Bouwsteen Oermensen, varkensfeest, mooie natuur

De indrukken die u tijdens deze bouwsteen in de ongerepte Baliemvallei in Papoea (Irian Jaya) opdoet, zullen u uw hele leven bijblijven! U maakt uitgebreid kennis met de plaatselijke bevolking. U ziet ze rondlopen in hun traditionele dracht.

Talloze fotomomenten zijn er tijdens een bezoek aan de kleurrijke lokale markten en tijdens het varkensfeest. Geniet van de natuur als u prachtige wandelingen door de vallei maakt. Na al deze geweldige impressies, is het heerlijk om bij te komen in het prettige hotel.

Dani-dames in rieten rokjes
Varkensfeest
Trekking zuidelijke Baliemvallei
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
indonesie-sumatra-bukit-lawang-collega-lisanne-apen-spotten
Lisanne
Indonesië is zo veelzijdig, ieder eiland is uniek. Van Jungle en vulkanische gronden naar wereldse tempels, koloniaal verleden, stranden en sawa's.
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.

Reis van dag tot dag: Oermensen, varkensfeest, natuur

Dag 1             Jayapura - Wamena - Baliemvallei

Dag 2             Baliemvallei

Dag 3             Baliemvallei

Dag 4             Baliemvallei

 

Dag 5             Baliemvallei

Dag 6             Wamena- Jayapura/Sentani

Dag 7             Jayapura

100% maat werk

Dag 1 Jayapura - Baliemvallei

IrianJaya-baliem-men(13)

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Jayapura naar Wamena. Van onze vertegenwoordiger in Jayapura ontvangt u het ticket voor uw vlucht naar Wamena. U checkt in voor deze vlucht. Het is rommelig in de kleine vertrekhal. Mensen checken talloze dozen in. In de Baliemvallei waar u naar toe gaat, is bijna niets, alles moet ingevlogen worden. Officieel mag u 15 kilo bagage meenemen, maar men is niet zo streng. Als u de Baliemvallei invliegt, heeft een prachtig zicht. U ziet de wanden van de vallei oprijzen.

 

U heeft de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Irian Jaya. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. . De kwaliteit van de gidsen op Irian Jaya is over het algemeen wel wat lager dan op meer toeristische eilanden als Sumatra, Java, Bali en Sulawesi.

 

Informatie Wamena:

Wamena is een typisch Indonesisch, klein rommelig stadje in de Baliemvallei. Hier ligt de luchthaven. In het stadje treft u drie kleurrijke markten. Brengt u een bezoek aan de grote “native” markt in Wamena. U ziet hier mannen in traditionele kleding lopen, in peniskokers dus. Het is alsof u een reis terug in de tijd heeft gemaakt! Op de markt is het een drukte van belang. Veel groente en fruit, maar ook levende dieren, betelnoot en wat souvenirs worden aangeboden. Mensen zitten op en onder houten tafels. Let vooral op alle verschillende haardrachten, die u hier ziet: indrukwekkend.

 

Informatie Baliemvallei:

De vruchtbare Baliemvallei is de thuishaven voor de Dani-stam. Het zijn boeren. De Dani staan bekend om hun rituele oorlogsvoering en hun peniskokers en botjes door hun neus. Pas in 1938 is de Baliemvallei echt ontdekt door buitenlanders. Het belangrijkste voedsel voor de Dani is de zoete aardappel. Ze leven met 2 tot 5 gezinnen op ommuurde woonerven, in houten hutten met grasdaken. De mannen dragen peniskokers, gemaakt van een soort kalebas en de vrouwen dragen grasrokjes (gemaakt van vezels). Wamena is het bestuurlijk centrum van de Baliemvallei. De vlucht van Jayapura naar Wamena duurt 40 minuten. In de stad zijn levendige, kleurrijke markten. Er zijn winkels (ook souvenirwinkels) en restaurantjes. Maar u moet zeker tochten in de omgeving maken om de echte Baliemvallei en haar

bewoners te leren kennen. Hoogtepunten: Dani-dorpen, zwarte mummies, wandelingen/trekkings door prachtige landschappen en zoutpoelen. Schelpen waren het traditionele ruilmiddel. Er werden veel “oorlogen” tussen de Dani onderling uitgevochten. Dit waren geen zware gevechten als gevolg van haat, maar meer uitingen van militaire bekwaamheid. De wapens bestonden uit pijl en boog en speren. Iedere krijger dost zich mooi uit. Er is veel zendingswerk in de Baliemvallei verricht, maar het gunstig stemmen van geesten en voorouderverering is veel belangrijker dan Christendom. Ceremonies worden gehouden en varkens worden geslacht om de geesten gunstig te stemmen.

Belangrijk om mee te nemen: goed schoeisel waar u lekker op loopt, warme kleding (want het kan hier behoorlijk koud worden!). Let er op dat er een alcoholverbod geldt in de Baliemvallei. Er mogen ook geen alcoholische dranken meegenomen worden.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief diner, binnenlandse vlucht, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids

Dag 2 Baliemvallei

Excursie: Trekking door de zuidelijke Baliemvallei

Na een goed ontbijt, stapt u in de auto van het resort. U rijdt in een uur de hobbelige weg terug naar Wamena. Daar bezoekt u de lokale markt (er zijn drie markten in Wamena). Er wordt vooral veel groente, fruit en zoete aardappels verkocht. Van de markt wandelt u naar de brug die de Baliemrivier overspant. Aan weerszijden van de brug, in het water is het een drukte van belang. Men zwemt, wast zichzelf, men wast kleding en er worden zand en stenen gewonnen. U rijdt nog een uur verder langs schattige huisjes en zwaaiende mensen. De weg voert verder de Baliemvallei in, naar het zuiden. De weg houdt op bij het dorp Sogogma. Hier begint uw trekking. U loopt eerst een stukje door een bosrijk deel en dan steekt u een rivier over. Tijdens deze trekking steekt u een paar keer een riviertje over. Soms via wiebelige hangbruggetjes, soms via stapstenen, soms via een boomstam met een stuk rotan als leuning. U ziet onderweg diverse dorpjes van de Dani-stam. Opvallend zijn de mooie ronde hutten met grasdaken. Er zijn heel veel stukken land die bewerkt worden. U ziet voornamelijk vrouwen die hard aan het werk zijn. Ook hout moet gehaald worden en wordt op het hoofd vervoerd. Voortdurend kunt u genieten van prachtige vergezichten over de Baliemrivier en de groene vallei. Vroeg in de middag heeft u een picknicklunch, bijvoorbeeld in het dorp Seinma bij de kerk. U wandelt naar het dorp Kurima en van daaruit loopt u terug naar de auto. Een prachtige wandeling waarbij u veel ziet van de natuur en de Dani-dorpjes. Er zit een beklimming in en een afdaling. Sommige stukjes zijn even zwaar, maar over het algemeen is het heel goed te doen. Aan het einde van de middag bent u weer terug in het Baliem Valley Resort.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 3 Baliemvallei

IrianJaya-Baliem-werk_2 IrianJaya-Baliem-zwartemummie

Excursie: Zoutwaterbron, mummie en Dani-dorpjes

Een zeer afwisselende excursiedag. Na het ontbijt staat de auto (een soort safaribus) voor u klaar. U rijdt vanaf het resort een stukje naar beneden en slaat dan af naar Jiwika. Jiwika ligt in het centrale deel van de Baliemvallei. Bij het dorp Kurulu eindigt de mooie rit. Het dorp is een beetje op toeristen

ingesteld, want de inwoners bewaren één van de vijf mummies die er in de Baliemvallei zijn. De mummie is het lichaam van een zeer belangrijke voorouder. Na zijn dood is hij in een zittende positie neergezet en gerookt. Een zwarte zittende mummie is het resultaat. De Papoea-stam eert deze honderden jaren oude mummie. U kunt ‘m uitgebreid fotograferen. Daarna volgt een vrij zware klim bergopwaarts. Over een pad met onregelmatige stenen klimt u dwars door het tropisch regenwoud in circa 1 uur naar boven. U bepaalt uw eigen tempo en u stopt zo vaak u wilt, dus het is voor een ieder die goed ter been is te doen. U stijgt zo’n 300 meter. Tijdens de tocht wordt u vergezeld door Dani’s. Vrouwen, slechts gekleed in grasrokjes en mannen met een peniskoker en verentooi wijzen de weg. Onderweg verzamelen ze soms ook hout. Hun hoofddoel is echter de zoutbron. Daar aangekomen laten de Dani’s zien hoe het zout gewonnen wordt. Men maakt gebruik van de stam van een bananenboom. Dan is het tijd voor de inwendige mens: er wordt een schaduwrijk plekje voor de picknicklunch gezocht. Vervolgens staat de soms steile afdaling u te wachten. Geneer u niet, pak de hand van uw Papoea-begeleider en laat u zich door hem naar beneden leiden. De auto staat te wachten en u wordt een klein stukje terug gebracht. Daar maakt u in een heel ander landschap nog een wandeling van ongeveer een uur. U loopt door akkers en ziet hoe producten groeien en verwerkt worden. Ook passeert u leuke kleine dorpjes. Kortom: genoeg momenten om prachtige foto’s te maken. Eventueel kunt u onderweg een leuk souvenirtje aanschaffen. Aan het einde van de middag bent u terug in het resort. Let op: de volgorde van het programma kan eventueel iets anders zijn, maar u ziet in ieder geval de zoutwaterbron, de mummie en u maakt een wandeling door Dani-dorpjes.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 4 Baliemvallei

Excursie: Autorit Pass-vallei, Kotilola grot en Meagaima

In de ochtend vertrekt u met de auto naar het noordelijke deel van de Baliemvallei. U rijdt via Jiwika naar Kurulu. Een paar kilometer voorbij Kurulu bezoekt u de Kotilola grot. De enorme grot is deels ingestort, maar eigenlijk maakt dat de grot alleen maar mooier! Nu is de ruimte namelijk overdekt met een weelderige plantengroei. Ook stalagmieten en stalactieten zijn te zien. Onderweg kunt u zo vaak stoppen als u wilt om foto’s te nemen van de natuur, de mensen, de hutten, de vergezichten of wat dan ook. Zeker uitstappen bij het marktplaatsje Uwosilomo. Hier kunt u kleurrijke plaatjes schieten van de bevolking met hun handel. Het fruit ligt prachtig opgestapeld. Vanuit Uwosilomo rijdt u verder de bergen in naar de Pass-vallei. Het is een mooie rit, die u dwars door het tropische woud voert. De gids zoekt onderweg een leuk plekje om te picknicken. Ook wordt er onderweg gestopt om een wandeling te maken door de mooie omgeving. In overleg met uw gids bepaalt u de lengte van de wandeling. Vanaf de Pass vallei heeft u een mooi uitzicht het dal in. Op de weg terug stopt u in Meagaima. U loopt in circa 30 minuten over smalle paadjes naar een kleine Dani-nederzetting aan de Baliemrivier. Hier bevindt zich één van de vijf  mummies die er in de Baliemvallei zijn. Het is het gemummificeerde lichaam van een voorvader, een zeer belangrijk stamhoofd. De mummie wordt bewaard van generatie op generatie als een soort verering van de voorouders en als voorbeeld voor de jeugd. Rond een uur of 4 in de middag bent u weer terug in het resort. Er staat thee of koffie met een lekkernij zoals gebakken banaan of gebakken zoete aardappel op u te wachten. Wederom een excursiedag boordevol indrukken.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

 

Dag 5 Baliemvallei

IrianJaya-Baliem-maningras_1 Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei42

Excursie: Varkensfeest

De mooiste excursie die er te maken is in de Baliemvallei is het bijwonen van een varkensfeest. De dorpelingen van de Dani-stam worden van tevoren ingelicht en kopen een varken. U gaat in de ochtend per busje naar het dorp waar het spektakel plaats gaat vinden. Als u uitstapt, is het eerste wat u ziet een Papoea die in een paal klimt. Hij roept luid. Vanuit de begroeiing komen allemaal Papoea-mannen in traditionele dracht (dus met peniskoker en verentooi) te voorschijn. Zij voeren een schijngevecht met speren op. Zeer indrukwekkend om te zien en hun woeste uitroepen te horen! Vervolgens zingen ze een lied om u te verwelkomen. Hun luide uitroepen en eenvoudige danspassen zijn geweldig om te ervaren. Daarna wordt u begeleid door hun gezang het dorp ingelokt. Daar wachten de vrouwen, ook in traditionele kleding (grasrokjes). Sommige mannen hebben hun gezicht ingesmeerd met witte, rode of zwarte kleuren. Ze dragen prachtige hoofdtooien met veren. Anderen hebben een varkenstand door hun neus. Sommige vrouwen hebben ook hun huid beschilderd. Al met al biedt het varkensfeest zeer veel fotogenieke momenten. U kunt de mensen uitgebreid en zonder problemen fotograferen. Er is zoveel te zien, dat u haast niet weet waar u kijken moet! De mannen en vrouwen dansen tezamen en vervolgens wordt het varken gedood met pijl en boog. Er wordt een vuur gemaakt en stenen en het varken worden op het vuur gelegd. Hier wordt het vlees even aangebraden. De gloeiendhete stenen worden in een kuil gelegd. Hier bovenop komen groenten, zoete aardappelen, heel veel groen en het varken. Alles wordt goed toegedekt en men laat het vlees ongeveer

een uur stoven. In die tijd kunt u uw lunchpakket opeten en verder rondkijken in het dorp. Na een tijdje is het eten gaar. Eerst krijgen de gasten en de mannen vlees. Wat overblijft en de groenten en aardappelen zijn voor de vrouwen en kinderen.

Dit is een unieke mogelijkheid om een dag bij de Papoea’s door te brengen en een goede indruk te krijgen van hun leven. Het biedt bovendien een unieke mogelijkheid tot het maken van foto’s van de mensen in hun traditionele kledij. Dit is zondermeer onze favoriete excursie in de Baliemvallei!

U neemt hier afscheid van uw chauffeur en gids.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, varkensfeest

 

Dag 6 Wamena - Jayapura/Sentani

U wordt opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer). U vliegt met een binnenlandse vlucht van Wamena naar Jayapura. Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Irian Jaya. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U rijdt naar de rand van het Sentani-meer. Het Sentani-meer is bezaaid met eilandjes en biedt een grandioos panorama van groene heuvels die tot het meer aflopen. Er wordt vis gevangen in het meer. Bij een pier wordt een gemotoriseerde prauw gehuurd. U vaart een stukje over het meer naar het eiland Ayapo. Hier maakt men bijzondere boombastschilderingen en traditionele houten schalen. Terug naar het vaste land. U wordt naar restaurant Yougwa gebracht. Hier kunt u heerlijk lunchen en genieten van het uitzicht over het meer terwijl verse vis wordt bereid (lunch niet inbegrepen). U rijdt langs de grote markt van Abepura naar de vismarkt van Hamadi. Voor de kust liggen talloze kleurrijke kleine bootjes waar vis verhandeld wordt. Vervolgens verkopen de handelaren de vis op de markt. De vissers wonen in huizen op palen boven het water. Hamadi is ook bekend omdat er een aantal leuke souvenirwinkels zijn. Hier koopt u echt de prachtigste spullen: houtsnijwerk, peniskokers, schilderijtjes van boombast etc. De prijzen zijn heel redelijk. Als u meer tijd heeft, kunt u nog naar een strand in de omgeving van Jayapura gaan. Leuk is het Depapre strand, vraag uw gids naar de mogelijkheden. U neemt hier afscheid van uw chauffeur en gids.

 

Overnachting in Sentani.

Inclusief ontbijt, transfer, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids, excursie

Dag 7 Vertrek Jayapura

U wordt opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

 

Einde arrangement. 

Inclusief ontbijt, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën