Manizales, Haciënda Venecia

Colombia

Wat is leuker dan op een nog in werking zijnde koffiefarm te verblijven in de koffieregio van Colombia? Er zijn diverse mogelijkheden. Een aanrader is Haciënda Venecia, vanwege de prachtige rustige ligging en omdat er zoveel te doen is. Bijna vanzelfsprekend is het om een koffietour te doen. Ook zijn er diverse wandelmogelijkheden en u kunt een fiets huren, een kookcursus doen en het zwembad lokt. Een verblijf van minimaal twee nachten is aan te bevelen.

Locatie

Haciënda Venecia ligt in de omgeving van de stad Manizales, maar toch middenin de natuur en omringd door bergen. De laatste 2,5 kilometer hobbelt u vanaf de doorgaande weg over een zandpad. De plantage is 200 hectare groot en langs het pad ziet u de koffiestruiken al staan. Maar niet alleen koffie wordt hier verbouwd, ook mais, bananen, mango’s, exotische vruchten -waarvan ik de naam niet eens kan onthouden-, cacao en suikerriet wordt hier verbouwd. En dan nog alle exotische planten en bloemen in de tuin. Het is een klein paradijs!
U bent wel ver weg van de bewoonde wereld. Een restaurant of winkel zult u in de nabije omgeving niet vinden.
In Manizales is wel een luchthaven. Geen hele grote met vluchten naar een veelvoud aan bestemmingen, maar er gaan wel vluchten naar Bogotá.
Activiteiten in de omgeving van Haciënda Venecia:

 • Warmwaterbronnen
 • Natuurreservaat Río Blanco, met heel veel vogels
 • Orchideeëntuin van Finca Romelia
 • Natuurreservaat Tinamú, ook ideaal voor ornithologen
 • Los Nevados National Park, waar u pittige hikes kunt maken. U bent in de Colombiaanse Andes, dus bereid u voor op grote hoogteverschillen. U komt in gebieden zonder vegetatie en ziet de sneeuw in de verte. Eindig de dag in één van de warmwaterbronnen om uw spieren een beetje rust te gunnen.
Accommodatie

Verdeeld over het enorme terrein dat eigendom van de Haciënda is, staan verschillende gebouwen. In drie gebouwen zijn kamers gevestigd. Er is onder anderen een hostal, hier boeken wij geen kamers. Vlakbij de receptie is de koffielodge. Hier zijn elf kamers. Niet super-de-luxe, maar gewoon prima. Klein, maar functioneel. En let u eens op de prachtige plavuizen op de vloer. Een groot voordeel is dat iedere kamer een klein balkonnetje met twee stoelen heeft. Elke kamer heeft een eigen badkamer met een douche met warm en koud water. Er is een kluisje en er staat een ventilator. Er zijn kamers met een tweepersoonsbed en kamers met twee aparte bedden. De helft van de kamers kijkt uit op de tuin en de andere helft op de plantage.
Overal in het huis zijn prettige zitjes gecreëerd, zowel binnen als buiten.
Iets verder op het terrein staat het oorspronkelijke huis, de haciënda. Hier zijn zes kamers gevestigd. Het is hier rustiger, maar niet alle kamers hebben hier een eigen badkamer. Iedere kamer is anders ingericht, maar allemaal met antieke meubels. Ook hier zijn er weer kamers met een tweepersoonsbed en kamers met twee aparte bedden. Authentieker en rustiger, maar dus niet allemaal met eigen badkamer.

Voorzieningen
 • Twee zwembaden, één bij de koffielodge en één bij de oude haciënda. Bij de koffielodge is het zwembad iets drukker omdat hier ook gasten komen die een dagexcursie geboekt hebben.
 • Restaurant. Er is geen keuze, er wordt één gerecht bereid.
 • Wifi
 • Wandelingen: bij het inchecken krijgt u een kaart met een aantal uitgezette wandelingen en de omschrijving van wat u per wandeling kunt verwachten. Ideaal!
 • Parkeergelegenheid

 Er zijn zoveel activiteiten bij de Haciënda Venecia:

 • De koffietour waarbij u uitleg krijgt over hoe koffie groeit en verwerkt wordt. En natuurlijk een lekker kopje eigen koffie aan het einde, een must!
 • Barista workshop, proef de verschillen tussen diverse koffies en leer meer over de bereiding van een perfect kopje koffie.
 • Vogels kijken, met of zonder gids
 • Chocolade workshop. Op de haciënda groeit ook cacao. Welke vrouw kan niet veroverd worden met een chocoladeworkshop? U leert hoe deze zoete lekkernij gemaakt wordt. En o ja… ook hierbij mag u proeven!
 • Fietstocht. Maar: het is bergachtig. Daarom zijn hier elektrische fietsen te huur.
 • Kookles. Maar niet zomaar een kookles. Deze is anders en lokaal. Bij bijna iedere maaltijd eten de Colombianen banaan. In de soep, bij de rijst, gebakken of gekookt, zoet of hartiger. Deze kookles leert u bananen op overheerlijke wijze te bereiden. Verras u vrienden thuis met een banaan waarvan zij de smaak niet thuis kunnen brengen.
 • Paardrijden
Bouwstenen bij dit hotel
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën