terug naar het overzicht

Rondreis Sumatra met cultuur, jungle en strand

U start in het Minangkabau-gebied rondom Bukittinggi. Vervolgens naar een bijzonder project in het Barumun Nagari Wildlife Sanctuary waar een opvangcentrum is voor olifanten. Uiteraard mag het Tobameer niet ontbreken in de reis. U ziet de typische huizen van de Bataks en gaat op zoek naar orang-oetans in de jungle bij Bukit Lawang. En ten slotte alle indrukken op u in laten werken tijdens een ontspannen verblijf op het eiland Pulau Weh.

Wat maakt deze reis bijzonder
Rustig reistempo
Jungle en orang-oetans
Sluit af op het strand
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 1750,- per persoon
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Sumatra met cultuur

Dag 1      Padang- Bukittinggi

Dag 2      Bukittinggi

Dag 3      Bukittinggi

Dag 4      Bukittinggi

Dag 5      Padang Sidempuan

Dag 6      Padang Sidempuan

 

Dag 7      Tobameer, eiland Samosir

Dag 8      Tobameer, eiland Samosir

Dag 9      Brastagi

Dag 10    Bukit Lawang

Dag 11    Bukit Lawang

 

Dag 12    Medan

Dag 13    Pulau Weh

Dag 14    Pulau Weh

Dag 15    Pulau Weh

Dag 16    Vertrek Pulau Weh

100% maat werk

Dag 1 Padang- Bukittinggi

Sumatra-Tobameer-lokale man2_1 Sumatra-Bukittinggi-Local_1_393839

Wat een warm welkom, uw chauffeur staat u al op te wachten. U maakt een mooie rit door de weelderige Anai-vallei; de bochtige wegen leiden u naar Bukittinggi. Stop zeker bij één van de watervallen onderweg.

 

Informatie Bukittinggi:

Bukittinggi is de culturele hoofdstad van de Minangkabau; een bijzondere bevolkingsgroep met kleurrijke traditionele kleding en huizen met opmerkelijke puntdaken. 's Avonds is er regelmatig een Minangkabause dansvoorstelling. De stad ligt in een prachtige omgeving met kratermeren, omgeven door groene landschappen. U ziet in de stad nog vele kleurrijke koetsjes. In het centrum staat de Sumatraanse Big Ben (Jam Gadang) en het Fort de Kock met een replica van een Minangkabau-paleis. Het gebied staat bekend om de smakelijke Minangkabau-gerechten. Wij hebben heerlijke rendang (rundvleesgerecht) gegeten in restaurant Turret. Een absolute aanrader!

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Bukittinggi

U start de dag met een bezoek aan de Ngarai Sianok, beter bekend als het Karbouwengat. In het ochtendlicht heeft u een adembenemend uitzicht op de Singgalang-vulkaan in de verte, terwijl de mistflarden nog door de kloof zweven. Vanaf het uitzichtpunt kunt u naar beneden lopen, het ravijn in (houdt u er rekening mee dat u ook weer omhoog moet). U loopt langs rijstvelden en riviertjes. Wilt u langer wandelen? In circa 3 uur wandelt u door de vallei naar het dorp Kota Gadang, waar uw chauffeur op u wacht. Maar uw chauffeur kan u uiteraard ook met de auto naar Kota Gadang brengen. Kijk zeker even rond in de vele zilverwerkwinkeltjes. Dan verder naar het Singkarak-meer, een fraaie tocht met uitzicht op het helderblauwe kratermeer. Maak gerust een stop in één van de dorpen. De bevolking hier is gespecialiseerd in houtbewerking en weven. Pariangan is het oudste dorp in deze regio met enkele traditionele woningen en in Sungai Tarab wordt nog op traditionele wijze koffie bereid. Op de terugweg naar Bukittinggi bezoekt u het voormalige koninklijke paleis, gebouwd in de typische bouwstijl van de Minangkabau.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Bukittinggi

Sumatra-Bukittinggi-Maninjau-meer

Wederom een boeiende dagtocht door het Minangkabau-gebied. U rijdt naar het hooggelegen kratermeer van Maninjau. In een rustig tempo rijdt u via de weg-met-de-44-bochten (elke bocht is genummerd) met prachtige vergezichten. Vanaf het uitzichtpunt kijkt u uit over het (meestal) helderblauwe meer en de omliggende groene heuvels. U maakt een ritje in de omgeving van het meer. Vraagt u gerust aan de chauffeur om af en toe te stoppen voor een wandeling. Ook een tocht rondom het meer is mogelijk, u bent dan circa 3 uur onderweg. Of huur een boot en geniet van het uitzicht vanaf het water. U ziet de vissers op het meer aan het werk bij hun viskwekerijen. In de middag rijdt u terug naar Bukittinggi.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bukittinggi

In en rondom Bukittinggi kunt u diverse excursies ondernemen. Een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking is door middel van een kookcursus bij mensen thuis. Als u iets sportiefs wilt doen, raden wij aan om een fietstocht te maken door dorpjes in de omgeving van Bukittinggi. De fietstocht is niet zwaar en is grotendeels bergafwaarts. Minder sportief, maar een leuke manier om de stad te verkennen is een tochtje per paard en wagen door Bukittinggi.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Bukittinggi - Padang Sidempuan

Sumatra-Sipirok-Bukittinggi-aapjes_2_203285 Sipirok-Onderweg1_1_405974 Sipirok-Aapje_1_405990

Voor dag en dauw opstaan voor een lange tocht door de ruige natuur van de Sumatraanse hooglanden. Wij adviseren om vroeg te vertrekken, zodat u nog voor het donker in Sipirok arriveert. De weg slingert over de bergketen Bukit Barisan. Las af en toe even een korte pauze in om uw benen te strekken in één van de dorpen. Uiteraard mag een stop in Bonjol niet ontbreken. U ontkomt er niet aan om even uit te stappen en lopend de evenaar te passeren. Met een certificaat rijker rijdt u verder richting Padang Sidempuan.

 

Informatie Padang Sidempuan:

Padang Sidempuan ligt langs de route tussen het Tobameer en Bukittinggi en is daardoor een ideale plek om de rit op te breken. Op de markt ziet u veel salak, slangenvrucht. De vrucht wordt zo genoemd vanwege de schil die op een slangenhuid lijkt.

 

Overnachting in Padang Sidempuan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Padang Sidempuan

In 2015 is er een bijzonder project gestart om verwaarloosde en mishandelde olifanten een beter leven te geven. In het Barumun Nagari Wildlife Sanctuary worden de olifanten opgevangen en verzorgd. Het doel is dat de olifanten helemaal vrij (zonder kettingen) kunnen rondlopen. Bij aankomst in het Barumun Nagari Wildlife Sanctuary krijgt u een korte uitleg over het project. Na de presentatie gaat u samen met een gids op zoek naar zwarte gibbons, die ook in dit gebied leven. En dan naar de olifanten. Tijdens het voeren komt u oog in oog met deze imposante dieren. Er is voldoende gelegenheid om foto’s te maken, maar er worden geen andere activiteiten voor toeristen georganiseerd om de olifanten zo min mogelijk stress te geven. Na deze onvergetelijk ontmoeting wordt u naar een meer gebracht, waar de lunch wordt verzorgd. Wandel gerust rond in de omgeving voordat u weer in de jeep stapt en naar uw hotel wordt gebracht.

 

Overnachting in Padang Sidempuan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, jeep, lokale gids, lunch, vergunning

Dag 7 Padang Sidempuan - Tobameer, Samosir

Sumatra-Tobameer-Batak-bevolking1_3_199099 Batikhuizen op Samosir, Sumatra

Vandaag pakt u de ferry naar het eiland Samosir, gelegen in het Tobameer. Onderweg is er genoeg te zien; sawa’s, koffieplantages, ananasplanten, eucalyptusbomen en diverse andere tropische gewassen. 

 

Samosir is een gemoedelijke eiland, gelegen in het diepste kratermeer ter wereld. Van oorsprong leefden hier de Bataks, een krijgslustig volk die niet terugdeinsden voor kannibalisme. Tegenwoordig gaat het er een stuk vrediger aan toe op het eiland. Verspreid over het eiland staan nog authentieke huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. De Bataks zijn ook zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes. Informeer of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

Dag 8 Tobameer, Samosir

Er is genoeg te zien op het eiland, dus ga er zeker op uit. Vanuit het hotel kunt u naar de Batak-dorpen in de omgeving wandelen, maar uw chauffeur kan u ook begeleiden. Of huur een brommertje, fiets of boot om de bezienswaardigheden te bezoeken. Wij vinden het ook een aanrader om een kano te huren, het water is rustig en u komt op plekken waar niemand anders komt.

 

Verspreid over het landschap ziet u mooie graven, die 'huisjes voor altijd' worden genoemd. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. U bezoekt het dorp Tomok met de graftombe van koning Sidabutar. In Simanindo worden, bij voldoende bezoekers, culturele voorstellingen gegeven. Bezoek ook het ‘Panorama van Lake Toba’. Vanaf dit hoge uitzichtpunt kijkt u uit over het eiland. En stop onderweg in het dorp Lumban Suhi Suhi, waar u ziet hoe de vrouwen in het dorp met de hand kleurrijke doeken weven. Mocht u er op een zondag zijn, woon dan eens een kerkdienst bij van de (christelijke) Bataks. Een unieke ervaring!

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Tobameer, Samosir - Brastagi

Indonesie-Sumatra-onderweg16-JPG Indonesie-Sumatra-onderweg19-JPG Indonesie-Sumatra-Brastagi-markt4_1_392449

Terug naar het vastland. U vervolgt uw reis naar Brastagi, een hooggelegen bergdorp middenin het Batakgebied. Kenmerkend voor dit gebied zijn de traditionele huizen met opvallende zadeldaken. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. Een aanrader is een bezoek aan de kleurrijke markt waar veel fruit en bloemen worden verkocht. Brengt u ook een bezoek aan de grote boeddhistische tempel die net buiten Brastagi is gelegen. Brastagi is een populaire verblijfplaats voor Indonesische toeristen, zeker in de weekenden en op feestdagen is het er druk.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, eventueel ferry

Dag 10 Brastagi - Bukit Lawang

In de ochtend brengt u eerst een bezoek aan het Karo-Batakdorpje Peceren. U ziet hier enkele typische huizen op palen met hoge puntdaken en versierd met houtsnijwerk. Daarna rijdt u via een bergachtige weg naar Bukit Lawang. De weg is smal en er zijn veel rubber- en palmolieplantages langs de weg. In Bukit Lawang neemt uw chauffeur afscheid van u.

 

Informatie Bukit Lawang:

Bukit Lawang ligt aan de Bohorok-rivier in het Gunung Leuser National Park. Een spectaculair junglegebied en één van de weinige plekken in Azië waar u orang-oetans in het wild kunt spotten. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum; de apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Maakt u vanmiddag of morgenochtend een trekking door de jungle. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig. Er is ook een gemakkelijkere eco-trail, in ongeveer twee uur loopt u langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Bukit Lawang

Indonesie-Sumatra-bukit-lawang-trek Sumatra-Bukit-Lawang-Orang-Oetan10_1_406029

Het verblijf aan Bukit Lawang is niet compleet zonder een ontmoeting met de orang-oetans. Een lokale gids neemt u mee de jungle in en maakt de weg vrij door de dichte begroeiing van het tropische regenwoud. Het pas is soms steil en glibberig, dus u dient goed ter been te zijn en een redelijke conditie en stevige schoenen zijn ook geen overbodige luxe. Maar de beloning is groot als u na een pittige wandeling een orang-oetan (of misschien wel meer) tussen de boomtoppen ziet slingeren. De trekking duurt ongeveer 3 uur.

Inbegrepen: Lokale gids en entreegelden.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids en entreegelden

Bukit Lawang: Fietstocht
Sumatra

Bukit Lawang: Fietstocht

Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe gember, kruidnagels of kardemom groeit? Of wilt u wel eens zien hoe tofu...

Dag 12 Bukit Lawang - Medan

U wordt bij uw hotel in Bukit Lawang opgehaald en naar uw hotel in Medan gebracht (transfer). De weg is slecht, hobbelen dus.

 

Informatie Medan:

In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Een aanrader is een bezoek aan de Tjon A Fie Mansion. Dit prachtige koloniale gebouw was van een Chinese zakenman en is nu een museum. De inrichting is een combinatie van Chinese, Maleisische en westerse stijlen. In een buitenwijk van Medan staat een bijzondere kerk; deze katholieke kerk ziet eruit als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief ontbijt, transfer

Dag 13 Medan - Pulau Weh

Pulau-Weh-Gapang-strand(2)

Eerst stapt u in het vliegtuig naar Banda Aceh. Hier vertrek de boot naar het groene, bergachtige eiland Pulau Weh. U komt hier heerlijk tot rust. Slechts enkele wegen met veel haarspeldbochten kronkelen over het eiland. Witte zandstranden worden omgeven door weelderige natuur en het azuurblauwe water nodigt uit het maken van een verkoelende duik. Het strandtoerisme is totaal nog niet ontwikkeld, wel staat het eiland bekend als snorkel- en duikbestemming. Pulau Weh is dunbevolkt en de bevolking bestaat uit een gemengd gezelschap van mensen uit Aceh, oorspronkelijke eilandbewoners, Javanen, Chinezen, Bataks etc. Men leeft hier in vrede naast elkaar.

 

Overnachting op het eiland Pulau Weh.

Inclusief transfers, vlucht, ferry

Dag 14 Pulau Weh

Uw chauffeur brengt u naar de mooiste plekken. Zodra u de bergen inrijdt heeft u de mooiste vergezichten. Geen enkele Indonesische toerist zal Monument 0 overslaan. Dit is kilometer 0 van Indonesië; hier begint het land. Neem zelf ook een kijkje en grote kans dat Pulau Weh een attractie rijker is en iedereen met u op de foto wil. De hoofdstad Sabang is in de koloniale tijd uitgegroeid tot een belangrijke havenplaats. Ongelooflijk hoeveel gebouwen uit de Nederlandse koloniale tijd hier nog overgebleven zijn. Er is ook een begraafplaats met Nederlandse graven."

 

De chauffeur brengt u vervolgens naar kleine vissersdorpjes, waar het leven z’n gangetje gaat. Overal langs de kust ziet u de witte zandstranden, omzoomd door palmbomen, gelegen aan de azuurblauwe zee. Dit uitzicht verveelt nooit. En als u de verleiding niet kunt weerstaan, neem dan zeker een duik in het water. En vergeet uw snorkelmateriaal niet mee te nemen!

Uw gids en chauffeur nemen aan het einde van de dag afscheid van u.

 

Overnachting op het eiland Pulau Weh.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 15 Pulau Weh

Sumatra-Pulau-Weh-Bootje_1_392656 Indonesie-Bali-duiker2

Maakt u zeker een dagtocht met een boot naar de mooiste snorkelplekken. Dit biedt zoveel meer dan alleen voor de kust snorkelen. U maakt kans om dolfijnen, zeeschildpadden en kleine haaien te zien. Roggen komt u bijna zeker tegen! En natuurlijk vele kleurrijke visjes tussen het koraal. Het koraal is helaas wel wat aangetast, maar herstelt zich goed. Er zijn diverse duikscholen en veel booteigenaren die tochtjes organiseren.

 

Overnachting op het eiland Pulau Weh.

Inclusief ontbijt

Dag 16 Vertrek Pulau Weh

Helaas zit u verblijf op Sumatra er op? Wilt u nog meer ontdekken? Vraag ons naar de mogelijkheden, wij helpen u graag.

 

Inclusief ontbijt, transfers, ferry

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen