Auto rijden Zuid-Afrika
Namibië

Is zelf auto rijden door Zuid-Afrika veilig?

Ingrid Ypema Algemeen 15-1-2020

Al ruim 20 jaar rij ik zelf met een huurauto door Zuid-Afrika. Regelmatig voor mijn werk of op vakantie. Is het niet gevaarlijk vragen mensen mij? Volmondig zeg ik nee…. Zelf rijden is voelen, proeven, ruiken en het land op zijn best beleven.

Natuurlijk moet u zich goed voorbereiden als u zelf gaat rondrijden maar wees eerlijk, daarmee begint de vakantievoorpret al! Er zijn genoeg goede reisboeken, apps en informatie voorhanden. Toen ik voor de eerste keer ging rijden door Zuid-Afrika was ik vooraf best zenuwachtig, want ze rijden voor ons aan de verkeerde kant van de weg. Hilarische momenten zijn als je denkt de richtingaanwijzer aan te zetten maar de ruitenwissers aangaan……oeps dat zit ook omgekeerd! Ach het went allemaal heel snel, ook omdat het buiten de grote steden rustig is op de weg. Geen ellenlange files, wat een verademing.

 

Lees meer over een auto huren in Zuid-Afrika.

 

De verkeersborden in Zuid-Afrika

 

Mijn persoonlijke ervaring met autorijden in Zuid-Afrika

Zelf rondrijden geeft een gevoel vrijheid want u kunt stoppen waar u wil. Bij een mooi uitkijkpunt of om even de benen te strekken voor een kort wandelingetje. Ik bestel bij het guesthouse waar ik overnacht een picknickmand zodat ik zelf mijn lunchspot uitzoek en genietend in de natuur mijn boterhammetje oppeuzel. Maar als ik over de Panoramaroute rij kan ik de pannenkoeken bij Harrie’s Pancake’s restaurant echt niet weerstaan…die zijn zalig!

 

Even stoppen onderweg voor een drankje en een maaltijd

 

Ontmoet de locals

U komt dichterbij de lokale bevolking wanneer u zelf rijdt, omdat het leven speelt zich vaak langs de kant van de weg afspeelt. U kunt niet altijd zomaar overal uw auto neerzetten, dus wel opletten. Stap even uit, loop over de markt en maak een praatje met de mensen. Op de Tuinroute komt u regelmatig borden tegen: Padstal. Gewoon afslaan want hier worden o.a. boerderijproducten verkocht. Lekker om verse aardbeien te kopen of een broodje te eten. Zo leuk want bestel gewoon in het Nederlands, de Zuid-Afrikaan zal u verstaan als u stadig praat (langzaam praat).

Het grappige is dat u best aardig wat kilometers maakt op een dag, maar dit helemaal niet door heeft dat er weer 400 zijn bijgekomen. Dat komt door het relaxte rijden in eigen tempo, de zon die meestal schijnt en het landschap dat adembenemend mooi is. Vertrek altijd vroeg zodat u een lange dag genieten in het vooruitzicht heeft. De regie ligt in uw eigen handen.

 

 

Rondrijden door Krugerpark

Een kleine persoonlijke anekdote wil ik u niet onthouden: een aantal jaar geleden reed ik door het Krugerpark tot ik plots niet verder kon. Wat was er aan de hand? Een troep leeuwen had bedacht dat het door de zon verwarmde asfalt toch wel een ideale plek was om de middag door te brengen. Het hele gezin lag al luierend op een rij en versperde de weg. Na prachtige foto-opnames (elk nadeel heb zijn voordeel tenslotte!) zat er niets anders op om rechtsomkeer te maken en via een andere weg mijn einddoel te bereiken. Dit is Afrika!

 

Eén van de bewoners in het Krugerpark

 

Mijn reistip

Mijn reistip om zelf met de auto door Zuid-Afrika te rijden is de Country House en Safari Lodge rondreis. Deze autoreis brengt je langs alle hoogtepunten van Zuid-Afrika, van Kaapstad met haar markante Tafelberg tot aan hip & happening Johannesburg, daartussen safari’s en gamedrives in wildparken en reservaten. Naast een complete kennismaking met de diversiteit in cultuur en natuur, wacht u nòg een bijzondere ervaring: overnachten bij mensen thuis, in landelijke hotelletjes, boerderijen, guesthouses en lodges, waar u wordt ontvangen met de hartelijke gastvrijheid die zo kenmerkend is voor de Zuid-Afrikaanse bevolking.  

 

Overige reistips zelf auto rijden in Zuid-Afrika

 • U rijdt aan de linkerkant van de weg, dat went snel
 • Zorg dat je voor donker binnen bent, straatverlichting is schaars
 • Tank tijdig, wacht niet op een bijna lege tank
 • Ook in Zuid-Afrika worden snelheidscontroles gehouden, let dus op
 • Bestel een picknickmand bij het gastenhuis en stop op een mooie plek voor lunch

 

Bekijk alle rondreizen Zuid-Afrika en bouwstenen Zuid-Afrika.

 

 

Ingrid Ypema, Van Verre

 

 

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
 
Reacties:
 • Ingrid
  7-11-2019
  Beste mevrouw Hellemond, Het klopt dat mijn blog van 2 jaar geleden is, echter mijn collega's en ikzelf komen regelmatig in Zuid-Afrika. Wij zijn van mening dat het veilig om door het land te reizen. Uiteraard geven wij wel informatie mee wat wel en wat niet te doen. Zo is bijvoorbeeld in donker rijden 'not done' en je moet wel redelijk op de gebaande paden blijven. Wij verkopen voor Zuid-Afrika voor 99% selfdrive reizen, tot volle tevredenheid van onze klanten. Neem gerust contact met mij op om een mooie reis uit te stippelen. Ik ken Zuid-Afrika erg goed. Vriendelijke groet, Ingrid
 • Carine Hellemond
  6-11-2019
  Beste Ingrid, even een vraagje: uw bericht dateert van 2 jaar geleden. Een collega was net in Zuid-Afrika (grote rondreis, 22 dagen) en vindt het helemaal niet veilig om daar met een 'self drive' vakantie te houden (wat wij heel graag zouden doen volgend jaar november, Kaapstad, tuinroute, tot Durban eventueel). Klopt het dat het veel minder veilig wordt, en een groepsreis daarom beter is? Bedankt voor uw info.