Reisvoorstel aanvragen

Bezoek onze inspiratiedagen: dé voorbereiding voor je verre reis! Meld je hier aan.

Eten in Vietnam: de ultieme tips voor je rondreis Vietnam

Het eten in Vietnam is in één woord fantastisch en zeer gevarieerd; ik heb tijdens mijn 4-weekse rondreis bijna elke dag een ander gerecht geprobeerd. Het is niet alleen super lekker, het is gebalanceerd, vers, licht en gezond. Er wordt over het algemeen niet veel olie gebruikt, lichte koolhydraten, verse producten, en bij elke maaltijd krijg je een enorme bos groene kruiden. Elke regio heeft andere specialiteiten, de één nog lekkerder dan de ander. Soms is het lastig om uit te vogelen waar alle losse ingrediënten op tafel voor dienen of hoe je een gerecht moet eten, maar de locals leggen je graag hun eetgewoonten uit. In dit blog deel ik een paar van mijn persoonlijke favoriete gerechten die je echt niet over mag slaan tijdens jouw rondreis Vietnam.

Phở: noedelsoep (ook als ontbijt)

Er zijn een paar gerechten die iedereen wel kent uit de Vietnamese keuken. Daar is deze noedelsoep er ongetwijfeld één van. Wat wellicht niet bekend is, is dat Phở eigenlijk een ontbijtgerecht is. Al vroeg in de ochtend poppen overal Phở kraampjes op in de straten van Vietnam. De basis van deze noedelsoep is een heldere runderbouillon op smaak gebracht met aromatische kruiden als kaneel, kruidnagel, venkelzaad en steranijs. Deze bouillon wordt over verse rijstnoedels gegoten en afgetopt met heel dungesneden vlees. Je zal er een schaal met verse kruiden, taugé, limoen, chili en hoisin saus naast geserveerd krijgen, zodat ieder zijn of haar kom soep naar eigen smaak af kan maken. De twee meest voorkomende soorten zijn Phở bò en phở gà: oftewel rund- en kip phở.

Foodtour Ho Chi Minh
Pho
Vietnamees eten op de lokale markt

Bánh Mì: Frans-Vietnamees broodje vol smaak

Een ander populair Vietnamees gerecht dat ook bekend is in Nederland is de Bánh Mì: een baguette vol met verschillende soorten vlees, ingelegde groenten, kruiden en chilipasta. De Fransen introduceerden de baguette halverwege de 19e eeuw, toen Vietnam nog een kolonie was van Frankrijk. De Vietnamezen hebben het knapperige broodje gehouden, maar er een geheel eigen twist aan gegeven. Eigenlijk verschilt de inhoud van de Bánh Mì van kraampje tot kraampje, maar over het algemeen zul je geroosterd varkensvlees, paté, tofu, ingelegde daikon en wortel, komkommer, koriander en chili, sojasaus en mayonaise op het broodje vinden. Soms wordt er ei toegevoegd, meer of minder soorten vlees, of je kan Bánh Mì vegetarisch bestellen door het woord “chay” toe te voegen aan je bestelling. Dit geldt overigens voor elk gerecht dat je vegetarisch wilt eten, maar wijs vooral de ingrediënten aan die je wel of niet op je broodje wilt hebben, de toppings zijn erg flexibel.

Bún Chả (Hanoi): grill, kruiden en balans

Bún Chả vindt zijn oorsprong in Hanoi, de hoofdstad in het noorden van Vietnam. Maar inmiddels is dit een populaire streed food in heel het land, en ik kan je vertellen: iedereen vindt dit gerecht lekker. Het gerecht bestaat uit vermicellinoedels met varkensvlees en -gehaktballetjes van de barbecue, verse kruiden en een rijke saus/bouillon. Het varkensvlees wordt geserveerd in de bouillon, die zo typisch uit limoen, suiker, vissaus, en knoflook bestaat. Deze ingrediënten vormen een belangrijk onderdeel van de Vietnamese keuken; je vindt ze in bijna elk gerecht terug. De perfecte combinatie van zuur, zoet en de unieke smaak van vissaus in combinatie met het vettige vlees en verfrissende kruiden maakt dit een perfect gebalanceerd gerecht. In de bouillon vind je ook vaak wortel en onrijpe papaja terug. De vermicellinoedels doop je samen met de verse kruiden in de bouillon en dan is het genieten! Oh en bestel het ook eens met chả giò: gefrituurde loempia’s.

Bún Thịt Nướng (Zuid-Vietnam): frisse bowl met nước chấm

Dit gerecht is in de basis vrij vergelijkbaar met Bún Chả, maar is in het zuiden van Vietnam ontstaan. In plaats van een bouillon waar je de noedels indoopt is dit een “droog” noedel gerecht waar je nước chấm bij geserveerd krijgt. Nước chấm is de typisch Vietnamese smaakvolle saus die ook weer op basis van limoen, suiker, knoflook, chilipeper en vissaus gemaakt wordt. De basis van dit gerecht bestaat uit vermicellinoedels, verse kruiden, sla, ingelegde wortel, taugé en pinda’s. Daarbovenop komt de thịt nướng (gegrild, gemarineerd vakerkensvlees). Een heerlijke frisse bowl met veel smaak!

Cao Lau
Bún Chả en Bún Thịt Nướng

Nem nướng: zelf rollen aan tafel

Nem nướng is een speels gerecht; je moet namelijk zelf je verse loempia in elkaar rollen met alle ingrediënten die op een bamboeschaal worden geserveerd. Gekruid varkensgehakt wordt om een stengel limoengras of een bamboestok heen gekneed als een worstje en vervolgens boven houtskool gegrild. Vaak worden bij dit gerecht rijstpapiervellen (dit lijkt een beetje op eetbaar papier) geserveerd, waar je het worstje in kan rollen samen met de mango, vermicelli, kruiden, sla, komkommer, wortel en gefrituurde rijstvellen. Vervolgens dip je je zelfgemaakte pakketje in Nước chấm of in de pindasaus die erbij gereserveerd wordt. Geen zorgen: als je dit voor het eerst eet zal de serveerster met alle plezier uitleggen hoe je een mooi pakketje kunt rollen.

Cao Lầu (Hoi An): uniek noedelgerecht van lokale bron

Dit noedelgerecht kan alleen in Hoi An geserveerd worden, omdat er water uit een speciale bron uit deze stad voor nodig is om de noedels te maken. Dit water wordt gemengd met as van speciale, verbrandde bomen uit de regio, waardoor de noedels hun opvallende gele kleur krijgen. De noedels worden geserveerd in een klein beetje bouillon (wat enigszins op een jus lijkt, gemaakt van vleesmarinade ingekookt met water), zacht en sappig char siu varkensvlees, krokant gebakken noedels, enkele kruiden en taugé. Ik ken niemand die dit niet lekker zou vinden! Het enige jammere aan dit gerecht is dat je het echt alleen in Hoi An kan eten.

Bánh Xèo: knapperige “sissende” pannenkoek

De letterlijke vertaling van Xèo is “sissend”, want zodra het beslag van deze goudgele pannenkoek de hete olie in de wok raakt, hoor je het luid sissen. Bánh Xèo is een populaire streetfood snack in Vietnam. Het beslag van deze krokante “pannenkoek” wordt gemaakt van rijstmeel, maizena, kokosmelk en de goudgele kleur is afkomstig van de kurkuma. De Bánh Xèo is gevuld met garnalen, varkensvlees, taugé en mungbonen. Uiteraard ontbreken de nước chấm, sla en kruiden ook bij dit gerecht niet. Een heerlijke knapperige, gefrituurde, maar toch ook lichte snack die misschien nog wel lekkerder is naast een koud Saigon biertje.

Gỏi Cuốn: verse loempia’s

Iedereen kent de gefrituurde Vietnamese loempia wel, maar wist je dat ze in Vietnam veel vaker kiezen voor een verse loempia? Deze loempia wordt gemaakt van verse rijstvellen, waar vermicellinoedels, gamba’s/tofu/varkensvlees, wortel, komkommer, sla, munt en koriander in gerold worden. Als je een kookcursus in één van de steden doet, leer je zeker om zelf deze loempia’s te maken. Het is lastiger dan het lijkt om alles mooi strak in een rijstvel op te rollen! Gỏi Cuốn wordt gegeten als snack of voorgerechtje en wordt geserveerd met nước chấm of met een hoisin-pindasaus.

Bánh Cuốn: delicate ontbijtrolletjes

Bánh Cuốn is een onbekend gerecht dat zijn oorsprong waarschijnlijk in het noorden van Vietnam heeft gevonden. Bánh Cuốn wordt vaak als ontbijt gegeten en betekent letterlijk “opgerold cakeje”. De rolletjes worden gemaakt van gestoomde rijstmeel pannenkoeken, zijn vrij delicaat en een beetje kleverig en rekbaar. Deze pannenkoeken worden vervolgens gevuld met varkensgehakt en Judasoor paddenstoelen, maar soms wordt er gevraagd of je een eitje erin wilt, of worden er andere groenten of zelfs garnalen toegevoegd. De rolletjes worden afgetopt met gefrituurde sjalotten en geserveerd met nước chấm.

Vind een lokaal eettentje waar ze de rijstvellen vers aan het stomen zijn; mij kun je hier echt voor wakker maken!

Vietnamese koffie
Een local maakt Banh Cuon
Ca Phe Trung

Cà Phê Sữa Đá: Vietnamese koffie

Natuurlijk draait het in Vietnam niet alleen om het eten, ook het drinken maakt een groot deel uit van de cultuur. Van de 30 dagen die ik in Vietnam ben geweest, heb ik 30 ochtenden Vietnamese ijskoffie gedronken. Vietnamese koffie wordt bereid met een phin-filter en staat bekend om zijn zeer sterke, rijke smaak. De koffie wordt zo sterk omdat dit filter het hete water heel langzaam door de gemalen koffie laat druppelen. Omdat de koffie zo sterk is, wordt het vaak gedronken met gecondenseerde melk. Verse melk is zeldzaam in Aziatische landen, waar gecondenseerde melk juist goed bewaard kan blijven. Het is lekker romig en een beetje zoet, een perfecte combinatie met de sterke koffie! Om het nog lekkerder te maken in het hete klimaat kan je de koffie “Đá” bestellen, oftewel: met ijsklontjes. Liever zwarte koffie? Bestel dan een Cà Phê đen Đá.
Perfect als pauze tijdens je eten in Vietnam-tour!

Cà Phê Trứng: Vietnamese eierkoffie

Dit drankje staat ook wel bekend als Vietnamese eierkoffie. Ik hoor je denken “Eieren in de koffie? Dat kan toch niet lekker zijn?”, maar ik vond het verrassend lekker. Hoe is deze bijzondere combinatie ontstaan? In 1946 brak een revolutie uit tegen de Fransen. Er zijn voedseltekorten door heel het land en zo ook in Hanoi, waar er geen melk meer is voor in de koffie. Om toch een romige koffie te kunnen serveren zonder melk, bedacht een slimme barman om eigeel op te kloppen met suiker en gecondenseerde melk tot een romige crème. Deze combinatie bleek een goed alternatief en sloeg zo erg aan bij de inwoners van Hanoi dat het vandaag de dag één van de populairste drankjes hier is. Ik zou zeggen: bestel hem als je in Hanoi bent en oordeel zelf!

Praktische tips voor Vietnamees eten

  • Bestel slim: voeg “chay” toe voor vegetarische opties.
  • Maak het af aan tafel: veel gerechten komen met kruiden en citrus; proef eerst, breng dan op smaak.
  • Local first: kraampjes met korte rijen in de ochtend of drukke lunch-spots zijn vaak de beste keuze.

Met deze tips ga je gegarandeerd lekker eten tijdens je vakantie in Vietnam! Hoewel ik je ook alvast kan verklappen dat je eigenlijk niet mis kan gaan met wat je ook besteld. Eet smakelijk!

Hulp nodig bij het samenstellen
van je reis?

Vrijblijvend en persoonlijk advies voor jullie privéreis? Onze reisspecialisten helpen je graag verder, via e-mail, telefoon, videobellen of bij ons op kantoor in Monnickendam.

Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.00 tot 17.30 uur.

Bel mij op 0299 475 083

Contact opnemen
Mijn reisideeën

Je kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.

Wis alle reisideeën

Je hebt nog geen reisideeën toegevoegd

Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.

Reisvoorstel aanvragen

Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-47 50 83 om je wensen door te spreken.

Reisvoorstel aanvragen
Je reisideeën zijn verstuurd!