terug naar overzicht

Bouwsteen Bali onderwater

Reis van dag tot dag: Bali onderwater

Dag 1 Naar Pemuteran

Dag 2 Pemuteran

Dag 3 Pemuteran

Dag 4 Tulamben

Dag 5 Tulamben

 

Dag 6 Amed

Dag 7 Amed

Dag 8 Padangbai

Dag 9 Padangbai

Dag 10 Vertrek Padangbai

100% maat werk

Dag 1 Pemuteran

5b5f45a4-7335-48c9-8e43-a2c1f68ea667

U wordt naar uw hotel in Pemuteran gebracht (transfer).

 

Informatie Pemuteran:

Pemuteran ligt schuin tegenover het eiland Menjangan. De onderwaterwereld rondom dit eiland leent zich uitstekend voor snorkelen en duiken. Er is een prachtig onderwaterrif met harde en wuivende koralen, met de meest exotische vissen. Als u snorkelt: de stroom voert u boven het rif, u hoeft alleen maar te blijven drijven, zo prachtig! Uiteindelijk komt u uit bij de pier, waar de boot ondertussen naar toe gevaren is. Er gaat overigens altijd iemand mee van de bemanning het water in. Heerlijk nagenieten op het zandstrand hier. Boekt u de boot voor het snorkelen de dag van aankomst, zodat u de volgende ochtend in alle vroegte (na het ontbijt) naar het eiland kunt varen. Het snorkelen is altijd vroeg, zo rond de lunch vaart u weer terug. Ook het duiken kunt u het beste regelen direct bij aankomst. De hotels liggen aan de kust van het ‘vasteland’ van Bali. Niet overal is strand, op sommige plekken wel, dan is het lava-strand. Voor de kust is een kunstmatig rif aangelegd dat nu nog aan het groeien is. Het is nog lang niet zo mooi als Menjangan, waar u met een bootje heen gaat, maar leuk om te oefenen en een uurtje rond te kijken.

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief transfer

Dag 2 Pemuteran

Tip: Bij het eiland Menjangan zijn zo'n vijftien duiklocaties met prachtige koralen rondom het hele rotsachtige eiland. Op deze duikplaatsen kunt u met een beetje geluk napoleonvissen, schildpadden, manta’s en walvishaaien zien. Ook ligt hier nog een wrak, Anchor Wreck. Het wrak zelf is niet spectaculair maar het rif eromheen is schitterend. Een andere fraaie duiklocatie ligt bij Secret Bay of Karang Lestari. Secret Bay is een baai vol geheimen. Het bevindt zich bij Gilimanuk waar de veerboot naar Java vertrekt. De temperatuur in Secret Bay is een stuk lager dan bij de andere duikplaatsen op Bali. Het is slechts 19 graden. Om te duiken bij Secret Bay heeft u wel geduld nodig. U moet goed zoeken tussen de zeegrasvelden en het groenige water. Maar als uw geduld beloond wordt ziet u hier bijzondere dingen zoals spookfluitvissen, draakvissen, pitvissen, schorpioenvissen en zeepaardjes. Secret Bay is geen diepe duiklocatie, hierdoor kunt u langer met uw lucht doen en de zoektocht verder uitbreiden.

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief ontbijt

Dag 3 Pemuteran

Indonesie-Bali-Pemuteran-Schildpaddenfarm(8) Bali-Pemuteran-Menjangan7 Paardrijden Menjangan 1(8)

Excursietips: Vanuit Pemuteran kunt u uitstapjes maken. Zo kunt u het dorp Pejarakan bezoeken, waar Balinese hindoes en islamitische Madurezen gebroederlijk naast elkaar leven. De bevolking leeft van de maïs- en druiventeelt (Balinese wijn), winning van zeezout en de visvangst. Het marktje hier, iedere ochtend tussen 5 en 9 uur, is leuk om te bezoeken. Ook kunt u op één van de pearl-farms zien hoe parels gekweekt en bewerkt worden, u kunt ze hier overigens ook kopen. In Pemuteran is verder een project opgezet, waar men de toekomst van de groene zeeschildpad veilig stelt. De voornaamste activiteit is de voorlichting van de lokale bevolking zodat zij hun geld verdienen op een alternatieve, eco-vriendelijke wijze. Eieren worden van de locals gekocht en in de kwekerij uitgebroed. Tegen betaling kunt een jeugdige schildpad in de oceaan vrijlaten. Dit project is bij Reef Seen Divers bij Amertha Villas. Een andere heel leuke excursie: paardrijden langs de kust!

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief ontbijt

Dag 4 Pemuteran - Tulamben

U wordt bij uw hotel in Pemuteran opgehaald en naar uw hotel in Tulamben gebracht (transfer).

 

Informatie Tulamben:

Tulamben is een plaats in het noordoosten van Bali, voornamelijk bekend vanwege de mooie onderwaterwereld. Op zo’n 30 meter vanaf het strand, ligt een gezonken Amerikaans scheepswrak, in 1942 door de Japanners getorpedeerd. De top ligt op een diepte van slechts 3 meter, de bodem op 30 meter (dus ook voor snorkelaars te zien; het zicht is ongeveer 12 meter). Er zijn ook andere snorkel- en duiklocaties bij Tulamben.

 

Overnachting in Tulamben.

Inclusief ontbijt, transfer

 

Dag 5 Tulamben

In Tulamben is het mogelijk om vanaf het strand en vanaf de boot te duiken. In Tulamben maakt u kennis met een bijzonderheid van Tulamben: de flessendragers. Jaren geleden hebben enkele dorpelingen samen de ‘Tulamben Porters’ opgericht. Er staan tegenwoordig ongeveer dertig dragers, voornamelijk sierlijke vrouwen, ter beschikking van de duikers. De vrouwen dragen de duikspullen, vaak twee complete duikuitrustingen op hun hoofd balancerend naar de gewenste duikplaats. De service is bij alle duikcentra bij de prijs inbegrepen. Zelf uw fles dragen kunt u hier wel vergeten. U kunt vandaag twee of drie duiken maken vanuit Tulamben. Eerst naar de Liberty, dit is zeker de meest bezochte duikplaats en u mag hem dan ook niet missen. Eén van de mooiste en diepste punten van dit wrak is het massieve kanon op de boeg. Hier is veel vis! De vissen vinden het niet erg om heel dichtbij de duikers te komen, ze zijn gewend aan de luchtbellen. Regelmatig komen hier bladvissen, hengelaarvissen en ook dwergzeepaardjes langs zwemmen. Na deze mooie ervaring kunt u ook een duik maken bij Tulamben drop-off. Dit wordt een schitterende duik langs een steile wand. De wand valt loodrecht naar zeventig meter diepte. En is dicht begroeid met waaierkoralen, zachte koralen en sponzen. U ziet hier bijna alles. Tussen de koralen leven een aantal mooie foto-objecten: roggen, murenes, koraalduivels, fluitvissen, zeepaardjes, garnaaltjes en een veel verschillinde soorten naaktslakken. Af en toe komt een schildpad het rif bezoeken. Na het diner kunt u nog een nachtduik maken vanaf de kant. U kunt in Tulamben 24 uur per dag duiken. Tijdens een nachtduik bent u voortdurend in het gezelschap van Spaanse danseressen en garnalen. ’s Morgens kunt u nog een duik maken bij Scuba Seraya of wanneer u de nachtduik heeft overgeslagen kunt u een duik maken bij één van de huisriffen. Bij Scuba Seraya kunt u een geweldige ‘muck-dive’ maken. De hoogtepunten tijdens deze duik bij het zwarte lavazand zijn vooral de verschillende wonderlijke kreeften en slakken (meer dan 240 soorten).

 

Overnachting in Tulamben.

Inclusief ontbijt

 

 

 

Dag 6 Tulamben - Amed

U regelt zelf een taxi naar Amed. Ook wij kunnen natuurlijk deze transfer regelen, maar qua kosten komt dat hoger uit (onze chauffeur moet uit Zuid-Bali komen en ook weer daar naar toe terug). Het is een klein stukje naar Amed, ruim een half uur.

 

Informatie Amed:

Amed is een snorkel- en duikbestemming in het noordoosten van Bali. Het gebied boven water is niet het mooiste op Bali, u gaat hier echt naar toe voor de onderwaterwereld.

 

Overnachting in Amed.

Inclusief ontbijt

Dag 7 Amed

6da937b0-1b6d-4d45-aaf3-e142b817c2a3 Indonesie-Bali-duiker2(8)

Tip: In Amed maakt u twee duiken onder begeleiding van een Nederlandse duikschool. In Amed maakt u vaak een driftduik. De boot volgt uw bellen en wanneer u bovenkomt kunt u zo weer in het bootje stappen. Amed wordt gekenmerkt door enkele spectaculaire walls die begroeid zijn met harde koralen en barrel sponges. Langs  deze walls zwemmen steenvissen, barracuda’s, papegaaivissen, trompetvissen, rifhaaien en schildpadden. Ook kunt u duiken bij Gili Selang. Hier staat erg veel stroming en u kunt hier niet altijd duiken. De onderwater flora en fauna is door “El Niño” helaas behoorlijk aangetast. Dit is erg jammer want voor deze klimaatcatastrofe waren de duikplaatsen bij Amed uitstekend. Maar op een diepte onder de 10 meter wordt het een stuk beter en inmiddels is de koraalwereld zich alweer aan het herstellen. U kunt vanavond in het restaurant van de duikschool (Cafe Senang) eten, hier kunt u ook uw verhalen uitwisselen met andere duikers.

 

Overnachting in Amed.

Inclusief ontbijt

 

Dag 8 Amed - Padangbai

Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Bali. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ’s morgens nog duiken of snorkelen. Daarna rijdt u zuidwaarts. Tijdens het eerste deel van de rit is de natuur vrij droog. U heeft uitzicht op de Gunung Agung, de hoogste berg van Bali.

Als u verder rijdt, wordt het groener. Een absoluut hoogtepunt zijn de rijstterrassen, vanuit heel Azië komt men hier de kunst afkijken. En niet in uw busje of auto blijven zitten, maar wandelen over de dijkjes van de sawa’s. Daarna komt u aan bij het waterpaleis van Tirtagangga (dit betekent: water van de Ganges), een vijvercomplex. Het is het vroegere weekendverblijf van een raja, een vorst. De befaamde waterbassins, fonteinen, bizarre beelden en figuurtjes op de helling van de Gunung Agung zijn een bezoek zeker waard. U kunt hier ook lunchen. Vervolgens door naar Padangbai. Als u rechtstreeks van Amed naar Padangbai zou rijden, zou de rijtijd ruim 2 uur bedragen, maar volgt u onze suggesties, dan bent u ruim 3,5 uur onderweg.

 

Informatie Padangbai:

Padangbai is een redelijk rustig kustplaatsje. U kunt hier heerlijk genieten van een strandvakantie en lekker tot rust komen. Rondom Padangbai liggen enkele mooie strandjes. De mooiste strandjes liggen net iets buiten het dorp. Wilt u duiken of snorkelen dan kunt u het beste naar Pantai Blue Lagoon, dit strand ligt ongeveer 10 minuten lopen ten noorden van Padangbai. Ook Pasir Putih (dat betekent wit strand) is schitterend, het staat in ieder geval in de top 10 van mooiste stranden op Bali. Pasir Putih ligt iets ten zuiden van Padangbai. Veel mensen komen naar Padangbai om de ferry te nemen naar Lombok. Verder leent Padangbai zich uitstekend voor het maken van uitstapjes naar Oost Bali. De omgeving van Padangbai is prachtig!

U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

 

Overnachting in Padangbai.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 9 Padangbai

Bali-Pemuteran-Menjangan3_1_361143 Bali-Padanbaai-Strand_1_361167 Bali-Pemuteran-Menjangan4

Tip: U kunt vandaag twee of drie duiken maken in de buurt van Padangbai. Heel leuk is het om te duiken bij Manta Point aan de zuidoostkust van het eiland Nusa Penida. Er staat hier veel stroming en er verschijnen dan het hele jaar door manta’s om zich te voeden en zich te laten poetsen. Een verbazingwekkende rustige duikplaats waar het niet moeilijk duiken is. Na de ontmoeting met de manta’s kunt u gaan duiken bij Crystal Bay en/of SD-point. Bij Crystal Bay kunt u meestal rekenen op zicht tot wel vijftig meter. De duik gaat van de baai naar het kanaal tussen Nusa Penida en het buureiland Ceningan, waar vaak een zeer sterke stroming staat. Het is hier vaak koud, op 25 meter diepte is het niet meer dan ongeveer 20 graden. In deze temperatuur voelen de maanvissen zich wel het lekkerst. De beste tijd voor maanvissen is augustus en september. En als u geluk heeft kunt u hier ook wobbegongen zien. SD point is een weelderig begroeide koraalrif en het zicht is meestal uitstekend. De schuin aflopende helling is bedekt met harde en zachte koralen. Zo vindt u ze nergens op Bali! Tussen de koralen groeien kleurrijke sponzen. Vanwege de sterke stroming moet u hier een driftduik maken. U duikt als het ware “go with the flow” en kunt al het moois relaxed aan u voorbij laten gaan.

 

Overnachting in Padangbai.

Inclusief ontbijt

 

Dag 10 Vertrek Padangbai

U wordt bij uw hotel in Padangbai opgehaald en naar uw volgende bestemming gebracht. Einde arrangement.

 

Inclusief ontbijt

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Contanct met Lara