Duiken Nusa Lembongan
Indonesie-Jogyakarta-Irene-Dijkstra_6_139965

Geheime plekjes op Bali

Irene, Van Verre Algemeen 17-5-2023

We horen het maar al te vaak aan de telefoon van klanten: “We willen wel op rondreis door Indonesië, maar niet naar Bali, want dat is veel te toeristisch.” Ons antwoord is dan altijd: "Dat is waar en dat is niet waar." Op Bali zijn plekken waar het heel druk is en waar je in de rij moet staan om een foto te nemen. Als je door de winkelstraat van Ubud, de Jalan Monkey Forest loopt, moet je om de andere toeristen heen manoeuvreren, de stranden van Seminyak en Legian zijn druk, de uitzichten op Nusa Penida staan op ieder Instagram-account. Dus ja, een deel van Bali is zeker toeristisch. Maar sla Bali zeker niet over, ook als je van het pure, authentieke Indonesië houdt. Er zijn nog zoveel mooie, bijna onontdekte plekjes! 

 

Eigenlijk zouden we deze geheime plekjes op Bali voor ons zelf willen houden, maar vooruit: we delen er een paar.

 

Tabanan

Tabanan is de regio, die in het zuidwesten van Bali ligt. De gelijknamige hoofdstad van dit gebied is niet zo boeiend voor een toerist, maar de natuur is adembenemend mooi. Je kunt hier wel foto’s blijven nemen. Het ene rijstterras is nog mooier dan het andere en er komen nog weinig toeristen. Er zijn tal van leuke dorpjes, maar helemaal leuk zijn de juweeltjes van hotels. Veelal kleinschalig, in de sfeer van het land. Slaap bijvoorbeeld op een voormalige plantage waar kruidnagels, koffie en chocolade werden verbouwd. Nu zijn er vier traditionele huisjes die verbouwd zijn tot sfeervolle gastverblijven. Eén nacht is absoluut niet voldoende om de omgeving goed te verkennen.

    

Niet alleen het binnenland van Tabanan, maar ook aan het strand

De stranden van Tabanan zijn niet de witte zandstranden die je misschien verwacht op tropisch Bali. Maar Bali is een eiland met vulkanen en daarom zijn er heel veel zwarte stranden, zo ook in de Tabanan-regio. Kies bijvoorbeeld voor een luxe hotel bij het Pantai Pasut. Je gaat misschien niet op het strand liggen, maar in je ligstoel bij de infinite pool. Met het uitzicht op de golven krijg je ook het echte vakantiegevoel. Vervolgens is het tijd voor een lange strandwandeling. Geen restaurantjes, geen winkeltjes, geen andere toeristen, maar Bali helemaal voor jou alleen!

 

Fietsen bij Blayu

We blijven nog even in het zuidwesten van Bali. Nog zo’n leuk geheim plekje op Bali is Blayu. Er is maar één hotelletje, dat wordt omgeven door rijstvelden. Vanuit dat hotel, kun je een fietstocht door Blayu maken. Dat kan in Ubud ook, maar daar fietsen dagelijks tientallen mensen dezelfde route. Als je in Blayu op de fiets stapt, ben je zelf nog een bezienswaardigheid. Kinderen zwaaien aan de kant van de weg. Een ideale manier om de omgeving te ontdekken. Je kunt naar de drukke Tanah Lot tempel fietsen, maar gewoon een rondje door het binnenland is ook een aanrader.

Ubud, maar weg van het toerisme

We zeiden het al even, het centrum van Ubud is druk. Waarom zoek je die drukte niet overdag op, maar trek je je de volgende dag terug in een oase van rust in één van de hotels in de dorpskernen rondom Ubud. Hier hoor je niets anders dan fluitende vogels terwijl je over de rijstvelden staart en af en toe opfrist met een duik in het zwembad. Zo combineer je een must-see van Bali met idyllische rust en een authentieke Bali-ervaring.

    

Tempel van Mengwi

De koninklijke tempel van Mengwi is één van de mooiste hindoeïstische tempelcomplexen van Bali en het bouwwerk ligt op nauwelijks 10 kilometer afstand van Ubud. Daarom is het verbazingwekkend hoe weinig toeristen hier rondlopen bij de Taman Ayan. Niet alleen het gebouw is fotogeniek, maar de tuin met bomen en vijvers eromheen is ook de moeite waard. Je loopt er geen uren rond, maar dit geheime plekje op Bali is een leuke stop op weg van Ubud naar één van de strandresorts in het zuiden.

 

Onbekend Bangli in het oosten

Kijk op Instagram en je ziet tal van foto’s van watervallen op Bali. Rond Ubud en Lovina worden deze watervallen druk bezocht door toeristen. Maar ga ook eens naar de onbekende regio Bangli in het oosten van Bali. Daar is de Tukad Cepung in een spectaculaire kloof. Je loopt tussen de enorme rotsmuren door en waadt door het lage water naar de waterval. Door de locatie is het sprookjesachtig mooi.

 

Maar een echt geheim plekje op Bali is de Tukad Cepung niet meer; veel toeristen gaan er naar toe. Neem waterschoenen mee en trek comfortabele kleding aan. Je klimt ladders op en klautert over rotsen voor de meest avontuurlijke hikes door de kloof. Badkleding eronder aan en je bent klaar voor een natuurlijke douche. Combineer een bezoek aan deze waterval met één van de andere watervallen in de buurt, zoals de Tibumana waterval of de Kuning waterval voor iets meer rust. Voeg een cultureel tintje aan de dag toe door de weinig bezochte Pura Kehen tempel te bezoeken.

 

Kortom: je kunt zeker nog een rustig en authentiek Bali ervaren. We willen natuurlijk niet al die leuke, geheime plekjes op Bali verklappen, maar neem contact met ons op en we hebben ongetwijfeld nog meer leuke ideeën voor je.

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen