terug naar overzicht

Bouwsteen West Java uitgebreid

Een reis over West Java heeft veel bijzonders te bieden! Langs mooie theetuinen rijdt u naar de koloniale stad Bandung. Dan een korte, maar prachtige treinrit door het landelijke Preanger gebied.

Aan de zuidkust bezoekt u het vissersdorp Pangandaran waar u een boottochtje door een kloof maakt en het natuurreservaat bezoekt. Via de Boeddhistische tempel Borobudur gaat u naar de gezellige stad Jogyakarta.

Reis van dag tot dag: West Java uitgebreid

Dag 1      Bogor

Dag 2      Bandung

Dag 3      Bandung

Dag 4      Pangandaran

Dag 5      Pangandaran

 

Dag 6      Borobudur

Dag 7      Borobudur

Dag 8      Jogyakarta

Dag 9      Vertrek Jogyakarta

100% maat werk

Dag 1 Jakarta - Bogor

Indonesie-Java-Jakarta-vuilnisproject.kindje(13)

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Java. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook een gids erbij inhuren. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U wordt opgehaald van de luchthaven of uw hotel. U verlaat de hoofdstad en rijdt in ongeveer 2 uur naar Bogor. U kunt onderweg Taman Mini bezoeken (klein Indonesië), dan is de reistijd uiteraard wat langer. Taman Mini ligt op de route.

 

Informatie Bogor:

Bogor is bekend vanwege het paleis Buitenzorg (alleen tussen de tralies van het hek door te bewonderen, u kunt er niet in). De hierbij behorende wereldvermaarde botanische tuin kunt u uitgebreid bekijken. Lokale gidsen ter plaatse dienen zich aan. Deze tuin heeft een grote opvoedkundige waarde, menige schoolklas in West-Java bezoekt de tuin tijdens een schoolreisje. Aanrader: naar de werkplaats van de poppenmaker Pak Endai; hij snijdt de prachtige houten wayang golek-poppen. Nog tijd en zin? Bezoekt u dan de werkplaats waar men gongs maakt, echt vakwerk. Heel wat anders is een bezoek aan het tahoefabriekje.

 

Overnachting in Bogor.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Bogor - Bandung

Indonesie-Java-Bandung-pakujo13 Indonesie-Java-Bandung-gunung-sate(8)

Als u er gisteren niet aan toe gekomen bent om de botanische tuin te bezoeken, dan kunt u dat vanochtend doen. De tocht naar Bandung leidt over de hoge Puncakpas met zijn uitgestrekte theeplantages en duurt ongeveer 5 uur. Onderweg kunt u nog een stop maken bij een andere mooie plantentuin, die van Cibodas (hier komen weinig toeristen; als u deze bezoekt doet u natuurlijk wat langer over deze route). Deze tuin is anders, dus voor liefhebbers zeker een aanrader.

 

Informatie Bandung:

Bandung staat bekend om zijn nog vele koloniale huizen (in meerdere koloniale wijken) in Jugendstil en Art Deco. Het was in vroeger jaren de geliefde verblijfsplaats van de Hollanders vanwege het wat koelere klimaat. De Jalan (= straat) Braga was in vroeger tijden de meest mondaine straat met chique kledingzaken en mooie restaurants, tegenwoordig zijn hier vele kunstgalerieën gevestigd, met de meest uiteenlopende schilderijen. Ook zijn er op de Jalan Braga veel leuke restaurantjes en bars. Bandung is gebouwd op de bodem van een enorme krater. Tip voor diner: de Indische Tafel aan de Jl. Sumatera no. 19: een huis uit de Nederlandse tijd, alles nog in authentieke stijl.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Bandung

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de kraterrand van de actieve vulkaan de Tangkuban Perahu, ten noorden van Bandung, vanwaar u de zwaveldampen ziet opstijgen. In de omgeving zijn uitgestrekte theeplantages; hier kunt u vaak mooiere foto’s maken dan op de Puncakpas; het is hier minder toeristisch. Ook kunt u hier een theefabriek bezoeken (op maandag zijn theefabrieken gesloten). Verder: heel leuk om vanmiddag het Angklungschooltje te bezoeken. Angklung is een muziekinstrument van bamboe; de angklung-muziekkunst wordt hier levend gehouden en uitgedragen. U bezoekt overigens geen schooltje, maar een voorstelling in een theater. De kinderen vinden het zelf heel leuk, de pret spat er af. Informeert u eerst of er een voorstelling is (alleen bij voldoende aanmeldingen). Aanvang: ongeveer 15.00 uur. Zeer interessant (hopelijk lukt het allemaal vandaag, anders moet u een keuze maken): door de koloniale wijken van Bandung. U ziet de vele villa's uit de Nederlandse tijd, velen ook nog met Nederlandse namen, zoals Apeldoorn, Elisabeth, enz. Prachtig is het vroegere gouvernementshuis, de bijnaam is: Gedung Sate. De piek op het gebouw lijkt op een satéprikker. Het is leuk om een kort bezoekje te brengen aan de kleine, oude koffiefabriek van Kopi Aroma. De fabriek is door de Nederlanders opgericht en staat midden in het centrum. Er staan nog branders voor de bonen uit 1930 en 1936; deze zijn nog steeds in gebruik. Ook oude reclameborden en weegschalen en een kassa zijn hier te zien. U ziet hoe de bonen gebrand worden.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur
 

Dag 4 Bandung - Pangandaran

P1110950(8) Java Pagandarang eenvoudige visserij(8) DSC_0307(8)

U wordt bij uw hotel in Bandung opgehaald en naar het treinstation in Bandung gebracht (transfer). In ongeveer 3 uur en een kwartier reist u per trein van Bandung naar Banjar door een landelijk deel van de Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en rijstterrassen. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse (met airconditioning). Het is vaak koud in de trein (koude is een luxe, de airco wordt dus hoog gezet). Neemt u een warme trui of vest mee, u zult het nodig hebben.  Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd. Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop. U arriveert in Banjar. Uw chauffeur wacht u op, u rijdt in ongeveer 3 uur zuidwaarts naar de kust, naar Pangandaran.

 

Informatie Pangandaran:

Pangandaran ligt bij een natuurreservaat. Het is een geliefd gebied voor vakantiegangers van alle leeftijden en afkomsten. De landtong, waar uw hotel ligt, herbergt enkele kleine hotelletjes. De stranden zijn niet specifiek bestemd voor zonnende vakantiegangers, maar worden intensief gebruikt door de vissers voor het binnenhalen van de vangst. Pangandaran vormt de toegangspoort tot het schiereiland Cagar Alam Penanjung. Op de punt hiervan ligt een natuurreservaat. U kunt hier mooie wandelingen maken; het is zeer de moeite waard. Er leven wilde dieren zoals herten, buffels (bantengs) en vliegende honden (kalongs), stekelvarkens en vooral veel apen. Pangandaran is een geliefde plek om op vakantie te gaan voor de lokale bevolking. In weekenden en op feestdagen kan het erg druk zijn. Er zijn veel winkeltjes voor de Aziatische toerist.

 

Overnachting in Pangandaran.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, transfer, treinreis

Dag 5 Pangandaran

Er zijn allerlei mogelijkheden vandaag. U kunt met uw busje naar de Green Canyon rijden. Daar aangekomen stapt u in een boot, waarmee u de rivier opvaart (nog niet inbegrepen). De aanduiding ‘green’ is ontleend aan de inderdaad groene kleur van het rivierwater. Als het fors geregend heeft is het sprankelende groen verdwenen en is het water bruin. De vaartocht eindigt bij een plek, waar grote rotsen verder doorvaren onmogelijk maken. Hier kunt u even het water in. En dan weer terug. ‘Uit en thuis’ duurt het ongeveer 3 uur.  De tocht is mede zo leuk, omdat u onderweg bezoekjes brengt aan bijvoorbeeld een schooltje en kleine huisnijverheidswerkplaatsjes, zoals een kroepoekfabriekje. In Pangandaran kunt prima fietsen. In het dorp zelf is het vlak, dus prima te doen. Op diverse plekken in het dorp kunt u een fiets huren. De kosten zijn circa 2 Euro per uur. U kunt de fietshuur zelf ter plekke regelen. U kunt ook een boot huren ter plaatse om een tocht te maken langs de mangrove-kust, boeiend om de grillige boomwortels te zien. Alles wat we hier noemen kan niet in 1 dag, u dient keuzes te maken.

 

Excursie tip:

Een heerlijk dagje weg naar een bijna onbewoond eiland met witte zandstranden. Zo dicht bij het drukke Java, maar toch even in the middle of nowhere. In ruim een half uur rijdt u naar de haven waar vroeger de veerboot naar Cilicap vertrok. U gaat aan boord van een lokale houten boot met stabiele zijliggers. U vaart van Pangandaran naar Paradise Island. De officiële benaming van het eiland is overigens Nusa Kambangan. En in de volksmond noemen de Indonesiërs het Indonesische Alcatraz, omdat er een gevangenis op het eiland is. Maar geen zorgen, de gevangenis ligt ongeveer 2 uur verder varen; het eiland is enorm groot. U steekt een stukje zee over. Afhankelijk van de waterstand vaart u naar een prachtig wit zandstrand. Als de golven van de branding te hoog zijn legt u aan en loopt u circa 2 kilometer. Dit is redelijk goed te doen. Er zit 1 korte beklimming en afdaling in en u loopt een stuk over het strand. De natuur is prachtig, dus de wandeling is een genot! Zo’n 4 kilometer wit zandstrand wachten op Paradise Island op u. Het is rustig, er komen weinig toeristen. Een enkel lokaal vissertje gooit zijn hengel uit. Er zijn geen faciliteiten, geen ligstoelen, geen restaurantjes. Vraag uw chauffeur of hij ’s morgens langs de vismarkt rijdt voordat u vertrekt, koop een lekker visje en organiseer uw eigen barbecue op het strand. Of neem een picknickbox mee uit uw hotel. Heerlijk een halve of hele dag genieten aan het strand! Er zijn plekken met zon en plekken met schaduw onder de bomen. Eventueel kunt u naar 2 watervalletjes lopen.

Op aanvraag kunt u hier ook overnachten. In een eenvoudige tent, er zijn geen voorzieningen. Uw lokale gids kookt voor u.

 

Overnachting in Pangandaran.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Pangandaran – Borobudur

U rijdt naar het oosten, een mooie en landelijke dagtocht van ongeveer 8 uur door een redelijk vlak gebied. Bij Kutoarjo neemt uw chauffeur de afslag naar de Borobudur. U overnacht in een hotel in de omgeving van de Borobudur. Staat u morgenochtend vroeg op; u kunt de zonsopgang vanaf de Borobudur meemaken. Het is sowieso prettig om vroeg de stupa te bezoeken; het is dan nog rustig en ‘koel’.

 

Informatie Borobudur:
U bent nu in het mooie, landelijke gebied rondom de Borobudur. De omgeving kenmerkt zich door kampungs, waar nog vrij veel huizen oude, houten gevels hebben (men spaart stenen voor een modern huis, maar of dat er ooit van komt...). Kijkt u of u fietsen kunt huren, heel bijzonder om rond te rijden, makkelijk ook. Morgenochtend vroeg op om de Borobudur in alle rust te bezoeken!

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Borobudur

DSC_0175(8) Java-Borobudur-buddha beeld3(8) Indonesie-Java-borobudur-55-shutterstock_348837251(8)

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot

Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha. De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende 1 of 2 uur kunt u rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java. Maar u kunt natuurlijk ook met uw busje het gebied verkennen.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Borobudur - Jogyakarta

Indonesie-Java-Jogyakarta-dans(13)

U kunt rechtstreeks naar Jogyakarta rijden in ongeveer 1,5 uur. Maar u kunt er ook een prachtige dagtocht van maken, via zeer interessante bezienswaardigheden, in plaats van direct naar de hofstad rijden in ruim een uur. Het is aan u, maar ons advies is de hierna beschreven 'omweg' te nemen. Op een paar kilometer afstand van de Borobudur ligt een kleine Boeddhistische tempel, Candi Mendut. Binnen in de tempel zijn 3 grote Boeddha's te vinden. Daarna weer de slinger naar beneden, naar de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied, smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde. Daarna naar het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan, even buiten Jogyakarta. De prachtige reliëfs in dit hindoeïstische tempelcomplex geven het Ramayana-epos weer. En door naar de hofstad Jogyakarta.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel becak’s (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen). De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig. Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat. Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hier naar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani. Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken. Tip: bezoekt u ’s avonds Puriwisata: u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen. U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling. De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Vertrek Jogyakarta

Na het ontbijt vervolg van uw reis of einde van uw reis. Als u niet verder reist per auto, neemt u afscheid van uw chauffeur.

Inclusief ontbijt

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Contanct met Lara