter een abrupt einde hieraan.

Een aardbeving in 1838 bracht nog meer onheil. Ondanks alle onheilstijdingen is het schouwspel vanaf de boot op Mingun Paya nog immer bijzonder indrukwekkend te noemen. Hier maakt u wellicht de mooiste foto’s, vooral als monniken of nonnen in uw gezichtsveld lopen, met als achtergrond die indrukwekkende Mingun-pagode met zijn vier poorten. Dit bouwwerk, door zo’n twintigduizend slaven gemaakt, is na de dood van de toenmalige koning nooit afgemaakt door zijn 122 kinderen.

 

U wandelt vervolgens naar de grootste koperen bel ter wereld: 4 meter hoog en een doorsnede van 5 meter.

Nog een stukje verder wandelend wederom een bouwwerkwonder: de witte Hsinbyume-pagode, die de zeven bergen symboliseert.

 

Opmerking: Er is een katholieke Birmese zuster, die zich het lot heeft aangetrokken van bejaarde wezen (ouderen zonder kinderen).

Ook hier wandelt u zo naar toe. Zij heeft een tehuis in Mingun opgericht. Het is indrukwekkend wat zij tot stand brengt (en u vergeet die stralende dame niet gauw). Het zal duidelijk zijn dat ze graag een financiële bijdrage ontvangt (of neem hoestdrank en aspirine mee).

 

U vaart terug naar de stad. U bezoekt in Mandalay prachtige historische monumenten van de stad, zoals Mahamuni-pagode en het Shwenandaw-klooster met zijn mooie houtsnijwerk. Een absoluut hoogtepunt vorm de Kuthodaw-pagode. In honderden spierwitte pagodes staan in marmeren tabletten de lessen van Boeddha opgesteld; een groot deel staat nog steeds ongeschonden in ‘s werelds grootste ‘boek’. Ook bezoekt u marmerhouwers (wit marmer van Mandalay) en houtsnijders. Indien de tijd het toelaat naar Mandalay Hill, van waar u een prachtig uitzicht heeft over de Ayeyarwady-rivier en de stad.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, auto/busje met chauffeur, privé boottocht.

Dag 12 Mandalay

Myanmar-Mandalay-Amarapura1(8) P1100766(8)

Dagtocht naar Sagaing, Inwa & Amarapura. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Rond 10:15 uur sluiten de monniken (of nonnen als u naar het Tha Kya Di Dar nonnenklooster gaat) in rijen achter elkaar aan richting het eten dat gedoneerd wordt. Een prachtig fotogeniek moment!

 

Vervolgens door naar Sagaing Hill. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap.

Daarna naar Inwa, in het verleden Ava geheten; het is geheel door water omgeven. U bezoekt het eiland en de bezienswaardigheden met paard-en-wagen, wel erg toeristisch maar bijzonder leuk. De Ava-brug is de enige vaste oeverbinding over de 2000 km lange Ayeyarwaddy-rivier. Deze voormalige hoofdstad stamt uit 1364. Ook dit historische verleden heeft monumenten nagelaten, zoals de scheve toren van Inwa, de restanten van het stenen klooster Maha Aungmye Bonzan en het charmante teakhouten-klooster Bagaya Kyaung.

Als afsluiter van vandaag de (hopelijk mooie) zonsondergang bij de grootste teakhouten-brug ter wereld, de 1,2 kilometer lange U Bein’s Brug, deze is ruim tweehonderd jaar oud. Het drukke leven op de brug is een prachtig schouwspel en levert menig fraai fotomoment op.

 

Overnachting in Mandalay.
Inclusief privé-auto/busje met chauffeur, paard-en-wagen.

Dag 13 Mandalay - Monywa

Dagtocht, onderweg naar Monywa. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes tegen de berg 'aangeplakt' al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap. Daarna door naar de liggende Hlaungdawmu-boeddha, de op een na grootste liggende Boeddha van het land. En ook de Bodhi Tataung is prachtig. De er vlakbij liggende zeer indrukwekkende en kleurrijke Thanbuddhay-pagode bezoekt u erna. Dit enorme bouwwerk wordt wel de Borobudur van Myanmar genoemd.

 

U bent in een gebied met veel kleurrijke en glinsterende bouwwerken, de mooiste is de Thanboddhaya Pagode, de overige zijn ter ere van deze er omheen gebouwd. Net als de Borobudur is ook deze vierkant en trapsgewijs naar boven. Maar: hier kun je in, niet op. De kleuren binnen zijn niet te beschrijven, zo bont, het doet pijn aan je ogen. Er staan hier rond de vijf miljoen boeddha-beelden en beeldjes, velen van ongeveer 10-15 cm hoog.

 

In ongeveer 3 uur rijdt u via een mooie route naar de Chin Dwin-rivier, daarna in ruim een uur  naar de eeuwenoude grottempels van Hpo Win Daung. Onderaan de berg heeft men grotten uitgehouwen, waarin bijna vijf miljoen eeuwenoude Boeddha’s staan. De grotten vormen een lint van maar liefst 2 kilometer, het is aan u of u het hele stuk wilt lopen of dat u een stukje doet. Op een heuvel aan de overkant ligt Sheba Hill, een in de bergen uitgehakte verzonken stadje. Wonderlijk: de straten met de historische huizen liggen, net als de koopgoot van Rotterdam, in de diepte. En dan terug naar uw eigen auto/busje. Aan het eind van de middag komt u in uw hotel in Monywa aan.

 

Informatie Monywa:

Monywa is interessant vanwege de bezienswaardigheden in de nabije omgeving, zoals we beschrijven. Als deze bij Bagan of Mandalay zouden liggen, zou iedere bezoeker er naar toe gaan. Monywa is overigens bekend (bij de Birmezen) vanwege de verkoop van thanaka (geelachtig poeder, dat vrouwen op hun gezicht aanbrengen om hun huid te beschermen tegen de zon).

 

Overnachting in Monywa.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 14 Monywa - Bagan

Myanmar- Monywa- Pakokku sigaar(8) IMG_5946(8) Myanmar-Monywa-grote Boedhha's(8)

U rijdt in ongeveer 2 uur zuidwaarts, naar Pakokku. Daar maakt- en verkoopt men traditionele kleding, dekens en doeken. U kunt hier even rondwandelen. U gaat aan boord van uw privé-boot, een open boot, met een overkapping tegen de regen en zon.

U vaart over de rivier de Ayeyarwady (bekend van het gedicht ‘Road to Mandalay’ van Kipling) in ongeveer 2 uur stroomafwaarts naar Bagan. Van verre ziet u op een gegeven moment de skyline van Bagan: ontelbare punten van de historische pagodes.

Alles bij elkaar bent u vandaag een volle dag onderweg.

 

Informatie Bagan:

Bagan hoort natuurlijk thuis op de lijst van het Unesco Werelderfgoed, want waar ter wereld wist men in een tijdsbestek van 230 jaar ruim 4,400 tempels en pagodes uit de grond te stampen? Precies: in Bagan. De gouden periode van Bagan begon in 1057 na Christus. De komst van Kublai Khan in 1287 luidde het definitieve verval in. Birmezen begonnen de regio zelfs te mijden, omdat er geesten zouden rondwaren. Pas met de komst van de Britten herwon de regio iets van zijn oude grandeur en durfden ook de Birmezen er zich weer te vestigen. Niemand weet precies hoeveel monumenten Bagan herbergt. Het enorm grote gebied, ‘bezaaid’ met tempels en pagodes, is tegenwoordig een bezienswaardigheid van groot belang geworden. Bagan brengt weer geluk. De tempels zijn te vinden in een gebied met een omvang van 42 vierkante kilometer(!), de zogenaamde Bagan Archaeological Zone. De belangrijkste tempels bevinden zich in een straal van een paar kilometer rondom het ommuurde Old Bagan. Dankzij het droge klimaat hebben vele monumenten de tand des tijds goed kunnen weerstaan, hoewel het goud, het marmer en de edelstenen die de gebouwen bedekten, verdwenen zijn.

Restauratie van de ruïnes vindt stap voor stap plaats. Bagan ligt aan de mooie Ayeyarwady-rivier.

 

Er zijn fietsen te huur (bij de meeste hotels, anders in het plaatsje zelf), waarmee u (met routekaart) door het gebied kunt dwalen. Heel leuk en makkelijk (het is een vrij vlak gebied). Heel wat anders, maar wel typisch voor Bagan: prachtige lakwerken waterkruiken en schalen, in de kleur van de rode aarde. Bezoekt u een lakwerkfabriekje, dat tevens natuurlijk een winkel is. Ook heel leuk: naar het plaatsje Nyaung-U, ten noorden van de historische vlakte gelegen. Hier is een grote markt, waar men alle dagelijkse zaken en voedsel verhandelt. U zult er ook andere toeristen zien (ook wat kraampjes met zogenaamd oude gebruiksvoorwerpen), maar het is de zeer de moeite waard.

Nyaung-U is ook de officiële vestiging van de luchthaven (dit zult u ook bijna altijd op uw vliegticket aantreffen).

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, privé-boot.

Dag 15 Bagan

Dagtocht pagodevlakte. De allerbelangrijkste reden om naar Bagan te gaan is de immens grote, historische vlakte. Maar eerst brengt uw chauffeur u naar de roezige Nyaung Oo Market (in de vroege ochtenduren het leukst) en aan een lakwerkfabriekje. Dan naar een hoogtepunt van uw reis, het uitgestrekte historische gebied, zie de informatie dag van aankomst in Bagan. Als u op een van de grotere pagodes staat, ziet u overal de punten van de pagodes omhoog steken, hoe ver u ook kijkt. We vermelden niet alle tempels en pagodes, u mag zelf ook uw voorkeuren aangeven; uw chauffeur brengt u naar de meest interessante in dit uitgestrekte gebied. Terug naar uw hotel.

 

Uw chauffeur haalt u weer op, u gaat weer het gebied in. Bij een van de hoge pagodes kunt u genieten van de zonsondergang.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 16 Bagan

IMG_5610(8) Myanmar-Mount-popa-tempel-berg(17)

Uitstapje naar Mount Popa en Salay. U rijdt eerst naar Salay wat ongeveer op 1,5 uur rijden van Bagan ligt. Salay is een kleurrijk oud religieus centrum in Centraal-Birma .U kunt genieten van de schoonheid van deze compacte stad met vele koloniale gebouwen, kloosters (versierd met prachtig houtsnijwerk) en pagodes. Hierna door naar Mount Popa. De berg is ooit ontstaan na een aardbeving. Mount Popa is de heiligste berg van Myanmar en een pelgrimsoord van Birmezen, omdat het ook de plek is waar de 37 nats of geesten worden aanbeden. Draag geen zwarte of rode kleding, zeg geen slechte dingen, vloek niet en neem geen vleesproducten mee. Een slecht gestemde nat betekent onheil. Op de indrukwekkende berg staat een fraai complex met kloosters, stoepa’s en relikwieën. Het uitzicht vanaf de berg is adembenemend. U kunt via trappen helemaal naar boven (777 treden), een hele klim, maar wel zeer de moeite waard. Uw chauffeur brengt u op de terugweg naar een fabriek waar palmsap wordt gemaakt. U bent zo rond de 7 á 8 uur onderweg vandaag.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 17 Bagan- Yangon

U wordt door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer). U vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Bagan naar Yangon.

Na uw vlucht wordt u door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht (privé-transfer).

 

Overnachting in Yangon

Inclusief ontbijt, privé-transfers, binnenlandse vlucht

Dag 18   Vertrek Yangon

U wordt door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

 

Inclusief ontbijt, privé-transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen