De Panoramaroute van Zuid-Afrika
Gods Window op de Panoramaroute in Zuid-Afrika

De Panoramaroute van Zuid-Afrika

Chantal, Van Verre Algemeen 22-6-2020

De prachtige Panoramaroute is bij velen een belangrijk onderdeel van een reis door Zuid-Afrika. Ook wij willen deze route natuurlijk niet overslaan. We overnachten in AfriCamps at Mackers in de omgeving van het stadje Hazyview. Het zijn mooie safaritenten aan een stromende rivier. ’s Morgens vroeg hangt de nevel rond de tent, dat is ook waar Hazyview om bekend staat. Het is heerlijk om zo te ontwaken en te beginnen aan onze reis over de Panoramaroute.

 

Als eerste staat ‘The Lift’ op het programma. We rijden over de dichtbeboste heuvels naar Graskop. Hier hangt een lift die ons diep het dal in brengt. Het is nog steeds mistig om ons heen, maar het is prachtig om onder in de kloof rond te wandelen. Houten hangbruggen en trappen leiden ons door de natuur. Onderweg vinden we uitleg over alle beplanting en dieren die in dit gebied leven. Niet alleen voor ons, maar ook als je met kinderen door Zuid-Afrika reist.

 

Na meer te weten gekomen te zijn over het gebied, stappen we weer in onze auto. Het is prettig om hier zelf rond te kunnen rijden. De wegen zijn ruim en de bewegwijzering is duidelijk. Ook hebben we van de lokale agent een goede reisbeschrijving meegekregen waardoor dit prima te doen is op deze manier.

 

We vervolgen onze weg naar God’s Window, nou ja window… er is echt niets te zien door alle mist die er hangt. Tegen beter weten in kopen we een toch een kaartje. Vanaf het uitzichtpunt zou je richting Mozambique kunnen kijken, maar helaas is dit nu niet mogelijk. De meneer bij de entree vertelt ons dat we op de terugweg met hetzelfde kaartje nog een keer kunnen proberen. Ontzettend vriendelijk en fijn dat die mogelijkheid er is. We zijn erg benieuwd wat voor uitzicht er dan te wachten staat. We zullen zien.

 

Als we verder rijden, lijkt het weer wat op te knappen. Hier en daar schijnt de zon al tussen de wolken door. De weg brengt ons naar Bourke’s Potholes en Blyde River Canyon. Heerlijk even de benen strekken en rondlopen. Het rotsachtige gebied met zijn 26 kilometer lange rivier is helemaal uitgesleten door erosie. Diepe gaten in de rotsen geven de Blyde River de mogelijkheid om door het gebied te stromen. De diepe kloof bestaat uit rode zandsteen wanden. Het is een eenvoudige en mooie wandeling.

      

 

Via een zigzagweg komen we met de auto uit bij de Drie Rondavels (Three Rondavels). De afgesleten rotsen lijken wel wat op de ronde hutten van de lokale bevolking. Op de parkeerplaats is er een mogelijkheid om souvenirs aan te schaffen. Gelukkig pusht niemand je hiertoe waardoor je rustig rond kunt kijken. Ook wij sloegen er in om iets leuks voor thuis mee te nemen.

 

We stappen met goede moed weer in de auto. We willen nog heel graag stoppen bij God’s Window. Zal het nu wel open getrokken zijn in de lucht? We rijden door de bergen terug en de lucht is helemaal blauw. We wandelen over de trappen en de paden en komen bij het uitzichtpunt. Het is prachtig, in de verte kun je inderdaad Mozambique zien liggen. Als we teruglopen zien we alle verkopers op de parkeerplaats souvenirs verkopen. Natuurlijk moet er weer wat aangeschaft worden. Het zijn twee houten giraffen als aandenken aan deze mooie vakantie.

 

 

Terug in Hazyview besluiten we in een van de vele restaurants een hapje te gaan eten. We kiezen allebei een lokaal gerecht. Ik wil heel graag de beroemde bobotie proberen en Rick neemt iets met kerrie en kip. We eten nog net niet onze vingers erbij op. Wat heerlijk die Afrikaanse keuken.

    

 

Wij hebben genoten van onze tijd in Zuid-Afrika. Even zonder de kids op safari in het Krugerpark en rijden over de bijzondere Panoramaroute. Op safari in Zuid-Afrika is ontzettend bijzonder, maar zeker ook de Panoramaroute is iets wat je niet mag missen tijdens je reis door dit deel van Zuid-Afrika.

 

Wil je ook naar de Panoramaroute? Bekijk dan ons aanbod rondreizen Zuid-Afrika. In diverse reizen komt u langs de Panoramaroute, maar daarnaast zijn er nog vele andere tips die wij jullie kunnen geven. Neem contact met onze Afrika-specialisten op. 

 

Chantal

Van Verre