terug naar overzicht

Bouwsteen Op weg van Jogyakarta naar Bali

U begint deze reis over Centraal en Oost Java met een uitgebreid bezoek aan het gezellige Jogyakarta. Daarna 2 lange, maar boeiende ritten naar de magische Bromo vulkaan. Het afwisselende landschap, de vele plantages en een stop onderweg in Malang maken de route boeiend.

Na de zonsopgang bij het vulkanische landschap bij de Bromo, door naar een  gebied met veel plantages. Van Java steekt u vervolgens met de veerboot over naar Bali.

Reis van dag tot dag: Op weg van Jogyakarta naar Bali

Dag 1      Jogyakarta

Dag 2      Jogyakarta

Dag 3      Bromo

 

Dag 4      Kalibaru

Dag 5      Kalibaru

Dag 6      Naar Bali 

100% maat werk

Dag 1 Jogyakarta

Indonesie-Javacultuur-turi_2 DSC_0690(8) Indonesie-Java-Jogyakarta-kraton-houtsnijwerk(8)

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Java. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook een gids erbij inhuren. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Als uw rondreis over Java in Jogyakarta begint, wordt u van de luchthaven opgehaald en naar uw hotel in Jogyakarta gebracht. U kunt ook per trein of auto met chauffeur in Jogya arriveren.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel becak’s (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen). De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig. Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat. Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hier naar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani. Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken. Tip: bezoekt u ’s avonds Puriwisata: u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen. U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling. De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Jogyakarta: bezoek Borobudur

Java-Borobudur-tempel6 Indonesie-Java-Borobudur-omgeving

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha. De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende 1 of 2 uur kunt u rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java. Maar u kunt natuurlijk ook met uw busje het gebied verkennen. We kunnen u ook aanraden de wijde omgeving te verkennen, het is een prachtig gebied. Rijdt u rond de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied, smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar een uitzichtpunt. Met een jeep kunt u eventueel de Merapi op. Ook kunt u de indrukwekkende hindoeïstische tempel Prambanan, even buiten Jogyakarta, bezoeken. De prachtige reliëfs geven het Ramayana-epos weer. Terug naar Jogyakarta.

 

Overnachting in Jogyakarta. 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 3 Jogyakarta - Bromo

BROMO (KIAT)(13)

U wordt opgehaald bij uw hotel in Jogyakarta en naar het treinstation gebracht (transfer).

Per trein van Jogyakarta naar Mojokerto. De trein vertrekt 's morgens heel vroeg. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse van de Sancaka trein: met airconditioning (staat vaak vrij koel afgesteld, dunne trui mee) en goede stoelen, waarvan de leuningen naar achteren kunnen. Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd. Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop. U arriveert in Mojokerto. Daar wordt u opgehaald door uw chauffeur en naar uw hotel nabij de Bromo gebracht in ca. 3 uur. Onderweg kunt u eventueel nog de Trowulan tempel bezoeken. U hoeft pas tegen zonsondergang bij de Bromo te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren). Belangrijk: wij adviseren u direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna met paardjes naar de vulkaan). Het hotel hanteert vaste prijzen. Soms wordt uw bagage vervoerd door een chauffeur van onze lokale contactpersoon. U hoort ter plekke of u uw bagage zelf meeneemt of dat deze vervoerd wordt.

 

 

Overnachting bij de Bromo.

Inclusief ontbijt, transfer, trein, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bromo - Kalibaru

Middenin het Tengger-gebergte ligt een vulkaan uit de oertijd met een diameter van 10 kilometer. Uit de krater steken vier kleine toppen zo’n 330/400 meter omhoog. De Bromo is de bekendste: een smeulende hoop sintels en as, die om de paar jaar uitbarst en het omringende landschap met een vruchtbare laag bedekt. Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld. Vanuit uw hotel, vanwaar u tussen 3 en 4 uur vertrekt (met jeep, dus niet met uw eigen busje), maakt u een nachtelijke tocht naar de krater. U rijdt eerst in het donker omhoog om vanuit het uitzichtpunt de zonsopgang mee te maken. Bij gunstig weer is het meemaken van de zonsopgang in dit maanlandschap een fascinerende belevenis. Overigens: het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn. Daarna naar beneden, naar de 'zandzee'. Daar staan paardjes te wachten om u in ongeveer 20 a 30 minuten  naar de voet van de Bromo te brengen. Lopen kan natuurlijk ook, u doet er ongeveer een half uur a 3 kwartier over. En dan de trappen op tot u aan de kraterrand staat. Terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

Daarna in ruim 6 uur naar Kalibaru op Oost-Java. Deze route, vanaf Probolinggo wat vlakker, wordt gekenmerkt door suikerrietvelden. Daarna ziet u rijstvelden. Langs de weg loopt een groot kanaal dat nog in de Nederlandse tijd aangelegd is. Het kanaal voorziet bijna 12.000 ha landbouwgrond van water. De trainrails kruist de weg en het kanaal diverse malen. Rondom Jember wordt veel tabak verbouwd. In augustus/september hangen de bladeren te drogen. Voorbij Jember rijdt u langs een gebied met veel dennenbomen. Hier wordt terpentijn gewonnen. Er zijn veel bochten en u rijdt door een bosachtige omgeving met mooie vergezichten. Als u met kinderen reist, is een leuke stop bij een park met een tokkelbaan. Bovendien wordt hier koffie verbouwd, de Robusta koffie is hier heerlijk. Een stukje voor Kalibaru steekt u de mooie Maagdenpas over.

 

Informatie Kalibaru:

Kalibaru wordt door plantages omgeven; het rustieke dorpje ademt een gemoedelijke sfeer uit. Een verblijf in Kalibaru is een bijzondere ervaring: niet eerder zag u het plantageleven van zo dichtbij. Met name specerijen worden hier op oostelijk Java verbouwd. Tip: laat u zich hier fijn masseren (pijitten). Een aantal vrouwen uit het dorp is hier zeer bedreven in. Een waarschuwing: er zijn veel moskeeën in Kalibaru. Waar u ook verblijft, u zult lezingen en oproep tot gebed horen. En dit duurt in Kalibaru lang. Neem oordopjes mee voor een langere nachtrust.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Kalibaru

Indonesie-Java-Kalibarutreintje(8) Java-Kalibaru-plantage klb, cacao Java-Kalibaru-woningen langs spoor(8)

U heeft de hele dag in Kalibaru. U kunt in de omgeving tochtjes maken, onder andere naar een grote onderneming (plantage Glennmore). Glennmore is een privéonderneming. Er wordt o.a. koffie, rubber en cacao verbouwd. De plantage heeft ook een meer dan 100 jaar oude fabriek (waar nog op de oude manier wordt gewerkt). Op zondag is de plantage niet te bezoeken. Veel kleinschaliger is de plantage van Ibu Harni, daar kunt u ook een leuke tour maken inclusief koffie en het proeven van diverse lekkernijen. U kunt dit ter plekke regelen via de chauffeur. Het allerleukste uitstapje is een kampungtour. U gaat met paard en wagen een tocht maken door kleine dorpjes bij Kalibaru. U ziet diverse soorten huisvlijt, waaronder de blikslagers. Ook leuk: een stukje met de lokale trein naar het volgende dorp.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Kalibaru - Bali

U rijdt in ongeveer twee uur naar de kust, naar de havenplaats Ketapang. Uw busje gaat, net als u, op de ferry en u vaart in ongeveer 3 kwartier de straat van Bali over, naar Gilimanuk op Bali. De bewoners van Bali noemen hun eiland ‘het geschenk van de goden’, u zult begrijpen waarom.

Vanaf Gilimanuk naar de zuidkust van Bali duurt rond de 5 uur. U kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld in Sanur, Tuban, Legian of Seminyak te verblijven. Ook kunt u naar de noordkust gebracht worden, bijvoorbeeld naar Pemuteran of Lovina, de rijtijden vanaf de ferry bedragen respectievelijk 1,5 uur en 3 uur. Ook Ubud is een mogelijkheid, de rijtijd bedraagt dan circa 6 uur.

Op uw plaats van bestemming op Bali aangekomen, neemt u afscheid van uw chauffeur.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

  

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Contanct met Lara