terug naar het overzicht

Rondreis Met het gezin naar Peru

Een reis naar Peru saai? Welnee! Er is zoveel te zien en te doen voor jong en oud. De hoofdstad Lima verkent u per fiets. U vliegt naar Cuzco en verblijft 2 nachten in de Heilige Vallei in een leuk hotel met zwembad. Hier kunt u langzaam aan de hoogte wennen. Met de trein gaat u vervolgens richting de Machu Picchu. Lama’s poseren voor de Inca ruïnes. De volgende stop is de jungle van Tambopata National Park. Uw lodge met zwembad is alleen per boot bereikbaar. Te voet en per boot maakt u tochten door de jungle. Slangen, krokodillen, vogels, papegaaien, heel veel apen en andere dieren zijn hier te spotten. Op een eiland op het Titicacameer slaapt u bij een lokale familie. Heel bijzonder hoe eenvoudig de mensen hier leven. Vervolgens een lange busreis naar Arequipa. Maar wakker blijven: wie ziet de meeste lama’s onderweg? De volgende dag meer actie tijdens het raften nabij de stad. Wie uit de klas heeft wel eens in een vliegtuigje gevlogen waar maar zes personen inpassen? Boven de Nazca-lijnen maken jullie zo’n rondvlucht! Zoek de astronaut en de aap. Een heel spannende activiteit is met een jeep door de zandduinen van Huacachina racen en met een soort snowboard zelf de zandberg afsuizen. Nog twee aangename hotels met een zwembad om de reis af te sluiten. Strand, zeeleeuwen en pinguïns zijn de laatste hoogtepunten op deze reis door Peru.

Wat maakt deze reis bijzonder
Veel rustpunten
Dieren spotten in de jungle
Bijna overal: hotel met zwembad
Eva-profielfoto
Eva Drenth
Ik heb al diverse landen in Latijns-Amerika bezocht en de landen fascineren mij enorm. Mijn ervaringen deel ik graag met u!
Prijsindicatie: vanaf € 2810,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 24 dagen / 23 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Met het gezin naar Peru

Dag 1  Aankomst Lima

Dag 2  Lima     

Dag 3  Cuzco - Urubamba

Dag 4  Urubamba

Dag 5  Aguas Calientes

Dag 6  Machu Picchu - Cuzco

Dag 7  Cuzco- Tambopata National Park

Dag 8  Jungle Tambopata National Park

Dag 9   Jungle Tambopata National Park

Dag 10  Cuzco

Dag 11  Cuzco

Dag 12  Puno

Dag 13  Bij locals op het Titicacameer

Dag 14  Puno

Dag 15  Arequipa

Dag 16  Arequipa, rafting

Dag 17  Nazca

Dag 18  Nazca-lijnen per vliegtuig

Dag 19  Ica

Dag 20  Ica

Dag 21  Paracas

Dag 22  Islas Ballestas

Dag 23  Lima

Dag 24  Vertrek

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Lima

U wordt bij de luchthaven in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Lima gebracht.

 

Lima is een grote stad met negen miljoen inwoners. De stad is opgedeeld in verschillende districten. Als u van de ene kant van de stad naar de andere kant moet rijden, kan dat zomaar twee uur tijd kosten. Lang niet alle wijken zijn leuk en interessant. Gezellig zijn de wijken Miraflores en Barranco. Hier liggen veel hotels. Beide wijken grenzen aan zee. Vaak hangt er mist boven Lima. De zeewind blaast koude lucht het land op zodat Lima, ondanks dat het bijna op de evenaar ligt, een koel klimaat heeft. Er is een lange boulevard. Veel pleinen, parken en restaurants zijn in deze stadswijken te vinden. Het is hier gezellig. Steeds meer worden oud koloniale gebouwen, uit de tijd van de Spaanse overheersing, in oude glorie hersteld. Misschien zou u het niet zeggen, maar Lima (en Peru) staan ook hoog genoteerd op de culinaire wereldkaart. Er zijn veel goede restaurants. Er is vis, zeevruchten, vlees, aardappelgerechten maar ook een mix met internationale keukens zoals de Japanse, Chinese en Creoolse zijn in trek. Bekende gerechten zijn lomo saltado (rundvleesreepjes met ui, paprika, aardappels, tomaat etc) en causa (een voorgerecht met aardappels) en ají de gallina (kip in een romige gele saus). Wilt u straks thuis uw vrienden verrassen met een typisch Peruaans diner? Boek dan één van onze kookcursussen. Hoewel u meestal niet in het oude stadcentrum verblijft, is een stadstour de moeite waard. Op het Centrale Plein stichtte Francisco Pizarro de stad in 1535. Er staat nog een aantal oude gebouwen zoals de kathedraal, het gemeentehuis en het aartsbisschoppelijk paleis. Breng een bezoek aan het Larco Museum, één van de boeiendste musea van Lima. Er zijn precolumbiaanse kunstschatten te zien. Niet alleen scherven, maar schitterende complete sieraden, gewaden, beelden en keramiek.

 

Overnachting in Lima.

Inclusief transfer

Dag 2 Lima

Kiekjes-bij-de-bezienswaardigheden(10) Koloniale-gebouwen-van-de-hoofdstad-Lima(10) Parken-in-Lima-zijn-niet-te-missen(10)

U maakt een mountainbiketour door de wijken Barranco en Miraflores.

 

Overnachting in Lima.

Inclusief ontbijt, transport, mountainbikehuur, Engelssprekende gids.

Fietstour in Barranco
Lima

Fietstour in Barranco

Vandaag stapt u op de fiets en gaat de kunstenaarswijk Barranco en omgeving ontdekken. De gids die meefietst...

Stadswandeling
Lima

Stadswandeling

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Lima is een complexe stad met...

Fonteinen
Lima

Fonteinen

Eén van de dertien fonteinen in Lima staat in het Guiness Book of Records geregistreerd als de grootste...

Dag 3 Lima - Cuzco - Urubamba

U wordt bij uw hotel in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven in Lima gebracht. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Lima naar Cuzco.

 

U wordt bij de luchthaven in Cuzco opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Urubamba gebracht.

Urubamba is het centrum van de Heilige Vallei. Het is een kleine stad, maar de grootste in de Heilige Vallei. Er zijn restaurants en winkels. Enkele Inca-ruïnes zijn in de omgeving van Urubamba te zien. Door het centrum loopt de Urubamba-rivier. Vanuit Urubamba bezoekt u makkelijk andere ruïnes en dorpen in de Heilige Vallei.

 

Overnachting in Urubamba.

Inclusief ontbijt, transfers, binnenlandse vlucht

Dag 4 Urubamba

Met-de-kinderen-naar-de-Heilige-Vallei(12) Salineras-in-de-Heilige-Vallei(12)

Dag ter vrije besteding. Geniet van uw hotel met zwembad.

 

Overnachting in Urubamba.

Inclusief ontbijt

Dag 5 Urubamba - Aguas Calientes

U wordt bij uw hotel in Urubamba opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het treinstation in Ollantaytambo gebracht. Ollantataytambo is een gezellig dorp in de Heilige Vallei. Het is bijna een levende Inca-stad, nergens anders heeft u het gevoel dat u jaren terug in de tijd bent beland. Er zijn winkels, terrassen en restaurants. Door het dorp lopen de oude Inca kanalen. De stenen die voor de huizen zijn gebruikt zijn lichtgeel. Op de achtergrond van het dorp ziet u altijd het enorme Inca-complex. U reist per trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes. De rit duurt ongeveer 2,5 uur.

 

U bent zonder koffer naar Aguas Calientes gereisd. Uw grote bagage heeft u achtergelaten in Cuzco. In de trein mag u maar beperkt bagage meenemen en het is sowieso warmer in Aguas Calientes dan in Cuzco. Neem wat dunnere kleding mee. Neem ook een poncho en muggenmelk mee. Omdat u slechts met een dagrugzak of een kleine tas reist, is het eenvoudig om vanaf het station van Aguas Calientes naar het hotel te lopen. Bij aankomst van de trein stuurt ieder hotel een vertegenwoordiger naar het station. Deze vertegenwoordiger heeft het naambord van het hotel bij zich. Het is altijd een beetje rommelig, want alles en iedereen komt per trein aan. Er is geen vervoer over de weg naar Aguas Calientes. Samen met de vertegenwoordiger van het hotel loopt u naar de accommodatie toe. Er is geen verkeer. Het is slechts enkele honderden meters. U draagt uw eigen bagage.

Aguas Calientes bestaat uit hotels waar de mensen verblijven die naar de Machu Picchu gaan. De treinen uit Cuzco en de Heilige Vallei komen er aan en de bussen naar de Machu Picchu vertrekken er. Als gevolg van alle hotels en toeristen zijn er ook ontzettend veel restaurants en winkels. Zeker bij het treinstation, waar iedereen aankomt, is het één grote souvenirmarkt, het lijkt een beetje op een Arabische soek. Aguas Calientes betekent “warm water” en aan de rand van de stad liggen warmwaterbronnen waar u naar toe kunt. Wij waren echter niet zo enthousiast over deze hotsprings. Er zijn mooiere, schonere en rustiger baden in Peru. Aguas Calientes is echt het uitgangpunt om naar de Machu Picchu te gaan, verder raden we niet aan om er langer te blijven.

 

Overnachting in Aguas Calientes.

Inclusief ontbijt, transfers, trein

Dag 6 Aguas Calientes - Machu Picchu - Cuzco

De-Machu-Picchu-beklimmen(11)

Neem de bus van uw hotel in Aguas Calientes naar de Machu Picchu.

 

Hét hoogtepunt van uw reis door Peru is een bezoek aan de Machu Picchu. Jaarlijks komen er honderdduizenden bezoekers. Machu Picchu is een Incastad uit de vijftiende eeuw. De stad ligt goed verborgen. De Spanjaarden die Peru veroverden hebben de stad nooit ontdekt. Slechts een aantal boeren in de Urubambavallei wisten van het bestaan af. Daardoor is de stad enorm goed bewaard gebleven. Pas in 1911 vond de Amerikaan Hiram Bingham het complex. Nu staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst. Er staan heel veel ruïnes, zowel van huizen als van tempels. Maar ook de landbouwterrassen en aquaducten zijn indrukwekkend. U bereikt de Machu Picchu door met de trein naar Aguas Calientes te gaan en daar de bus te nemen. De weg kronkelt via veel bochten omhoog en stopt op een parkeerplaats. Lopen vanaf Aguas Calientes naar de ingang kan ook. Na de ingang staat u op een landbouwterras en aan alle kanten ziet u gebouwen liggen. In de verte rijst de top van de Huayna Picchu op. Als u naar links loopt ziet u de koninklijke verblijven en de belangrijkste tempel! Ook de Zonnepoort ziet u in de verte liggen. Wandel over trappen en terrassen naar boven. Een belangrijke tempel is de Tempel van de Zon. U kunt niet naar binnen, maar als u iets hoger klimt, heeft u goed zicht van bovenaf en ziet u ook het altaar. Vanaf de Tempel van de Zon loopt u langs een flink aantal baden en fonteinen naar het Heilige Plein. Ook hier meerdere tempels, zoals de Hoofdtempel en de Tempel met de drie ramen. Verder ziet u woonhuizen, maar ook bijvoorbeeld een gevangenis. Wij vinden het heel leuk om eerst circa twee uur in een kleine internationale groep met een gids de Machu Picchu te verkennen, zodat u wat meer weet over de stad. Daarna op eigen gelegenheid ronddwalen. Zoeken naar de plekjes om de mooiste foto’s te nemen en gewoon even ergens gaan zitten om de grootsheid van de Machu Picchu op u in te laten werken. Het staat bij bijna iedere reiziger op de bucketlist en u bent hier nu daadwerkelijk! U dient van tevoren een ticket voor de Machu Picchu te kopen (wij regelen dat graag voor u); er worden namelijk maar 2500 bezoekers per dag toegelaten. U koopt een kaart voor de ochtend of voor de middag. Neem ruim de tijd voor uw bezoek; er is zoveel te zien! Bij de Machu Picchu is ook de Huayna Picchu. De bergtop die aan de noordkant boven de stad uitsteekt. Er is een steil pad naar boven. Het uitzicht vanaf de Huayna Picchu is adembenemend mooi! Ook hiervoor wordt slechts een beperkt aantal vergunningen afgegeven, dus regel dit ook van tevoren.

 

U neemt de bus terug van de Machu Picchu naar het treinstation van Aguas Calientes. Per trein reist u van Aguas Calientes naar Poroy. De rit duurt ongeveer 2,5 uur.

U wordt bij het treinstation in Poroy opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Cuzco gebracht.

 

Overnachting in Cuzco.

Inclusief ontbijt, transfer, bus Aguas Calientes- Machu Picchu en v.v., trein, excursie Machu Picchu met gids in kleine groep, entree Machu Picchu

Machu Picchu
Aguas Calientes

Machu Picchu

Hét hoogtepunt van uw reis door Peru is een bezoek aan de Machu Picchu. Jaarlijks komen er honderdduizenden...

Dag 7 Cuzco - Tambopata National Park

U wordt bij uw hotel in Cuzco opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven in Cuzco gebracht. Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Cuzco naar Puerto Maldonado.

 

Op het kantoor van de Corto Maltes Lodge kunt u een deel van uw bagage achterlaten. In ongeveer drie kwartier vaart u van Puerto Maldonado over de Madre de Dios rivier de jungle in naar de Corto Maltes Jungle Lodge. De boten zijn typisch voor de Amazone, ze hebben een dakje.

 

U wordt ontvangen met een welkomstcocktail. De kamers worden toegewezen en dan staat de lunch al klaar. Afhankelijk van uw aankomsttijd, is het vervolgens tijd om de omgeving een beetje te verkennen. Wandel over het terrein van de lodge of neem een duik in het zwembad. Er is een klamme warmte in de jungle. Rond half vier maakt u een hike van zo’n tweeënhalf tot drie uur door de jungle. U ziet enorme woudreuzen, wurgficussen, medicinale planten, insecten, vlinders, vogels en misschien andere dieren. U blijft enige tijd bij een uitkijkpunt. Grote kans om hier ara’s en toekans te zien. Teruggekomen bij de lodge is het tijd voor een verfrissend drankje bij de bar (drankjes zijn nog niet inbegrepen in de prijs). Voor het diner nóg een leuke excursie. Als het net donker is, zo rond 19.00 uur maakt u een korte boottocht op de rivier op zoek naar kaaimannen. De dieren zelf zijn niet zo groot, maar de kans om ze te zien is wél groot! Bij terugkomst staat het diner klaar.

 

Overnachting in Tambopata National Park in de Corto Maltes Jungle Lodge.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfers, binnenlandse vlucht, excursie in de jungle

Dag 8 Tambopata National Park

Slingeren-in-de-jungle_1_340900 P1190632(10) Brulapen-zien-en-horen-in-de-jungle(10)

Vroeg op; maar met een goede reden: om 05.30 uur maakt u een korte trekking naar een kleilik-plaats. Hier verzamelen zich vaak grote aantallen papegaaien om het zout van de kleiwand tussen de rotsen af te likken. In dit gebied leven vijf verschillende soorten papegaaien, dus het kan een bont spektakel zijn. Het is de natuur, dus een garantie kunnen we niet geven. Na het ontbijt even wat rustiger aan doen. Maak een rondje door de tuin van de Corto Maltes lodge. Er zijn vele fruitbomen en exotische, kleurrijke bloemen. Rond 10.30 uur stapt u in de boot en vaart u de Madre de Dios rivier een stukje af. U komt bij Monkey Island. Diverse apensoorten leven op het eiland. Nog een half uurtje verder varen en u komt in het Nationale Reservaat Tambopata-Candamo. Hier maakt u een trekking van ongeveer vijf kilometer door het dichte regenwoud. U ziet tropische planten, enorme bomen, apen, vogels en misschien andere dieren, zoals een slang of één van de zoogdieren die hier leven. Het doel van de hike is Sandoval Lake. U bent hier niet alleen... maar omringd door vogels,  zoals ijsvogels en aalscholvers, maar ook door apen. Er leven diverse soorten hier, zoals brulapen en kapucijnapen. Samen met uw gids gaat u met een bootje het meer op. De gids peddelt rustig door het water om de dieren niet op te schrikken. Als u geluk heeft ziet u de reuzenotters. Er leven er enkele bij het meer. Ara’s en brulapen produceren de echte junglegeluiden. Kaaimannen drijven als boomstammen in het donkere water. Goed om u heen kijken: boven, naast en onder u. Overal kunt u wildlife spotten! Een anaconda kan zomaar ergens in de zon liggen te slapen. In het water leeft de Arapaima vis, die meer dan tweeëneenhalve meter lang kan worden en zo’n 200 kilo kan wegen! U blijft bij het Sandovalmeer tot de zon ondergaat. U loopt door de jungle terug naar de boot en vaart terug naar de lodge. Wie weet ziet u nog enkele nachtdieren. Neem een drankje in de bar terwijl u luistert naar de junglegeluiden of boek een heerlijke massage. Een echte aanrader! Het diner wordt geserveerd.

 

Overnachting in de Corto Maltes Lodge.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, excursies in de jungle

Dag 9 Tambopata National Park

Een iets rustiger begin van de dag. Pas om 09.00 uur vertrekt u met de boot naar een chacra, een lokale boerderij. Een familie verbouwt op traditionele wijze gewassen, die ze verkopen op de markt in Puerto Maldonado. U mag het fruit proeven. Afhankelijk van het seizoen is dat banaan, limoen, of onvertaalbare vruchten, zoals cocona en noni. De familie laat niet alleen hun boerderij zien, maar ze vertellen ook alles over hun cultuur. Hun voorouders, taal, gebruiken, kleding en dansen komen aan bod. Ze waren vroeger geen boeren, maar jagers en krijgers. Ze verbouwen wel al eeuwenlang Ayahuasca, een plant die als medicijn wordt gebruikt. Ayahuasca heeft een bedwelmende invloed als het in grote hoeveelheden geconsumeerd wordt. Er horen hele ceremonies bij. Als u wilt, koopt u een handgemaakt souvenir, de opbrengsten komen direct bij de familie terecht. De lunch is bij de familie thuis. Daarna terug naar de lodge. De middag is ter vrije besteding. Een paar uur aan het zwembad doorbrengen is ook niet verkeerd.

 

Overnachting in de Corto Maltes Lodge.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, excursies in de jungle

Dag 10 Tambopata National Park - Cuzco

Nog één keer wakker worden met de geluiden van de jungle. Ontbijten en dan is het tijd om in de boot te stappen en de terugreis te aanvaarden. Bij het kantoor van de Corto Maltes Lodge haalt u uw grote bagage op. Als er tijd is voordat uw vlucht vertrekt, neemt de gids u mee naar de lokale markt. Hij laat u zien wat de lokale bevolking zoal koopt en verkoopt. Zo zijn er 3000 soorten aardappels in Peru! Op de markt worden groente en fruit, maar ook enorme televisies verkocht. Er zijn eettentjes en u kunt uw toekomst laten voorspellen met kaarten of met cocabladeren.

 

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Puerto Maldonado naar Cuzco. U wordt bij de luchthaven in Cuzco opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Cuzco gebracht.

Cuzco was de hoofdstad van het Inca-rijk. Cuzco heette in de tijd van de Inca’s Cosco en dat betekent centrum of “de navel van de wereld”. Nu is het een bruisende stad met veel cafés, pleinen, bars, winkels, galeries, restaurants en bezienswaardigheden. Een gezellige plek waar u echt enkele dagen wilt blijven, ook omdat er zoveel te doen is in de omgeving.  Op het belangrijkste plein midden in de stad, staat een kathedraal die een bezoek waard is. Het houten altaar is een kunstwerk. De Korikancha, de tempel van de Zon, was ooit het centrum van de stad. De tempel is er niet meer, maar de kerk en het klooster van Santo Domingo zijn hiervoor in de plaats gekomen. Net buiten het centrum liggen de Inca ruïnes van Sacsayhuaman. Hier staat de grootste Incatempel die ooit gebouwd is en de grootste Incastenen zijn hiervoor gebruikt. Natuurlijk gaat u vanuit Cuzco naar de Machu Picchu. In Cuzco is een aantal musea. De meeste zijn gericht op archeologie en kunst, maar de lekkerste is het chocolademuseum.

 

Overnachting in Cuzco.

Inclusief ontbijt, transfers, binnenlandse vlucht

Dag 11 Cuzco

Weven-met-de-felle-kleuren(10) Muziekinstrumenten-van-Peruanen Architectuur-in-de-stad-Cuzco(10)

Een dagje op eigen gelegenheid op stap in de stad. In de stad zijn veel gebouwen die een bezoekje waard zijn. Dwaal door de stad en bekijk behalve het centrale plein en de kathedraal, ook de Onze Lieve Vrouwenkerk, het klooster van San Dominicus, het aartsbisschoppelijk paleis, de Jezuïetenkerk en de oude wijk San Blas. Neem voldoende tijd voor San Blas: de straten zijn zo steil, u raakt voortdurend buiten adem. Een goede reden om op één van de gezellige terrassen neer te strijken. In de omgeving van Cuzco zijn talloze hikes te doen, u kunt mountainbiken en raften in de Heilige Vallei. De Heilige Vallei is sowieso een must-do vanuit Cuzco, de natuur is schitterend. Heel wat anders is een bezoek aan de zoutpannen van Maras. Veel entrees in Cuzco zijn erg duur om apart te betalen. Het is handig om op de eerste dag een Cuzco Visitor Ticket aan te schaffen (ca. 130 Soles). Dit is inclusief de entrees voor de Heilige Vallei. Er is ook een combiticket alleen voor de Heilige Vallei.

 

Overnachting in Cuzco.

Inclusief ontbijt

Pottenbakken
Cuzco

Pottenbakken

Vooral leuk voor gezinnen met kinderen is om zelf te gaan pottenbakken. De Inca’s deden dit al in dit gebied...

Rafting
Cuzco

Rafting

Een spannende excursie, raften in de omgeving van Cuzco. In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en in...

Dag 12 Cuzco - Puno

U wordt bij uw hotel in Cuzco opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Cuzco gebracht.

De leukste manier om van Cuzco naar Puno te reizen is met de Wonderbus. De rit is lang: iets meer dan tien uur. Maar dat komt deels doordat de bus onderweg vijf stops maakt. U vertrekt van de busterminal in Cuzco. Al snel bent u in Andahuaylillas, waar u een koloniale kerk bezoekt met een bijzonder gouden altaar. Op het dorpsplein voor de kerk zijn veel winkels waar zilver wordt verkocht. De mooiste stop is bij het ruïnecomplex van Raqchi. U wandelt langs grote ronde opslagruimtes van de Inca’s. Door de restanten van een dorp en naar een enorme tempel voor Viracocha, de oppergod. In de omgeving verbouwt men veel aardappels, mais en quinoa. Geen zorgen als u trek begint te krijgen. Eén van de stops is bij een restaurant, waar een buffetlunch voor u klaarstaat. De weg klimt vervolgens omhoog. Er lopen veel alpaca’s hier. U stopt om foto’s te nemen bij het uitzichtpunt van de Raya pas. Dit is het hoogste punt van de route op 4300 meter. U rijdt over de altiplano, een hoogvlakte. Hoge bergen rijzen op in het landschap. U ziet veel herders met schapen. De laatste stop, zo’n twee uur rijden voor Puno, is bij de opgravingen van Pucara. De meeste mensen kennen alleen de Machu Picchu in Peru, maar er zijn talloze archeologische vindplaatsen. Bij Pucara is een Pre-Inca opgraving van een tempel uit de tijd van het begin van onze jaartelling. Meer van deze tijd is de lekkerste koffie van Peru die u kunt proeven als u naar het dorp komt. De koffiebonen worden hier in de omgeving geproduceerd. Wist u dat ze hier ook koffie luwak maken? De koffiebonen worden door civetkatten opgegeten en uitgepoept en daardoor wordt de smaak extra lekker. Door de stad Juliaca heen, af en toe over niet geasfalteerde stukken. Net voordat u Puno inrijdt, werpt u een eerste blik op het Titicacameer. Een dag waarin u een flinke afstand aflegt. Letterlijk, maar ook u reist eveneens door diverse tijdperken heen: pre-Inca, Inca en koloniaal verleden. Aan het einde van de dag arriveert u in het stadscentrum van Puno.

 

U wordt bij het busstation in Puno opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Puno gebracht.

Puno ligt op 3810 meter hoogte. De grootste trekpleister van de stad is het Titicacameer. Maak zeker een boottocht naar de Uros-eilanden en Taquile. De stad zelf leeft van de toeristen én van de handel met Bolivia. U bent hier immers vlak bij de grens. Door de grote hoogte kan het ’s nachts vaak koud zijn, neem warme kleding mee voor de avonden en de vroege ochtenden in Puno. Er zijn heel veel restaurantjes en winkeltjes in Puno. Vlak bij elkaar zijn twee grote pleinen in de binnenstad. De ene met de kathedraal, de andere met een kerk en gebouwen in vrolijke kleuren. De twee pleinen worden verbonden door een voetgangerszone met winkels. In de haven van Puno ligt het wonderlijke schip Yavari. De Engelsen bouwden dit schip in Engeland in 1862. Per trein en ezel werd het schip in 2766 van de kust naar het Titicacameer gebracht. Een hele onderneming. Helaas al snel bleek het niet aan de verwachtingen die de Engelsen hadden te voldoen. Nu is het een museum. De markt van Puno is echt voor de locals, alhoewel er hier en daar ook wel souvenirs zijn. Grappig zijn de broden in de vorm van Jezus en Maria. Als u wat langer de tijd heeft in Puno, of niet naar het Titicacameer wilt, dan zijn er buiten Puno twee ruïnes die u kunt bezoeken. De bekendste zijn de graftorens van Sillustani. De torens werden in de 15e eeuw door de Inca’s gebouwd. De hoogste was twaalf meter. Hele families werden erin begraven. Bij Chucuito is een vruchtbaarheidstempel.

 

Overnachting in Puno.

Inclusief ontbijt, transfers, Wonderbus

Dag 13 Puno, slapen bij locals op het Titicacameer

Lokaal-kindje-wachtend-bij-de-deur(12) Druk-aan-het-werk-samen-met-je-kind(12)

U wordt opgehaald en naar de aanlegsteiger in Puno gebracht. Neem alleen een kleine rugzak mee en laat de meeste bagage achter in uw hotel. Vandaag maakt u een boottocht over het hoogst bevaarbare meer ter wereld: op 3810 meter gelegen! Op het enorme meer dat deel van Bolivia en deels van Peru is, zijn veel eilanden. Sommige zijn kunstmatig, ze zijn van riet gemaakt en sommige zijn natuurlijk. De eilanden zijn wel toeristisch, maar ondanks dat vinden wij deze excursie toch een aanrader. Geniet van de boottocht, de schitterende natuur, het heldere water, de vergezichten en de mensen die in hun kleurrijke, traditionele kleding lopen. Het is overigens niet zo erg met het toerisme dat ze snel hun traditionele kleding aantrekken als de toeristenboten komen, ook in Puno op de markt en in de straten ziet u vaak de mensen van de eilanden in hun klederdracht lopen. U vaart eerst naar de drijvende eilanden, dat duurt ongeveer een half uur. De bewoners maken deze van totora-riet. Een dikke laag en dan gaat een eiland lang mee. Daarop worden huizen van riet gebouwd. Evenals een uitkijktoren van riet. Hun traditionele boten zijn ook van riet. U gaat aan wal bij één van de Uros-eilanden en u voelt de grond onder uw voeten bewegen. De hoofdman of – vrouw van het dorp geeft uitleg over hun cultuur. Vervolgens vaart u naar het eiland Amantani. Op Amantani liggen acht dorpen. De inwoners verbouwen aardappels, mais en knolgewassen. Tevens staan de bewoners bekend om het textiel dat ze vervaardigen en hun stenen sculpturen. Na aankomst op het eiland maakt u kennis met uw gastfamilie. Neem wat fruit, melk of suiker mee voor hen, dat zullen ze waarderen! De overnachting bij de lokale familie is echt heel basic. Ze koken vanavond voor u en dansen in klederdracht. Hopelijk slaapt u lekker; het kan ’s nachts heel koud zijn! U ligt in een eenvoudig bed met dikke dekens. De badkamer deelt u samen met uw gastfamilie. Bovendien is de badkamer buiten.

 

Overnachting op Amantani.

Inclusief ontbijt, boottocht, lokaal diner

Kanotocht op het Titicacameer
Puno

Kanotocht op het Titicacameer

Vroeg in de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en naar de baai van Isla Esteves gebracht. Van uw gids...

Dag 14 Puno

U neemt afscheid van uw gastfamilie en vaart naar Taquile, één van de grootste eilanden in het Titicacameer. Het is een natuurlijk eiland. Hier maakt u een hike van ongeveer 50 minuten. Niet lang, maar toch even hijgen en puffen. U bent al op grote hoogte en dan moet u nog een helling op ook! Onderweg ziet u vast mannen die breien. Let goed op hun hoofddeksels, de gids leert u wie vrijgezel is! Wilt u niet wandelen, dan vaart de boot om het eiland heen en brengt u naar het restaurant. De wandeling eindigt ook in het restaurant. Daar krijgt u een regionale lunch (nog niet inbegrepen). Na de lunch vaart u in ongeveer anderhalf uur terug naar Puno. Rond 15.00 uur arriveert u weer bij de aanlegsteiger.

 

Overnachting in Puno.

Inclusief ontbijt, bootvervoer

Dag 15 Puno - Arequipa

U wordt bij uw hotel in Puno opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Puno gebracht. In ongeveer zes uur reist u met de bus van Puno naar Arequipa. U wordt bij het busstation in Arequipa opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Arequipa gebracht.

 

Arequipa heeft een interessant en compact historisch centrum. De stad zelf is enorm groot en heeft meer dan 1,5 miljoen inwoners. In de buitenwijken komen toeristen meestal niet. De omgeving is spectaculair. Enorme besneeuwde bergtoppen rijzen achter de stad op. U ziet bijvoorbeeld de Misti van 5822 meter hoog. Arequipa, de witte stad, ligt op een hoogte van ongeveer 2300 meter. Ga vandaag rustig zelf op stap om het oude centrum rond de Plaza de Armas te verkennen, zo kunt u aan de hoogte wennen. Vindt u het te vermoeiend om te lopen, neem dan de vier uur durende bustour vanaf de Calle Real naast het klooster (vertrek om 09.00 uur en 14.00 uur). Veel gebouwen en kerken in de stad zijn opgetrokken uit sillar, een witte vulkanische steen. Wat u zeker niet mag overslaan is het Santa Catalina klooster. Dit klooster is een stad op zich, het is 20.000 m2 groot en er woonden 450 nonnen in complete afzondering. Trek er dus even de tijd voor uit om hier rond te dwalen. De dieprode en blauwe kleuren die gebruikt zijn op de muren steken prachtig af bij de blauwe lucht. De kathedraal van Arequipa staat op de Plaza de Armas. Maar er zijn zeer veel kerken met rijkbewerkte portalen en er zijn meerdere kloosters. Bijzonder is het museum Santuarios Andinos. Hier is de mummie Juanita te zien. Dit Inca-meisje werd geofferd aan een vulkaan om de goden gunstig te stemmen. De mummie is zeer goed bewaard gebleven omdat zij jarenlang bevroren onder een ijskap van een vulkaan bedekt met eeuwige sneeuw, heeft gelegen en zij is wereldberoemd. Arequipa is meer dan alleen cultuur. Het staat bekend om de vele en goede restaurants. Typische gerechten van Arequipa zijn alpaca-steak (een soort lama) en rocoto relleno (met vlees gevulde milde peper) en cuy. Cuy is cavia. Tja, eigenlijk zou u het een keer moeten proeven; het is typisch Peruaans.

 

Overnachting in Arequipa.

Inclusief ontbijt, transfers, bus

Dag 16 Arequipa

Raften-1-77af892a(11)

Raften op de rivier Rio Chile, die ook door het centrum van Arequipa stroomt. U gaat een stuk stroomafwaarts raften. Actief bezig voor een halve dag terwijl u geniet van de mooie natuur.

 

Uw kamer hebben we nog aangehouden zodat u zich na terugkomst nog kunt douchen en even uit kunt rusten.

U wordt bij uw hotel in Arequipa opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Arequipa gebracht. U reist van Arequipa naar Nazca met de nachtbus. Een lange busreis van acht á tien uur. De tocht gaat grotendeels door de woestijn. Delen van de reis gaan langs de Oceaan. Het is een hele lange busreis, maar eigenlijk is er geen andere goede optie. De bussen zijn luxe. U kunt kiezen voor een dagbus met late aankomst of een nachtbus. Beide bussen hebben luxe zitplaatsen. Vier naast elkaar bovenin en slechts drie naast elkaar beneden in de Businessclass. U heeft zelfs een eigen videosysteem. Er is een toilet aan boord en maaltijden en drankjes worden geserveerd (meestal twee keer gedurende deze lange rit). Neem zelf ook zeker wat te drinken mee.

 

Overnachting aan boord van de bus.

Inclusief ontbijt, transfers, nachtbus, rafting equipment, Engelssprekende begeleiding.

Mountainbiketour
Arequipa

Mountainbiketour

Om half 8 wordt u bij uw hotel opgehaald en per 4-WD rijdt u in ongeveer twee tot drie uur naar Azufrero. Dit...

Local Reality tour
Arequipa

Local Reality tour

U wordt bij uw hotel opgehaald door uw gids en chauffeur. Samen met hen gaat u de voor vele toeristen...

Kookles
Arequipa

Kookles

De Peruaanse keuken verovert steeds meer zijn plek op de wereldkaart. Niet alleen stevige kost uit de bergen...

Dag 17 Nazca

U wordt bij het busstation in Nazca opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Nazca gebracht.

 

Nazca (ook geschreven als Nasca) is een rommelig dorp. In Nazca zelf zijn nauwelijks bezienswaardigheden. Wel tal van kleine restaurants en lokale winkels. Verder is er een museum over de Nazca-cultuur en er zijn oude aquaducten een klein stukje buiten het centrum. Maar u gaat naar Nazca omdat even buiten het dorp de Nazca-lijnen te zien zijn. Nazca ligt midden in een woestijn van zand en rots. Er is een uitkijktoren van waaruit drie rotstekeningen te zien zijn. Een aanrader is om een vlucht boven de mysterieuze Nazca-lijnen en Nazca-tekeningen te maken. De vluchten duren ongeveer een half uur en ze worden met kleine vliegtuigen uitgevoerd (maximaal twaalf personen). De vluchten kunnen alleen uitgevoerd worden als het goed weer is. Het ontstaan van en de reden achter de Nazca-lijnen was tot voor kort een raadsel. Pas onlangs zijn archeologen erachter gekomen dat de lijnen werden gebruikt voor spirituele vruchtbaarheidsceremonies. De route van de lijnen werd gelopen op het ritme van muziek, waarschijnlijk onder invloed van mescaline (een verdovend middel). Onderweg werden offers gebracht en de hoofden van voorouders, gespiesd op palen, keken toe. Er zijn kilometers lange lijnen maar ook enorme figuren zoals de hand, de aap van 90 meter, en een 180 meter lange hagedis, een kolibrie. De astronaut en de walvis behoren ook tot onze favorieten. Maria Reiche is een naam die er toe doet in dit gebied. Zij was een Duitse wiskundige die haar hele leven heeft gewijd aan het bestuderen van de Nazca-lijnen. Volgens haar zijn de tekeningen onderdeel van de astronomische kalender van de oorspronkelijke Nazca bevolking. Het voormalige huis van Maria Reiche is tegenwoordig een museum. Nazca staat ook bekend vanwege de goede mogelijkheden om sterren te kijken. In het centrum van Nazca staat hotel Nazca Lines met een planetarium. Er staan goede telescopen. Bijna iedere avond om 19.00 uur is er een lezing over de lijnen en het heelal. 37 kilometer buiten Nazca is een archeologische vindplaats Chaucilla met zittende mummies in graven. Sommigen zien er heel eng uit, met haar. Bij deze oude begraafplaats bezoekt u ook een keramiekwerkplaats en u kunt naar een plek waar goud wordt gewonnen. De mijnbouw is de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners van Nazca. IJzererts en goud, zilver en koper worden al eeuwenlang hier gewonnen.

 

Overnachting in Nazca.

Inclusief transfer

Dag 18 Nazca

De hoofdreden om naar Nazca te gaan zijn de beroemde lijnen. U ziet deze het beste vanuit een klein vliegtuig. Daarom hebben we deze vlucht alvast voor u geboekt.

 

Overnachting in Nazca.

Inclusief transfer hotel-luchthaven en v.v., vlucht

Vlucht over de Nazcalijnen
Nazca

Vlucht over de Nazcalijnen

Nazca ligt midden in een woestijn van zand en rots. Er is een uitkijktoren van waaruit drie rotstekeningen te...

Dag 19 Nazca - Ica

Tijd-voor-het-perfecte-shot Sandboarden-en-spelen-in-de-zandduinen-van-Huacachina(12)

U wordt bij uw hotel in Nazca opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Nazca gebracht. In ongeveer 2,5 uur rijdt u per bus van Nazca naar Ica. Het landschap is woestijnachtig.

U wordt bij het busstation in Ica opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Ica gebracht.

 

Ica ligt in het zuidwesten van Peru. In de omgeving zijn heel veel bezienswaardigheden. Ica zelf is een vrij grote, rommelige stad. Er zijn echter een paar prettige hotels. Als u rust zoekt, is een verblijf in Ica boven een hotel in Huachina te verkiezen. In Ica zijn wijnbodega’s. Hier wordt zoete wijn en pisco geproduceerd. Een typisch gerecht van Ica is sopa seca dat geserveerd wordt met vlees. Afrikaanse invloeden zijn er in carapulcra te proeven: kip of varkensvlees met gedroogde aardappels in pindasaus.

 

U overnacht in Villa Jazmin, 3*, in Ica.

Inclusief ontbijt, transfers, bus

Dag 20 Ica

U wordt naar de zandduinen van Ica gebracht. De beste tijd om de sandbuggy tour te doen is om 16.00 uur. U vertrekt na de ergste hitte en u ziet de zonsondergang boven de zandduinen. U wordt met de sandbuggy, een soort open jeep, opgehaald bij uw hotel. U zit met tien of zes personen in de buggy. Zelf rijden mag niet. Dat is misschien maar beter ook, want u gaat echt off-road. U crost hoge zandheuvels op, wat er net na de top komt is niet te zien. Maar dan kunt u over het randje kijken en ziet u een steile afdaling waarvan u denkt: daar kan de buggy echt niet naar beneden, dan kiepen we om. De chauffeur heeft echter al vaker met dit bijltje gehakt en hij weet precies wat wel en niet kan. Een geweldig gevoel om zo steil af te dalen. Crossend door de duinen hangt de buggy af en toe scheef. Avontuurlijk, voor velen één van de hoogtepunten van hun tour door Peru. Zeker als u de buggytour combineert met sandboarden. Onderweg stopt de buggy bij verschillende steile duinen. Sandboarden is net zo iets als snowboarden. Staan op de board is alleen voor gevorderden, de meesten gaan liggend op hun buik naar beneden. Knieën naast de plank zetten, met de buik op de plank gaan liggen, kin omhoog, benen een klein stukje omhoog en de gids geeft u een zetje. Gillend naar beneden suizen van het duin af. U rijdt naar een hoge duin om naar de zonsondergang te kijken. Tot slot stopt u bij een uitzichtpunt over Huacachina. De lichtjes zijn aan en het meer glinstert in de diepte. De tocht duurt twee uur. Na deze excursie wordt u weer teruggebracht naar Ica.

 

Overnachting in Ica.

Inclusief ontbijt, jeeptour en sandboardmateriaal

Sandbuggy tour en sandboarden
Huacachina

Sandbuggy tour en sandboarden

De beste tijd om de sandbuggy tour te doen is om 16.00 uur. U vertrekt na de ergste hitte en u ziet de...

Dag 21 Ica - Paracas

U wordt naar het busstation van Ica gebracht (transfer). In iets meer dan een uur rijdt u van Ica naar Paracas. U wordt bij het busstation in Paracas opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Paracas gebracht.

 

Paracas heeft een gezellige boulevard. Het is een klein dorp en er is niet veel te zien. Het dient voornamelijk als uitgangspunt voor het maken van een boottocht naar de Islas Ballestas, de kleine Galapagos. Over de boulevard langs winkels struinen en bedenken in welke van de vele restaurants op de boulevard u vanavond gaat eten geeft het ware vakantiegevoel. Typische gerechten van Paracas zijn ceviche (rauwe vis), rijst met zeevruchten en vis. U zit tenslotte aan de kust! Tot 2007 bestond de bevolking van Paracas alleen uit vissers. Nu is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. De kleurrijke vissersboten, vaak met pelikanen er op, liggen echter in de haven en zijn fotogeniek. Plof op een terras neer en geniet van de ondergaande zon met een Pisco Sour. Paracas betekent zandstorm in de oude Incataal. Zandstormen kwamen hier veel voor en er zijn vele mummies gevonden onder de stuifduinen. Sommige van zo’n 2000 jaar oud. Er is een klein museum in Paracas. Het strand bij Paracas is lang en breed. Het is niet een strand met ligstoelen en parasols, het water is ook veel te koud om in te baden.

 

Overnachting in Paracas.

Inclusief ontbijt, transfers, bus

Islas Ballestas
Paracas

Islas Ballestas

’s Morgens wordt u naar El Chaco, de haven van Paracas, gebracht. Er is een lange pier waar alle...

Dag 22 Paracas

Waggelende-pinguins-op-de-rotsen Rotsachtige-boog-vol-met-vogels(10) Hoor-en-zie-de-zeeleeuwen-op-de-rotsen(10)

’s Morgens wordt u naar El Chaco, de haven van Paracas, gebracht. Er is een lange pier waar alle toeristenboten vertrekken richting het Nationale Reservaat Islas Ballestas. Het zijn speedboten. Er is geen toilet aan boord en de trip duurt in totaal ongeveer twee uur. U krijgt een reddingsvest om. Uw camera kunt u gewoon meenemen, zorg wel dat u deze tegen opspattend zeewater kunt beschermen. Een jas of poncho voor de zeewind en het spatwater en een pet of hoed tegen de vogelpoep zijn ook handig. De Islas Ballestas vormen een uitzonderlijk natuurgebied. U vaart er in ongeveer een half uur naar toe. Maar eerst vaart u naar de Candelabro, een enorme en bijzondere tekening in de rotsen. Het is een tekening zoals u ook bij Nazca ziet. Niemand weet hoe oud de tekening van maar liefst 128 meter is. En wie deze tekening gemaakt heeft. Zelfs of de tekening een kandelaar of een cactus moet voorstellen is niet duidelijk. Indrukwekkend is het in ieder geval wel. Onderweg naar de Islas Ballestas ziet u al duizenden vogels. Sommige vliegen in een formatie van honderden meters lang. Rond de eilanden leeft veel ansjovis. De vissers van Paracas vangen de ansjovis en er wordt vismeel van gemaakt. Dit is één van de belangrijkste exportproducten van Peru. De ansjovis en het vele plankton trekt ook, zonder overdrijving, honderdduizenden vogels aan. De eilanden zijn er mee bezaaid. Waar u ook kijkt, overal ziet u vogels. Het meest voorkomend zijn de Humboldt aalscholvers. Ze worden meer dan 70 cm groot en opvallend is een rode rand om hun ogen. Op de tweede plaats komt de Humboldt gent. Deze twee vogelsoorten produceren samen ontzettend veel vogelpoep. Ten eerste ruikt u dat ook tijdens de tocht. Ten tweede was deze vogelpoep, guano, ook een heel belangrijk exportproduct! De guano wordt gebruikt als mest en in het verleden ook voor chemicaliën. Nog leuker om te zien dan de aalscholvers en de genten zijn de waggelende Humboldt pinguïns, de grote pelikanen én de zeeleeuwen. De zeeleeuwen liggen op een rots of op een stuk strand te zonnen. Kijk ook goed in het water of u zeeleeuwen of dolfijnen ziet zwemmen. De kans is groot. U vaart een uur tussen de eilanden rond. De rotsformaties, soms met grote gaten er in, zijn indrukwekkend. Vervolgens vaart u in ongeveer een half uur weer terug naar Paracas. U wordt naar uw hotel teruggebracht.

 

Overnachting in Paracas.

Inclusief ontbijt, boottocht, begeleiding van een Engelssprekende gids op de boot.

Dag 23 Paracas - Lima

U wordt bij uw hotel in Paracas opgehaald door een vertegenwoordiger en naar het busstation in Paracas gebracht. Per luxe touringcar reist u vanaf het busstation in Paracas naar het busstation in Lima. De rit duurt ongeveer vier uur. U wordt bij het busstation in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar uw hotel in Lima gebracht.

 

Lima is een stad met historie, maar ook een moderne stad. En daarbij horen bijvoorbeeld grote shoppingmalls. Larcomar in de wijk Miraflores is de bekendste. Wandel door het historische hart van Lima en bezoek enkele van de vele kerken, maar bekijk ook de hippe wijken zoals San Isidro en Barranco. Ten zuiden van het oude centrum ligt het Parque de la Reserva. Van woensdag tot en met zondag is hier een spectaculaire fonteinshow met water en gekleurde lampen. Dit heet the Magic Water Circuit. Wij kunnen kaartjes en vervoer voor u regelen.

 

Overnachting in Lima.

Inclusief ontbijt, transfers, bus

Dag 24 Vertrek Lima

U wordt bij uw hotel in Lima opgehaald door een vertegenwoordiger en naar de luchthaven in Lima gebracht.

 

Inclusief ontbijt, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.