Irene bij de Papoea's op Irian Jaya
Irene dijkstra

Bezoek de Papoea's op Irian Jaya

Irene, Van Verre Algemeen 11-2-2019

Reizen is mijn passie, ik ga dan ook veel naar het buitenland om de wereld te ontdekken. Ook voor mijn werk bij Van Verre mag ik veel reizen maken en ik kom dan ook de meest bijzondere dingen tegen. Tijdens één van mijn reizen naar Indonesië heb ik toch wel iets heel bijzonders meegemaakt en ik kan dan ook wel zeggen dat mijn reis naar Baliemvallei op Irian Jaya ofwel Papoea (Indonesisch: Papua) één van mijn meest indrukwekkendste reis naar Indonesië is geweest.

 

Tussen de locals in Papoea (Papua)

Het is even een reis om naar de Baliemvallei te komen, maar de reis is het zeker waard.

Als je in de Baliemvallei aankomt, lijkt het wel alsof je met een tijdcapsule bent verplaatst. Het is ongelooflijk dat mensen nog zo leven. Wat een mooie ervaring om de cultuur van deze mensen te mogen meemaken. Natuurlijk loopt niet iedereen meer in een peniskoker en een grasrokje, maar net zoals wij voor de kerst een leuk jurkje en een net overhemd aantrekken, doen deze mensen in de Baliemvallei hun traditionele kleding aan bij festiviteiten.

 

De Papoea's in Irian Jaya

 

Varkensfeest van de Papoea's

Het leukste is om een varkensfeest mee te mogen maken. Daarbij komen mensen uit diverse dorpen uit de omgeving om mee te zingen, te dansen en natuurlijk te genieten van het versbereide varken. Een varken is een kostbaar bezit voor de bevolking. Ze koesteren dit dier als een kind. Een varken slaapt bij de mensen in de hut en soms leggen vrouwen een biggetje bij hen zelf aan de borst om een band te kweken met het jonge dier. Ondanks dat varkens zo gekoesterd worden in de cultuur van de Dani-Papoea’s, eten ze de dieren toch uiteindelijk op. Dit is voor hen echt feestvoedsel.

 

Varkens van de Papoea's         Papoea's maken vuur klaar         Papoea's maken varken klaar

 

Bij het varkensfeest bleef ik fotograferen, echt ongelooflijk hoe fotogeniek iedereen eruitziet. Niet alleen de traditionele dracht, maar ook de haardracht, de sieraden en de kindjes. Geweldig!

 

Papoea kindjes in Irian Jaya         Cultuur Irian Jaya         feest in Irian Jaya

 

Boek tip: Een heel leuk boek om te lezen is “Dochter van de jungle” van Sabine Kuegler. Deze Duitse vrouw groeide op in de Baliemvallei en het verhaal biedt een leuk kijkje achter de schermen. 

 

Logeer bij de Dani-Papoea’s

Om de cultuurbeleving compleet te maken, kun je blijven logeren bij de locals. Dit zal niet de meest comfortabele manier van overnachten zijn, maar je bent wel een ervaring rijker.

Als je niet bij de lokale bevolking thuis wilt slapen kies je lekker voor het Baliem Valley Resort. Een geweldige locatie middenin de Baliemvallei met prachtig uitzicht.

 

Huisje Baliem Valley Resort         Terras Baliem Valley Resort         Bed Baliem Valley Resort

 

De omgeving van Baliemvallei

De Baliemvallei op Irian Jaya is ook schitterend om te wandelen. Je hoeft echt niet sportief te zijn, om naar deze bestemming toe te kunnen. Je loopt met je eigen gids, in jouw eigen tempo. De gids past de route wel aan naar wat jij kan.

 

De natuur is groen en heuvelachtig. Bossen, landerijen en dorpjes wisselen elkaar af. Het uitzicht is zo mooi! Tijdens een wandeling in het gebied kom je in verschillende dorpjes, geen idee hoe ze heten, maar overal ben je even welkom. Mensen nodigen je uit om bij hun thuis te komen kijken en door een piepklein deurtje kruip je hun woning in. De gids kan wat vertalen en op die manier kom je nog meer te weten over de cultuur.

Het zijn geen goedkope reizen naar Irian Jaya, en om er te komen ben je lang onderweg. Maar het is echt onvergetelijk! Voor mij is het één van de meest indrukwekkende reizen naar Indonesië die ik gemaakt heb.

 

Uitzicht Baliemvallei, Irian Jaya

 

Het weer in de Baliemvallei

Ondanks dat je in het warme Indonesië bent, is het klimaat hier niet echt tropisch. Overdag is het gewoon lekker, maar niet heel heet. Dat maakt het wandelen een stuk aangenamer. Neem wel een warme trui mee, zeker tegen de avond kan het kil worden en om toch van de mooie ondergaande zon te genieten is warme kleding wel aan te raden.

Bekijk hier het volledige klimaattabel van Indonesië.

 

Uitzicht vanaf Baliem Valley Resort

 

Papoea op Nieuw-Guinea

Nieuw-Guinea is een eiland in het westen van de Grote Oceaan. Met een oppervlakte van 821.400 vierkante kilometer is Nieuw-Guinea na groenland het grootste eiland ter wereld. Papoea, of Papua zoals ze het in Indonesië noemen, is een provincie op dit eiland en zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een reis door Indonesië.

 

Wil jij de cultuur in duiken en de wereld van de Papoea’s ontdekken? Wij helpen je graag met het samenstellen van jouw onvergetelijke reis naar Irian Jaya.

 

Irene

Van Verre

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Pratiwi Kartika
    31-5-2018
    Een erg interessant verhaal dat je deelt, zelfs voor mij als Indonesïsch. Ik heb nooit naar Papua geweest
Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen