Tempelovernachting Nagano
Japan-Hakone-Meji-Shrine-Evelyn-Wendy-2023_1_652383

Tempelovernachting Nagano

Van Verre Algemeen 9-3-2024

Tijdens onze rondreis door Japan overnachten wij, Evelyn en Wendy, in een wel heel bijzondere omgeving. We slapen namelijk in een Boeddhistische tempel in Nagano en wonen daar ook een meditatie en verschillende ceremonies bij. Ben je benieuwd hoe wij dit hebben ervaren? We vertellen je er meer over in deze blog. 

 

Japanse stijl kamers

 

Vanaf station Nagano nemen wij de bus die ons in 10 minuten vlakbij de tempel afzet. Vanaf de halte is het nog een heel klein stukje lopen. Eenmaal bij het tempelcomplex aangekomen, zien wij dat er diverse onderkomens zijn. En tot onze verbazing zien wij ook al onze naam staan op één van de  deuren. We weten meteen dat we bij de juiste tempel zijn aangekomen. Bij binnenkomst trekken wij onze schoenen uit en worden wij naar onze kamer gebracht. Deze kamers zijn in Japanse stijl, voorzien van tatami matten, futons om op te slapen en er is een zitgedeelte. De badkamer en toiletten zijn voor gemeenschappelijk gebruik. Alles is zo schoon en voorzien van alle gemakken, dat dit geen probleem is.

 

De rest van deze middag is ter vrije besteding. We maken een wandeling van onze overnachtingstempel door een straatje met leuke winkeltjes naar de Zenkoji tempel en de tuinen. Als de zon gaat zakken en de temperatuur daalt, maken we nog een paar mooie foto’s voordat we weer teruglopen.

 

Het diner wordt om 18.00 uur op de kamer geserveerd. Dit is een veganistisch, traditioneel Japans diner. De kok maakt er een waar kunstwerk van. Na het diner is het tijd om te douchen en daar wacht een aangename verrassing: dit is geen “standaard” badkamer met douches maar een "hot ons" (warmwaterbron). Dit is echt genieten na een indrukwekkende dag! 

 

We starten de dag met een ochtendmeditatie 

 

Na een nacht op een futon op de grond geslapen te hebben, gaat de wekker erg vroeg. We rollen om 05:30 van het matras af, want om 06:00 uur moeten we al klaarstaan. Een vroegertje dus! We worden opgehaald door onze gids, die vertelt dat het buiten twee graden boven nul is en heeft dikke lange winterjassen bij zich.. Wat zijn wij hier blij mee! Hij neemt ons mee naar de ochtendceremonie in de grote historische Zenkoji tempel, een van de populairste tempels van Japan. We beginnen aan onze wandeling naar de hoofdingang van de grote en belangrijkste tempel. Onze gids vertelt onderweg allemaal leuke feitjes over Zenkoji. Een half uur later zitten we buiten, op onze knieën met de handen gevouwen en hoofd gebogen, klaar langs de kant. De hoogste priester komt ons zondigen met een rozenkrans op het hoofd, dit is heel bijzonder om mee te mogen maken.

 

    

 

Sutra's en een tunnel tijdens de ochtendceremonie

 

Daarna is het tijd voor de ochtendceremonie in de tempel. De monniken zeggen Sutra's op, begeleid door een gong. Het is een prachtig en rustgevend moment.

 

Na een half uur staat de gids op en we volgen hem naar een trap die leidt naar een ondergrondse gang onder de tempel. We dalen af en onze hand moet op de muur blijven zodat je jezelf begeleidt tijdens de 45 meter lange tunnel. We zien geen hand voor ogen en hopen maar dat er geen afstapjes zijn...

 

Maar ook aan het einde van deze tunnel schijnt het licht, het is de zon die tussen de kieren door komt. Onze gids zegt: “Nu zijn jullie weer puur en zijn al jullie zonden vergeven.” In het boeddhisme is de donkere tunnel het symbool van de mindere kanten van jezelf die je achterlaat en het licht wat je ziet, je nieuwe ik. Je bent als herboren!

 

    

 

Goma Fire ceremonie (vuurceremonie)

 

Na het typische Japanse tempelontbijt maken wij ons weer klaar, dit keer voor een vuurceremonie bij een ander deel van het tempelcomplex. De vuurceremonie is toch wel iets bijzonders. Als een meisje 3 jaar en 7 jaar wordt en een jongen 5 jaar, dan mogen zij deelnemen aan de vuurceremonie. De ouders schrijven tijdens deze ceremonie een wens op een houten plankje. Dit kan zijn: een lang leven of bijvoorbeeld leven in goede gezondheid.

 

Wij mochten dit ook beleven. We kregen allebei drie plankjes waar we voor drie personen een wens op mogen schrijven: één voor jezelf en de andere twee voor je dierbaren. De priester steekt het vuur aan en de vuurceremonie kan beginnen. Na het schrijven van de wensen mogen we gaan staan en lopen we naar het vuur. Hier gooien we een voor een de plankjes in het vuur. De rook, en dus de wens die daarmee opstijgt, bereikt op deze manier Boeddha, die de wensen in vervulling zal laten gaan. Wat speciaal om dit te zien én zelf uit te mogen voeren.

 

Zazen meditatie

 

Onze priester neemt ons na de vuurceremonie mee naar een andere tempel voor de Zazen medidatie. De tempel is gemaakt van hout en papier en hierdoor heeft het gaskacheltje, dat bedoeld is om de boel warm te krijgen, niet heel veel resultaat. Dat is behoorlijk koud, met 2 graden op sokken! Maar de priester legt ons uit dat monniken vroeger geen kachel hadden en ze erg blij waren met de kleine kachel die er nu staat.

 

We starten met de Zazen meditatie, deze vorm van meditatie wordt gebruikt in het Zen-Boeddhisme en is gericht op een rustige ademhaling en een wakkere geest, zodat je bevrijdt wordt van lijden en hevige emoties die je hinderen in het dagelijks leven. Ze doen dit op een speciale manier: we leren hoe we moeten zitten, rustig moeten ademhalen en hoe we onze gedachten stilzetten door te tellen tijdens het mediteren.

 

Halverwege de meditatie komt de priester voor ons staan met een houten lat en ‘slaat’ drie keer op iedere schouder om de spieren niet te laten verkrampen. Dat is geen overbodige luxe, kunnen we zeggen Maar al met al halen we inderdaad veel rust uit deze meditatie en misschien zijn we zelfs even kort weggezakt.

 

Als kers op de taart zien we als we naar buiten gaan een stel dat gaat trouwen in deze tempel. Ze zien er prachtig uit, in een typische Kimono. Wát een dag met met Japanse tradities.

 

    

 

Wil je ook overnachten in een Japanse tempel en een dag vol met Japanse tradities beleven? Wij adviseren je graag voor een vakantie Japan, neem hiervoor contact met ons op.

 

Van Verre,

 

Evelyn & Wendy