Autoweg in Maleisië
Lara

Per huurauto door West-Maleisië. Doen!

Lara, Van Verre Algemeen 14-9-2020

Bij reizen door de meeste Aziatische landen raad ik het reizen met een eigen huurauto af. De chaotische wegen en de onduidelijke regels maken het vaak niet veilig. Ook is het erg lastig de weg te vinden als er overal kleine straatjes zijn, die niet op de kaart vermeld staan. Toch zijn er een aantal landen in Azië waar dit prima kan. West-Maleisië is daar één van! Je kunt echt met een gerust hart zelf rondrijden in een huurauto. De wegen zijn hier vrijwel altijd goed en de lokale mensen houden zich prima aan de verkeersregels. Op deze manier een rondreis door Maleisië maken, betekent alle vrijheid hebben. Je kunt stoppen waar en wanneer je wilt en zelf je tijd indelen.

 

Verschillen met Nederland

Uiteraard zijn er een aantal verschillen met Nederland. Zo heb kom je tijdens een rondreis Maleisië regelmatig berggebieden tegen, die wij in Nederland niet hebben. En geen onbelangrijke, in Maleisië rijden ze links. Daar moest ik zelf even aan wennen. Gelukkig proberen wij bij Van Verre altijd een automaat voor je te regelen, zodat u niet met links hoeft te schakelen. Dat was een zorg minder voor mij, maar toen was er nog een verschil; de richtingaanwijzer. Ook deze zit aan de andere kant. Steeds als ik deze aan wilde zetten, gingen regelmatig de ruitenwissers heen en weer. Gelukkig is dat niet gevaarlijk en ook wel grappig als dat regelmatig gebeurt. Zo zie je maar weer dat sommige dingen toch op de automatische piloot blijven gaan.

    

 

Drie tips uit eigen ervaring

  • Ga je zelf rijden in Maleisië? Dan is het handig om bij aankomst op de luchthaven een simkaartje te kopen met internet. Voor ongeveer tien euro heb je vaak al één GB. Zo kun je gebruik maken van Google Maps, deze routebeschrijvingen zijn up to date en op deze manier kom je overal. De GPS-systemen die bij je huurauto kunt huren zijn veelal verouderd, waardoor dit toch wat minder makkelijk is.
  • Probeer soms wel wat van de snelste route af te wijken. Zo kun je bijvoorbeeld wat meer binnendoor rijden in plaats van over de snelweg. Dan kom je leuke dorpjes tegen en kun je altijd stoppen om in contact te komen met locals. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor de lokale mensen.
  • Nog een laatste tip. Schaf een kaart met credits aan voor de tolwegen. Deze kun je meestal kopen bij het autoverhuurbedrijf en ook bij veel winkels. Deze kaart hoef je dan enkel te scannen als je de tolweg op en af rijdt. Mocht je achteraf geld op je kaart overhouden? Dan wissel je de kaart weer eenvoudig in voor contant geld.

 

Een leuke herinnering aan mijn autorit in Maleisië

Toen ik voor het eerst mijn huurauto ophaalde in Maleisië was dit in de drukke hoofdstad Kuala Lumpur. Links rijden in deze drukke stad was wel even spannend. Echter zijn de wegen zo goed en duidelijk aangegeven dat het prima ging! Het was vergelijkbaar met een drukke stad in Nederland. De Maleiers zijn een stuk socialer en laten je ook rustig voor gaan als ze zien dat jij even twijfelt welke kant je op moet. Dus ook in de drukke stad komt alles goed!

 

Op de ring van Kuala Lumpur maakten wij meteen gebruik van onze vrijheid. Ik stopte de auto namelijk bij de beroemde Batu Caves. Zo konden wij onderweg meteen een bezoek brengen aan deze mooie grottempel met de reusachtige Boeddha bij de ingang.Daarna zette ik koerst naar de Cameron Highlands. Eerst een stukje over de snelweg en toen namen wij een route wat meer binnendoor. Zo reed ik door een prachtig heuvellandschap en kwamen we langs traditionele huizen op palen. Hier waren wat kinderen rieten manden aan het verkopen langs de weg. Leuk om een praatje te maken met deze vriendelijke kinderen die graag wat wilden verkopen natuurlijk. Eenmaal weer een stuk verder gereden door de bergen kwam ik een mooie waterval tegen. Ook hier maakte ik een korte stop. Kinderen waren hier aan het spelen en zochten verkoeling in het heldere water. Nog een voordeel om met een huurauto door Maleisië te reizen. Je stopt op de meest bijzondere plekjes wanneer jij dat wilt.

       

 

Ik hoop dat jullie ook kunnen gaan genieten van deze vrijheid tijdens jullie rondreis door Maleisië. Je bent niet alleen heel vrij, maar het is ook hartstikke veilig. Mocht je toch nog twijfelen, ook dat is geen probleem. Bij Van Verre is het ook altijd mogelijk om een privéauto met chauffeur te boeken. Hij brengt je dan naar de mooiste plekjes van het land.

 

Wil je nog meer ervaringen weten? Neem contact met ons op. Wij geven je graag nog meer tips en boeken graag die onvergetelijke vakantie naar Maleisië voor je! Zoals bijvoorbeeld deze rondreis Maleisië die je alle hoogtepunten van het land laat zien.

 

Lara,

Van Verre