terug naar overzicht

Bouwsteen Op weg van Jogyakarta naar Bali

U begint deze reis over Centraal en Oost Java met een uitgebreid bezoek aan het gezellige Jogyakarta. Daarna 2 lange, maar boeiende ritten naar de magische Bromo vulkaan. Het afwisselende landschap, de vele plantages en een stop onderweg in Malang maken de route boeiend.

Na de zonsopgang bij het vulkanische landschap bij de Bromo, door naar een  gebied met veel plantages naar de bijzondere Ijen vulkaan. Van Java steekt u vervolgens met de veerboot over naar Bali.

Reis van dag tot dag: Op weg van Jogyakarta naar Bali

Dag 1      Jogyakarta

Dag 2      Jogyakarta

Dag 3      Malang

Dag 4      Malang

 

Dag 5      Bromo

Dag 6      Ijen

Dag 7      Ijen

Dag 8      Naar Bali 

100% maat werk

Dag 1 Jogyakarta

Indonesie-Java-Jogyakarta-becaks14_1 Indonesie-Java-Batik1

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Java. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook een gids erbij inhuren. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Als uw rondreis over Java in Jogyakarta begint, wordt u van de luchthaven opgehaald en naar uw hotel in Jogyakarta gebracht. U kunt ook per trein of auto met chauffeur in Jogya arriveren.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel becak’s (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen). De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig. Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat. Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hier naar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani. Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken. Tip: bezoekt u ’s avonds Puriwisata: u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen. U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling. De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Jogyakarta: bezoek Borobudur

Java-Borobudur-Barede 20180701_083927_1_374593 Bukit-Rhema-13

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha. De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende 1 of 2 uur kunt u rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java. Maar u kunt natuurlijk ook met uw busje het gebied verkennen. We kunnen u ook aanraden de wijde omgeving te verkennen, het is een prachtig gebied. Rijdt u rond de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied, smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar een uitzichtpunt. Met een jeep kunt u eventueel de Merapi op. Ook kunt u de indrukwekkende hindoeïstische tempel Prambanan, even buiten Jogyakarta, bezoeken. De prachtige reliëfs geven het Ramayana-epos weer. Terug naar Jogyakarta.

 

Overnachting in Jogyakarta. 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 3 Jogyakarta - Malang

U wordt opgehaald bij uw hotel in Jogyakarta en naar het treinstation gebracht (transfer).

U reist per trein naar Jombang, deze vertrekt rond 10 uur. De treinrit duurt ruim 4 uur. Onderweg ziet u het Oost-Javaanse landschap met vooral tabakplantages (met grote tabaksschuren), teakhout- en suikerrietplantages, afgewisseld met rijstvelden, groentetuinen en kampungs.

We hebben uw stoel(en) gereserveerd in de ‘eksekutif-klasse’, met airconditioning. Het is een uitstekende trein, de stoelen zijn ruim, de leuningen kunnen een stukje naar achteren. U kunt aan boord lunchen (ter plekke te betalen), maar we hebben een beetje onze twijfels (vlees). Beter om vooraf wat te eten te kopen, er zijn enkele winkeltjes op het station. Iedere halte wordt tijdig omgeroepen.

Bij aankomst in Jombang rijdt u niet rechtstreeks naar Malang, u bezoekt onderweg een mooie waterval. De tocht naar Malang duurt dan ongeveer 3 uur.

 

Overnachting in Malang.

Inclusief ontbijt, transfer, trein, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Malang

Java-Malang-Paraplu Java-Malang-Botanische-tuin

Ook het gebied buiten Malang is een bezoekje waard. Op ongeveer 20 minuten rijden ligt het koele bergdorpje Batu. Batu is echt een recreatiegebied met veel parken en activiteiten. Op zon- en feestdagen is het heel druk met Indonesiërs die de stad een dagje ontvluchten. Bezoek bij Batu de indrukwekkende Coban Rondo waterval en verdwaal daarna in de naastliggende labyrint. Ook Batu Flower Garden is best grappig. Een groot opgebouwd park waar zelfs Hobbiton uit de filmreeksen 'Lord of the Rings' en 'The Hobbit' is nagebouwd.
Rijdt daarna door naar Purwodadi, waar u de botanische tuin Kebun Raya Purwodadi kan bezoeken. Deze tuin is prachtig gelegen op de hellingen van de Gunung Arjuna. De tuin is kleiner en rustiger dan de botanische tuin in Bogor. U treft hier allerlei inheemse plantensoorten en bomen aan. Op de terugweg naar Malang kunt u nog een bezoekje brengen aan de Candi Singosari tempel.

Een andere leuke tip is een bezoek te brengen aan de theeplantages van Wonosari. U rijdt hier vanaf Malang in ongeveer een uur naar toe. Door de week is het heerlijk rustig. Er zijn theeplantages, er is een theefabriek en u heeft grote kans om mooie foto's te nemen van de kleurrijk geklede pluksters tussen het groen.

 

Overnachting in Malang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Malang - Bromo

U kunt de ochtenduren nog in Malang blijven. Vanaf Malang rijdt u ongeveer 4 uur naar uw hotel nabij de Bromo. U hoeft pas tegen zonsondergang daar te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren). Belangrijk: wij adviseren u via uw chauffeur of direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-zonsopgang tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna naar de kraterrand van de vulkaan). Het hotel hanteert vaste prijzen.

 

Overnachting bij de Bromo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Bromo - Ijen

BROMO (KIAT)(13)

Middenin het Tengger-gebergte ligt de Bromo vulkaan. Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld. Vanuit uw hotel vertrekt u rond 03.00 uur met een jeep. Een slingerende route omhoog, door bossen een bergen tot u bij het hooggelegen uitkijkpunt arriveert, vanwaar u de zonsopgang beleeft. Adembenemend mooi zijn de schaduwen die ontstaan over de vulkaan.

 

Daarna naar beneden, naar de 'zandzee'. Vanaf daar loopt u in ongeveer 30 minuten naar de voet van de krater. Wilt u liever niet lopen, dan staan er ook paardjes om u in ongeveer 20 minuten naar de voet van de Bromo te brengen. En dan 225 trappen op tot u aan de kraterrand staat, een indrukwekkend gezicht! Houd er rekening mee dat de ochtend het meest populair is om de Bromo te bezoeken, u zal dus zeker niet de enige zijn. Daarna terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

 

Vervolgens vangt uw reis naar Ijen aan, de tocht via de noordkust duurt ruim 8 uur (inclusief stops). Onderbreek de rit met een lunch aan zee. Langs de route zijn enkele restaurants waar u kunt zitten met uitzicht op de zee. U rijdt tot aan de havenplaats vanwaar de ferry's naar Bali vertrekken en gaat het binnenland in, naar Ijen.

 

Informatie Ijen:
U verblijft nabij de vulkaan de Ijen. In dit vruchtbare gebied rondom de vulkaan de Ijen ziet u overal sawa’s. Ijen vormt een prima uitgangspunt voor het maken van een excursie de vulkaan op met als beloning: een krater met een fel gekleurd zwavelmeer. Onderweg ziet u zwaveldragers, die met een juk waaraan emmers hangen lavasteen naar beneden sjouwen. Als u deze excursie (bij het hotel) wilt boeken: regelt u dit dan bij aankomst.

 

Overnachting in Ijen.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Ijen

Indonesie-Java-Ijen-vulkanischmeer_1_441492 Indonesie-Java-Ijen-vulkaan

Maak een nachtelijke of vroege Ijen-trek. Ook kunt u vanuit het resort prachtige wandelingen maken door de sawa’s of de tijd doorbrengen in de mooie parkachtige tuin van het resort. Op loopafstand ligt een kleine kampung.

 

Overnachting in Ijen.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Ijen - Bali

U rijdt in ongeveer een uur naar de kust, naar de havenplaats Ketapang. Uw busje gaat, net als u, op de ferry en u vaart in ongeveer 3 kwartier de straat van Bali over, naar Gilimanuk op Bali. De bewoners van Bali noemen hun eiland ‘het geschenk van de goden’, u zult begrijpen waarom.

Vanaf Gilimanuk naar de zuidkust van Bali duurt rond de 5 uur. U kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld in Sanur, Tuban, Legian of Seminyak te verblijven. Ook kunt u naar de noordkust gebracht worden, bijvoorbeeld naar Pemuteran of Lovina, de rijtijden vanaf de ferry bedragen respectievelijk 1,5 uur en 3 uur. Ook Ubud is een mogelijkheid, de rijtijd bedraagt dan circa 6 uur.

Op uw plaats van bestemming op Bali aangekomen, neemt u afscheid van uw chauffeur.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

  

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Contanct met Lara