terug naar het overzicht

Rondreis Highland Festival

Tijdens het grootse en kleurrijke Wamena Highland Festival worden diverse traditionele dansen opgevoerd door de Papoea’s uit de diverse Dani dorpjes. Ook houden ze diverse wedstrijden. Zij verzamelen zich in Wamena. 

Wat maakt deze reis bijzonder
Fotogenieke stammen
Uniek festival
Mooie trekkings in natuur
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 5800,- per persoon
Reisduur: 10 dagen / 9 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Highland Festival

Dag 1   Aankomst Jakarta

Dag 2   Jakarta- Jayapura- aankomst Wamena

Dag 3   Baliemvallei

Dag 4   Baliemvallei

Dag 5   Baliemvallei

 

Dag 6   Baliemvallei

Dag 7   Baliemvallei

Dag 8   Baliemvallei

Dag 9   Wamena- Jayapura

Dag 10 Vertrek Jayapura

100% maat werk

Dag 1 Jakarta

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Jakarta naar Jayapura (vaak een nachtvlucht).

Inclusief binnenlandse vlucht

Dag 2 Jakarta- Jayapura - Wamena

Indonesie-Irian-Jaya-Baliem-vrouwen(13)

U vliegt vervolgens met een binnenlandse vlucht van Jayapura naar Wamena. Van onze vertegenwoordiger in Jayapura ontvangt u het ticket voor uw vlucht naar Wamena. U checkt in voor deze vlucht. Het is rommelig in de kleine vertrekhal. Mensen checken talloze dozen in. In de Baliemvallei waar u naar toe gaat, is bijna niets, alles moet ingevlogen worden.  Officieel mag u 15 kilo bagage meenemen, maar men is niet zo streng. Als u de Baliemvallei invliegt, heeft een prachtig zicht. U ziet de wanden van de vallei oprijzen.

 

Informatie Wamena:

Wamena is een typisch Indonesisch, klein rommelig stadje in de Baliemvallei. Hier ligt de luchthaven. In het stadje treft u drie kleurrijke markten. Brengt u een bezoek aan de grote “native” markt in Wamena. U ziet hier mannen in traditionele kleding lopen, in peniskokers dus. Het is alsof u een reis terug in de tijd heeft gemaakt! Op de markt is het een drukte van belang. Veel groente en fruit, maar ook levende dieren, betelnoot en wat souvenirs worden aangeboden. Mensen zitten op en onder houten tafels. Let vooral op alle verschillende haardrachten, die u hier ziet: indrukwekkend.

 

Vanaf vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers). Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Irian Jaya. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. De kwaliteit van de gidsen op Irian Jaya is over het algemeen wel wat lager dan op meer toeristische eilanden als Sumatra, Java, Bali en Sulawesi.

 

Informatie Baliemvallei:

De vruchtbare Baliemvallei is de thuishaven voor de Dani-stam. Het zijn boeren. De Dani staan bekend om hun rituele oorlogsvoering en hun peniskokers en botjes door hun neus. Pas in 1938 is de Baliemvallei echt ontdekt door buitenlanders. Het belangrijkste voedsel voor de Dani is de zoete aardappel. Ze leven met 2 tot 5 gezinnen op ommuurde woonerven, in houten hutten met grasdaken. De mannen dragen peniskokers, gemaakt van een soort kalebas en de vrouwen dragen grasrokjes (gemaakt van vezels). Wamena is het bestuurlijk centrum van de Baliemvallei. De vlucht van Jayapura naar Wamena duurt 40 minuten. In de stad zijn levendige, kleurrijke markten. Er zijn winkels (ook souvenirwinkels) en restaurantjes. Maar u moet zeker tochten in de omgeving maken om de echte Baliemvallei en haar bewoners te leren kennen. Hoogtepunten: Dani-dorpen, zwarte mummies, wandelingen/trekkings door prachtige landschappen en zoutpoelen. Schelpen waren het traditionele ruilmiddel. Er werden veel “oorlogen” tussen de Dani onderling uitgevochten. Dit waren geen zware gevechten als gevolg van haat, maar meer uitingen van militaire bekwaamheid. De wapens bestonden uit pijl en boog en speren. Iedere krijger dost zich mooi uit. Er is veel zendingswerk in de Baliemvallei verricht, maar het gunstig stemmen van geesten en voorouderverering is veel belangrijker dan het Christendom. Ceremonies worden gehouden en varkens worden geslacht om de geesten gunstig te stemmen.

Belangrijk om mee te nemen: goed schoeisel waar u lekker op loopt, warme kleding (want het kan hier behoorlijk koud worden!). Let er op dat er een alcoholverbod geldt in de Baliemvallei. Er mogen ook geen alcoholische dranken meegenomen worden.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief diner, binnenlandse vlucht, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids

Dag 3 Baliemvallei

Excursie: Zoutwaterbron, mummie en Dani-dorpjes.

