terug naar het overzicht

Rondreis Transsulawesi

U doorkruist tijdens deze rondreis het hele eiland Sulawesi: een geweldige ervaring. Tropisch regenwoud, schitterende landschappen en cultuur in Torajaland, lieflijke en authentieke dorpjes onderweg, genieten aan het mooie Posomeer en aan het strand bij Donggala. En daarna de hele toeristisch onbekende ‘bovenarm’ van Sulawesi over tot het eindpunt Manado of één van de bounty-eilandjes voor de kust met een prachtige onderwaterwereld. Deze prachtige reis is één van de weinige complete rondreizen die over Sulawesi aangeboden worden.

Wat maakt deze reis bijzonder
Héél Sulawesi ontdekken
Lange ritten, veel zien
Bijzondere Toraja-cultuur
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 1800,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 22 dagen / 21 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Transsulawesi

Dag 1     Makassar

Dag 2     Makassar

Dag 3     Sengkang

Dag 4     Torajaland

Dag 5     Torajaland

Dag 6     Torajaland

Dag 7     Palopo

Dag 8     Tentena

Dag 9      Tentena

Dag 10    Tentena

Dag 11     Parigi

Dag 12     Marisa
Dag 13    Gorontalo

Dag 14    Gorontalo

Dag 15    Kotamobagu

Dag 16    Tomohon

Dag 17    Tomohon

Dag 18    Tangkoko NP

Dag 19    Bunaken

Dag 20    Bunaken

Dag 21    Bunaken

Dag 22    Manado

100% maat werk

Dag 1 Makassar

Boats in Makassar(8) Becak drivers Makassar(8) indonesie20101 677(8)

U wordt opgehaald van de luchthaven Makassar en naar uw hotel in Makassar gebracht (transfer).

 

Informatie Makassar:

Makassar is een boeiende stad, gelegen in Zuid-Sulawesi, aan de westkust. Het is een belangrijke havenstad. De haven is ook zeker een bezoek waard met zijn fotogenieke Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd). Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Er zijn nog meer gebouwen uit de Nederlandse tijd, zoals het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit en de oude MULO. In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven in vaak ingewikkelde patronen. Langs de boulevard komt de Indonesische bevolking flaneren en aan het einde van de boulevard verschijnen tegen zonsondergang talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking om te eten en te drinken en elkaar te ontmoeten. Zelf kunt u een heerlijke verse loempia eten in Jalan Lasinrang, oftewel “loempia street”. In het ene naast het andere restaurantje zitten vrouwen loempia’s te rollen, die in een wok met kokend hete olie gebakken worden. Een leuke wijk in Makassar is Gowa. Hier staat het paleis van de laatste koning van dit gebied en een grote bibliotheek die helemaal in oude stijl is opgetrokken. Het paleis is nu een museum met oude kleding, foto's, servies, etc.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar

Sulawesi-Rammang Rammang-kalksteengebergte(8) Indonesie-Sulawesi-boottocht3(8) P1090362(8)

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Wij vermelden enkele tips voor excursies:

Citytour: U maakt een stadstour door Makassar. U wordt bij uw hotel opgehaald en u rijdt eerst naar Fort Rotterdam. In dit fort is het La Galigo museum gevestigd, waar een tentoonstelling te zien is over de geschiedenis van Sulawesi en de bevolkingsgroepen die er leven. Na het bezoek aan Fort Rotterdam rijdt u naar de traditionele haven Paotere. U ziet hier nog veel kleurrijke Phinisi schepen. Loopt u vervolgens naar de traditionele markt Pasar Terong. Hier wordt vooral veel vis, groente en fruit verkocht. Daarna stapt u weer in de auto en rijdt u naar Gowa. Gowa was lange tijd één van de machtigste koninkrijken in Sulawesi en was een geestelijk machtscentrum waar koningen werden gekroond en begraven. U brengt een bezoek aan het paleis en de koninklijke graven. Ook bezoekt u de Kanagka moskee; de oudste moskee van Zuid-Sulawesi. Aan het einde van de middag rijdt u terug naar uw hotel.

 

Dagtocht Rammang Rammang: U brengt vandaag een bezoek aan het kalksteengebergte op ongeveer 40 km buiten Makassar. Dit gebergte was oorspronkelijk een koraalrif. In een aantal grotten zijn handafdrukken en tekeningen gevonden die duizenden jaren geleden zijn gemaakt. U brengt vandaag een bezoek aan één van deze grotten. U rijdt in ongeveer een uur naar het dorpje Rammang-Rammang, nabij Maros. Hier stapt u op een kano en u vaart door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan grot. Het laatste gedeelte moet u een stukje klimmen. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan. Hier kunt u even bijkomen en foto’s maken. Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid. Tijdens de lunch weer genieten van het prachtige uitzicht. Na de lunch maakt u nog een wandeling door dit mooie gebied. Daarna per kano terug naar het beginpunt waar de chauffeur u weer opwacht en terugbrengt naar Makassar. Wij raden aan om goede wandelschoenen met dikke zolen mee te nemen. Dit is wel zo prettig tijdens de wandeling over de rotsen.

 

Kookcursus: U neemt vandaag een kijkje in de keuken van de lokale familie. U wordt bij uw hotel opgehaald door uw gids en chauffeur en u rijdt eerst naar de markt om de ingrediënten te kopen. Daarna rijdt u naar het huis van een lokale familie waar u de maaltijd gaat bereiden. U leert een aantal traditionele gerechten bereiden, zoals Ayam Nasu Likku (gestoofde kip met kokosmelk) en Ikan Pa'lumara (gestoofde gekruide vis). En daarna volgt natuurlijk het proeven van de gerechten. Bij de lunch wordt ook gebakken banaan en cassave geserveerd. Probeert u ook het traditionele drankje 'Sarabba', gemaakt van gember en bruine suiker. Na de lunch wordt u teruggebracht naar uw hotel.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt

Dag 3 Makassar - Sengkang

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sulawesi. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. In deze bouwsteen gaan we uit van een gids in Torajaland. U kunt echter ook kiezen om vanaf vandaag al met een gids te reizen.

 

Een fraaie tocht landinwaarts door een toeristisch onbekend deel van Zuid-Sulawesi. De reistijd is ongeveer 9 uur; maar soms, als de weg kapot is, kan het langer duren.


Informatie Sengkang:
Sengkang is een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Er zijn vele zijdeweverijen. Het meer droogt geleidelijk op door zware dichtslibbing; het Tempemeer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. In het droge seizoen vallen hele stukken droog, als het regent treedt het meer soms buiten zijn oevers. We raden u aan een boottochtje met een gemotoriseerde kano te maken bij zonsondergang op het meer: bij helder weer is het prachtig. U ziet het dagelijks leven van de bevolking; de bevolking wast zichzelf en hun kleding in het water. Vissers varen uit in de wetlands. Het gebied is bijzonder rijk aan vogels. In het water staan drijvende huisjes, deze zijn van hout en bamboe gemaakt; de mensen die hier wonen zijn erg arm.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Sengkang – Torajaland

Indonesie-Sulawesi-Toraja-graven-tautau215-shutterstock_235849519(13)

U rijdt noordwaarts door een prachtig en afwisselend landschap en langs dorpjes. Een rit van ongeveer 7 uur door een onbekend stuk Sulawesi. Na de poortboog van Tanah Toraja rijdt u via het marktdorpje Mebali een majestueus landschap binnen van omhoogschietende ruige, grijze, granieten gesteenten met blauwe bergen in de verte. Deze vormen een scherp contrast met het levendige groen van de vruchtbare, door regen gevoede terrassen en het roestige rood van de tropische laterietgrond. Dit is het mooiste en wonderlijkste deel van dit eiland en misschien wel van heel Indonesië: Tanah Toraja!.

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja’s een geheel eigen cultuur die zich uit in voorouderverering, een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel). Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. Dit ritueel is bijzonder belangrijk. Als iemand gestorven is wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang boven aarde (in huis) tot men geld genoeg heeft gespaard en de familieleden van vaak andere eilanden de kans hebben gekregen om ook te komen. Dat kan soms wel een paar jaar duren. Het doel van de begrafenis is om de ziel veilig over te brengen naar de volgende wereld. Het ritueel kan zeer eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een spectaculair schouwspel, afhankelijk van de stand van de familie. De rituelen gaan bij de groots opgezette ceremoniën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels. De gasten worden ondergebracht in speciaal gebouwde, tijdelijke, onderkomens van bamboe. U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Torajaland

De komende dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied. Bespreekt u wat en wanneer u de komende dagen onderstaande bezienswaardigheden gaat bezichtigen. Informeer of er ergens een begrafenisplechtigheid is; als dat zo is, moet u deze beslist bijwonen. De traditionele zadeldak-tongkonan ogen indrukwekkend met de enorme daken, die aan voor- en achterkant ver omhoog steken. De huizen zijn gedecoreerd met traditioneel houtsnijwerk. Er zijn nog vele originele tongkonanhuizen. Deze zijn versierd met vele symbolen, zoals buffelhoorns, die getuigen van de vele offers bij dodenceremonies. Eén van de vele interessante te bezoeken plaatsen gedurende uw verblijf is Lemo, één van de indrukwekkendste rotsgraflocaties van de streek: tientallen beelden op ‘balkons’ kijken plechtig uit over het dal. De doden worden hoog in de rotsen bijgezet, tau tau houden de wacht. Tau tau zijn houten poppen die het evenbeeld vormen van de doden, dus dezelfde grootte en aangekleed. Het is zo wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. Ook in Londa zijn er boeiende rotsgraven. Vervolgens naar Kete Kesu; één van de oudste traditionele dorpen van het gebied, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden. Het dorp heeft vier goed onderhouden tongkonan en een lange reeks rijstschuren. Ook treft u hier hangende graven aan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

 

Dag 6 Torajaland

Indonesie-Sulawesi-Toraja-dorp-paadje-shutterstock_372568015(8) Indonesie-Sulawesi-toraja-man-hoed(8) Indonesie-Sulawesi-Toraja-207-shutterstock_78890494

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Palatokke (of Mengke’pe) is interessant, maar wordt niet vaak bezocht. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden. Naar Sanggala met een paleis van bamboe en enkele graven. Bij Suaya kunt u op drie galerijen meer dan veertig poppen zien. Marante staat bekend om zijn hangende graven.

Ten oosten van Rantepao, de belangrijkste plaats van het gebied, ligt Nanggala, een traditioneel Torajadorp. Hier staat een kolossale rij van veertien rijstschuren met interessant houtsnijwerk. Ook ziet u hier de zgn. babybomen (met overleden baby’s). Torajaland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen, u kunt dit ter plaatse bespreken. Het is leuk om naar Batutumonga te rijden. Deze plaats is hoger gelegen en hiervandaan heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. U kunt mooie wandelingen maken door dit gebied; u loopt voornamelijk bergafwaarts. Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk, u overnacht dan in een traditionele Tongkonan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

 

Dag 7 Torajaland - Palopo

U heeft nog bijna de hele dag de tijd om Torajaland te verkennen. Torajaland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen, u kunt dit ter plaatse bespreken. Meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk, u overnacht dan in een traditionele Tongkonan. Een andere leuke manier om dit gebied te verkennen is per fiets. Er worden fietstochten georganiseerd variërend van 4 tot 8 uur. U rijdt door dorpjes en rijstvelden en u ziet onderweg vele traditionele Tongkonanhuizen. Als u nog meer actie wilt raden wij zeker aan om te gaan raften. De tocht voert door een prachtig gebied. U trotseert stroomversnellingen (3e graad) en onderweg ziet u leguanen die aan de waterkant liggen. Voorafgaand aan het raften maakt u een trekking van circa een uur bergafwaarts, u dient hiervoor goed te been te zijn. Als u in contact wilt komen met de lokale bevolking dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de lokale familie die op een boerderij woont nabij Makale. De familie verbouwd o.a. koffie, cacao en groenten. Zij geven verschillende workshops, zoals een kookworkshop en zij geven uitleg over het verwerkingsproces van koffie, cacao en kokosolie. Na afloop kunt u genieten van een traditionele lunch die wordt bereid door de familie. In de middag neemt u afscheid van uw gids en rijdt u in circa 2 uur naar Palopo. Een mooie route door de bergen; de natuur is schitterend. U rijdt door een junglerijk gebied naar de stad Palopo aan de Bonebaai.

 

Informatie Palopo:

De stad Palopo was ooit de hoofdstad van de Luwu region. De stad ligt aan de voet van de bergen. Het wordt ook wel de stad van de durian genoemd. In de periode dat deze bijzondere vrucht rijp is hangt een doordringende geur in de wijde omtrek. Palopo is een prima plek om de lange reis tussen Torajaland en het Posomeer te onderbreken.

 

Overnachting in Palopo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 8 Palopo - Tentena

Indonesie-Sulawesi-Posomeer-2(13)

Een zeer lange tocht noordwaarts richting het Posomeer. U rijdt door het Luwudistrict. Deze regio was vroeger een koninkrijk en stond bekend om de slavenmarkt. Slaven en slavinnen werden vanuit Torajaland verscheept naar Java en Siam, het huidige Thailand. Het laatste gedeelte, vanaf Pendolo, rijdt u door de bergen naar Tentena. Door aardverschuivingen in dit ruige berglandschap kan de weg schade oplopen. Tentena is prachtig gelegen aan het enorme Posomeer. Het Posomeer is ongeveer zo groot als het IJsselmeer. Het is één van de grootste, mooiste en schoonste meren van Indonesië. U bent vandaag ongeveer 8 uur onderweg.

 

Informatie Tentena:

Tentena is een uitstekende rustplaats, maar u kunt hiervandaan ook diverse leuke activiteiten ondernemen. De hotels zijn gelegen aan het Posomeer waar volgens de overlevering een drakenslang van 30 meter woont (een soort Loch Ness-verhaal). Het water is licht turkoois en glashelder. U kunt hier uitstekend zwemmen.

Via de eigenaresse van hotel Tando Bone is het mogelijk om diverse activiteiten te reserveren, zoals een kookcursus of lessen in het bespelen van lokale muziekinstrumenten, traditioneel dansen of de Indonesische taal. Vraagt u ons gerust om de mogelijkheden.

 

Overnachting nabij Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, diner

Dag 9 Tentena

Vandaag kunt u uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. Het is ook leuk om een uitstapje te maken in de omgeving. U kunt een bezoek brengen aan de Saluopa-waterval. Dit is een 12-traps waterval. Op de weg ernaartoe rijdt u door een Balinees transmigratiedorp. U kunt ook een bezoek brengen aan de Sulawana stroomversnelling. Het water stroomt hier met enorme snelheid. In de buurt is een oude hangbrug over de rivier vanwaar u de stroomversnelling kunt bekijken. Uiteraard is het mogelijk om een boottochtje te maken over het Posomeer. U kunt ook vragen om u in een dorpje in de omgeving af te laten zetten zodat u via de rijstvelden terug kunt lopen naar het hotel. Langere wandelingen en één of meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk. Wij raden aan om daarvoor een lokale gids in te huren. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, diner

 

Dag 10 Tentena

Sulawesi-Posomeer-watervallen_1 Sulawesi-Torajaland-in het rijstveld_1

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Tentena - Parigi

Er staat een lange reisdag voor de boeg. De boeiende rit voert eerst noordwaarts door de bergen naar Poso. Vervolgens langs de kust richting Parigi. Onderweg ziet u veel dorpjes. U waant zich soms op Bali wanneer u de bouwstijlen in de transmigratiedorpen aanschouwt. U bent vandaag ongeveer 7 uur onderweg.

 

Informatie Parigi:

Parigi is een klein plaatsje dat ten oosten van Palu is gelegen. Parigi ligt aan zee, maar er zijn hier geen mooie stranden. Parigi wordt daarom alleen als overnachtingsplaats gebruikt. U overnacht hier in een eenvoudig hotel.

 

Overnachting in Parigi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Parigi - Marisa

Vanaf Parigi een lange reisdag noordwaarts. Het gebied dat u doorkruist kenmerkt zich door eindeloze reeksen baaien met witte stranden, palmbomen en af en toe een klein vissersdorp. Er is niet veel verkeer op deze zgn. Transsulawesi Highway, die langs de prachtige kust slingert. Geniet onderweg van stops op de strandjes, het is zo mooi! Hier bent u de bezienswaardigheid. U rijdt tot aan Marisa. De reistijd is ongeveer 9 à 10 uur.

 

Informatie Marisa:

Marisa is een klein vissersdorpje dat dient als overnachtingsplaats tussen Parigi en Gorontalo. Tevens vertrekken hiervandaan boten naar de Togian-eilanden. Het hotel in Marisa is simpel.

 

Overnachting in Marisa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Marisa - Gorontalo

Sulawesi-Gorontalo-kawasan diving pantai olele_1 Indonesie-Sulawesi-kindje bij doorkijk luikje_1

Door een afwisselend en authentiek landschap slingert de weg zich langs verlaten koffieplantages, stranden en door het hoogland. U volgt gedeeltelijk de zuidelijke kust. De reistijd is ongeveer 5 uur.

 

Informatie Gorontalo:

Gorontalo is de op een na grootste stad van Noord-Sulawesi, het ligt bij het Limboto-meer. Een aantrekkelijke stad met grote, door bomen geflankeerde lanen en veel koloniale huizen. De bendi (paard en wagen) is hier het vervoermiddel bij uitstek. In Gorontalo kunt u ook de dames zien, die het traditionele "krawang"borduurwerk op kleding aanbrengen.

 

Overnachting in Gorontalo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Gorontalo

U maakt een korte stadtour door dit aardige stadje. U treft hier nog aardig wat huizen aan uit de Nederlands-koloniale periode. Bijzonder hier zijn ook de bentor's; dit zijn motoren met een zitje voor een duopassagier voorop; ze domineren het straatbeeld. Net buiten de stad liggen het oude fort Otanaha en het Limboto meer. Beide zijn een bezoekje waard.

 

Overnachting in Gorontalo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 15 Gorontalo - Kotamobagu

Sulawesi-Pulisan-wandeltocht(8) Sulawesi-Kotamobagu-Maleo vogel(8) Maleisie-WestMaleisie-Sabah-Sukau-Reticulatedpython(8)

Vandaag rijdt u noordwaarts richting Kotamobagu. U steekt van de vlakke zuidkust bij Gorontalo over naar de noordkust, die vrij grillig en rotsachtig is. Onderweg heeft u uitzicht op de stranden met hun kokosnootbomen. Het landschap is afwisselend. U bent ongeveer 5 à 6 uur onderweg.

 

Informatie Kotamobagu:

Kotamobagu is het uitgangspunt voor het maken van een uitstapje naar het Bogani Nani Wartabone National Park. Hier ligt de plaats Tambun. In Tambun is een eenvoudige homestay. De reden om hier te overnachten is, dat u dan vlakbij de Maleo Bird Conservation Area bent. De Maleo Bird is een bijzondere vogel. Hij is prachtig gekleurd, vooral rond de ogen. Er leven niet veel exemplaren meer op de wereld. Wat heel bijzonder is aan deze vogel, is dat ze eieren leggen en deze ingraven in het zand. Ze blijven niet bij de eieren om ze uit te broeden. Maar als de eieren uit komen, graven de jonge dieren zich zelf uit het zand; net zoals het bij schildpadden gaat! Na het zoeken van de vogels maakt u een jungle wandeling. Geniet van de typische tropische bomen, planten en vruchten.

 

Overnachting nabij Kotamobagu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 16 Kotamobagu - Tomohon

Na het vroege ontbijt maakt u een jungle tour en brengt u een bezoek aan de Maleo Bird Conservation Area. Vervolgens rijdt u tussen de rijstvelden door verder. Maak een fotostop bij het kratermeer van Moat. Het laatste deel van de route voert door het Gunung Ambang National Park. Eventueel kunt u hier nog een zware wandeling maken naar de krater. De hike naar de top duurt ongeveer 1 uur. De reistijd naar Tomohon bedraagt vandaag ongeveer 6 à 7 uur (exclusief de jungletour en eventuele trekking naar Gunung Ambang).

 

Informatie Tomohon:

Tomohon ligt in de streek de Minahasa. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano. Tomohon ligt op ruim 800 meter hoogte, tussen twee vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Het klimaat is aangenaam koel. Heel geschikt voor de bloementeelt, in de koloniale tijd hebben de Nederlanders diverse planten- en groentesoorten geïntroduceerd. U ziet overal anjers, gladiolen, lelies en nog veel meer bloemensoorten. Tomohon wordt dan ook de bloemenstad genoemd. Ook de groentesoorten komen bekend voor: kool, wortels, bruine bonen (bruine bonensoep is geliefd hier!). U hoeft er niet naar te zoeken: u ziet onderweg veel huizen uit de koloniale tijd. Maar ook opvallend veel typische Minahasahuizen (van hout, op palen) treft u hier aan. De markt (in de ochtend bezoeken) is spectaculair: natuurlijk treft u alle kleurrijke groenten- en fruitsoorten en een uitgebreide vissortering aan; en verder is bijna alles wat poten heeft te koop.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 17 Tomohon

Indonesie-Sulawesi-Tomohon-Mahawuvulkaan-shutterstock_315678950(13)

Deze dag is ter vrije besteding. U kunt vandaag de highlands verder verkennen. U heeft de hele dag de beschikking over een auto of busje met chauffeur. U kunt naar het prachtige meer van Tondano rijden. U kunt een tochtje maken langs de oevers van het meer, maar u kunt hier ook mooie wandelingen maken. Geniet van de prachtige uitzichten op het enorme meer. Als u meer actie wilt kunt u een fietstocht maken. Er zijn fietstochten langs het meer van Tondano, maar ook door het Minahasagebied.

Een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking is het volgen van een kookcursus. U brengt eerst een bezoek aan de markt, waarna u bij de lokale familie thuis de gerechten bereidt.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 18 Tomohon – Tangkoko National Park

Indonesie-Sulawesi-TangkokoNP-vogels-shutterstock_309502271(13)

U rijdt noordwaarts. Bij Airmadidi maakt u een stop bij een hele mooi warugu (begraafplaats). De route van vandaag is heel mooi, rustiek. Vanaf Tomohon naar het Tangkoko National Park duurt ongeveer 2.5 uur. Bij aankomst even relaxen. En dan met uw lokale gids (ter plekke betalen) het natuurgebied in, u maakt een wandeling van ongeveer 2 uur.

 

Informatie Tangkoko:

Het Tangkoko National Park ligt bijna in het puntje van Noord-Sulawesi. Dit beschermde tropisch regenwoud is een glooiend gebied, met een zeer interessante en gevarieerde flora en fauna. Met name de tarsiers (kleinste apensoort ter wereld, zo groot als uw hand) zijn uniek. Voor velen is dit diertje de belangrijkste reden om dit junglegebied te bezoeken. Het zijn nachtdieren. Ze verschuilen zich in de spleten van (meestal) een reuzenficus en komen als het donker wordt naar buiten. En natuurlijk komen ze de volgende ochtend weer terug tegen het krieken van de dag. Dat zijn dan ook de momenten dat u ze kunt zien (geen garantie, dat kan nooit bij beesten, maar de kans is zeer groot, vooral als u zowel in de namiddag als in de vroege ochtend gaat). Bijzonder om te zien zijn ook de zwarte makaken (apen). Er leven in totaal 127 zoogdiersoorten, meer dan 100 vogelsoorten, rond de 30 reptielsoorten en verder nog amfibieën. Een rijk leven! De wandeling duurt ongeveer 2 uur per keer en is makkelijk te doen voor een ieder met een normale conditie. Er zijn geen klimpartijen, het bos is vrij open. Het National Park grenst aan zee, ongetwijfeld leidt uw lokale gids u hier ook naar toe. Het strand is van lavazand. Heerlijk om hier ook even te wandelen en te genieten (vaak zijn hier de zwarte makaken, die in de bomen op het strand van de ene tak naar de andere slingeren). Let op: Omdat Tangkoko een officieel Nationaal Park is, ligt de entreeprijs vrij hoog, zo rond de 20 Euro p.p.

 

Overnachting in Tangkoko.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 19 Tangkoko National Park - Manado - Bunaken

Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater8(8) Indonesie-Sulawesi-bunaken-bootje2(8) Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater80(8)

In alle vroegte, nog vóór zonsopgang, het oerwoud in, voor uw wandeling door het natuurgebied. Na terugkomst ontbijt u, waarna uw chauffeur naar Manado rijdt in ongeveer 2.5 uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

Met een korte boottocht wordt u naar uw hotel op het eiland Bunaken gebracht.

 

Informatie Bunaken:

Het eiland Bunaken ligt maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, gelegen op korte afstand van de kust van Manado. Op de eilanden Bunaken en Siladen kunt u overnachten. De blikvanger boven water is het kegelvormige eiland Manado Tua. De onderwaterwereld in het Bunaken Marine National Park behoort tot de mooiste ter wereld. Het heldere water herbergt een reusachtige rijkdom aan zeeleven: een grote variëteit aan vissen en mooi en gezond koraal. Het is boeiend voor zowel duikers als snorkelaars. Het bijzondere aan het eiland Bunaken is het rif rondom. U kunt zo de zee inlopen (het eerste stuk bestaat uit zand/zeegras/ stukken koraal en schelpen, waterschoenen aan dus), tot u ongeveer op borsthoogte bent; dan openbaart de werkelijk schitterende onderwaterwereld zich. U zwemt vervolgens langzaam verder de zee in tot u bij het rif komt, daar ‘stort’ de muur naar de diepte: fantastisch. Op de rand snorkelend ziet u aan de ene kant op slechts enkele meters harde en wuivende koralen, waar vele soorten visjes in en uit zwemmen; ernaast de diepte, waar u scholen vissen ziet zwemmen. De zuidkust heeft een (licht) zandstrand, het Liangbeach. De rest van het eiland is omzoomd door mangrove met hier en daar een klein strandje. De (kleinschalige) hotels liggen aan het zuidelijke strand en aan de oostkust. Tip: huur bij uw hotel een boot en vaar rond het eiland, de schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. De kans dat u reuzenschildpadden en dolfijnen ziet is vrij reëel, vooral als u meerdere keren een tocht maakt. Als u niet wilt snorkelen, kunt u ook een glassbottomboot tour boeken. Het goedkoopst regelt u dat zelf op het eiland. Opmerking: Bunaken berekent een bedrag van omgerekend rond de € 17 per persoon (voor instandhouding van het gebied), dat u bij aankomst dient te betalen (dat kan bij uw hotel).

 

Overnachting op Bunaken.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur, bootovertocht

Dag 20 Bunaken

Dag 21 Bunaken

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachtingen op Bunaken.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 22 Bunaken - Manado

Sulawesi-Manado-zonsondergang(13)

Met een korte boottocht wordt u van uw hotel op Bunaken naar de haven van Manado gebracht. Daar wordt u opgehaald voor een transfer naar de luchthaven.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën