terug naar het overzicht

Combinatiereis Costa Rica en Panama met de auto

Combineer het groene Costa Rica met de eilandjes voor de kust van Panama en de hoofdstad. Een hele afwisselende reis waarbij u met een huurauto een groot deel van Costa Rica gaat verkennen. Vulkanen, strand, nevelwoud, jungle met een Caribisch toetje aan de zuidoostkust. Dan steekt u de grens met Panama over om een paar dagen te relaxen op Bocas del Toro. U sluit de reis af met een bezoek aan Panama City.

Wat maakt deze reis bijzonder
De onbekendere Caribische kust
Snorkelen bij Bocas del Toro
Bezoek het beroemde Panamakanaal
Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara_5_622548
Tamara
Wie wildlife wil spotten in een uitbundig groene omgeving, moet naar Costa Rica gaan! Ik zag prachtige vogels, maar ook luiaards en walvissen.
Prijsindicatie vanaf € 3050,- per persoon
Reisduur: 21 dagen / 20 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Autorondreis Costa Rica en Panama

Costa Rica

Dag 1     San José

Dag 2     San José

Dag 3     Arenal National Park

Dag 4     Arenal National Park

Dag 5     Rincón de la Vieja

Dag 6     Rincón de la Vieja

Dag 7     Playa Hermosa

Dag 8     Playa Hermosa

Dag 9     Monteverde

Dag 10  Monteverde

Dag 11  Manuel Antonio National Park

Dag 12  Manuel Antonio National Park

Dag 13  San José

Dag 14  Puerto Viejo de Talamanca

Dag 15  Puerto Viejo de Talamanca

Panama

Dag 16  Bocas del Toro

Dag 17  Bocas del Toro

Dag 18  Bocas del Toro

Dag 19  Panama City

Dag 20  Panama City

Dag 21  Vertrek Panama City

100% maat werk

Dag 1 Aankomst San José

U wordt bij de luchthaven van San José opgehaald en naar uw hotel gebracht.

 

San José is een hoofdstad zoals velen in de wereld met veel verkeer, hoge gebouwen en drukte. Toch heeft het zijn eigen karakter weten te behouden. Het is een typisch Latijns-Amerikaanse stad met veel mensen op straat, muziek uit de speakers en kleurrijke gebouwen. Daarnaast is het ook een stad met veel parken, koloniale gebouwen, musea en markten.

 

Overnachting in San José.

Inclusief: transfer

Dag 2 San José

San-Jose-Markt(7) National-Theatre(12)

Een vrije dag in de stad kunt u op verschillende manieren invullen. Breng een bezoek aan één van de markten in de stad. San José kent een aantal interessante musea. Onder het Plaza de la Cultura vindt u het Oro Precolombino museum. U komt hier meer te weten over de geschiedenis van goud en de bijzondere kunstwerken die verspreidt staan door het museum. In het National Museum of Costa Rica wordt de geschiedenis van het land duidelijk en beknopt uitgelegd door middel van precolumbiaanse rekwisieten en overblijfselen uit het koloniale verleden. Breng ook zeker een bezoek aan het Nationale Theater, ook wel de parel van San José genoemd. Het is dan ook een prachtig gebouw met een entreehal vol met marmer, bladgoud en kristal. Een perfecte stop voor een kopje koffie. Een leuke wijk om ’s avonds te gaan eten is Escalante. Regel een taxi en kies één van de restaurants of de overdekte foodmarket in deze hippe en gezellige wijk.

 

Overnachting in San José.

Inclusief: ontbijt

Wandeltour door de stad
San José

Wandeltour door de stad

Op stap met een inwoner van San José die u de leukste en mooiste plekken van de stad laat zien? U wordt ’s...

Dag 3 San José – Arenal National Park

ca. 150 km / 3,5 uur

In de ochtend wordt de huurauto bij uw hotel afgeleverd. Een vertegenwoordiger van National neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Uw rondreis kan beginnen!

 

U rijdt van San José naar de vulkaan Arenal. Stop onderweg in Sarchí, het kunst- en nijverheidscentrum van Costa Rica. Daarnaast is het de plek waar de traditionele ossenkarren gemaakt worden, nog steeds met de hand. Midden in het park tegenover de kerk in Sarchí staat ‘s werelds grootste ossenkar. De karren zijn enorm kleurrijk en ook in het klein te koop. Heeft u gelijk een leuke souvenir voor thuis. Na deze kleurrijke stop vervolgt u de reis naar Arenal.

