Costa Rica zonder huurauto
Maleisie-Pasir-Belanda-fietsen_4_487682

Costa Rica zonder huurauto

Gionne, Van Verre Algemeen 6-4-2023

‘In Costa Rica kun je prima zelf autorijden!’ Dit lees en hoor je vaak. Maar wat nou als je geen rijbewijs hebt of gewoon niet van autorijden houdt (zoals wij)? Moet je dan met een groepsreis mee? Zo’n standaard rondreis door Costa Rica die langs alle hoogtepunten gaat en net niet de plekken aandoet die je graag zou willen zien. Dat zagen wij niet zitten.

 

Gelukkig voor ons is er ook een andere oplossing. We hebben zelf een reisroute uitgestippeld, en voor transport van de ene naar de andere plaats hebben we transfers geboekt. Een chauffeur kwam ons ophalen bij het ene hotel en reed ons veilig en vlot naar het volgende hotel. Zo reis je individueel maar hoef je niet zelf te rijden.

 

Voor onze reis hebben we privé-transfers geboekt. Dan word je met alleen je eigen reisgezelschap (in ons geval dus maar met z’n tweeën) vervoerd. Op de meest gangbare routes is het ook mogelijk een transfer samen met andere reizigers te boeken. Dat kost wat meer tijd (want je moet verschillende hotels langs om mensen op te halen/af te zetten), maar is logischerwijze ook voordeliger.

    

 

Hoe gaat dit in de praktijk?

Bij de reisbescheiden ontvingen we een overzicht met daarop de tijden waarop we opgehaald zouden worden én de naam van de vervoerder. In iedere regio is er namelijk weer een ander plaatselijk bedrijfje dat de transfers daar verzorgd. Het is handig de naam van de vervoerder te weten, want vaak staat dat op de auto, het busje of het shirt van de chauffeur. Dus dan weet je meteen dat je de juiste vervoerder hebt. De chauffeurs checken je naam, tillen je koffers in de auto (en er later ook weer uit) en je vertrekt naar je volgende bestemming. Lekker achterover leunen en genieten van de kleurrijke omgeving, zonder op de weg te hoeven letten. Overal groen, bloemen, dieren langs de weg, gekleurde huisjes, mooie muurschilderingen, er is zoveel te zien! Een rit van een paar uur was voor ons gevoel zo voorbij.

 

De ene keer stond er een luxe SUV te wachten, de andere keer een wat ouder minibusje. Het was steeds weer een verrassing waarmee we vervoerd zouden worden. Ruimte voor ons, onze twee grote koffers was er iedere keer genoeg. En altijd waren het goed onderhouden auto’s/busjes waarin we veilig vervoerd werden. Een paar keer werden we zelfs verrast met drankjes en snacks die de chauffeur voor ons gekocht had. De chauffeurs waren iedere keer ook ruim op tijd aanwezig. Waardoor we vaak al voor de afgesproken tijd konden vertrekken, want ook wij waren iedere keer wat vroeger dan de afgesproken tijd bij de receptie.

 

Stoppen wanneer je wilt

Wil je onderweg kort stoppen, dan kan dat natuurlijk. Even naar de baños (badkamer), een supermercado of panaderia (bakkerij)? De chauffeurs vonden het geen probleem om één of twee korte stops op route te maken. ‘Pura vida’ is hier het levensmotto.Tussen Monteverde en Carara reden we over de Tarcoles brug. Hier stonden heel veel mensen te fotograferen. Natuurlijk konden we hier ook even stoppen om te kijken. En we zijn blij dat we dat gedaan hadden, want hier hebben we een paar grote krokodillen in de rivier zien liggen!

    

De voordelen van transfers t.o.v. autohuur:

  • De chauffeur weet de weg, dus je zal niet verdwalen. Je hoeft je niet druk te maken over de route, te checken of alle wegen wel begaanbaar zijn (dat is in het regenseizoen niet altijd het geval) of hoe het tolsysteem op sommige wegen werkt. Je hebt alle tijd om lekker om je heen te kijken.
  • Je bent sneller op bestemming. De chauffeur kent het verkeer en durft wel die langzaam rijdende vrachtwagen in te halen waar je anders waarschijnlijk (als je zelf aan het rijden zou zijn) achter zou blijven hangen.
  • De meeste chauffeurs spreken goed Engels en praten graag over hun land. Dus je leert meteen ook meer over Costa Rica. Let wel, sommige van onze chauffeurs spraken wel voornamelijk Spaans. Wij spreken ‘muy poquito’ Spaans, maar met handen en voeten (en google translate) kwamen we er evengoed wel uit.
  • Je bent ter plaatse geen geld kwijt aan benzine en tolwegen (al zal je reissom wel wat hoger uitvallen, want transfers (vooral privé-transfers) zijn wel duurder dan autohuur.

 

Let vooral op de ligging van de hotels 

Af en toe was het wel wat onhandig om geen eigen huurauto te hebben. Het is vooral belangrijk om goed te kijken naar de ligging van de hotels en je moet wel van wandelen houden. Ligt je hotel op loopafstand van een restaurantje/supermarkt/bakkerij of heeft het zelf wel een restaurant? Je kunt immers niet even de auto pakken om naar een dorpje te rijden. Zo nodig zijn er natuurlijk wel taxi’s. Het hotel kan er één voor je bellen, maar dan ben je toch weer afhankelijk. En een taxi kost natuurlijk ook geld, dus dat deden we liever niet.

 

Zo kwamen we in Bijagua de Upala (nabij Tenorio National Park) aan bij het schattige Sueno Celeste. Een kleinschalige accommodatie met maar 7 knalblauw geschilderde bungalowhuisjes aan de rand van het dorp. Verder geen restaurant bij het hotel, dus we moesten op pad. Maar het is vroeg donker in Costa Rica. En hoewel het maar 500 meter was naar het dichtstbijzijnde restaurant (een leuke lokale soda waar we voor weinig heel lekker hebben gegeten) moesten we wel langs een drukke onverlichte weg met veel langsrazend vrachtverkeer lopen. Dat vonden de eigenaren van Sueno Celeste geen goed idee, en zij hebben ons daarom even naar het restaurant gebracht en later weer opgehaald. Hartstikke lief natuurlijk, maar voor ons een leermoment. Niet alleen naar Google maps kijken, maar ook de website van het hotel goed bestuderen. Als we dit gedaan hadden, hadden we geweten dat dit verblijf eigenlijk alleen geschikt was met eigen vervoer.

 

In andere plaatsen zat het juist wel weer helemaal goed voor ons huurautoloze reizigers. In Monteverde logeerden we in de Cala Lodge. Wat verder van het eigenlijke dorpje, maar op nog geen 10 minuten lopen (langs een rustige, verlichte gravelweg) waren een supermarktje en handjevol restaurants te vinden. Perfect dus! In de avond hebben we een nightwalk bij Sanctuario Ecologico gedaan. Samen met een gids op zoek naar nachtdieren. Spannend en leuk! In deze omgeving worden veel van dit soort tours aangeboden, maar deze startte op 10 minuten wandelen van onze accommodatie. Dus ook weer goed te doen zonder auto.

 

Vergeet Rincon de Vieja niet aan te doen als je reist zonder huurauto

Nog zo’n toplocatie voor reizigers zonder huurauto is Hacienda Guachipelin in Rincon de la Vieja. Het grondgebied van deze hacienda is hectaren groot en grenst aan het nationale park. Er zijn watervallen, hotsprings, wandelpaden, mountainbikepaden en er is een ranch met een heleboel paarden. Het handige is dat er een gratis shuttlebus is die de gasten van het hotel naar de hotsprings (entree is gratis als je op de hacienda verblijft) en het nationale park (hiervoor betaal je wel entree) brengt. En er is een activiteitencentrum waar je allerlei leuke activiteiten kunt boeken zoals paardrijden, mountainbiken, tuben, ziplines, canyoning enzovoorts. En er zijn bij de hacienda genoeg mogelijkheden om een hapje te eten. Kortom, een plek om wat langer te verblijven. Wij zijn hier dan ook drie nachten geweest.

 

Voeg bouwstenen toe aan je reis zonder huurauto

Ook prettig tijdens een rondreis zonder autohuur: aan de start en het einde van onze reis hebben we bouwstenen van Costa Rica opgenomen. We begonnen in Tortuguero en eindigden in Corcovado. In deze bouwstenen is vervoer inbegrepen. Vanuit San José werden we in een grote touringcar naar Tortuguero gebracht, of eigenlijk naar de haven Guapiles waarvandaan we met de boot verder gingen. En in Corcovado was de boot het middel van vervoer om naar het nationale park en dé snorkellocatie Caño Island te gaan.

    

We hebben in drie weken tijd in acht verschillende plaatsen gelogeerd, allemaal anders en allemaal bijzonder. We verbleven overal twee of drie nachten zodat we rustig de tijd hadden om de omgeving (veelal te voet) te verkennen. Hier en daar hebben we een excursie geboekt, maar veelal zijn we zelf op pad gegaan. Georganiseerd reizen, maar toch zelfstandig. Voor ons was een vakantie naar Costa Rica met (privé)transfers de perfecte manier van reizen! Wil je dit ook? Ik help je graag een reisroute uit te stippelen!

 

Gionne,

Van Verre