Duikvakantie Bali
Cameron Highlands Lara

Dit zijn de mooiste duiklocaties bij Bali

Lara Huisenga Indonesie 8-8-2017

Bali staat bekend om de prachtige rijstveleden en boeiende cultuur, maar het is ook heel leuk om een duikvakantie op Bali te doen. U kunt ter plaatse een duikcursus doen, maar ook als ervaren duiker zijn er prachtige duiklocaties. De mooiste duiklocaties bij Bali heb ik voor u op een rij gezet!

 

1) Tulamben  

Tulamben is een kleine plaats in het noordoosten van Bali. De onderwaterwereld is hier prachtig. Bij het USAT Liberty Wreck is een variatie aan vissen. Het schip is grotendeels bedekt met koralen en u komt er veel leven tegen. Als u er vroeg in de ochtend bent, voor de meeste groepen komen om een uur of 9/half 10, dan kunt u erg grote bultkop-papagaaivissen zien. Naarmate het wat drukker wordt verstoppen ze zich vaak. Verder ziet u hier blauw gestippelde pijlstaartroggen, schildpadden, barracuda’s, leaf scorpionfish en nog veel meer.

 

Andere leuke duikstekken bij Tulamben zijn de Drop off en Coral Garden. Drop off zegt het al, duiken langs een wand, de kustlijn. U ziet hier veel vissen en ook murenen, sephia en octopussen.

Coral Garden is een ondiepe duikstek, waar u een heerlijk rustige duik kunt maken. Buiten het prachtige koraal en de vele scholen vissen komt u ook vele Boeddha beelden tegen die onderwater op de bodem liggen.

 

In de omgeving van Tulamben kunnen zowel beginnende als ervaren duikers heerlijk genieten. De dieptes variëren tussen de 6 en de 35 meter.

 

 

2) Nusa Lembongan en Nusa Penida

Indien u verblijft op Nusa Lembongan (een klein eilandje bij Bali) worden er vaak duiken rondom Nusa Penida, het naast gelegen eiland aangeboden. Ook vanaf Bali worden er dagtochten inclusief duiken aangeboden naar Nusa Penida.

 

De bekendste plekken om te duiken zijn Manta Point en Manta Bay. Op deze plek kunt u vrijwel het gehele jaar de betoverende manta’s zien. Uiteraard is er nooit een 100% kans en er kan niet altijd gedoken worden door de stroming en de golven. Onder water kan het ook behoorlijk zwaar zijn, omdat de golven de duikers veel heen en weer bewegen. Houd goed de conditie van het water in de gaten en laat u goed informeren bij een erkende duikschool.

 

Buiten de manta’s om kunt u bij Manta Bay ook andere roggen, haaien of schildpadden tegenkomen. Toyapakeh is een andere prachtige duikstek, waar u rustig met de stroom mee zwemt. U kunt genieten van de mooie gekleurde koralen, veel vissen, morenen en schildpadden.

 

Verder is Nusa Lembongan één van de weinige plekken ter wereld waar regelmatig de Mola Mola (de Maanvis) is te zien. Er wordt zelf een awareness specialty door Padi aangeboden, dat enkel hier kan worden gehaald. Let wel op! De Mola Mola leeft over het algemeen op diepe plaatsen van ongeveer 30 meter of dieper. Zonder advanced open water certificaat is de kans dus erg klein om ze te zien.

 

3) Amed

Amed is een prachtige duiklocatie, maar erg vergelijkbaar met Tulamben. Als ik dan toch mag kiezen zou ik persoonlijk naar Tulamben gaan. Het is uiteraard net waar u van houdt, want ook hier is veel te zien en u kunt hier ook duiken bij het Japanse Wrak en de Amed Wall. Bij beide locaties is erg veel leven te vinden, van kleine zeepaardjes tot haaien en schildpadden en vele soorten vissen.

 

4) De Gili eilanden 

Mocht u nog niet genoeg hebben van het duiken op Bali? Voeg dan een verblijf van een aantal nachten op de Gili eilanden toe aan uw rondreis Bali. Hier zijn de stranden een stuk witter dan op Bali en komt u op heerlijke bounty eilandjes.

Het maakt voor het duiken niet uit op welk van de drie eilanden u verblijft. Er wordt vanaf de Gili eilanden rondom alle eilanden gedoken. Mijn voorkeur gaat uit naar Gili Air, wel wat leuke restaurantjes en wat vertier, maar niet te druk. Dit is uiteraard naar ieders mening.

Tijdens het duiken bij de Gili eilanden kunt u vele schildpadden zien. Er is geen garantie, maar als u een aantal duiken maakt en u ziet ze niet, is dat heel bijzonder. Bij Marlin Hill liggen de schildpadden in grotere aantallen heerlijk te slapen op een heuvel onderwater. Hier kunt u er zo 5 tot 10 zien liggen slapen. Bijzonder om deze mooie dieren hier zo vredig te zien liggen.Duiken bij de Gili eilanden is geweldig! 

 

 

Lara Huisenga, Van Verre

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.