Op familie safari door Tanzania
Catarata-Tesoro-Escondido-Dewi-hangbrug_1_618719

Op familie safari door Tanzania

Dewi, Van Verre Algemeen 25-4-2023

Toen ik 15 jaar was en mijn zusje 12 jaar kwamen mijn ouders met een geweldig plan: we gaan in de meivakantie op familie safari in Tanzania. Olifanten, zebra's, giraffes... Wauw, gaan we al deze bijzondere dieren zien? Ik kan niet wachten!

 

Na een vlucht van 9 uur van Amsterdam naar Tanzania rijden we vanaf Kilimanjaro Airport naar de lodge. We ontmoeten gelijk onze Engelssprekende gids die ons al het moois van het land zal laten zien deze komende dagen. Even lekker eten en dan vroeg naar bed, want onze wekker gaat deze week elke dag extra vroeg. Zo hebben wij de kans om de meeste dieren te spotten; in de vroege ochtend en de namiddag/avond zijn de dieren namelijk het meest actief. Het is dan nog niet zo heet, maar wel al licht buiten. Een mooie tijd voor de dieren om naar de drinkplaatsen te gaan en te zoeken naar eten.

    

 

Groen Tarangire National Park

In de vroege ochtend starten we onze familie safari in Tanzania in Tarangire National Park, het eerste nationale park dat wij deze reis zullen bezoeken. We doen laagjes kleding aan, want in de ochtend kan het nog fris zijn. Dan springen we de safariauto in en gaan we met onze gids op avontuur. Zodra we de toegangspoorten zijn gepasseerd van het beschermde gebied valt mijn mond al open. Wauw! Het eerste dier hebben we al gespot: een giraffe. En wat is deze dichtbij en groot! Het besef is nu nog groter dat we oog in oog staan met een wild dier in hun eigen leefgebied, zo bijzonder. We zien nog enorm veel andere dieren tijdens onze tweedaagse safari in Tarangire, waaronder vele olifanten, apen, herten en zebra’s, maar onze gids wijst ons ook op de vele verschillende vogels. Samen met een aantal prachtige uitzichtpunten. Het is een park vol variatie!

    

 

Tarangire National Park is achteraf gezien mijn favoriete nationale park die we hebben bezocht tijdens onze familie safari in Tanzania. Natuurlijk was dit park heel bijzonder omdat ik hier mijn eerste wilde dieren zag, maar ook is het park erg groen, zeker in vergelijking tot de Serengeti. Bij het plannen van mijn eigen vakanties speelt mijn liefde voor groene natuur ook een grote rol bij de invulling van de reis. Inmiddels ben ik twee rondreizen Costa Rica en een combinatiereis Noord-Vietnam en Laos verder.

 

Wild in Ngorongoro Conservation Area

Door naar een heel ander gebied tijdens onze familie safari in Tanzania: de Ngorongoro krater. We rijden naar beneden over een goed begaanbare weg. Ik draai mijn hoofd om en schrik: er staat een enorme buffel naast de auto! Het eerste dier van de dag is dus alweer gespot, wat zal ons vandaag verder te wachten staan? Zodra we beneden zijn, bevinden we ons op een enorme vlakte, maar wel ‘compact’, omdat het een krater is. We zien dus zeer veel wild tijdens deze safari. Het meest bijzondere dier dat we hier hebben gezien? De leeuw met leeuwin, en we waren de eerste auto ter plaatse, dus we konden de leeuwen in alle rust bewonderen.

 

Migratie in Serengeti National Park

De volgende dagen rijden we door de toch wel meest bekende vlakte van Tanzania én Kenia: de Serengeti. En omdat wij in de meivakantie op familie safari in Tanzania zijn, hebben wij de perfecte periode van de migratie, ofwel de ‘grote trek’. De zebra’s en gnoes stormen als het ware door de Serengeti richting het noorden. We zien ze meerdere keren langs onze safari-auto rennen richting hun volgende plek.

 

Voordat we weer verder rijden, eerst even een goede lunch op een picknickplek tussen de marmotten. Omdat de Serengeti zo enorm groot is, wel 14.763 km², rijden we ook lange stukken waarin we niets zien. Hobbelen en lawaai van de steentjes die tegen de jeep ketsen. Maar ons geduld wordt beloond: in de verte is er een jaguar te zien in de boom. Met de verrekijker kunnen we dit prachtige dier bewonderen, maar later op de dag hebben we nog meer mazzel en zien we meerdere luipaarden, wederom in de boom met een karkas, een stuk dichterbij. Dan rijden we nog langs de ‘hippopool’ waar we enorm veel nijlpaarden zien.

    

 

Uiteraard brengen wij tijdens onze reis nog een bezoek aan de lokale Masai stam. De stam woont in huizen van klei en overal lopen dieren. Ze hebben kleding in de mooiste kleuren en overal lopen boerderijdieren, zoals geiten en kippen, rond. Bijzonder om zo een andere levensstijl te mogen zien. 

 

Omdat wij slechts één week meivakantie hebben, is er geen tijd meer voor een tropische afsluiting op Zanzibar. Wel zitten we nog een nacht in een luxe hotel met heerlijk zwembad. Voordat we weer terug naar huis vliegen, kunnen we alles wat we deze week tijdens onze familie safari in Tanzania hebben gezien nog even goed laten bezinken. 

 

Wat een geweldige reiservaring was dit! Het geluk dat ik als kind had om met mijn ouders naar het mooie Tanzania te mogen reizen. Ook zo’n mooie safarireis maken met je gezin door Tanzania? Neem dan contact op met een van mijn collega’s, zij kunnen je nog veel meer vertellen over een familie safari Tanzania.

 

Dewi,

Van Verre