Birmese make-up: Thanaka!
Emmy Nijman2

Birmese make-up: Thanaka!

Emmy Nijman Algemeen 25-6-2016

Je blijft je verwonderen als je door Myanmar reist: bijna alle meisjes en vrouwen (soms ook jongens) brengen thanakapoeder op hun gezicht aan. En dit kan zeer fotogenieke beelden opleveren (vraag altijd even of het goed is als je een foto maakt). Je ziet dit alleen in Myanmar, uniek dus.

 

Wat is thanaka?

Thanaka is een poeder wat wordt gebruikt als make-up. Het wordt gemaakt door het vermalen van de boomschors van de Thanakaboom. De boomschors wordt vervolgens gemengd met water en een licht gelige pasta.

 

Over thanaka?

De thanakaboom groeit in de meer droge gebieden van het land, zoals in het gebied rond en tussen Mandalay, Monywa en Bagan. Daar is de gewoonte dan ook ontstaan. Het duurt maar liefst 30 jaar tot deze boomsoort volgroeid is. De bast van de boom wordt verwijderd en verdeeld in stukken, zo wordt de bast verhandeld in het land. De vrouwen vermalen de schors tot poeder en lengen dit aan met water tot een lichte gelige pasta. Dit smeren de vrouwen op hun wangen. Sommige meisjes voegen zelfs gedroogde bloemen toe, vanwege de geur. En of je nu bent in Yangon, Kalaw, het Inle Lake of waar dan ook: de vrouwen hebben zich mooi gemaakt. Nonnen echter zie je niet (althans, dat is mijn beleving) met thanaka.

 

 

Waarom gebruiken vrouwen thanaka?

Er zijn meerdere versies, maar de meeste antwoorden die ik kreeg waren in de trant van: het is mooi, we doen dit altijd. Dus als make-up. Je ziet dan ook de meest prachtige vormen op de gezichten aangebracht. Maar eerlijk gezegd zie je meestal een rondje of zelfs wat vegen. Mijn conclusie is dan ook: het is een gewoonte, het hoort er bij. Je bent als het ware niet ‘aangekleed’ als je geen thanaka op hebt. Dit geldt overigens ook voor lippenstift: praktisch iedere meisje/ iedere vrouw heeft rode lippen.

 

 

Een andere versie voor het gebruik van thanaka is: het is goed voor de huid en: een soort natuurlijk zonnebrandmiddel. Men wil graag een lichte huid: donkergekleurde gezichten, geldt overigens voor heel Azië, staan symbool voor armoede (op het land werken). Maar toch: als dat zo zou zijn, dan zouden ze hun hele gezicht insmeren en dat heb ik toch nauwelijks gezien. Kortom: geen eensluidend antwoord, maar het is een prachtige traditie.

 

Tijdens de bouwsteen Historie in Yangon, Bagan en Mandalay bezoekt u de stad Monywa, deze stad is bekend vanwege de verkoop van thanaka poeder.

 

Ook naar Myanmar? Bekijk de voorbeelden van onze Myanmar rondreizen

 

Lees meer blogs over Myanmar.