 

U bent in het land van de vulkanen. Eén van de meest bekende vulkanen van Costa Rica is de Arenal. Een kegelvormige vulkaan die sinds een aantal jaren slaapt. In het nabij gelegen dorp La Fortuna vindt u meerdere restaurants, souvenirwinkels, een supermarkt en tankstation. Een goede stop om even wat spullen in te slaan. De meeste accommodaties liggen aan de doorgaande weg van La Fortuna richting Arenal Volcano National Park.

 

Overnachting nabij Arenal National Park.

Inclusief: ontbijt, huurauto

Dag 4 Arenal National Park

Een vrije dag in de omgeving van de Arenal vulkaan. Er is van alles te doen in deze regio. Wij geven u graag een aantal tips.

 

Rij naar het nationale park en kies één of meerdere van de uitgezette wandelroutes uit. Bijvoorbeeld de ‘Sendero Los Heliconias’, een korte wandeling van 1 km langs het dichtstbijzijnde punt waar voor het laatst, in 1968, lava heeft gestroomd. Halverwege kunt u de wandeling verlengen met 1,5 km. Een aanrader want u wordt beloond met een prachtig uitzicht op de vulkaan en het nabij gelegen meer ‘Laguna de Arenal’. Het grootste meer in Costa Rica.

 

Op ca. 6 km rijden vanaf La Fortuna vindt u een prachtige waterval en de perfecte plek voor een verkoelende dip. U loopt in ca. 20 minuten naar de waterval, gelegen aan de voet van de vulkaan Chato, het kleine zusje van de Arenal.

 

Sluit de dag af in één van de warmwaterbaden nabij La Fortuna.

 

Overnachting nabij Arenal National Park.

Inclusief: ontbijt, huurauto

Dag 5 Arenal National Park - Rincón de la Vieja

ca. 180 km / 4 uur

Rincon-de-la-Vieja-1(10) Rincon-de-la-Vieja-14-Vulkaan(6) Rincon-de-la-vieja-hiken(6)

Vandaag rijdt u verder richting Rincón de la Vieja, gelegen in het droge noorden. Het laatste stuk (ca. 20 km) hobbelt u over een bergachtige grindweg en passeert u finca’s (boerderijen) en cowboys.

 

Aan de voet van de vulkaan Rincón de la Vieja vindt u een gebied waar u zich een aantal dagen goed kan vermaken. Op de route ernaartoe passeert u grote finca’s met grazende koeien en stoere cowboys.

 

Overnachting in Rincón de la Vieja.

Inclusief: ontbijt, huurauto

Dag 6 Rincón de la Vieja

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Het rommelt en borrelt in Rincón de la Vieja National Park. Om bij de ingang van het park te komen rijdt u over een privéweg, hiervoor betaalt u 700 colones per persoon. Na een aantal kilometer rijden bereikt u de ingang van het park, het Las Pailas Ranger station. U betaalt de  entree voor het park en kiest één van de wandelingen die vanaf hier starten. Het is hier anders dan alle andere regio’s in Costa Rica. De vulkaan Rincón de la Vieja is actief en dat merk je aan alles. Het is één van de droogste gebieden van Costa Rica maar ook hier kunt u dieren spotten. Vlinders, apen en leguanen kunt u zomaar tegenkomen onderweg.

 

Overnachting in Rincón de la Vieja.

Inclusief: ontbijt, huurauto

Kennismaking met het boerenleven
Rincón de la Vieja

Kennismaking met het boerenleven

alleen vanuit Buena Vista Lodge

 

U bent in het gebied van de cowboys en koeien, dus wat is er leuker dan...

Dag 7 Rincón de la Vieja - Playa Hermosa

ca. 95 km / 4 uur

Playa-Hermosa-41a9d3de(14)

U verlaat het gebied van de finca’s en cowboys en rijdt naar de noordwest kust. Eerst weer een stuk hobbelen over de gravelweg richting de hoofdweg naar het zuiden. Via Liberia, de hoofdstad van de provincie Guanacaste, rijdt u naar Playa Hermosa wat mooi strand betekent. Het is een fijne plek om even bij te komen aan het strand.

 

Het plaatsje beschikt over een breed zandstrand met daaraan gelegen verschillende hotels. De meeste accommodaties beschikken over een aantal faciliteiten, zoals één of meerdere restaurants, een zwembad en een bar. Dat komt goed uit, want er is niet echt een dorpscentrum of hoofdstraat in Playa Hermosa, waar u terecht kunt voor een hapje of een drankje. U bent aangewezen op uw accommodatie of de nabij gelegen plaatsen die per auto of taxi te bereiken zijn.

 

Overnachting in Playa Hermosa.

Inclusief: ontbijt, huurauto

Dag 8 Playa Hermosa

Een dagje vrij om te relaxen aan het strand van Playa Hermosa.

 

Overnachting in Playa Hermosa.

Inclusief: ontbijt, huurauto

Dag 9 Playa Hermosa - Monteverde

ca. 140 km / 5 uur

Terug naar het binnenland, op naar het nevelwoud van Monteverde. Het eerste stuk gaat over een goed geasfalteerde weg. Zodra u de bergen inrijdt wordt de weg slechter en is het vooral hobbelen over een grindweg met hier en daar een gat in de weg, U rijdt hier niet harder dan 30 km per uur. Onderweg passeert u weilanden en kleine dorpjes.

 

Monteverde is vaak gehuld in nevel waardoor het groener dan groen is. Daarnaast trekt het ontzettend veel dieren aan. Kleurrijke vlinders, gifgroene kikkers, verschillende soorten slangen en één van de meest bijzondere vogels ter wereld, de quetzal. Op pad gaan met een gids kan het verschil maken tussen veel en weinig dieren spotten. Zij weten vaak de beste plekjes te vinden. En kunnen u daarnaast meer vertellen over alles wat er leeft, groeit en bloeit. U bent hier in hoger gelegen gebied. Het is vaak wat frisser dan in de rest van Costa Rica.

 

Overnachting in Monteverde.

Inclusief: ontbijt, huurauto

Dag 10 Monteverde

Monteverde-11-uitzicht(12) Monteverde-1-Canopy_1_337077 Quetzal-2-Monteverde(6)

Een vrije dag in dit gebied kan op verschillende manieren ingevuld worden.

 

Het Monteverde Cloud Forest kunt u vanaf grote hoogte bewonderen in het Selvatura Park. Een route van 14 hangbruggen brengt u dichterbij de natuur en alles wat hier leeft.

 

Breng een bezoek aan de vlindertuin waar u meer dan 40 soorten vlinders van dichtbij kunt bekijken. Van rups tot de meest kleurrijke vlinders. Liefhebbers van bloemen kunnen hun hart ophalen in de orchideeëntuin.

 

Als de nacht valt in Monteverde worden sommige dieren juist actief. Het moment om samen met een gids op pad te gaan en deze nachtdieren te spotten.

 

Overnachting in Monteverde.

Inclusief: ontbijt, huurauto

Canopy (Selvatura Park)
Monteverde

Canopy (Selvatura Park)

Slingeren van boom tot boom te midden van het groene nevelwoud. Monteverde is één van de beste plekken om dit...

Dag 11 Monteverde - Manuel Antonio National Park

ca. 180 km / 4,5 uur

U verlaat het nevelwoud van Monteverde via een deels onverharde weg. U rijdt naar Manuel Antonio aan de zuidwestkust. Nog geen krokodillen gezien tijdens de reis? Stop dan halverwege in Tarcoles bij de ‘crocodile bridge’. Loop een stuk over de brug, kijk naar beneden en u ziet tientallen krokodillen liggen, in en langs de rivier. Het zijn er echt heel veel! U stapt weer in de auto en vervolgt uw reis richting Manuel Antonio National Park. Op de weg van Quepos naar het nationale park liggen de verschillende accommodaties aan weerszijden.

 

Manuel Antonio National Park beschikt over een bijzondere combinatie van natuur. Tropisch regenwoud, wit zandstrand en koraalrif voor de kust. Het is een klein park maar wel populair bij toeristen. Ondanks de vele bezoekers zijn er ook hier veel dieren te zien. Luiaards hangen in de boom, leguanen relaxen op het strand en aapjes slingeren tussen de bomen. De zonsondergang aan deze kust is prachtig dus niks staat u meer in de weg om optimaal te genieten.

 

Overnachting nabij Manuel Antonio National Park

Inclusief: ontbijt, huurauto

Dag 12 Manuel Antonio National Park

Espadilla-beach-view(8)

Ook al is het het kleinste park van Costa Rica, u kunt er gemakkelijk een hele dag doorbrengen. Wandel zelf door het park of huur een gids in om dieren voor u te spotten. U wandelt door het groene tropische regenwoud en wordt beloond met weidse uitzichten over de helderblauwe zee en witte stranden. De mooiste stranden zijn Playa Manuel Antonio en Playa Espadilla Sur, beide in het nationale park. Vergeet dus niet om uw badkleding en handdoek mee te nemen. Dichterbij de ingang zijn de stranden vaak wat drukker. Loop dus iets verder zodat u een strandje voor uzelf heeft, al is het maar voor even want de aapjes en neusberen houden u waarschijnlijk gezelschap. In de omgeving van Manuel Antonio zijn ook verschillende andere activiteiten te ondernemen. Leer surfen en bedwing de golven, stap in een kayak en bekijk het park vanaf zee of ontdek de mangroves van Damas Island vanuit een kayak. Er is genoeg te zien en te beleven in dit gebied.

 

Overnachting nabij Manuel Antonio National Park

Inclusief: ontbijt, huurauto

Dag 13 Manuel Antonio National Park - San José

ca. 165 km / 3,5 uur

Geniet in de ochtend nog even van de prachtige kust en de weidse uitzichten voordat u terugrijdt naar San José. 

 

Uw huurauto wordt aan het einde van de middag bij uw hotel opgehaald.

 

Overnachting in San José

Inclusief: ontbijt, huurauto

Dag 14 San José - Puerto Viejo de Talamanca

Op naar de Caribische kust. U wordt bij uw hotel in San José opgehaald en naar uw hotel nabij Puerto Viejo de Talamanca gebracht.

 

Puerto Viejo, aan de Caribische kust, ademt reggae. De sfeer die in deze regio hangt, vindt u nergens anders in Costa Rica. Het wordt nog weleens overgeslagen tijdens een rondreis en dat is niet helemaal terecht vinden wij. Ontdek verlaten ruige stranden, luiaards in de bomen, de beste chocolade en koel af en toe af tijdens een tropische regenbui. Verder is het vooral tijd om te genieten van het relaxte ritme, de prachtige stranden en het Caribische eten.

 

Overnachting in Puerto Viejo de Talamanca / Playa Cocles.

Inclusief: ontbijt, transfer

 

Dag 15 Puerto Viejo de Talamanca

Playa-Chiquita-2-88eab0e8(6) Jaguar-Rescue-Center-23(10) Fietsen-Playa-Cocles---Playa-Chiquita-2(10)

Een 2e dag in dit Caribische paradijs is zeker geen straf. De brulapen hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat u vroeg wakker bent. Geen probleem! Er is genoeg te doen in deze regio.

 

Fietsen is één van de leukste dingen om te doen op reis. Overal in Puerto Viejo kunt u fietsen huren, meestal zo’n typische ‘cruiser’ met mandje voorop. Stap op de fiets en bezoek de verschillende stranden op de route. Vanuit Puerto Viejo komt u langs Playa Cocles, Playa Chiquita, Punta Uva en Playa Grande. De één nog mooier dan de ander.

 

Breng in de ochtend een bezoek aan het Jaguar Rescue Center. De vrijwilligers vertellen u met passie over de dieren die hier worden opgevangen. Sommige zijn aangereden, anderen als huisdier gehouden. Elk dier heeft z’n eigen verhaal en wordt met zorg en toewijding verzorgd door de vrijwilligers en doctoren in dienst. Het einddoel van dit opvangcentrum is alle dieren uiteindelijk weer uitzetten in het wild ergens in Costa Rica.

 

Altijd al op een surfplank willen staan? Dat kan hier in Puerto Viejo bij één van de surfscholen langs het strand. Meld u aan voor een les en kies een mooie surfplank uit. Hopelijk staat u aan het eind van de dag op de plank en bedwingt u de golf alsof u nooit anders heeft gedaan.

 

Liever een dagje relaxen? Er zijn verschillende strandjes om uit te kiezen. Geniet elke dag weer op een andere plek  van zon, zee en strand.

 

Overnachting in Puerto Viejo de Talamanca / Playa Cocles.

Inclusief: ontbijt

Caribbean chocolate tour
Puerto Viejo de Talamanca

Caribbean chocolate tour

Van cacaoboon tot chocoladereep, het hele proces wordt tijdens deze tour aan u uitgelegd. U start met een...

Dag 16 Puerto Viejo de Talamanca - Bocas del Toro

Het is tijd om afscheid te nemen van Costa Rica.

 

In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en naar de grens met Panama gebracht. U betaalt een bedrag om Costa Rica te verlaten en een bedrag om Panama binnen te komen. Aan de andere kant van de grens staat de transfer al voor u klaar die u naar de haven van Almirante brengt. Hier stapt u op de boot die u naar Bocas del Toro brengt. Bij de haven wordt u opgehaald en naar uw accommodatie op Isla Colon gebracht.

 

De Bocas del Toro archipel bestaat uit zes kleine eilanden en een aantal rotsen en mangrove-eilanden in het Caribisch gebied. De eilanden zijn groen met witte zandstranden en palmbomen, het water is helderblauw.

 

Overnachting op Bocas del Toro.

Inclusief: ontbijt, transfers, boottocht

Dag 17-18 Bocas del Toro

BOCAS-DEL-TORO-BLUFF-BEACH-2da28347(13)

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

De bekendste eilanden van Bocas del Toro zijn Colón en Bastimentos. Colón is het hoofdeiland met de luchthaven en Bocas Town. Het eiland is best groot en we adviseren om een fiets of een quad te huren en het eiland te gaan verkennen. In Bocas del Toro Town, meestal Bocas Town genoemd wonen bijna 8000 mensen. De houten gekleurde huizen doen echt Caribisch aan. Er is een botanische tuin, een groot, en u kunt gaan duiken of snorkelen. Er zijn veel restaurants en bars. ’s Avonds is er tot laat wat te beleven. Ga vanuit Bocas Town een dag met de boot de zee op. Er zijn veel mooiere snorkelplekken en stranden dan bij de stad. Op het eiland Colón zijn ook rustiger plekken, zoals bijvoorbeeld bij het witte met palmbomen omzoomde strand van Bluff Beach. Ver weg van alle restaurants en winkels, met slechts een paar hotels. Veel mooie stranden zijn alleen per boot bereikbaar. Een aanrader is een dagtocht naar Playa Estrellas of Playa Boca del Drago op Colón of naar een ander eiland zoals Bastimentos of Zapatilla. Onderweg goed om u heen kijken, er kunnen zomaar enkele dolfijnen rond de boot springen.

 

Overnachtingen op Bocas del Toro.

Inclusief: ontbijt

Dag 19 Bocas del Toro – Panama City

U wordt bij uw accommodatie opgehaald en naar de luchthaven gebracht. Vanuit Bocas del Toro vliegt u naar Panama City. Bij de luchthaven van Panama City wordt u opgehaald en naar uw hotel gebracht.

 

Panama City is de hoofdstad van Panama en het is de grootste stad van het land. De stad is natuurlijk bekend vanwege het nabijgelegen Panamakanaal. De stad zelf is boeiend en wordt zelfs vergeleken met Miami. Er is een heel modern, zakelijk district. De skyline doet inderdaad niet onder voor de skyline van Noord-Amerikaanse steden. Er staan enorme wolkenkrabbers. Wandel over de Cinta Costera, een boulevard met palmbomen met een goed uitzicht op die imposante skyline. Dwaal rond door de straten van de Casco Viejo, het oude stadsdeel én bovendien het leukste stadsdeel van Panama City. Ook ’s avonds is het leuk om door de straten te lopen. Barretjes, terrasjes en restaurants maken het levendig. Een aanrader vinden wij de rooftop bar van Tantalo voor een hapje en een drankje. Nergens vandaan is het uitzicht op alle lichten van de wolkenkrabbers van de skyline van het financiële district van Panama zo mooi als hier.

 

Overnachting in Panama City.

Inclusief: ontbijt, transfers, vlucht

Dag 20 Panama City

PANAMA-CITY-1-4238b0f1(10) PANAMA-CITY- LOKALE-MARKT(13) PANAMA-CITY-2-520e63cc(11)

Een vrije dag in de metropool.

 

Er is ontzettend veel te doen in en om de stad. Denkt u aan Panama, dan denkt u aan het Panamakanaal. Bekijk het kanaal op de manier die u het meeste aanspreekt. Er is een nostalgische treinrit langs het kanaal, u kunt een stuk meevaren door de sluizen en op die manier ervaren wat een enorme hoogteverschillen overbrugd worden. Net buiten de stad ligt het Metropolitan National Park. Er zijn twee trails uitgezet, er is een uitzichtpunt, apen leven hier. Het is het enige regenwoud ter wereld in een stad.

 

Op een half uur varen vanaf Panama City ligt Isla Taboga, een dagtocht erheen is prima op eigen gelegenheid te doen. Neem ’s morgens vroeg de veerboot heen en aan het einde van de middag terug en bezoek het eiland van de bloemen. Er zijn mooie stranden, een oude kerk, een lieflijk dorp, ga snorkelen en fotografeer de vele bruine pelikanen.

 

Overnachting in Panama City.

Inclusief: ontbijt

Dag 21 Vertrek Panama City

U wordt bij uw hotel in Panama City opgehaald en naar de luchthaven gebracht.

 

Einde van een prachtige reis!

 

Inclusief: ontbijt, transfer

 

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen