Bouwsteen Historie in Yangon, Bagan, en Mandalay

Wat oudheden betreft zult u tijdens deze reis uw hart ophalen. Het koloniale verleden en niet te vergeten de Shwedagon-pagode (mooiste in het land), de historische vlakte bezaaid met tempel- en pagoderuïnes bij Bagan, de Koninklijke hoofdsteden rond Mandalay: u rolt van de ene verbazing in de andere. 

U kunt het reisschema ook omdraaien. Bagan, Monywa en Mandalay zijn ook in de natte moesson prima te bezoeken, het is een redelijk droog gebied. In Yangon kan het dan wel regenen, maar bijna nooit overdadig.

Het koloniale centrum van Yangon
Wandel door Monywa
4400 tempels & pagodes van Bagan
Renee2
Renée
Myanmar vind ik een ontdekking! Wat heb ik genoten: al die glans en die aardige mensen, die blij zijn dat je komt. U weet me te vinden.

Reis van dag tot dag: Historie in Yangon, Bagan, en Mandalay

Dag 1            Yangon

Dag 2            Yangon

Dag 3            Bagan

Dag 4            Bagan

Dag 5            Monywa

 

Dag 6            Mandalay

Dag 7            Mandalay

Dag 8            Mandalay

Dag 9            Mandalay

100% maat werk

Dag 1 Yangon

D_5305 Pansodanstraat(8) DSC_2336_bibemj(8)

U wordt door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht (privé-transfer).

 

Informatie Yangon:

Yangon is een miljoenenstad, ook Yangon gaat mee in de vaart der volkeren: en ook files horen hierbij. Echte wolkenkrabbers zult u er niet aantreffen, wel zijn er al hoge gebouwen. De stad is met voornamelijk laagbouw in de breedte gegroeid. Er leven aanzienlijke Chinese en Indiase gemeenschappen temidden van de Birmezen. Ze hebben hun tradities en gewoontes in ere gehouden.

Yangon is zeer interessant met zijn glanzende pagodes, Brits-koloniale stadsdeel bij de rivier en de straatjes waar de lokale bevolking leeft. De eeuwenoude, markante Sule-pagode domineert het stadscentrum. De ochtend begint met de monniken en nonnen die in alle stilte hun dagelijkse kost ophalen langs de deur. In de theehuizen is het al vroeg een drukte van belang. De bazaars rondom de Bogyoke Aung San-markt (ook wel Scott-market genoemd) vullen zich met enthousiaste marktlieden. Verse groenten en fruit, cassettebandjes met de laatste top-tien hits, Birmese jade en goud liggen te wachten op kopers. Mingalabar!’ klinkt het vriendelijk uit de mond van een marktkoopvrouw als zij een toerist ontdekt in de menigte. Een ontluikende glimlach volgt. Haar gezicht is prachtig versierd met thanakapoeder, het Birmese antwoord op de westerse make-up. De poeder is afkomstig van de sandelhoutboom en dient als make-up en als bescherming tegen de felle zon. Meisjes en vrouwen in het hele land sieren hun gezichten hiermee (en zelfs ook mannen).

 

Vanaf alle plaatsen in Yangon zichtbaar: de Schwedagon-pagode, een hoogtepunt van het land. De pagode draagt een gewicht aan goud van zo'n 600 ton (!) en vormt een van de grootste goudreserves ter wereld; met een hoogte van bijna honderd meter ontwaart u vanaf enkele kilometers het symbool van de ruim 2500 jaar Birmese beschaving. In Yangon zijn restaurants van alle niveau's aanwezig. Een absolute aanrader is echter Le Planteur, gevestigd in een Brits-koloniaal huis; rekent u op westerse prijzen. U dient wel (bijv. via uw gids of het hotel) te reserveren, er zijn er meer die dit leuk vinden.

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief privé-tranfser.

Dag 2 Yangon

Kennismaking met Yangon, halve dagtocht. U bezoekt de Sule-pagode en de kolossale, liggende Boeddha Chaukhtatkyi.

U wandelt vervolgens door het koloniale centrum met zijn vele imposante Engels-koloniale gebouwen (helaas staan er wel een paar gebouwen leeg die er wat verwaarloosd bij staan). Het Bogyoke Aung San museum is ook een bezoek waard (gelegen in het Oude huis van Aung San), de naam is misschien niet een heel bekend maar de meeste mensen zullen de naam Aung San herkennen vanwege zijn dochter, Aung San Suu Kyi. Ze is de meest herkenbare figuur in de strijd voor de democratie in Myanmar en bracht het grootste deel van twee decennia onder huisarrest door (gesloten op maandag en feestdagen). En tenslotte naar het meest indrukwekkende tempelcomplex van Azië: de Shwedagon-pagode.

 

Tip: 

Ervaar het échte Birmese leven en maak een ritje met de Yangon Circle Train. Dit traject is ruim 60 jaar geleden door de Britten aangelegd om de infrastructuur rondom de grote stad Yangon te verbeteren. Inmiddels is dit een behoorlijk oud en hobbelig treintje en zit er weinig snelheid in. Het is leuk om een kort stukje mee te reizen. De ramen staan open, mensen springen in en uit de trein, er wordt aan boord fruit verhandeld en de lokale bevolking gebruikt de trein om naar hun werk te komen. Langs het spoor leven de mensen in armoede en dit is soms best confronterend om te zien.

 

Of ontdek culinair Myanmar tijdens een streetfoodtour. Bezoek Little India & Chinatown en ervaar het Birmese “local” life met heerlijk eten & drinken. Myanmar is een smeltkroes van verschillende culturen en dat ziet u in het eten terug. De Birmese keuken bestaat uit een mix van Indiaas, Thais en Chinees eten.

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 3 Yangon - Bagan

U wordt door onze vertegenwoordiger bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht.

U vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Yangon naar Bagan. Vervolgens wordt u door onze vertegenwoordiger weer bij de luchthaven opgewacht.

 

Dagtocht pagodevlakte. De allerbelangrijkste reden om naar Bagan te gaan is de immens grote, historische vlakte. Maar eerst brengt uw chauffeur u naar de roezige Nyaung Oo Market, deze is in de vroege ochtenduren het leukst, en naar een lakwerkfabriekje. Daarna naar een hoogtepunt van uw reis, het uitgestrekte historische gebied. Zie de informatie dag van aankomst in Bagan.

Als u op een van de grotere pagodes staat, ziet u overal de punten van de pagodes omhoog steken, hoe ver u ook kijkt. We vermelden niet alle tempels en pagodes, u mag zelf uw voorkeuren aangeven, uw chauffeur brengt u naar de meest interessante in dit uitgestrekte gebied.

Terug naar uw hotel.

 

Uw chauffeur haalt u weer op, u gaat terug het gebied in.

Bij een van de hoge pagodes kunt u genieten van de zonsondergang.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en vlucht.

Dag 4 Bagan

Myanmar 2012 431(13)

Uitstapje naar Mount Popa. U rijdt er in ruim een uur naar toe. Vanuit Bagan is aan de horizon op heldere dagen het silhouet waarneembaar van Mount Popa, de vrijstaande berg aan de westelijke bergrand. De berg is ooit ontstaan na een aardbeving. Mount Popa is de heiligste berg van Myanmar en een pelgrimsoord van Birmezen, omdat het ook de plek is waar de 37 nats of geesten worden aanbeden. Draag geen zwarte of rode kleding, zeg geen slechte dingen, vloek niet en neem geen vleesproducten mee. Een slecht gestemde nat betekent onheil. Op de indrukwekkende berg staat een fraai complex met kloosters, stoepa’s en relikwieën. Het uitzicht vanaf de berg is adembenemend. U kunt via trappen helemaal naar boven (777 treden), een hele klim, maar wel zeer de moeite waard. Uw chauffeur brengt u op de terugweg naar een fabriek waar palmsap wordt gemaakt. U bent zo rond de 5 uur onderweg vandaag.

 

Overnachting in Bagan

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 5 Bagan - Monywa

Dagexcursie, onderweg naar Monywa. U gaat aan boord van uw privé-boot (een open boot, met een overkapping tegen de regen en zon). U vaart over de rivier de Ayeyarwady (bekend van het gedicht ‘Road to Mandalay’ van Kipling) in ongeveer 2,5 uur stroomopwaarts naar Pakokku. Uw auto/busje met chauffeur wacht daar op u. In Pakokku maakt en verkoopt men traditionele kleding, dekens en doeken. U kunt hier even rondwandelen, u kunt natuurlijk ook meteen door. In ongeveer 2 uur rijdt u naar de bezienswaardigheden nabij Monywa. U bezoekt de eeuwenoude grottempels van Hpo Win Daung. Onderaan de berg heeft men grotten uitgehouwen, waarin bijna vijf miljoen eeuwenoude Boeddha’s staan. De grotten vormen een lint van maar liefst 2 kilometer, het is aan u of u het hele stuk wilt lopen of dat u een stukje doet. Op een heuvel aan de overkant ligt Sheba Hill, een in de bergen uitgehakte verzonken stadje. Wonderlijk: de straten met de historische huizen liggen, net als de koopgoot van Rotterdam, in de diepte. Alles bij elkaar bent u vandaag een volle dag onderweg.

 

Informatie Monywa:

Monywa is interessant vanwege de bezienswaardigheden in de nabije omgeving, zoals we beschrijven. Als deze bij Bagan of Mandalay zouden liggen, zou iedere bezoeker er naar toe gaan. Monywa is overigens bekend (bij de Birmezen) vanwege de verkoop van thanaka (geelachtig poeder, dat vrouwen op hun gezicht aanbrengen om hun huid te beschermen tegen de zon).

 

Overnachting in Monywa

Inclusief boottocht, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Monywa - Mandalay

P1100348(8) Myanmar-Mandalay-fiets(8) DSC_1306(8)

Dagexcursie, omgeving Monywa, daarna door naar Mandalay. Eerst naar de zeer indrukwekkende en kleurrijke Thanbuddhay-pagode, nabij Monywa gelegen. Dit enorme bouwwerk wordt wel de Borobudur van Myanmar genoemd. U bent in een gebied met veel kleurrijke en glinsterende bouwwerken, de mooiste is de Thanboddhaya Pagode. De overige zijn ter ere van deze er omheen gebouwd. Net als de Borobudur is ook deze vierkant en trapsgewijs naar boven. Maar: hier kun je in, niet op. De kleuren binnen zijn niet te beschrijven, zo bont dat het doet pijn aan je ogen. Er staan hier rond de vijf miljoen boeddha-beelden en beeldjes, velen van ongeveer 10-15 cm hoog.

De er vlakbij liggende Hlaungdawmu-boeddha is de op een na grootste liggende Boeddha van het land.

En ook de Bodhi Tataung is prachtig om te zien.

 

Net voordat u bij Mandalay aankomt rijdt u eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes tegen de berg 'aangeplakt' al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap. In de loop van de middag komt u in uw hotel in Mandalay aan.

 

Informatie Mandalay:

Mandalay is gelegen aan de Ayeyarwady-rivier. Het stadje vormt de uitvalsbasis voor fantastische tochten in de omgeving. Enkele van de meest fraaie bezienswaardigheden van het land liggen op een steenworp afstand. Denk aan de historische (konings)steden Mingun, Inwa (Ava), Sagaing en Amarapura. Maar ook Mandalay zelf is de moeite waard, zie de beschrijving van de bezienswaardigheden hieronder. De wijk langs de rivier met zijn houten huizen, winkeltjes en zandpaden is een rustige tegenhanger van het roezige centrum. Leuk om te bezoeken: een marionettenvoorstelling en een voorstelling van de Moustachebrothers (vrijheidsstrijders). We raden af om te fietsen, het verkeer in Mandalay is te druk. Wel kunt u goed fietsen in de omgeving van Mandalay.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 7 Mandalay

Dagtocht Mingun en Mandalay.

Voor vandaag hebben we een boeiende dagtocht opgenomen. Eerst

naar de Ayeyarwaddy-rivier, daar vandaan vaart u op een privéboot in ongeveer een uur naar Mingun, ten noorden van Mandalay. Mingun is de plaats waar ’s werelds grootste tempel had moeten staan. De plotselinge dood van koning Bodawpaya in 1819 maakte echter een abrupt einde hieraan. Een aardbeving in 1838 bracht nog meer onheil. Ondanks alle onheilstijdingen is het schouwspel vanaf de boot op Mingun Paya nog immer bijzonder indrukwekkend te noemen. Hier maakt u wellicht de mooiste foto’s, vooral als monniken of nonnen in uw gezichtsveld lopen, met als achtergrond die indrukwekkende Mingun-pagode met zijn vier poorten. Dit bouwwerk, door zo’n twintigduizend slaven gemaakt, is na de dood van de toenmalige koning nooit afgemaakt door zijn 122 kinderen.

 

U wandelt vervolgens naar de grootste koperen bel ter wereld: 4 meter hoog en een doorsnede van 5 meter. Nog een stukje verder wandelend wederom een bouwwerkwonder: de witte Hsinbyume-pagode, die de zeven bergen symboliseert.

 

Opmerking: Er is een katholieke Birmese zuster, die zich het lot heeft aangetrokken van bejaarde wezen (ouderen zonder kinderen).

Ook hier wandelt u zo naar toe. Zij heeft een tehuis in Mingun opgericht, het is indrukwekkend wat zij tot stand brengt (U zult deze stralende dame niet gauw vergeten). Het zal duidelijk zijn dat ze graag een financiële bijdrage ontvangt (of neem hoestdrank en aspirine mee).

 

U vaart terug naar de stad. U bezoekt in Mandalay prachtige historische monumenten van de stad, zoals Mahamuni-pagode en het Shwenandaw-klooster met zijn mooie houtsnijwerk. Een absoluut hoogtepunt vorm de Kuthodaw-pagode: in honderden spierwitte pagodes staan in marmeren tabletten de lessen van Boeddha opgesteld; een groot deel staat nog steeds ongeschonden in ‘s werelds grootste ‘boek’. Ook bezoekt u marmerhouwers (wit marmer van Mandalay) en houtsnijders. Indien de tijd het toelaat naar Mandalay Hill, waar u een prachtig uitzicht heeft over de Ayeyarwady-rivier en de stad.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en privé-boot.

Dag 8 Mandalay

11544193175_41aba40b40_b[1](13)

Dagtocht naar Sagaing, Inwa & Amarapura. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Rond 10:15 uur sluiten de monniken (of nonnen als u naar het Tha Kya Di Dar nonnenklooster gaat) in rijen achter elkaar aan richting het eten dat gedoneerd wordt. Een prachtig fotogeniek moment!

 

Vervolgens door naar Sagaing Hill. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap.

Daarna naar Inwa, in het verleden Ava geheten; het is geheel door water omgeven. U bezoekt het eiland en de bezienswaardigheden met paard-en-wagen, wel erg toeristisch maar bijzonder leuk. De Ava-brug is de enige vaste oeverbinding over de 2000 km lange Ayeyarwaddy-rivier. Deze voormalige hoofdstad stamt uit 1364. Ook dit historische verleden heeft monumenten nagelaten, zoals de scheve toren van Inwa, de restanten van het stenen klooster Maha Aungmye Bonzan en het charmante teakhouten-klooster Bagaya Kyaung.

Als afsluiter van vandaag de (hopelijk mooie) zonsondergang bij de grootste teakhouten-brug ter wereld, de 1,2 kilometer lange U Bein’s Brug, deze is ruim tweehonderd jaar oud. Het drukke leven op de brug is een prachtig schouwspel en levert menig fraai fotomoment op.

 

Overnachting in Mandalay.
Inclusief privé-auto/busje met chauffeur, paard-en-wagen.

Dag 9 Mandalay

Het ontbijt is de afsluiting van dit arrangement.

Ontbijt inclusief.

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën