Informatie Colombia

Colombia is zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal bij elkaar, dus u kunt zich wel voorstellen hoeveel verschillende en interessante gebieden er zijn. In het oosten liggen de bergen van de Andes, in het zuiden stroomt de beroemde Amazonerivier en kunt u de jungle in. De stranden zijn het mooist aan de Caribische kust. Maar een vlucht naar de eilanden San Andrés of Providencia brengen u naar een nog exotischer bestemming. Maar niet alleen de natuur. Ook het roerige verleden en de steden en dorpen van Colombia zijn zo interessant. Vergeet niet de enorme beelden bij San Agustín, een bijzondere archeologische vindplaats in Zuid-Amerika. Voor een goede mix van cultuur en natuur, mét vriendelijke mensen én tal van mogelijkheden voor actieve excursies maken van Colombia een ideale reisbestemming.

Klimaat Colombia

Steden en plaatsen Colombia

Hotels Colombia

Excursies Colombia

Mentaliteit van de bevolking, gewoonten en gebruiken

De Colombianen zijn echte familiemensen en over het algemeen vriendelijk en goedlachs. Men is blij dat er toeristen naar het land komen na de problemen met veiligheid in het verleden. U bent heel welkom. Colombianen zijn over het algemeen positief ingesteld en kijken vooruit. Ze zijn trots op hun land en beleefd, zowel naar elkaar als naar u toe.

 

 

Eten en drinken

De maaltijden en drankjes zijn iets goedkoper dan in Nederland. Een lunch in een lokaal restaurant kost ca. €5,-. Voor een diner komt u met €15,- tot €20,- over het algemeen al een heel eind. Goedkopere lokale restaurants zijn er ook.

 

Het ontbijt in de hotels is over het algemeen uitgebreid. Er is zowel brood als ei. De Colombianen zelf eten het liefs arepas, een soort maispannenkoeken. Heel bijzonder is Changui, een soort soep met eieren en brood en melk. In de regio Boyaca en Santander is dit het meest geliefde ontbijt.

Het middageten en avondeten zijn warme maaltijden. De porties zijn vaak groot. Er wordt veel vlees gegeten. Voor vegetariërs kan het soms lastig zijn om iedere dag weer een gevarieerde maaltijd te bestellen.

 

Per regio zijn er specialiteiten.

  • Iedere regio heeft wel zijn eigen maaltijdsoep. Zo is er de Ajiaco rond Bogotá; een soep met kip, ui, aardappels. Los erbij: stukje van maiskolf, rijst, avocado. Sancocho is ook een typisch Colombiaanse soep; er zijn diverse varianten met vis en met vlees.
  • Rond Medellín en in de koffieregio moet u de Bandeja paisa proeven, een stevig gerecht met bonen, rijst, speklapje, gehakt, chorizoworst, saus, avocado, soms met gebakken ei.
  • Aan de kust, zoals bij Cartagena worden er veel vis en schaaldieren gegeten. Dit wordt bijna altijd geserveerd met kokosrijst. Probeer zeker ook een keer de ceviche: rauwe stukjes vis in het zuur. Of bestel een garnalencocktail, die in de verste verte niet lijkt op een garnalencocktail uit Nederland.
  • In het binnenland wordt er trouwens veel forel gegeten.
  • Als u van zoetigheid houdt, neem dan zeker een keer een Arequipe als toetje. Misschien kent u dulce de leche? Arequipe is de Colombiaanse variant hiervan. Er zit karamel in.

 

In de Colombiaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van panela. Dit zijn blokjes samengeperst suikerriet, die als zoetstof gebruikt worden. De Colombianen zijn er dol op!

 

Drinken

Er wordt koffie verbouwd in Colombia en overal wordt ook koffie gedronken. Toch nemen de Colombianen bij het ontbijt liever een kopje warme chocolade. Proef ook diverse verse sappen, zoals bijvoorbeeld lula. Colombia is meer een bierland dan een land van wijndrinkers. Er zijn veel brouwerijen, groot en klein.

Colombia-Bogota-Carne-de-Res Colombia-Silvia-Mensen Colombia-Bogota-Eten

Taal in Colombia

De officiële taal in Colombia is Spaans. Het is handig om een woordenlijstje met de meest voorkomende woorden mee te nemen (of te leren). Engels wordt beperkt gesproken. Er zijn diverse lokale talen.

 

Godsdienst

Meer dan 70% van de bevolking in Colombia is Rooms-katholiek. Nog eens 20% van de bevolking is aanhanger van andere Christelijke godsdiensten.

 

Geldzaken

De munteenheid in Colombia is de Colombiaanse peso, afgekort als COP.

Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 COP. Daarnaast zijn er munten van 50, 100, 200, 500 en 1000 peso.

 

Het is ook heel gebruikelijk om met creditcard te betalen. In veel restaurants en winkels is dit mogelijk.

Er zijn veel pinapparaten in Colombia. Alleen in enkele afgelegen gebieden zoals Yopal, de Amazone, Caño Cristales en Nuquí is geld opnemen lastig.

 

Wij adviseren u om Amerikaanse dollars mee te nemen voor noodgevallen.

 

Het prijsniveau in Colombia is lager dan in Nederland. Een maaltijd heeft u voor 20.000 tot 30.000 COP. Een flesje water kost ongeveer 2000 COP.  

Het is gebruikelijk om een fooi te geven. 10% in een restaurant is normaal. Let echter goed op: heel vaak staat de fooi al op de rekening. Een taxichauffeur verwacht geen fooi, hotelpersoneel stelt een kleinigheid op prijs. Een gemiddelde fooi voor een chauffeur is 25.000 á 30.000 per reisgezelschap per dag. En voor een gids 35.000 - 40.000 COP per dag.

 

Afdingen wordt alleen op de markt gedaan, maar dit kunt u ook in souvenirwinkels proberen.

Een gezellig pleintje in Cartagena, Colombia Colombia-Cartagena-Marktvrouwen

Paspoort/visum

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Colombia geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in het land verblijft. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Colombia. U dient in het bezit te zijn van een doorreis- of terugreisticket. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

 

Gezondheid

Voor Colombia zijn geen inentingen verplicht, tenzij u uit een land komt waar gele koorts heerst. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A, DTP en gele koorts. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Malaria komt voor in Colombia. U hoeft niet van tevoren malariapillen te slikken. Neem een noodrantsoen mee. Dengue (knokkelkoorts) komt voor in Colombia. Rabiës komt eveneens voor in Colombia, vermijdt contact met zoogdieren.

Drink geen kraanwater in Colombia, maar koop flessen water of vul een thermosfles met gefilterd water. Vaak staat er een waterfilter in de hotellobby’s.

 

Tijdsverschil

In Colombia is het 6 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, is het 7 uur vroeger dan in Nederland. Colombia kent zelf géén zomertijd.

 

Voltage en stekkers

Elektriciteit: 110 Volt. De stekkers zijn anders dan Nederlandse stekker. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Zorg dat u een wereldadapter meeneemt.

Peru-Machu-Picchu-Judith
Judith
Jaren heb ik door Latijns-Amerika gereisd, om uiteindelijk een paar jaar te settelen in Chili. Voor mij voelt Latijns-Amerika dan ook als thuiskomen.
Contact met Judith
Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara_5_622548
Tamara
De koffieregio, jungle, Medellín, tropisch Cartagena: zet maar op uw verlanglijst! Graag vertel ik u over dit prachtige land.
Contact met Tamara