Bali bezoeken als homoseksueel
Wim

Bali bezoeken als homoseksueel

Wim, Van Verre Algemeen 16-7-2020

Inmiddels werk ik een aantal jaar voor Van Verre en het leek mij interessant om een keer een blog te schrijven over het reizen als homoseksueel naar Bali, Indonesië. Om eerlijk te zijn hou ik persoonlijk niet zo van het benoemen van de term homo, want dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Maar goed, in dit geval is het wel nodig om jullie een goed beeld te geven hoe ik het ervaren heb om als homoseksueel een rondreis Indonesië te maken. Ik ben namelijk vast niet de enige die voor een grote reis altijd even googelt hoe de situatie op mijn reisbestemming is als het gaat om homo-acceptatie.

 

 

Homoseksualiteit in het algemeen in Indonesië

Indonesië heeft een aantal jaren geleden homoseksualiteit voor de wet legaal gemaakt. Op een uitzondering daargelaten, waar de Shariawetgeving van toepassing is, genaamd de provincie Atjeh (het uiterste noorden van Sumatra). 

 

Zelf ben ik nu meerdere keren naar Indonesië geweest en heb daarbij verschillende eilanden bezocht. Ondanks het feit dat homoseksualiteit niet (overal) meer strafbaar is, merkte ik wel dat er vrijwel niet over gesproken wordt. Er werd dan ook vaak aan mij gevraagd of ik een vriendin of een vrouw heb (want tja, het is het één of het ander). Zo nu en dan hoor je wel mensen lacherig doen over homoseksuelen, kortom, volledige acceptatie is er nog niet.

 

Toch kan ook ik overal prima reizen hoor, het is echt een prachtig land waar de mensen vaak juist ontzettend lief en behulpzaam zijn. Ook al zou ik liever willen dat het niet nodig was, toch pas ik me vaak iets aan en vermijd ik het praten over mijn privéleven thuis.

 

Homoseksualiteit op Bali

Bali is een verhaal op zich, dit eiland is een stuk vrijer. Een aantal jaren geleden heb ik voor mijn studie een aantal maanden op het eiland gewoond. Ik leerde de cultuur kennen en heb er genoten van de natuur, het eten en de mensen. Mijn klasgenoten en vrienden wisten dat ik op jongens val, maar lokale mensen vertelde ik het toen liever niet. Ook al werden we soms best goed bevriend, op dat moment liet ik het erbij.

 

      

 

Toch merkte ik toen al dat ze op Bali toch redelijk open zijn. Zo zag ik bijvoorbeeld dat vele verschillende culturen en geloven goed samen gaan, waarbij een ieder elkaar accepteert zoals ze zijn. Daarnaast is Bali voor toeristen een waar paradijs, wat er voor zorgt dat het eiland toch hier en daar wat “verwesterd”. Zo is er in Seminyak zelfs een soort gay-straat ontstaan met een aantal kroegen waar je mag zijn wie je daadwerkelijk bent. Dit is er ook vooral gekomen door het groot aantal homoseksuele toeristen die (natuurlijk) ook een bezoek brengen aan Bali.

 

Op Bali ben ik mijzelf

Inmiddels ben ik zelf een aantal jaren verder en heb ik een vriend. Samen hebben wij dit jaar een mooie rondreis Bali gemaakt. Via mijn werk bij Van Verre heb ik een aantal hotels geboekt, die wij vaak aanbieden aan klanten. Ik reserveerde ook gewoon een tweepersoonskamer, met een tweepersoons bed (wat ik elders op de wereld meestal toch niet doe). Samen hebben wij een prachtige en afwisselende rondreis met chauffeur gemaakt langs vele plekken op Bali. De ene keer naar gezellige kunstenaarsplaatsje Ubud en vervolgens naar het verlaten paradijs, tussen de rijstvelden van het gebied rondom Sidemen. Maar ook naar de ongerept noordkust, en het gezellige sfeervolle zuiden van het eiland, kortom een eiland vol afwisseling.

 

   

 

Voor het eerst stond ik in een land buiten Europa aan de receptie als koppel. Wat mij positief opviel is dat het personeel overal enorm vriendelijk was en ons behandelde zoals ze ieder ander behandelen, precies zoals het hoort. Toen mijn vriend jarig was gaf ik dit aan bij het hotel; op bed troffen wij die middag een groot hart aan, gemaakt van bloemen. Dat was de bevestiging voor ons, Bali is een heerlijk eiland, waar je kan zijn wie je bent!

 

   

 

Wil jij ook een reis naar Bali maken, dan helpen ik of anders mijn directe collega’s je graag. Van Verre biedt hotels aan waar ik mijzelf kan zijn, en ook onze chauffeurs hebben veel ervaring en zullen je met open armen ontvangen.

 

Wim 

Van Verre

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen