terug naar het overzicht

Rondreis Hoogtepunten van Bolivia

Vanuit Santa Cruz wandelen in de natuur van het Amboró National Park. U vliegt naar Sucre voor een tour door het witte, koloniale centrum van de stad en een hike over een oude Incatrail. In Potosí bezoekt u de zilvermijn. Bij de zoutvlaktes van Uyuni maakt u een jeeptour. U rijdt ook door de woestijn en langs kleurige lagunes met flamingo’s. Tot slot naar de grote stad La Paz met een stadstour. Ook naar de ruïnes van Tiwanaku.

Wat maakt deze reis bijzonder
Alle highlights in één reis
Meerdaagse jeeptour bij Uyuni
Veel excursies inbegrepen
Peru-route-Colca-Puno-Judith
Judith
Voor mij voelt Latijns-Amerika als thuiskomen. De geuren, de mensen, het gevoel van contact met de aarde en ontelbaar veel mooie plekken.
Prijsindicatie vanaf € 2400,- per persoon
Reisduur: 13 dagen / 12 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Hoogtepunten van Bolivia

Dag 1     Aankomst Santa Cruz

Dag 2     Amboró National Park

Dag 3     Terug naar Santa Cruz

Dag 4     Vlucht naar Sucre

Dag 5     Sucre

Dag 6     Potosí

Dag 7     Uyuni

Dag 8     Uyuni, jeeptour zoutvlakte

Dag 9     Uyuni, woestijn en lagunes

Dag 10   Vlucht naar La Paz

Dag 11   La Paz

Dag 12   La Paz

Dag 13   Vertrek La Paz

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Santa Cruz

In ongeveer een half uur tot een uur rijdt u van de luchthaven naar het centrum van de stad. Santa Cruz is een grote stad in het oosten van Bolivia. Er wonen meer dan twee miljoen mensen en dat aantal neemt snel toe. Toch oogt Santa Cruz niet als zo’n enorme stad, omdat er relatief weinig hoogbouw is. De stad is modern, maar het oude koloniale centrum is het leukst. Hier ziet u nog veel huizen uit de Spaanskoloniale tijd. Vooral rondom het Centrale Plein, de Plaza de 24 de Septiembre staan veel mooie gebouwen. De kathedraal van rode steen is de blikvanger. Tegen betaling kunt u de toren op en vanaf boven heeft u een goed uitzicht over de stad. Het is warm in Santa Cruz, er is een tropisch klimaat. Temperaturen van 30 graden en meer zijn normaal. Toch is Santa Cruz de perfecte plaats om uw reis door Bolivia te beginnen. Het ligt slechts op een hoogte van 400 meter, en vanaf Santa Cruz kunt u langzaam wennen aan de grotere hoogtes. Het gebied in de directe omgeving van Santa Cruz is erg vlak. Er is een gezellige markt in de stad, waar u zeker even overheen moet wandelen. Er zijn relatief weinig westerse toeristen.

 

Overnachting in Santa Cruz.

Inclusief transfer

Dag 2 Santa Cruz - Amboró National Park

Krijsende papegaaien boven uw hoofd in dit bijzondere Nationale Park

Uitzichten over Amboró National Park - Bolivia

In de loop van de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel in Santa Cruz. De rit gaat met een taxi, die privé is. Als u onderweg wilt stoppen om een foto te nemen, kan dat. De kwaliteit van de auto is niet zo goed. Het is gewoon een lokale rammelbak met voorin gordels, maar achterin helaas niet. Het is niet de kwaliteit vervoer die Van Verre normaal heeft, maar het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen en het is lastig (en heel duur) om een goed vervoermiddel te regelen.Aan de rand van het Nationale Park in een vallei ligt een zeer afgelegen lodge. Bij aankomst gaat u lunchen. Aan het einde van de middag maakt u een wandeling met een Spaanstalige begeleider als u wilt. U kunt ook op eigen gelegenheid gaan wandelen. Een aantal trails staat goed aangegeven. Als u persé een Engelstalige begeleider wilt, dan kunnen we deze mee laten reizen met u. Dat is wel een stuk duurder. U kiest zelf hoelang u wilt lopen. Er zijn trails van een half uur tot trails van vijf uur.  Er zijn diverse kleine watervallen rondom de lodge. Na uw wandeling nog even schommelen in de hangmat en dan is het alweer tijd voor het diner. Omdat er geen enkel restaurant in de wijde omtrek is, verblijft u hier op basis van volpension. De drankjes betaalt u nog wel ter plekke. U bent vlakbij Brazilië, misschien hun nationale cocktail de Caipirinha proberen?

 

Overnachting in Amboró National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privétransfer, wandeling

Dag 3 Amboró National Park - Santa Cruz

Gebouwen-Santa-Cruz-Bolivia_1_352136 Schilderingen-op-de-muren-Santa-Cruz-Bolivia Route-Amboro-National-Park-Santa-Cruz-Bolivia_1_352100

Lekkere, verse broodje en eieren staan ’s ochtends voor u klaar. Daarna kunt u er weer tegen. Klaar voor een andere wandeling? U bepaalt wederom zelf of u op eigen gelegenheid of met een lokale begeleider wilt gaan lopen. Als u het niet te zwaar wilt maken, kiest u voor de orchideeënwandeling of de 3 cascadas (= watervallen) hike. Beide duren nauwelijks een uur. De Sirari hike waarbij u ook naar een waterval gaat duurt bijna drie uur, maar gaat grotendeels over een vlak terrein. De wandeling waarbij u de meeste kans heeft om apen en ara’s te zien is de Loro Trail. Af en toe een flinke klim, maar voor bijna iedereen goed te doen. De vergezichten onderweg zijn schitterend! De Loro Trail duurt tweeëneenhalf a drie uur. De Condor Trail heeft ook enkele steile stukken erin. Maar wél met de kans om condors boven de vallei te zien zweven op de luchtstromen. Deze trail duurt ongeveer twee uur. De lunch bij het resort is nog inbegrepen. Na de lunch vertrekt u met de jeep uit de vallei. Tot het punt waar de taxi staat te wachten.

U wordt bij uw hotel in Amboro National Park opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Santa Cruz teruggebracht.

 

Overnachting in Santa Cruz.

Inclusief ontbijt, lunch, privétransfer, wandeling

Dag 4 Santa Cruz - Sucre

Koloniaal centrum van Sucre met alleen maar witte gebouwen

U wordt naar de luchthaven gebracht. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Santa Cruz naar Sucre.

In Sucre opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel gebracht.

 

Sucre wordt de witte stad genoemd en die naam is terecht! Bijna alle gebouwen in de koloniale binnenstad zijn wit. Sucre is de hoofdstad van Bolivia. De stad ligt op bijna 2900 meter hoogte. De koloniale gebouwen zijn hier zeer goed bewaard gebleven. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Er zijn veel kerken. Zoek een bankje in het park op het centrale plein en laat het dagelijks leven aan u voorbijtrekken. Schoenpoetsers werven klanten. Oude mannen ontmoeten elkaar voor een kletspraatje. Loop een rondje om het centrale plein. Aan iedere zijde staan de meest mooie gebouwen. Waaronder de 17e-eeuwse kathedraal. Ga vanaf het centrale plein alle kanten op. In iedere straat stuit u weer op andere mooie kerken en gebouwen. De San Francisco kerk is nog een speciale aanrader. Er wordt veel chocolade gemaakt en deze kunt u in diverse winkels kopen, maar ook proeven. Onder andere enkele filialen van Para Ti. Dit is de beste chocola van Bolivia. Hét meest interessante museum in Sucre vinden wij het textielmuseum. Bijna altijd zijn hier vrouwen aan het weven.

 

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids gaat u de witte stad Sucre verkennen. Er zijn ontzettend veel kerken en mooie gebouwen. Deze excursie duurt een halve dag en is op privé-basis.

 

Overnachting in Sucre.

Inclusief ontbijt, privétransfers, vlucht Santa Cruz- Sucre, stadstour

Stadstour
Sucre

Stadstour

Onder begeleiding van een gids gaat u de witte stad Sucre verkennen. Er zijn ontzettend veel kerken en mooie...

Tarabucomarkt
Sucre

Tarabucomarkt

In Tarabuco is iedere zondag de grootste markt in de wijde omtrek. U wordt bij uw hotel opgehaald en in...

Dinotour
Sucre

Dinotour

Zeker leuk voor families met kinderen, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de oudheid. Bij een...

Dag 5 Sucre

Actief bezig zijn: een hike over een oude Incatrail

Gebouwen in Sucre - Bolivia

Een hike van ongeveer drie uur grotendeels bergafwaarts over een oude Incatrail. U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de kapel van Chataquila gebracht. Dit ligt op de bergkam van de Cordillera de los Frailes. Bij de kapel begint de wandeling. Omdat het voor 95% bergafwaarts is, is deze trail voor iedereen goed te doen. Onderweg geniet u van het ene na het andere vergezicht. U loopt tot Chaunaca. Daar staat de auto weer op u te wachten. U wordt naar de Ravelo rivier gebracht. Even met uw voeten in het koude water is aangenaam na de wandeling. Ook een complete duik in de koude rivier voor de echte die hards behoort tot de mogelijkheden. U krijgt koekjes, koffie of thee en fruit. Vervolgens wordt u teruggebracht naar uw hotel in Sucre. Deze excursie duurt een halve dag en is privé. Inclusief transport, Engelssprekende gids, snacks en koffie of thee.

 

Er is zoveel al genoemd bij de omschrijving van de eerste dag in Sucre, dat u al bijna ook een tweede dag kunt vullen. Als u niet de Incatrail wilt lopen, is er alsnog genoeg te doen.

 

Overnachting in Sucre.

Inclusief ontbijt, Incatrail excursie

Incatrail
Sucre

Incatrail

Een hike van ongeveer drie uur grotendeels bergafwaarts over een oude Incatrail. U wordt opgehaald bij uw...

Paardrijden
Sucre

Paardrijden

Een paardrijtocht door de landelijke omgeving van Sucre. Er zijn tochten van een halve- en hele dag. Er zijn...

Maragua krater
Sucre

Maragua krater

Per auto rijdt u een berg op naar de Maragua krater. Als u een geoefende wandelaar bent en u vindt het tijd...

Dag 6 Sucre - Potosí

Bij uw hotel in Sucre wordt u opgehaald voor uw transfer naar Potosí. De rit duurt 3 tot 3,5 uur. U

bent de stad al snel uit en rijdt door een rivierdal. U gaat vandaag naar één van de hoogstgelegen steden ter wereld. Op een gegeven moment ziet u in de diepte de grote stad Potosí liggen. U rijdt onder een imposante toegangspoort door en stopt even bij een uitzichtpunt. Door de buitenwijken rijdt u naar het koloniale centrum.

 

Potosí is een grote stad met bijna 250.000 inwoners. Potosí is één van de hoogstgelegen steden ter wereld, op meer dan 4000 meter hoogte. Als u aan komt rijden en vanaf een omliggende berg uitzicht heeft op de stad, ziet die er nou niet direct aanlokkelijk uit. Het lijkt rommelig en onaf. Als u echter het koloniale centrum inrijdt, ziet u pas hoeveel mooie gebouwen en kerken er staan. Het middelpunt van de stad is het 10 november plein. Bijna ieder gebouw dat rondom deze Plaza gebouwd is, is een foto waard. U ziet hier onder andere de kathedraal. Een grote obelisk staat op het plein naast het centrale plein. Verder zijn er enorm veel andere kerken. Bijna allemaal op loopafstand

 

Overnachting in Potosí.

Inclusief ontbijt, privétransfer

Stadstour
Potosí

Stadstour

Potosí is één van de hoogstgelegen steden ter wereld. De stad heeft veel te bieden. In de koloniale tijd...

Baden in kratermeer
Potosí

Baden in kratermeer

Met een taxi of minibus (privé) wordt u bij uw hotel opgehaald en naar het Tarapayameer gebracht. Voor de Inca...

Kari Kari Trekking
Potosí

Kari Kari Trekking

Vlakbij Potosí ligt een hoogvlakte, een altiplano. Op slechts een kwartier van de stad begint dit...

Dag 7 Potosí - Uyuni

Dynamiet ontploft op slechts enkele meters afstand van u in de zilvermijn

Vandaag gaat u de mijnen in! Dit is niet zomaar een excursie of een georganiseerde tour. U maakt daadwerkelijk kennis met het leven van de mijnwerkers. Ongeveer 85% van de mensen die in Potosí leven is direct of indirect afhankelijk van de mijnen voor hun inkomsten. U gaat vandaag een mijn, die nog in gebruik is, in. Onderweg stopt u eerst bij een markt. Niet met groente en fruit, maar puur gericht op de mijnwerkers. De mijnwerkers kauwen cocabladeren om het zware werk onder moeilijke omstandigheden vol te houden. Ze willen graag pure alcohol (96%) om moeder aarde en de goden in de mijn gunstig te stemmen, maar ook om zelf een slok van te nemen. Maar ook limonade en sigaretten valt goed in de smaak. Dynamiet hebben ze nodig om hun werk te kunnen uitvoeren. Als u wilt, bestaat de mogelijkheid om op deze markt wat voor de mijnwerkers te kopen. Vervolgens krijgt u een pak om over uw kleren aan te trekken. Een helm en een mijnlamp maken uw outfit compleet. U bent klaar om de mijn in te gaan. Het grootste stuk loopt u; soms gebukt. Maar u moet meestal ook een klein stukje kruipen. Al snel begrijpt u hoe zwaar het leven hier is. Deze excursie duurt een halve dag en is in een kleine internationale groep. Inclusief: transport, Engelssprekende gids, uitrusting om de mijn in te gaan.

 

U wordt bij uw hotel in Potosí opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation gebracht.

Per lijndienstbus reist u van Potosí naar Uyuni. Daar wordt u weer opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel gebracht.

Het stadje Uyuni is niets bijzonders. U verblijft hier één nachtje ter voorbereiding op één van de hoogtepunten van uw reis.

 

Overnachting in Uyuni.

Inclusief ontbijt, privétransfers, ticket lijndienstbus, excursie zilvermijn in kleine groep  

Zilvermijnen
Potosí

Zilvermijnen

Maak kennis met het leven van de mijnwerkers. Ongeveer 85% van de mensen die in Potosí leven is direct of...

Dag 8 Uyuni

Gekke foto's nemen op de zoutvlakte

Poseren op de zoutvlakte in Uyuni - Bolivia

Eén van de hoogtepunten van de reis is een tour over de zoutvlaktes van Uyuni. U deelt een 4x4 jeep met anderen, er passen maximaal zes personen plus de chauffeur in.

 

U rijdt Uyuni uit en gaat eerst naar het treinenkerkhof. Hier staan allemaal oude treinen te verroesten. Vervolgens rijdt u naar Colchani. Hier worden veel souvenirs verkocht die gemaakt zijn van zout en het zout zelf natuurlijk. Daarna rijdt u daadwerkelijk de zoutvlakte op. Soms lijkt het alsof er water ligt. Een fata morgana. Soms lijkt het alsof u door een landschap van sneeuw en ijs rijdt. Ook als u uitstapt uit de jeep, is het net alsof u op het ijs stapt. Het zout is hard. Op sommige plekken is het twee meter op andere plekken wel twintig meter dik. De chauffeur zoekt een mooie, rustige plek om foto’s te nemen. In totaal is de vlakte ongeveer 10.000 km2. Op de achtergrond ziet u bergen.

 

De volgende stop is bij het eiland Incawasi. Maak hier een wandeling van 45 minuten (met alle fotostops een uur). Op het eiland groeien gigantische cactussen. Ter plekke dient u nog 30 Bolivianos entree te betalen. Verder over de oneindige vlakte van zout naar uw overnachtingsplek.

 

U overnacht in een eenvoudige hostel bij Uyuni.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, jeeptour (in kleine groep)

Dag 9 Uyuni

Spuitende en stomende geisers en lagunes met flamingo's

Flamingos-Uyuni-Bolivia Geisers in Uyuni - Bolivia

Vroeg op, ontbijten en dan staat de jeep alweer klaar. U rijdt naar een dorp waar een kruidenier is. Koop hier water als dat nodig is en wat lekkers. Het wordt een lange dag! U rijdt over de pampa’s, vrij kale grasvlaktes. Let goed op of u lama’s ziet. U rijdt ook over een zoutvlakte, maar lang niet zo mooi als gisteren.

 

Vandaag draait het vooral om lagunes en flamingo’s. Er is een kans om nando’s te zien. Dit zijn een soort struisvogels die in dit deel van Zuid-Amerika voorkomen. Wij zagen ze in ieder geval! De rit met de jeep gaat verder naar een vulkaan en bij de bijzondere rotsformaties van San Pedro de Quemes wordt gestopt.  En dan is het tijd om diverse lagunes te bezoeken. Bij deze lagunes ziet u bijna zeker flamingo’s. Niet een paar, maar tientallen. Bij één van de lagunes dekt de chauffeur de picknicktafel en hij zet de lunch klaar. Na de lunch rijdt u eerst een stuk over de pampa’s. Vervolgens gaat u de Desierto (=woestijn) Siloli in. De laatste plek die u vandaag bezoekt is de Laguna Colorada. Colorada betekent gekleurd. Het water is blauw en rood en in het water ligt wit zout. Een stukje langs het meer en dan arriveert u bij de accommodatie.

 

Overnachting in een eenvoudige hostel bij Uyuni.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, jeeptour (in kleine groep)

Dag 10 Uyuni - La Paz

Heel vroeg op, rond 04.30 uur. Ontbijten en warm aankleden: muts op en handschoenen aan. U rijdt als eerste naar de Sol de Mañana geisers. Stoom spuit de lucht in. Metershoog. Er zijn meerdere geisers. Vervolgens rijdt u door de woestijn. U maakt een fotostop bij rotsformaties in de woestijn. En dan is het tijd voor warmwaterbronnen. Heerlijk als het buiten zo koud is, om hier op temperatuur te komen. Onderweg ziet u ongetwijfeld veel lama’s. In het dorp Villa Mar is de lunch. Vlak na Villamer ligt de Vallei van de Rotsen. Mooie rotsformaties, maar kijk ook goed om u heen of u een vizcacha ziet. Een vizcacha is een konijn met een lange staart. Door naar Uyuni. Op de terugweg stopt u nog in het dorp San Cristobal. Hier leven de mensen van mijnbouw.

 

U wordt in Uyuni opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven gebracht. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Uyuni naar La Paz. Daar wordt u opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel gebracht.

 

La Paz is een enorm grote stad met bijna drie miljoen inwoners. Het is de administratieve hoofdstad van Bolivia. De stad is verdeeld in een “bovenstad” en een “benedenstad”.

 

Overnachting in La Paz.

Inclusief ontbijt, lunch, jeeptour (in kleine groep), privétransfers, binnenlandse vlucht Uyuni- La Paz

Dag 11 La Paz

Plein-La-Paz-Bolivia Winkels-La-Paz-Bolivia Gebouwen-in-La-Paz-Bolivia

Omdat La Paz niet echt een duidelijk stadscentrum heeft en het openbaar vervoersysteem best verwarrend is, adviseren wij u om in La Paz een stadstour te maken. Onder begeleiding van een gids verkent u de stad met een minibusje, lopend en met het lokale openbaar vervoer: een kabelbaan! U ziet de San Francisco kerk en hoort alle ins en outs over de heksenmarkt. De Mercado de Brujas is een bijzonder fenomeen. Veel Bolivianen zijn officieel Rooms-katholiek, maar ondertussen speelt de religie van de vroegere stammen ook nog een grote rol. Pachamama, oftewel Moeder Aarde, moet gunstig gestemd worden. Men maakt offers in de hoop op een goede oogst, een goede gezondheid, voor vruchtbaarheid, in de hoop veel geld te krijgen enzovoorts. Op de heksenmarkt treft u allerlei attributen aan die bij deze offers gebruikt worden. Zo is een lamafoetus heel gewoon om te zien. De koloniale wijk van La Paz met de kathedraal bezoekt u eveneens tijdens deze stadstour. Ergens tijdens deze stadstour maakt u gebruik van de kabelbaan. Niet een kabelbaan voor toeristen, maar in La Paz is dit een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer. Om de verkeersdrukte in toom te houden komen er acht lijnen door de hele stad heen. Er zijn verschillende stations om uit te stappen. Een groot project! Op dit moment zijn er vier kabelbaanverbindingen in gebruik. Vanaf het uitkijkpunt Killi Killi heeft u een uitzicht van 360 graden over La Paz. U bezoekt de Maanvallei met grillig gevormde rotsen. Het landschap lijkt zelfs volgens Neil Armstrong daadwerkelijk op dat van de maan. De volgorde van bezoeken is willekeurig en wordt aangepast aan de verkeersdrukte. De stadstour duurt een halve dag en is samen met andere reizigers. Inclusief: vervoer, Engelssprekende gids.

 

Overnachting in La Paz.

Inclusief ontbijt, stadstour in kleine groep

Citytour
La Paz

Citytour

Omdat La Paz niet echt een duidelijk stadscentrum heeft en het openbaar vervoersysteem best verwarrend is...

Chacaltaya
La Paz

Chacaltaya

Vroeger was op 35 kilometer vanaf La Paz een skigebied. Nu is dat niet meer in gebruik, maar het is wel een...

Dag 12 La Paz

De Tiwanaku cultuur is precolumbiaans en het is de oudste beschaving uit de regio rond La Paz. Vanaf de stad rijdt u in ongeveer twee uur naar Tiwanaku. Al in 1300 voor Christus leefden deze bevolkingsgroep in de Andes en ze bleven er tot 1200 na Christus. Ze waren bekend om hun bijzondere architectuur en hun kennis van de astronomie. In de stad leefden 20.000 mensen en op het hoogtepunt zelfs meer dan 100.000! Bij de stad Tiwanaku zijn ruïnes te zien. Door UNESCO zijn deze ruïnes benoemd tot Werelderfgoed. De belangrijkste bouwwerken zijn de tempel van Kalasasaya, de zonnepoort Intipunku, de piramide van Akapana en een ondergrondse tempel. Het meest indrukwekkend vonden wij de prachtige beelden van onder andere Pachamama die in de ruïnes staan. Er zijn ook twee musea bij Tiwanaku. U koopt één kaartje en kunt daarmee alles bekijken. Deze excursie duurt een halve dag en is privé. Inbegrepen: vervoer, entree, Engelssprekende gids.

 

Overnachting in La Paz.

Inclusief ontbijt, excursie Tiwanaku (op privébasis)

Tiwanaku
La Paz

Tiwanaku

De Tiwanaku cultuur is precolumbiaans en het is de oudste beschaving uit de regio rond La Paz. Vanaf de stad...

Dag 13 Vertrek vanaf La Paz

U wordt bij uw hotel in La Paz opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven gebracht.

 

Inclusief ontbijt

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen