Costa Rica zonder huurauto
Catarata-La-Paz-bewonderen

Beste plekken om te snorkelen in Costa Rica

Dewi, Van Verre Algemeen 4-8-2023

Het is toch heerlijk om al dobberend aan het wateroppervlak het (kleurrijke) onderwaterleven te bewonderen? Ik doe het maar al te graag, en vertel jou mijn favoriete plekken om te snorkelen tijdens een rondreis Costa Rica. Uiteraard eerst goed insmeren met zonnebrand en daarna lekker het water in! 

 

Isla del Caño

Helemaal in het zuiden van Costa Rica, nabij de grens van Panama, vind je Corcovado National Park. Naar mijn mening een plek waar je geweest moet zijn tijdens een reis door Costa Rica. Dit nationale park staat bekend om de diepe jungle en de puma die hier leeft. Maar ook een bekende dagtrip is om met de boot van Corcovado naar het eilandje ‘Isla del Caño’ te varen, om daar te snorkelen of duiken. 

 

Isla del Caño is een beschermd natuurreservaat en dit wordt streng gereguleerd. De ene kant van het eiland is zelfs alleen toegankelijk voor onderzoekers. De andere kant is bereikbaar voor toeristen, zoals wij. 

    

Met de boot varen we vanaf Drake Bay naar Isla del Caño. Onderweg zien we al meerdere zeeschildpadden aan het wateroppervlak. Wat een enorme koppen hebben ze! Eenmaal aangekomen plonsen we met onze flippers en snorkels uit de boot het water in. Het water is hier een stuk dieper dan ik gewend ben op andere snorkelplekken, zoals op Menjangan bij Pemuteran op Bali (nog altijd mijn favoriete snorkelplek). 

 

Het water is helder en we zien op de bodem roggen liggen. Ook worden we meerdere keren omringd door hele scholen met vissen en we zien een (kleine) schildpad. 

 

Tijdens de dagtrip ga je meerdere keren op verschillende plekken bij het eiland de boot uit om te snorkelen. Zo komen we toch nog bij een ondieper deel met rotsen, koraal en veel vissen die tussen het koraal zwemmen. Tussen de snorkelmomenten door, meren we ook nog even aan bij een klein strandje op het eiland om hier wat rond te lopen. 

 

Punta Cahuita

Een prachtig tropisch strand bij hét nationale park van de luiaards. Wat hebben we er hier veel gezien! En wat is nou leuker dan halverwege je jungletour een duik te nemen in het water om te snorkelen? Neem je snorkel mee tijdens je wandeling, want je wandelt zo vanaf het fijne zandstrand het water in. 

    

Er is hier nog relatief veel koraal te zien in vergelijking tot andere plekken in Costa Rica. Het koraal biedt thuis aan talloze vissen in allerlei kleuren. Wij hebben er één vanaf het wandelpad gezien, maar tijdens het snorkelen in Cahuita kun je ze ook tegenkomen: zeeschildpadden. 

 

Voorkom teleurstellingen: om hier in Costa Rica te snorkelen zijn de juiste weersomstandigheden nodig. Bij te veel stroming zie je niets onderwater of zal zwemmen zelfs afgeraden worden. 

 

Bocas del Toro, Panama

Tropische eilanden! Niet in Costa Rica, maar wel makkelijk naartoe te reizen vanuit Puertjo Viejo de Talamanca in Costa Rica: de eilandenarchipel Bocas del Toro. Het water is hier kraakhelder, de vissen zie je al vanaf boven het wateroppervlak. Zet je snorkel maar op, vanaf het strand kun je op verschillende plekken zo het water inlopen en zo zelf de onderwaterwereld ontdekken. 

    

 

Vanaf Bocas Town is het een half uurtje naar Bocas del Drago, waar de zee rustig is en ideaal om te snorkelen. Een bekende plek hier vlakbij is ‘Starfish Beach’. Een prachtig tropisch strand met zeer ondiep water, waar rode zeesterren te zien zijn op de bodem. Geniet hier verder van de sfeer en gezellige eettentjes. 

 

Je kunt ook een Expeditie robinson tour boeken vanuit Bocas Town naar de Zapatillas eilanden. Een combinatie van luiaards spotten op Sloth Island, dolfijnen zien bij Dolphin Bay en snorkelen in Coral Cay. 

 

Isla Chora, Sámara

Heb je zin om het snorkelen te combineren met een actieve tocht heen en terug? Ga dan vanaf het strand van Sámara kajakken naar het eilandje 'Isla Chora'. Rondom het eiland is het ondiep en je ziet er veel zeeleven, vergezeld door stenen en wat (niet veel) koraal. 

Kajakken op open zee kan best zwaar zijn. Maar niet getreurd, met een strandwandeling kom je er ook! Isla Chora ligt namelijk niet zo ver van de kust af. Neem je snorkel mee, wandel naar het einde van het strand en zwem het stukje naar het eilandje. 

 

Snorkelen is prachtig, maar draag zelf je steentje bij om deze activiteit, en de plekken waar het kan, mooi te houden. 

  • Raak het koraal en de zeedieren niet aan tijdens het snorkelen. 
  • Voer de zeedieren niet. 
  • Neem geen schelpen mee. 
  • Smeer je in met biologisch afbreekbare (minerale) zonnebrand, zonder toegevoegde parabenen, geurstoffen en chemicaliën. 
  • Laat geen afval achter (let op zakjes etc. die kunnen wegwaaien). 

 

Wil jij zelf de mooiste snorkelplekken van Costa Rica bezoeken? Neem contact met ons op en we helpen je graag bij het samenstellen van jouw ultieme vakantie naar Costa Rica.

 

Dewi,

Van Verre