terug naar het overzicht

Rondreis Transsulawesi

U doorkruist tijdens deze rondreis het hele eiland Sulawesi. Tropisch regenwoud, schitterende landschappen en een bijzondere cultuur in Torajaland. U reist langs authentieke dorpen, het Posomeer en maakt jungletrekkingen. Completer kan de reis bijna niet. Een prachtige reis die eindigt op één van de beste duikplekken ter wereld: Bunaken-eiland.

Wat maakt deze reis bijzonder
Bijzondere Toraja-cultuur
Jungletour in Kotamobagu
Beste duikplek ter wereld
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 2150,- per persoon
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Transsulawesi

Dag 1      Makassar

Dag 2      Makassar

Dag 3      Torajaland

Dag 4      Torajaland

Dag 5      Torajaland

Dag 6      Masamba

Dag 7      Tentena

 

Dag 8      Tentena

Dag 9      Tentena

Dag 10    Parigi

Dag 11    Marisa

Dag 12    Gorontalo

Dag 13    Gorontalo

Dag 14    Kotamobagu

 

Dag 15    Tomohon

Dag 16    Tomohon

Dag 17    Tangkoko

Dag 18    Bunaken

Dag 19    Bunaken

Dag 20    Vertrek Bunaken

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Makassar

Welkom in Makassar! Makassar is een belangrijke havenstad en een fotogenieke plaats waar Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd) te vinden zijn. Er staan in Makassar veel gebouwen uit de Nederlandse tijd; het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit, de oude MULO en Fort Rotterdam. Fort Rotterdam is tegenwoordig een museum die we kunnen aanraden.

 

In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven, in de gezellige wijk Gowa staat het paleis van de laatste koning en langs de boulevard kunt u heerlijk eten. Tegen zonsondergang verschijnen hier talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking samen, maar ook steeds meer toeristeen weten deze straat te vinden. Heeft u zin in een loempia? Bezoek Jalan Lasinrang, oftewel 'loempia street'. Overal zitten vrouwen loempia's te rollen. Niet alleen lekker, maar ook zeer fotogeniek.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar

De haven van Makassar, Sulawesi Sulawesi-Makassar-becak chauffeurs_1

Deze dag is ter vrije besteding. Waarom reist u niet af naar het naastgelegen plaatsje Rammang Rammang. Op ongeveer 40 km rijden vanaf Makasser ligt een prachtig kalksteengebergte waar u doorheen kunt kanovaren. Of wilt u de fijne kneepjes van het Indonesisch koken leren? Neem een kijkje in de keuken bij een lokale familie en leer en proef!

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Makassar: Rammang Rammang
Sulawesi

Makassar: Rammang Rammang

U brengt vandaag een bezoek aan het kalksteengebergte op ongeveer 40 km buiten Makassar. Dit gebergte was...

Dag 3 Makassar - Torajaland

Een lange rit langs een prachtig gebied, misschien wel het mooiste van heel Indonesië: Tanah Toraja. Onderweg ontpopt een majestueus landschap van omhoogschietende ruige, grijze gesteenten met blauwe bergen in de verte. Prachtig naast het vruchtbare groen.

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja's een geheel eigen cultuur die zich uit in een zeer bijzondere dodencultuur. U bent als buitenstaander altijd welkom om een ceremonie bij te wonen. Maar ook de typische, vaak fraaie beschilderde woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel) zijn een bezienswaardigheid op zich.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Torajaland

Sulawesi-Torajaland-Rijstvelden Sulawesi-Torajaland-Tongkonan Indonesie-Sulawesi-toraja-man-hoed

Een vrije dag om Torajaland te ontdekken. Bespreek de dag van te voren met uw chauffeur wat u vandaag allemaal wilt doen. Kiest u voor het bijwonen van een begrafenisplechtigheid of trekt u er liever verder op uit. Bijvoorbeeld naar de traditionele dorpen en de rotsgraven.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Torajaland: Fietstocht halve dag
Sulawesi

Torajaland: Fietstocht halve dag

U maakt vandaag een leuke fietstocht door Torajaland. U start vroeg in de ochtend in Rantepao. Wij adviseren...

Dag 5 Torajaland

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Een interessante plek die weinig bezocht wordt, is Palatokke. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden.

 

Torajaland leent zich uitstekend voor actieve excursies. Maak een wandeling en geniet volop van de natuur en cultuur. Rijd bijvoorbeeld naar Batutumonga, iets hoger gelegen en daardoor een prachtige plek om te genieten van het uitzicht en heerlijk te wandelen (voornamelijk bergafwaarts). Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Of zelfs een trektocht van enkele dagen.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 6 Torajaland - Masamba

Sulawesi-Tentena-Cacao

Vandaag verlaat u Torajaland. Het begin van de tocht loopt via een slingerende bergweg naar het plaatsje Palopo, gelegen aan de Bone-baai. Dit wordt ook wel de stad van de durian genoemd. In de periode dat deze vrucht rijp is, hangt er een doordringende geur in de wijde omtrek. Vervolgens rijdt u door naar Masamba, een klein, typisch Indonesisch stadje. Door hier te overnachten overbrugt u de lange afstand tussen Torajaland en het Posomeer, nabij Tentena. Masamba kent weinig bezienswaardigheden. Wel loopt er een indrukwekkende rivier gedeeltelijk door de stad. Probeer de verse vis in één van de visrestaurantjes. Een echte aanrader!

 

Overnachting in Masamba.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Masamaba - Tentena

Vandaag rijdt u via het Luwudistrict naar uw accommodatie nabij Tentena. Deze regio was vroeger een koninkrijk en stond bekend om de slavenmarkt. Slaven en slavinnen werden vanuit Torajaland verscheept naar Java en Siam, het huidige Thailand. Het laatste gedeelte, vanaf Pendolo, rijdt u door de bergen naar Tentena.

 

Tentena is een uitstekende rustplaats, maar u kunt hiervandaan ook diverse leuke activiteiten ondernemen. De hotels zijn gelegen aan het Posomeer waar volgens de overlevering een drakenslang van 30 meter woont (een soort Loch Ness-verhaal). Het water is licht turquoise en glashelder. Een ideale plek om een duik te nemen.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 & 9 Tentena

Sulawesi-Tentena-Waterval Sulawesi-Tentena-Posomeer

De aankomende dagen kunt u uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. Wilt u liever een uitstapje maken? Breng een bezoek aan de Saluopa-waterval, een 12-traps waterval. Op de weg ernaartoe rijdt u door een Balinees transmigratiedorp. Uiteraard is het mogelijk om een boottochtje te maken over het Posomeer. Of laat u afzetten in een dorpje in de omgeving en wandel via de rijstvelden terug naar uw hotel. Langere wandelingen en één of meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk. Wij raden aan om daarvoor een lokale gids in te huren. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijten, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Tentena - Parigi

Er staat een lange, maar boeiende reisdag op de planning. Via de bergen van Poso rijdt u naar de kust richting Parigi. Onderweg ziet u veel dorpen en lijkt het alsof u zich op Bali bevindt.

 

Informatie Parigi:

Parigi is een klein plaatsje dat ten oosten van Palu is gelegen. Parigi ligt aan zee, maar er zijn hier geen mooie stranden. Parigi wordt daarom alleen als overnachtingsplaats gebruikt. U overnacht hier in een eenvoudig hotel.

 

Overnachting in Parigi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Parigi - Marisa

Vanaf Parigi reist langs eindeloze baaien met witte stranden, palmbomen en af een toe een klein vissersdorp in 10 uur naar Marisa. Maak voldoende stops en geniet van de natuur. U kijkt uw ogen uit.

 

Marisa is een klein vissersdorpje dat dient als overnachtingsplaats tussen Parigi en Gorontalo. Tevens vertrekken hiervandaan boten naar de Togian-eilanden.

 

Overnachting in Marisa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Marisa - Gorontalo

Sulawesi-Gorontalo-kawasan diving pantai olele_1 Indonesie-Sulawesi-kindje bij doorkijk luikje_1

Door een afwisselend en authentiek landschap slingert de weg zich langs verlaten koffieplantages, stranden en door het hoogland naar Gorontalo. Gorontalo is de op een na grootste stad van Noord-Sulawesi, het ligt bij het Limboto-meer. Een aantrekkelijke stad met grote, door bomen geflankeerde lanen en veel koloniale huizen. De bendi (paard en wagen) is hier het vervoermiddel bij uitstek. In Gorontalo kunt u ook de dames zien, die het traditionele "krawang"-borduurwerk op kleding aanbrengen.

 

Overnachting in Gorontalo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Gorontalo

U maakt een korte stadtour door het stadje. U treft hier nog aardig wat huizen aan uit de Nederlands-koloniale periode. Bijzonder hier zijn de bentor's; dit zijn motoren met een zitje voor een duopassagier voorop; ze domineren het straatbeeld. Net buiten de stad liggen het oude fort Otanaha en het Limboto-meer. Beide zijn een bezoekje waard.

 

Overnachting in Gorontalo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, stadstour

Dag 14 Gorontalo - Kotamobagu

Sulawesi-Pulisan-wandeltocht(8) Sulawesi-Kotamobagu-Maleo vogel(8) Maleisie-WestMaleisie-Sabah-Sukau-Reticulatedpython(8)

Via een afwisselend landschap rijdt u naar Kotamobagu. Kotamobagu is het uitgangspunt voor het maken van een uitstapje naar het Bogani Nani Wartabone National Park. Hier ligt de plaats Tambun. In Tambun is een eenvoudige homestay. De reden om hier te overnachten, is dat u dan vlakbij de Maleo Bird Conservation Area bent. De Maleo Bird is een bijzondere vogel. Hij is prachtig gekleurd, vooral rond de ogen. Er leven niet veel exemplaren meer op de wereld. Wat heel bijzonder is aan deze vogel, is dat ze eieren leggen en deze ingraven in het zand. Ze blijven niet bij de eieren om ze uit te broeden. Maar als de eieren uit komen, graven de jonge dieren zichzelf uit het zand; net zoals het bij schildpadden gaat!

 

Overnachting in Kotamobagu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 15 Kotamobagu - Tomohon

Na het ontbijt maakt u een jungle-tour en brengt u een bezoek aan de Maleo Bird Conservation Area. Vervolgens rijdt u tussen de rijstvelden door verder naar Tomohon.

 

Informatie Tomohon:

Tomohon ligt in de Minahasa-streek. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano. Tomohon ligt op ruim 800 meter hoogte, tussen twee vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Het is de bloemenstad van Sulawesi. In de koloniale tijd hebben de Nederlanders diverse planten- en groentesoorten geïntroduceerd. U ziet overal anjers, gladiolen, lelies en nog veel meer bloemensoorten. Ook de groentensoorten komen bekend voor: kool, wortels en bruine bonen (bruine bonensoep is geliefd hier!). De markt is dan ook spectaculair: natuurlijk treft u alle kleurrijke groenten- en fruitsoorten en een uitgebreide vissortering aan; en verder is bijna alles wat poten heeft te koop. Waar u in Tomohon niet naar hoeft te zoeken, zijn de vele huizen uit de koloniale tijd. Ook opvallend zijn de typische Minahasahuizen (van hout, op palen). Mooi om te zien.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijten, privé-auto/busje met chauffeur, jungle-tour

Dag 16 Tomohon

Indonesie-Sulawesi-Tomohon-Mahawu_3_218583 De kust van Tomohon, Sulawesi

Er staat een zeer boeiende dagtocht door het bergdorp Tomohon en omgeving, de Minahassa, op de planning. Eerst brengt u een bezoek aan de markt waar bloemen, planten en groenten worden verkocht. U bent hier wel even 'zoet': een spektakel aan kleuren, u blijft fotograferen. Daarna de omgeving verkennen. U rijdt naar de Mahawu-vulkaan buiten de stad. Na een kwartiertje trappenlopen (goed te doen), wordt u beloond met een prachtig uitzicht op de krater en de wijde omgeving. Intens genieten!

 

Na de vulkaan bezoekt u een bloemenkwekerij en reist u verder naar het Linow-meer: een klein kratermeer met wisselende kleuren water (meestal turqouise-tinten). Hier is een heel leuk restaurant aan de oever van het meer, een heerlijke lunchplek. Ook 'Peanut-city' (Kawangkoan) is de moeite waard. In het dorpje Woloan worden de huizen nog steeds gebouwd in de typische Minahasa-stijl (en zijn demontabel, bij verhuizing nemen ze deze 'gewoon' mee). Ook naar een van de waragu-begraafplaatsen. Langs de oevers van het meer van Tondano rijden is prachtig, met de uitzichten op het enorme meer.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijten, privé-auto/busje met chauffeur, dagtocht

Dag 17 Tomohon – Tangkoko National Park

Vanaf Tomohon rijdt u langs een mooie en rustieke route naar Tangkoko. Het Tangkoko National Park ligt bijna in het puntje van Noord-Sulawesi. Dit beschermde tropisch regenwoud kent een zeer interessante flora en fauna. Met name de tarsiers (kleinste apensoort ter wereld, zo groot als uw hand) zijn uniek. Voor velen is dit diertje de belangrijkste reden om dit junglegebied te bezoeken. Het zijn nachtdieren. Ze verschuilen zich in de spleten van (meestal) een reuzenficus en komen als het donker wordt naar buiten. En natuurlijk komen ze de volgende ochtend weer terug tegen het krieken van de dag. Dat zijn dan ook de momenten dat u de meeste kans heeft ze te zien. Maar ook makaken, 127 zoogdiersoorten, meer dan 100 vogelsoorten en rond de 30 reptielsoorten leven in dit gebied. Huur ter plaatse een gids en maak een wandeling door het nationale park. Er zijn geen klimpartijen, het bos is vrij open, waardoor de wandeling prima te doen is als u een normale conditie heeft. Het National Park grenst aan zee, ongetwijfeld leidt uw lokale gids u hier ook naar toe. Het strand is van lavazand. Heerlijk om hier even te wandelen en te genieten.

 

Overnachting in Tangkoko.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 18 Tangkoko National Park - Bunaken

Indonesie-Sulawesi-Bunaken-Strand_2_249073 Indonesie-Sulawesi-Onderwaterwereld Sulawesi-BunakenIsland-boottocht_1

Vanuit Tangkoko rijdt u naar de haven waar u op de boot richting Bunaken stapt. Het eiland Bunaken maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden. De onderwaterwereld nabij Bunaken behoort tot de mooiste ter wereld. Door het heldere water heeft u vanaf het strand al zicht op de koralen en kleurrijke vissen. Als u iets verder het water inloopt, komt u uit bij het rif: de fantastische muur naar de diepte. Een ideale plek voor duikers en snorkelaars.

 

De zuidkust heeft een (licht) zandstrand, het Liangbeach. De rest van het eiland is omzoomd door mangrove met hier en daar een klein strandje. De (kleinschalige) hotels liggen aan het zuidelijke strand en aan de oostkust. Huur een boot en vaar het eiland rond, een echte aanrader. De schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. De kans dat u reuzenschildpadden en dolfijnen ziet is vrij zeker, vooral als u meerdere keren een tocht maakt.

 

Overnachting op het eiland Bunaken.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur, bootovertocht

Dag 19 Bunaken

Deze dag is ter vrije besteding. Geniet met kokosnoot in de hand van het zonnetje op het strand of trek uw duikuitrusting aan en ontdek de onderwaterwereld. We beloven u, u zult hier geen spijt van krijgen!

 

Overnachting op het eiland Siladen.

Inclusief ontbijt, lunch en diner

Dag 20 Vertrek Bunaken

Per boot reist u terug naar het vaste land van Sulawesi: de haven van Manado. Daar wordt u opgehaald voor een transfer naar de luchthaven.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen