Mooiste watervallen van Costa Rica
Catarata-La-Paz-bewonderen

Mooiste watervallen van Costa Rica

Dewi, Van Verre Algemeen 28-2-2023

Bij het plannen van een reis bekijk ik al waar ik ze kan vinden: watervallen, oftewel ‘cataratas’ in het Costa Ricaans. Want dit keer ging mijn reis naar Costa Rica. Deze zijn in allerlei soorten en maten te bewonderen. De een is hoog, de ander breed, of een combinatie, maar ook van de kleinere watervallen kan ik genieten. Ik vind ze iets magisch hebben, waar ik naar kan blijven kijken.

 

Tijdens een rondreis in Costa Rica zijn er talloze watervallen te bezoeken. Soms wordt er een klein bedrag gevraagd om de waterval te bezoeken, de ander is gratis toegankelijk of ligt al in een nationaal park. In het laatste geval betaal je veelal entree voor het park zelf. Wist je dat je in Costa Rica de meeste nationale parken van de wereld kunt vinden? Het entreegeld wordt dan ook gebruikt om de parken, de natuur en de dieren hier te beschermen.

 

Watervallen op de kaart

 

La Paz Waterfall Gardens

San Fernando

Tesoro Escondido

La Fortuna

Río Celeste, Tenorio

Montezuma

Estacional, Manuel Antonio

Nauyaca

Río Pacuare

Corcovado National Park

Bri Bri & Volio

 

Catarata La Paz & La Paz Waterfall Gardens

La Paz Waterfall Gardens is een park met een uitgezette route van 3,5 kilometer langs vijf (!) watervallen. Het park vangt daarnaast dieren op die niet meer terug het wild in kunnen, zoals luiaards, apen en slangen. Neem ook een kijkje bij het observatorium voor vlinders, een broedplaats voor 25 vlindersoorten van Costa Rica. Het is mogelijk om verschillende stadia van hun levenscyclus te zien, van rups naar cocon tot vlinder.

 

Ook net buiten het park, langs de weg, is een prachtige waterval te vinden. Hier stoppen wij nog even met onze huurauto.

 

De La Paz Waterfall Gardens is het beste te bezoeken vanuit: San José, Poás.

 

Catarata San Fernando

Op slechts een klein stukje rijden van de La Paz Waterfall Gardens drinken we een kop koffie met uitzicht op de Catarata San Fernando. Het uitzicht op de waterval doet mij denken aan de La Fortuna waterval vanaf de parkeerplaats. De soda waar wij koffie drinken blijkt in het teken te staan van iets heel anders dan het uitzicht op de waterval. Het is een voederplaats voor vogels. Vele kolibries en andere vogels, zoals toucanettes (een kleine toekansoort), vliegen ons om de oren. Ze zijn allemaal zo dichtbij!

 

De San Fernando waterval is het beste te bezoeken vanuit: San José, Poás.

    

 

Catarata Tesoro Escondido

Samen met de Nauyaca watervallen staat deze op mijn lijst met de mooiste watervallen. Overigens is zowel de omgeving als de waterval heel anders. De Catarata Tesoro Escondido is hoog en omgeven door een soort ‘Tarzan jungle’ met hoge rotsen. Het gesteente achter de waterval heeft allerlei kleuren gekregen door de erosie. Echt een pareltje.

 

De wandeling is twee kilometer heen en dezelfde afstand weer terug. Tijdens de hike kun je een luiaard spotten, maar wij hadden niet zo veel geluk helaas. We wandelen eerst over een smalle hangbrug, een stukje door jungle, dan door een wei langs paarden en koeien. Dan hebben we de keuze: we kunnen naar boven waar we bij een uitkijkpunt uitkomen of we slaan rechtsaf naar de waterval.

 

Zwemmen bij de waterval wordt niet aangeraden vanwege de kracht en hoogte van de waterval zelf. Echter is het wel mogelijk om bij de poza verderop te zwemmen. Een leuke bijkomstigheid is dat deze waterval, nu nog in 2023, helemaal niet druk bezocht is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nauyaca falls en La Fortuna waterval.

 

De Tesoro Escondido waterval is het beste te bezoeken vanuit: San José, Poás, Sarapiquí.

    

 

La Fortuna Waterfall

Een van de bekendere watervallen in Costa Rica: Catarata La Fortuna. Deze beroemde waterval vind je naast Parque Nacional Volcán Arenal, zo’n 2,5 uur rijden vanaf San José.

 

Vanaf de parkeerplaats kun je de waterval al zien. Met een hoogte van 76 meter in het groene regenwoud is dit al een prachtig uitzicht. Om de waterval van dichtbij te kunnen bewonderen is er entree vereist. Daarna kun je de brug over richting de bijbehorende vlindertuin met tropische bloemen en planten. Wij kozen ervoor om de ochtend hier te starten met een kop koffie in het restaurant naast de vlindertuin, voordat we aan de klim naar beneden naar de waterval zouden beginnen. Daarna gaan we alle 500 treden af naar beneden. Halverwege hebben we een verfrissende tropische regenbui.

 

Eenmaal beneden aangekomen is het genieten van het geluid van het water dat naar beneden valt. Wat een kracht! We blijven even staan kijken naar het geweld van water.

 

De La Fortuna waterval is het beste te bezoeken vanuit: Fortuna, Arenal.

    

 

Río Celeste waterfall, Tenorio National Park

Even verderop van Parque Nacional Volcán Arenal kun je wandelen in Parque Nacional Volcán Tenorio, waar de beroemde turquoise rivier ‘Río Celeste’ doorheen stroomt. De waterval van dit nationale park zul je vast al eens op een foto hebben gezien. Voor het park zelf zijn goede en dichte schoenen aan te raden die vies kunnen worden. Aan het einde van de wandeling hebben wij onze schoenen uitgespoeld in een tak van de rivier. Regenlaarzen kun je eventueel ook huren bij de ingang van het park.

 

Na een stukje lopen zie je vanaf het wandelpad de waterval al in het turquoise water kletteren. De groene omgeving steekt goed af bij het water, echt een plaatje! Via een trap van 250 treden kun je naar beneden wandelen naar de waterval toe.

 

Rio Celeste waterval is het beste te bezoeken vanuit: Tenorio National Park, La Fortuna.

 

Montezuma falls

Bijna in het zuidelijkste puntje van Nicoya Península vind je de Montezuma watervallen. Onze huurauto zetten we voor een kleine bijdrage op de parkeerplaats, de watervallen zelf kunnen we gratis bezoeken. Groot zijn ze niet, maar de tocht erheen over de rivier en keien vinden we al leuk. Hoppend over de stenen in het water vinden we onze weg naar de waterval. Het leuke van deze waterval? De goede gelegenheid om te zwemmen! Ook worden de Montezuma falls bezocht door locals die hier met elkaar afspreken.

 

De Montezuma watervallen zijn het beste te bezoeken vanuit: Montezuma, Santa Teresa.

 

Catarata Estacional, Manuel Antonio

Het bekendste en meest bezochte park van Costa Rica is Manuel Antonio National Park. Om het grote natuurgebied en de beschermde stranden hier niet te laten volstromen met toeristen, worden er slechts 300 toeristen per uur toegelaten. Door de populariteit van het nationale park is het belangrijk om zeker twee dagen (liever meer) van tevoren een tijdslot te reserveren. Bij het betreden van het park staat er een bord met alle mogelijke routes. Een van de eerste routes, naast de algemene route door het park, is de ‘sendero catarata Estacional’. Deze redelijk korte wandeling van nog geen kilometer over een goed begaanbaar pad brengt je naar de enige bereikbare waterval van het nationale park. Ik raad je aan om deze wandeling rond het regenseizoen, tussen mei en november, te maken om een volle waterval te zien.

 

Deze waterval is het beste te bezoeken vanuit: Manuel Antonio, Quepos, Dominical.

 

Nauyaca falls

De Nauyaca watervallen staan bij mij op de lijst van de mooiste watervallen in Costa Rica. Deze fotogenieke watervallen bestaan uit de ‘upper fall’, welke hoog is, en de ‘lower fall’, een brede waterval. Onder de ‘lower fall’ kun je heerlijk zwemmen, een fijne verkoeling na de wandeling erheen.

 

Om hier te komen betalen we entree en maken we een behoorlijke wandeling van vier kilometer op het midden van de dag, acht kilometer in totaal. Op de helft is een restaurant waar je ook je water kunt bijvullen. Maar heb je geen zin meer om de volgende twee kilometer ook lopend af te leggen? Dan kun je er hier voor kiezen om te paard verder te gaan.

 

Verblijf je aan de centraal Pacifische Kust, zoals in Uvita, Dominical of Matapalo? Breng dan zeker een bezoek aan deze prachtige waterval en geniet van een frisse duik.

 

De Nauyaca watervallen zijn het beste te bezoeken vanuit: Dominical, Quepos, Manuel Antonio, Uvita.

    

 

Watervallen bij de Pacuare Rivier

Zin in avontuur? De Pacuare rivier staat bekend om het raften. Er zijn verschillende lodges langs de rivier die enkel met een raft te bereiken zijn, zoals Pacuare Lodge. Hier geniet je van luxe en rust middenin de natuur. Bij het verzamelpunt krijg je een duidelijke instructie over het raften en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen. Dan stap je de raft in naar de lodge!

 

Eenmaal in de lodge kun je even bijkomen. Daarna ga je op pad door de groene natuur langs en door de rivieren naar watervallen en ‘natural pools’. Uitkijken terwijl je over de stenen loopt, maar daarna kun je heerlijk opfrissen bij de waterval. Afhankelijk of je één of twee nachten verblijft heb je de volgende dag ook nog tijd om de omgeving en nog meer watervallen te ontdekken, zoals catarata Esmeralda. Deze waterval is gelegen in een soort grot met een klein ‘zwembad’ onderaan. Even opfrissen na een wandeling door de jungle met een plons onder de waterval.

 

Stap weer in de raft om terug te peddelen naar de bewoonde wereld. Door verschillende levels van stromingen reis je per raft over de rivier. Kijk goed om je heen, ook hier zie je tal van watervallen om de rivier in stromen! Misschien vaar je, net als wij, zelfs onder een waterval door.

 

Ga jij de uitdaging aan en slaap jij, geheel afgelegen, in een bungalow aan de rand van de Pacuare rivier?

 

Deze watervallen zijn het beste te bezoeken vanuit: Río Pacuare (Turrialba/Siquirres).

    

 

Parque Nacional Corcovado

Tijdens een wandeling met gids in Corcovado National Park kom je ook bij een waterval. Niet groot, maar een fijne plek om met de groep af te koelen halverwege de jungletocht. Even verderop liggen de babykrokodillen op de loer, maar die zijn geen gevaar voor ons. Daarbij houdt de gids een oogje in het zijl. Na de duik loop je verder langs de rivier naar de monding naar zee.

 

Deze waterval is het beste te bezoeken vanuit: Corcovado National Park, Drake Bay, Uvita.

    

 

Bri Bri waterfalls, Puerto Viejo de Talamanca

Aan de Caribische kust is het natuurlijk heerlijk vertoeven in de Jamaicaanse sferen. Zin om tussendoor nog wat te ontdekken? Wandelen en snorkelen in Cahuita National Park is de meest bekende dag excursie. Maar wat dacht je van een bezoek aan de Bri Bri indianen in combinatie met watervallen? Via een korte bergroute rijd je vanaf de kust naar het stadje Bribri. Ongeveer op de helft van deze weg, na drie kilometer, neem je de afslag naar de watervallen. Bij de watervallen is er de mogelijkheid om te zwemmen. Schrik niet als je erin duikt, je krijgt namelijk een gratis spabehandeling van de knabbelvisjes hier.

 

Uitgezwommen, maar nog niet uitgekeken op de watervallen? Als je nog iets verder rijdt richting Bribri kun je naar nog een andere waterval, de Volio waterval. De wandeling van de parkeerplaats naar de waterval is dit keer wel iets langer.

 

Deze watervallen zijn beste te bezoeken vanuit: Puerto Viejo de Talamanca, Cahuita, Manzanillo.

 

Er zijn natuurlijk nog vele andere watervallen te vinden in Costa Rica. De een is beter bereikbaar dan de ander. Hoeveel kun jij er afstrepen tijdens je Costa Rica vakantie? Neem om contact met ons op, dan zorgen wij voor een route die bij jou past.

 

Dewi,

Van Verre