Chantal

Landendeskundige Indonesië

Mijn leukste reiservaring

De natuur is prachtig maar lokale mensen ontmoeten vind ik toch wel het leukste om te doen op reis. Andere culturen en gewoonten, even weg van het voor ons zo bekende.

In al die jaren heb ik flink wat plekjes bezocht maar Papua (Irian Jaya) in Indonesië heeft toch wel mijn hart gestolen. Die mensen zo lief en nog zo “echt”. Je ziet het gebied wel ontwikkelen maar toch zijn de oorspronkelijke papua’s nog zoals ze echt zijn. Eigenlijk lijken ze helemaal niet op de rest van de Indonesische bevolking, het lijkt wel een land apart. Papua had ik al jaren op mijn lijstje staan omdat mijn vader hier vroeger gewoond heeft. Toen wij daar de mensen ontmoetten die vroeger voor mijn opa werkten namen ze ons op als familie.

Mensen die zo weinig hebben maar je alles gunnen omdat je helemaal naar de andere kant van de wereld gereisd bent om ze te ontmoeten. Wil je mee-eten vroeg de papua vrouw; de deksel ging van de pan en daar lagen heerlijke kippentenen! Tsja, doe maar een kopje thee dacht ik…

 

Reistips Indonesië

  • Ga een keer fietsen bij Jogyakarta, dan niet in de stad zelf maar net erbuiten. Daar zie je het echte Javaanse leven! Langs rijstvelden, even bij de mensen binnen mogen kijken, je ziet wel wat er op je pad komt en dat maakt het dan ook zo leuk. 
  • Snorkelen bij Lombok maar dan niet de bekende Gili’s (Trawangan etc) maar de onbekende eilandjes zoals Gili Gede en Gili Asahan. Wat prachtig was het daar, zo onbedorven en afgelegen van de “bewoonde” wereld."
  • Mooie mensen, zo fotogeniek, ja op Papua in de Baliemvallei kunt u plaatjes blijven schieten. Mannen in hun blote billen met alleen een peniskoker en de dames in een rieten rokje met een soort haarnet op hun hoofd waarin ze hun grootste schat, een varkentje, dragen. Het is ver weg, letterlijk aan de andere kant van de wereld maar eigenlijk moet u het een keer gezien hebben.

 

Mijn favoriete eten

White snapper with garlic, wat was dat lekker zeg. Ik heb dit gegeten aan de oostkant van Lombok. De snapper was wel overladen met gebakken knoflook maar die verse vis die dezelfde ochtend nog uit zee kwam.. Heerlijk! Sowieso heeft de Indonesische keuken heerlijke gerechten. Op Sumatra heb ik in Bukittinggi een kookcursus gedaan bij een mevrouw thuis. Samen hebben we oa. gado-gado en rendang gemaakt. Zo leuk om te zien hoe de basis voor de gerechten helemaal met verse producten gemaakt wordt.

 

Chantal

 

0299-475083

chantal@vanverre.nl

 

Bekijk alle Indonesie reizen.

Borobudur (24) G‎ili Meno (26) Chantal1