Okavango Delta

De Okavango Delta is een van de meest bijzondere natuurgebieden van Afrika. Dit wil je niet missen tijdens jouw rondreis door Botswana.Sta oog in oog met nijlpaarden, leeuwen, hyena’s en nog veel meer dieren. Bij een overnachting in de Okavango Delta ga je echt terug naar de basics in de natuur. Je komt helemaal tot rust door de groene omgeving en het heldere water, terwijl je wordt voortgevaren tussen het riet en de lelies.

 

 

Geschiedenis van Okavango Delta

Miljoenen jaren geleden mondde de Okavango rivier uit in een groot meer, het Makgadikgadimeer. Door klimaatverandering werd de stroom van de rivier onderbroken, het meer droogde op tot zoutpannen en de Delta werd zo gevormd. De Okavango Delta is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de 1600km lange rivier. De rivier ontspringt in het hoogland van Angola, stroomt door in Namibië en mondt ten slotte uit in de Kalahari, Botswana.

 

Kaart van Okavango Delta

 

Weer in Okavango Delta

Botswana ligt in het binnenland van zuidelijk afrika en heeft een semi-droog klimaat. In Botswana zijn de seizoenen omgedraaid. Als het bij ons winter is, is het daar zomer, en andersom. Voor het grootste deel van het jaar is het droog in Botswana, wel zijn er periodes met regen.

 

Het regenseizoen in de Okavango Delta is van november tot maart, wel is dit het moment dat er het minste water in de delta staat. De dieren blijven bij het water en zijn daarom te vinden in het centrum van de delta. Een nadeel hiervan is dat delen van de delta mogelijk ontoegankelijk worden en er minder dieren zijn dan in het droogteseizoen. Het droogte seizoen is van april tot oktober, dan is de waterstand in de delta op zijn hoogst. Het droogteseizoen wordt gezien als het beste tijdstip om de Okavango Delta te bezoeken, want dan zie je de meeste dieren. Je ziet duizenden migrerende dieren!

 

Top 3: bezienswaardigheden in Okavango Delta

1. Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve is het oudste beschermde deel van de Okavango Delta. Wat je nu niet zou bedenken is dat het milieu en de dieren in het Moremi-gebied vroeger erg bedreigd waren. Tegenwoordig is het wildreservaat een van de meest diverse reservaten. Je krijgt de kans om de hele Big Five te spotten. Kijk je ogen uit naar de enorme Afrikaans olifant! Misschien staat de zeldzame wilde hond wel op jouw lijstje? Voor de wilde honden is het Moremi-gebied hun thuis. Vergeet ook niet om hoog in de bomen te kijken, mogelijk ligt daar een jachtluipaard van zijn prooi te genieten. Ook vind je meer dan 500 verschillende soorten vogels in het reservaat

 

2. Lake Ngami

Lake Ngami is te vinden vlakbij de delta. Wat bijzonder is aan dit meer is dat het vaak door onbekende redenen is verdwenen en weer terug gekomen. In 1849 is het meer ontdekt met veel indrukwekkende dieren. Daarna verdween het meer. Aan het eind van de 19e eeuw kwam het meer weer tevoorschijn, dit patroon heeft zich voortgezet. Aangezien het meer een uitstroom mist kan het alleen opgevuld worden door overstromingen. In 2000 is het meer weer verschenen, nadat het in 1982 weer is verdwenen. Botswana heeft de laatste paar jaar te maken met erge droogte. Na zware regenval trekt het vele watervogels aan, zoals flamingo’s en pelikanen. Het is een mooi meer en zeker een bezoekje waard

 

3. Lake Makgadikgadi

Voordat het water van de Okavango Delta in Lake Ngami terecht kwam, kwam het terecht in Lake Makgadikgadi. Door droogte is dit meer uiteindelijk verdwenen. Het water vanuit de delta nam ook veel zout mee. Bij het opdrogen van het meer is het zout achtergebleven. Het meer was voorheen 80.000 km2 groot. Tegenwoordig is er een enorme zoutvlakte te vinden op de plaats van Lake Makgadikgadi.

 

Top 3: leuk om te doen in Okavango Delta

1. Varen in een mokoro

Ga varen met een typische mokoro over de Okavango Delta. De gids laat de mokoro langzaam over het water glijden, tussen het riet en de waterlelies door. Tijdens het varen zie je veel verschillende dieren en verteld de gids interessante verhalen! Je vaart verder door de delta van kronkelende rivieraders, waterplassen en moerasgebied.

 

2. Safari per jeep

De Okavango Delta bestaat bijna volledig uit water! Toch bestaat de mogelijkheid om de Okavango Delta ook per jeep te aanschouwen. Bewonder de vele wilde dieren veilig vanuit je jeep. Perfect voor mensen die misschien slecht ter been zijn of de jeep veiliger vinden.

 

3. Wandelsafari

Wat ook niet te vergeten is,  dat de Okavango Delta ook de perfecte plek is voor een unieke wandelsafari. Je komt letterlijk oog in oog met wilde dieren die je in het park kunt vinden. Dit klinkt misschien gevaarlijk, maar je gaat op pad met een ervaren gids.

Delta Camp

Delta Camp

Okavango Kanana

Okavango Kanana

Oddballs Camp

Oddballs Camp

Tijdens deze rondreis reist u naar Okavango Delta
De zonsondergang in Okavango Delta
Voorbeeldreis Botswana

Rondreis Botswana: Buitengewoon Botswana

Midden: Kalahari, spot aardvarkens en schorpioenen. Noord: Okavango Delta, varen door de Delta > Linyanti, veel wild en prachtige zonsondergangen > Zimbabwe: Victoria Watervallen, vliegen in helikopter.

 

Botswana-Kalahari-Wildreservaat3
Voorbeeldreis Botswana

Rondreis Botswana per auto: Woestijn en Waterland safari

Noord-Namibië: Kavango Wildreservaat, vogels > Caprivi > Noord-Botswana: Chobe NP, olifanten > Makgadikgadi Pans, zoutpannen > Okavango Delta, safari's op het water> Kalahari, bosjesmannen > Maun, einde reis

 

Botswana-Okavango-autorondreis2_2_491106
Voorbeeldreis Botswana

Rondreis Botswana: Kalahari en Okavango safari

Zuid: Kalahari, wandelen met bosjesmannen > Noord: Okavango Delta, per mokoro door het doolhof van waterwegen, groots vogelleven > Khwai Concessie, op safari met een ranger en op zoek naar leeuwen > Maun, einde safarireis.