Een zeer afwisselende excursiedag. Na het ontbijt staat de auto (een soort safaribus) voor u klaar. U rijdt vanaf het resort een stukje naar beneden en slaat dan af naar Jiwika. Jiwika ligt in het centrale deel van de Baliemvallei. Bij het dorp Kurulu eindigt de mooie rit. Het dorp is een beetje op toeristen ingesteld, want de inwoners bewaren één van de vijf mummies die er in de Baliemvallei zijn. De mummie is het lichaam van een zeer belangrijke voorouder. Na zijn dood is hij in een zittende positie neergezet en gerookt. Een zwarte zittende mummie is het resultaat. De Papoea-stam eert deze honderden jaren oude mummie. U kunt ‘m uitgebreid fotograferen. Daarna volgt een vrij zware klim bergopwaarts. Over een pad met onregelmatige stenen klimt u dwars door het tropisch regenwoud in circa 1 uur naar boven. U bepaalt uw eigen tempo en u stopt zo vaak u wilt, dus het is voor een ieder die goed ter been is te doen. U stijgt zo’n 300 meter. Tijdens de tocht wordt u vergezeld door Dani’s. Vrouwen, slechts gekleed in grasrokjes en mannen met een peniskoker en verentooi wijzen de weg. Onderweg verzamelen ze soms ook hout. Hun hoofddoel is echter de zoutbron. Daar aangekomen laten de Dani’s zien hoe het zout gewonnen wordt. Men maakt gebruik van de stam van een bananenboom. Dan is het tijd voor de inwendige mens: er wordt een schaduwrijk plekje voor de picknicklunch gezocht. Vervolgens staat de soms steile afdaling u te wachten. Geneer u niet, pak de hand van uw Papoea-begeleider en laat u zich door hem naar beneden leiden. De auto staat te wachten en u wordt een klein stukje terug gebracht. Daar maakt u in een heel ander landschap nog een wandeling van ongeveer een uur. U loopt door akkers en ziet hoe producten groeien en verwerkt worden. Ook passeert u leuke kleine dorpjes. Kortom: genoeg momenten om prachtige foto’s te maken. Eventueel kunt u onderweg

een leuk souvenirtje aanschaffen.  Aan het einde van de middag bent u terug in het resort. Let op: de volgorde van het programma kan eventueel iets anders zijn, maar u ziet in ieder geval de zoutwaterbron, de mummie en u maakt een wandeling door Dani-dorpjes.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

 

Dag 4 Baliemvallei

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei48 Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei22

Excursie: Trekking door de zuidelijke Baliemvallei

Na een goed ontbijt, stapt u in de auto van het resort. U rijdt in een uur de hobbelige weg terug naar Wamena. Daar bezoekt u de lokale markt (er zijn drie markten in Wamena). Er wordt vooral veel groente, fruit en zoete aardappels verkocht. Van de markt wandelt u naar de brug die de Baliemrivier overspant. Aan weerszijden van de brug, in het water is het een drukte van belang. Men zwemt, wast zichzelf, men wast kleding en er worden zand en stenen gewonnen. U rijdt nog een uur verder langs schattige huisjes en zwaaiende mensen. De weg voert verder de Baliemvallei in, naar het zuiden. De weg houdt op bij het dorp Sogogma. Hier begint uw trekking. U loopt eerst een stukje door een bosrijk deel en dan steekt u een rivier over. Tijdens deze trekking steekt u een paar keer een riviertje over. Soms via wiebelige hangbruggetjes, soms via stapstenen, soms via een boomstam met een stuk rotan als leuning. U ziet onderweg diverse dorpjes van de Dani-stam. Opvallend zijn de mooie ronde hutten met grasdaken. Er zijn heel veel stukken land die bewerkt worden. U ziet voornamelijk vrouwen die hard aan het werk zijn. Ook hout moet gehaald worden en wordt op het hoofd vervoerd. Voortdurend kunt u genieten van prachtige vergezichten over de Baliemrivier en de groene vallei. Vroeg in de middag heeft u een picknicklunch, bijvoorbeeld in het dorp Seinma bij de kerk. U wandelt naar het dorp Kurima en van daaruit loopt u terug naar de auto. Een prachtige wandeling waarbij u veel ziet van de natuur en de Dani-dorpjes. Er zit een beklimming in en een afdaling. Sommige stukjes zijn even zwaar, maar over het algemeen is het heel goed te doen. Aan het einde van de middag bent u weer terug in het Baliem Valley Resort.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 5 Baliemvallei

U gaat naar het terrein waar het festival van de Papoea's wordt gehouden. Vandaag is de grote openingsceremonie. En verder:

  • Uitvoering van de oorlogsdans van de diverse stammen
  • Wedstrijd van kinderspelen uit Puradan
  • Wedstrijd van kinderspelen uit Sikoko
  • Demonstratie van het traditionele “kuil” koken
  • Traditionele dansvoorstelling
  • Demonstratie van boogschieten
  • Onderlinge speerwerpwedstrijden met traditionele speren
  • Wedstrijd van het maken van traditionele handnijverheid
  • Bespelen van de traditionele kaak harp

In de middag terug naar het resort.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, bezoek Highlandfestival

Dag 6 Baliemvallei

Baliemfestival(8) HPIM9240(8) Indonesie-Irian-Jaya-baliemvallei-2-meisjes(8)

Wederom naar het festival. Naast de activiteiten die er gisteren waren, vindt er vandaag ook een racewedstrijd tussen varkens plaats.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, bezoek Highlandfestival

Dag 7 Baliemvallei

Excursie: Trekking Pugima-vallei.

 

’s Ochtends na een goed ontbijt, rijdt u een klein stukje naar het dorp Siepkosi. Dit dorp ligt het dichtst bij The Baliem Valley Resort. Uw eenvoudige wandeling begint bij het kleurige kerkje in Siepkosi. U wandelt door de Pugima-vallei. Onderweg ziet u een grot waar de Yuanrivier ontspringt. Geniet van het mooie uitzicht. De wand van de vallei rijst hoog op. Ver naar boven liggen nog akkers van de Dani-vrouwen. De Pugima-vallei is breed en vruchtbaar en daarom wonen berg-Papoea’s er graag. Het is gemakkelijk om er voedsel zoals zoete aardappels te verbouwen. Natuurlijk ziet u voortdurend de huisjes en traditionele ronde hutten van de bevolking.  Aan het begin van de middag komt u aan in het dorp Wesaput, dat aan de Baliemrivier ligt. Hier wordt een leuk, schaduwrijk plekje gezocht om de picknicklunch te verorberen. De ene keer bereidt het resort een enigszins westerse lunch met sandwiches, de andere keer een Indonesische lunch met koude rijst of mie. Fruit en water zit er altijd bij. Na de lunch bent u bijna bij het eindpunt van de wandeling, waar het busje weer op u staat te wachten. Maar er wacht nog één uitdaging: u moet over een “suspension-bridge” de rivier oversteken. U kunt na deze wandeling nog even met het busje naar Wamena rijden, u bent er toch in de buurt. U kunt dan inkopen doen of nog een keer naar de markt om foto’s te maken.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 8 Baliemvallei

Baliem Valley Dani Village(13)

Een bijzondere dag bij het festival. U ziet tussen ongeveer 10.00 en 13.00 uur een optocht van gedecoreerde wagens en personen. Vergelijkbaar met onze carnavalsoptochten! Een prachtig spektakel!

U neemt aan het einde van de dag afscheid van uw chauffeur en gids.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, bezoek Highlandfestival

Dag 9 Wamena - Jayapura

Indonesie-Irian-Jaya-Jayapura.sentaimeer(13)

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Wamena naar Jayapura. Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Irian Jaya. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. De kwaliteit van de gidsen op Irian Jaya is over het algemeen wel wat lager dan op meer toeristische eilanden als Sumatra, Java, Bali en Sulawesi.

U rijdt naar de rand van het Sentani-meer. Het Sentani-meer is bezaaid met eilandjes en biedt een grandioos panorama van groene heuvels die tot het meer aflopen. Er wordt vis gevangen in het meer. Bij een pier wordt een gemotoriseerde prauw gehuurd. U vaart een stukje over het meer naar het eiland Ayapo. Hier maakt men bijzondere boombastschilderingen en traditionele houten schalen. Terug naar het vaste land. U wordt naar restaurant Yougwa gebracht. Hier kunt u heerlijk lunchen en genieten van het uitzicht over het meer terwijl verse vis wordt bereid (lunch niet inbegrepen). U rijdt langs de grote markt van Abepura naar de vismarkt van Hamadi. Voor de kust liggen talloze kleurrijke kleine bootjes waar vis verhandeld wordt. Vervolgens verkopen de handelaren de vis op de markt. De vissers wonen in huizen op palen boven het water. Hamadi is ook bekend omdat er een aantal leuke souvenirwinkels zijn. Hier koopt u echt de prachtigste spullen: houtsnijwerk, peniskokers, schilderijtjes van boombast etc. De prijzen zijn heel redelijk. Als u meer tijd heeft, kunt u nog naar een strand in de omgeving van Jayapura gaan. Leuk is het Depapre strand, vraag uw gids naar de mogelijkheden. U neemt hier afscheid van uw chauffeur en gids.

 

Overnachting in Sentani.

Inclusief ontbijt, transfer, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids, excursie

Dag 10 Vertrek Jayapura

U wordt opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer). 

Inclusief ontbijt, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen