terug naar het overzicht

Rondreis Sabah op zijn mooist

Het noorden van Maleisisch Borneo, Sabah, is bijzonder interessant en biedt vele mogelijkheden. Zo zijn er diverse nationale parken waar de natuur oorspronkelijk is en waar geen bewoning wordt toegestaan (met uitzondering van enkele lodges voor toeristen). Met name in het Kinabatangan Wildlife Reservaat en in Danum Valley National Park bent u ver van de bewoonde wereld; u logeert hier middenin de jungle! Orang-oetans slingeren door de bossen bij Sepilok, het opvangcentrum. In deze reis is als strandbestemming het bounty eiland Lankayan opgenomen. U kunt hier van de mooie onderwaterwereld genieten tijdens het snorkelen en duiken. En als u geluk heeft komen de schildpadden aan strand om eieren te leggen.

Wat maakt deze reis bijzonder
Op zoek naar de Borneo big 5
Vogels spotten in Sukau
Eindig op een waar bountyeiland
Lara
Lara
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest en deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Prijsindicatie vanaf € 3100,- per persoon
Reisduur: 12 dagen / 11 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Sabah op zijn mooist

Dag 1      Naar Kota Kinabalu

Dag 2      Kinabalu National Park

Dag 3      Kota Kinabalu

Dag 4      Danum Valley

Dag 5      Danum Valley

Dag 6      Sukau, Kinabatangan

                Wildlife Reservaat

Dag 7      Sukau, Kinabatangan

                Wildlife Reservaat

Dag 8      Sepilok

Dag 9      Het eiland Lankayan

Dag 10    Het eiland Lankayan

Dag 11    Het eiland Lankayan

Dag 12    Vertrek van het eiland Lankayan

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Kota Kinabalu

Bij aankomst op de luchthaven van Kota Kinabalu wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Overnachting in Kota Kinabalu.

Inclusief transfer

Dag 2 Kota Kinabalu – Kinabalu National Park

Sabah-MountKinabalu-villagesathillfoot

U rijdt vanuit Kota Kinabalu door rijstvelden en Dusun-dorpjes, over de bergkammen van het Crocker-gebergte, naar de voet van Mount Kinabalu. Onderweg stopt u bij een marktje waar o.a. allerelei vreemde soorten fruit verkocht worden. Uw gids vertelt u er alles over. Vraag hem gerust of hij u wil helpen wat fruit te kopen om te proeven; een leuk tussendoortje. Hierna door naar Poring, een plaatsje gelegen op 45 kilometer ten oosten van Mount Kinabalu Park. Op deze plek leeft meer dan 80 procent van alle zoogdieren, vogels en insecten. In de omgeving van Poring kunt u wandelen over de aangelegde paden. U wandelt naar de canopyalk; een 550 meter lang systeem van hangbruggen en platforms, gebouwd op 30 tot 40 meter hoogte. U loopt letterlijk tussen de boomtoppen! Van deze spannende activiteit heeft u vast trek gekregen; het is tijd voor de lunch. Na de lunch heerlijk badderen in de natuurlijke hete zwavelbronnen van Poring, en daarna door naar de Kipungit waterval. Als het weer het toelaat bezoekt u ook nog de Moroli rivier waar u een natuurlijke "Doctor Fish" behandeling kunt krijgen. De kleine visjes in de rivier knabbelen graag aan uw voeten. Hopelijk kunt u tegen kietelen!

 

Overnachting in Kinabalu National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfers, Engelssprekende gids en entreegelden

 

Dag 3 Kinabalu National Park - Kota Kinabalu

Na het ontbijt wordt u opgehaald bij uw hotel, en bezoekt u allereerst het Kundasang War Memorial Park, dat herinnert aan de tweede wereldoorlog. Als er geen regen of mist in de lucht hangt, kunt u vanaf hier ook prachtige foto's van Mount Kinabalu maken. Vervolgens bezoekt u het parkkantoor aan de voet van Mount Kinabalu. U gaat naar het bezoekerscentrum en de Mountain Garden. Als het weer het toelaat kunt u hier ook een mooie wandeling maken. U loopt over aangelegde paden in het koele bergklimaat. De gids wijst u op de specifieke flora en fauna van het tropisch regenwoud. Alleen al op Mount Kinabalu groeien achthonderd verschillende orchideeën en vierhonderd soorten varens. Ook zijn er tweehonderd soorten zoogdieren, bijna zevenhonderd vogelsoorten en meer dan honderd verschillende slangen. De temperatuur overdag is tussen de 14-25 graden. Na de lunch wordt u weer terug naar uw hotel in Kota Kinabalu gebracht.

 

Overnachting in Kota Kinabalu.

Inclusief ontbijt, lunch, transfer, matig Engelssprekende gids en entreegelden

Kota Kinabalu, Kiulu river rafting
Kota Kinabalu

Kota Kinabalu, Kiulu river rafting

U wordt deze ochtend opgehaald bij uw hotel en naar het plaatsje Tamparuli gebracht. Tijdens deze tocht rijdt...

Kota Kinabalu, Mountainbiketour
Kota Kinabalu

Kota Kinabalu, Mountainbiketour

Tamparuli ligt landinwaarts, tegen de flanken van het Crocker gebergte op ongeveer een uur rijden vanaf Kota...

Dag 4 Kota Kinabalu - Lahad Datu - Danum Valley

U staat vandaag vroeg op. Vraagt u in het hotel wat er geregeld kan worden met het ontbijt.

 

U wordt in Lahad Datu opgehaald en rijdt in circa 80 minuten naar de Kawag Danum Rainforest Lodge in Danum Valley; een 43.800 hectare groot regenwoud in het hart van Sabah. Danum Valley trekt natuurliefhebbers uit alle streken van de wereld vanwege de enorme biodiversiteit. Hier heeft u de kans orang-oetans, gibbons, neushoornvogels, dwergherten, vliegende eekhoorns, meer dan 270 soorten vogels, en nog veel meer andere dieren te spotten. Door de toch wel afgelegen ligging wordt dit gebied niet overspoeld door toeristen, en kunt u hier in alle rust genieten van de natuur.

Na een korte instructie installeert u zich in uw kamer en heeft u even de tijd om te ontspannen. Dan is het tijd voor de lunch; krachten opdoen voor de trektocht van 2 kilometer deze middag. U wandelt door de dichte jungle en langs smalle stroompjes. Uw gids vertelt honderduit over de bijzondere planten en dieren die van dit eeuwenoude jungle-gebied. Met wat mazzel ziet u bontgekleurde vogels, spelende aapjes, en fascinerende insecten. Een indrukwekkende eerste kennismaking met dit gebied. Na het diner stapt u in een jeep voor een nachtsafari. Met uw gids gaat u op zoek naar nachtdieren. Als het weer het toelaat natuurlijk. Mocht het vanavond regenachtig zijn, dan is er morgen nog een herkansing.

 

Overnachting in Danum.

Inclusief alle maaltijden, transfers, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids en entreegelden.

Dag 5 Danum Valley

Danumvalley-Bended-Pitta(8) DSC_0183_glcje1(8) kikkeropblad-danumvalley-borneo(8)

Na het ontbijt trekt u er weer op uit met uw gids en maakt u een trektocht van 2,8 kilometer door het regenwoud van Danum Valley. Vergeet niet uw zwemgoed mee te nemen, want de tocht eindigt bij een idyllische waterval waar u heerlijk kunt afkoelen in de heldere poel aan de voet van de waterval, omringd door het groen van de jungle. Terug naar de lodge voor de lunch. In de middag is er tijd om te zwemmen in de Kawag rivier vlakbij de lodge.

 

Overnachting in Danum.

Inclusief alle maaltijden, Engelssprekende gids en entreegelden.

 

Dag 6 Danum Valley - Sukau, Kinabatangan Wildlife Reservaat

Na het ontbijt wordt u over land naar het kantoor in Lahad Datu gebracht. Daarvandaan wordt u door een andere chauffeur naar Sukau gebracht. Aan het einde van de middag arriveert u bij de Sukau Rainforest Lodge. Na het diner wordt er een dia-voorstelling over het gebied gegeven.

 

Overnachting in Sukau, Kinabatangan Wildlife Reservaat.

Inclusief alle maaltijden, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

 

Dag 7 Sukau, Kinabatangan Wildlife Reservaat

Vroeg in de ochtend, nog voor het ontbijt, maakt u een excursie over de Kinabatangan-rivier naar het Oxbow-meer; op zoek naar vogels en andere dieren. U bent hier in de pure natuur! Na het ontbijt maakt u een begeleide wandeling van circa een uur over het wandelpad dat achter uw hotel gelegen is en leert u meer over de planten en dieren in dit prachtige natuurgebied. Na de lunch volgt nog een boottocht. Als u wilt kunt u 's avonds nog een nachtsafari maken (dit kunt u ter plaatse beslissen en betalen).

 

Overnachting in Sukau.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 8 Sukau - Sepilok

Een prachtige boottocht voert u door mangrovebossen aan weerszijden van de rivier naar de kust. Na aankomst in Sepilok, wat iets minder dan twee uur rijden is, is het tijd voor de lunch. 

 

Het centrum is gelegen in een mooi regenwoud van ongeveer 43 vierkante kilometer. In 1964 werd het gebied aangewezen als reservaat voor de prachtige intelligente dieren. Het wereldberoemde reservaat brengt de bezoeker in nauw contact met de opmerkelijke orang-oetans, die zijn bevrijd uit gevangenschap, gered uit delen van het oerwoud die gekapt zijn ten behoeve van de landbouw of achtergelaten door hun ouders. Orang-oetans vormen een beschermde diersoort. Het voornaamste doel van het centrum is het terugzetten van de dieren in het oerwoud. De orang-oetans worden om 10 uur 's ochtends en om 3 uur 's middags gevoerd. Na de het voeren om 3 uur 's middags is het centrum gesloten.

 

Overnachting in Sepilok.

Inclusief ontbijt, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 9 Sepilok- Sandakan - Lankayan

's Ochtends transfer naar de haven. Daar gaat u aan boord van de boot, die u in anderhalf à twee uur naar het eiland Lankayan brengt. De boot vertrekt om 10.00 uur. Pulau Lankayan is gelegen in de Sulu-zee, ten noordwesten van Sandakan. Het is een klein paradijselijk eiland met hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en prachtige zonsondergangen. Lankayan biedt een enorme variëteit aan onderwaterleven en is een ideale plek om te duiken en te snorkelen. Lankayan heeft een hoog bounty-gehalte.

Absoluut bijzonder: Lankayan wordt meer en meer een schildpaddeneiland. Sinds 1994 is men bezig met het uitzetten van schildpadden vanaf dit eiland (en schildpadden keren in de regel terug naar hun geboorteplek). Van juni tot en met september heeft u de meeste kans zeeschildpadden te zien (70 %, dus als u een paar dagen blijft ziet u ze in principe wel). De overige maanden is de kans dat u ze ziet kleiner. De kans is heel groot (als u in het juiste seizoen bent of gewoon geluk hebt) dat er een schildpad onder uw huisje kruipt om haar eieren te leggen.

 

Overnachting op het eiland Lankayan.

Inclusief alle maaltijden, transfer en boottocht

Dag 10 en 11 Lankayan

Sabah-Langkayan-houten-huisje-op-palen-op-strand_2_184789 Schildpaddenjongen op het strand van Lankayan

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachting op het eiland Lankayan.

Inclusief alle maaltijden

Dag 12 Vertrek Lankayan

Vandaag vaart u terug naar Sandakan en wordt u naar de luchthaven gebracht.

 

Inclusief ontbijt

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen