Blue Jeans Frog Costa Rica
Cahuita-NP-collega-Dewi_7_621645

Nachttours in Costa Rica

Dewi, Van Verre Algemeen 10-11-2023

Costa Rica is een walhalla voor dieren, zowel overdag als ’s nachts. En wat is er nou spannender dan in het donker op pad te gaan, op zoek naar de bewoners van de jungle van Costa Rica? Dit kan dan ook op meerdere plekken, maar ga wel altijd met een gids op pad. Met name voor de veiligheid, maar je zult ook al gauw merken dat de gids de nachtdieren veel beter weet te spotten. Dit maakt de ervaring van een nachttour tijdens je rondreis Costa Rica vele malen leuker. 

 

Corcovado National Park

Onze eerste nachttour. Wat was dit gaaf! Bij het strand van Drake Bay ontmoeten we onze gids. We krijgen laarzen en een zaklamp; ready to go! We rijden een klein stukje, totdat we de ongerepte wildernis bereiken. Nee, niet het bekende deel van Corcovado National Park, maar net iets buiten Drake Bay. Via een smal pad gaan we op ontdekking. In het begin een krekeltje en een tor, maar al snel zien we een (grote!) spin. En niet geheel ongevaarlijk: als deze je bijt, kun je blind worden. Jep, lekker geruststellend. Gelukkig is deze een paar meter van ons vandaan en kan ons niets gebeuren. 

 

Onze gids is super enthousiast én heeft veel kennis van alles wat hier krioelt. Hij laat ons even stoppen en zegt: “Hoor je dat? De rivier komt dichtbij, dat betekent dat we in het gebied van de kikker(tje)s komen.” Ik had grotere kikkers verwacht, maar wat zijn deze leuk! De meeste zijn net zo groot als je vingertop. Het lijkt wel dat meer water tot groter kikkers leidt. De kikkers die de grootte hebben zoals wij die we in Nederland kennen, vinden we namelijk bij de rivier. 

    

 

Richting de rivier komen we mijn grootste angst tegen: tarantula’s. Eigenlijk zijn het wel imposante beesten en ze zitten rustig. Eigenlijk niets om bang voor te zijn. 

 

Even later zien we een viper. Yes! Een slang! Bijzonder om deze in het wild tegen te komen. De slang ligt op de uitkijk in de boom op slechts een meter afstand. Deze nachttour is zeker voor herhaling vatbaar, en daarom doen we er meer in de jungle(s) van Costa Rica. 

 

Boca Tapada

In Boca Tapada heb je verschillende keuzes voor je verblijf. En dan doel ik niet op de lodges zelf, maar juist de privéreservaten van de lodges.

 

Een échte ervaring aan de Río San Carlos is een verblijf bij Maquenque Lodge. Bij aankomst stap je in een bootje om naar de lodge te varen. Deze lodge ligt namelijk aan de overkant van de rivier (het is de enige!). Ga daar met een gids in de nacht op pad om het nachtleven van het noorden van Costa Rica te ontdekken. Een andere optie is Pedacito de Cielo. Deze lodge heeft een privéreservaat op twee kilometer afstand. Er zijn verschillende trails in het reservaat, in de nacht is het een avontuur om hier te wandelen! En overdag? Dan vermaak je je te paard, in een kayak of in een boot of maak een mooie wandeling bij daglicht. 

 

Verblijf je in een van de lodges bij het dorpje Boca Tapada, zoals Iguanitas Lodge of Boca Tapada Lodge? Dan ga je de échte wildernis in. Laarzen zijn geen overbodige luxe in deze vochtige omstandigheden. Je slalomt tussen de bomen en balanceert over boomstammen als brug over het water terwijl je geritsel en gekwaak om je heen hoort. Meer uitdaging, maar wel dé jungle-ervaring.

    

 

Durf jij een nachttour bij Boca Tapada aan? Ontdek het met onze Bouwsteen Vogels spotten in Boca Tapada.

 

Tortuguero National Park

Wat een nachtleven qua dieren net buiten het dorp Tortuguero. We gaan met onze gids op stap, bewust iets later dan de andere toeristen, waardoor we niet helemaal in de menigte lopen. Ja, Tortuguero is prachtig, maar dat is ook algemeen bekend bij de toerist. Toch hebben wij daar niet zoveel last van. We zijn allemaal op zoek naar de nachtdieren, dus ook allemaal stil, waardoor de dieren niet weggejaagd worden.

 

Met de lokale gids wandelen we naar de plek waar de nachtdieren te vinden zijn. Hij is enorm enthousiast, ondanks het slechte weer. Hij vertelt ons dat toeristen hun nachttour vaak afzeggen, omdat ze geen zin hebben om door de regen te lopen. Maar hij geeft aan dat dit juist de beste avonden zijn, de dieren houden namelijk ook niet van regen en zijn enorm actief op zoek naar droge plekken. Met veel regen bewegen de nachtdieren dus meer en zijn ze veel meer zichtbaar. Hebben wij even geluk!

    

 

We starten op een goed begaanbaar wandelpad en kijken rond met de zaklamp. We zijn net aan de wandel en we zien al een gifgroene slang gekronkeld bovenin de boom liggen. Wij zijn de slang nog aan het bewonderen als we onze gids opeens de andere kant op zien schijnen: ‘wow it’s a sloth! And it’s moving fast!’. Je zou verwachten dat ze langzaam zijn, maar niks is minder waar op deze regenachtige avond. Wat bijzonder om een luiaard nu zo snel aan de takken te zien bewegen.

 

Vervolgens sluipen we door de bossen. De favoriete plek van de gids: hier zijn de slangen! Zo stopt hij even later bij een hoge plant: ‘Look at this snake!’. Tot op de dag van vandaag begrijp ik niet hoe de gids deze slang heeft gespot; ik was er van overtuigd dat ik naar een tak keek. Wat een schutkleuren!

 

Verderop zien we dé kikker van Costa Rica: de roodoogkikker. Zo groot als je duim, dat is toch wel een stuk kleiner dan de ‘bull frog’ die we even eerder zag. De roodoogkikker is een mannetje, deze is namelijk een stuk kleiner dan het vrouwtje. Wat een prachtige kleuren heeft deze kikker.

 

Tortuguero National Park is overdag al prachtig, maar wat een leven is er ’s nachts te zien onder de dieren. Wij snappen wel dat het drukbezocht is. Toch, als je het een beetje goed uitstippelt met je gids, heb je weinig in de gaten van de drukte!

 

Monteverde en Manuel Antonio National Park

Ook het nevelwoud Monteverde en de jungle van Manuel Antonio zijn uiterst geschikt voor het spotten van nachtdieren. Stap in het avontuur van de nacht met een gids aan je zijde! Terwijl de zon ondergaat ga je een totaal andere wereld in van Monteverde of Manuel Antonio dan overdag te zien is. Luister naar de serenade en het geritsel van de nachtdieren. Druk de zaklamp even uit, dan hoor je ze nog beter.

 

Van fascinerende insecten tot spookachtige spinnen en zelfs reptielen, je zult versteld staan van de duistere wonderen van de jungle. Maar wie weet, misschien krijg je wel een glimp opgevangen van nachtelijke zoogdieren zoals de ocelot, het stekelvarken, of zelfs de minder bekende olingo en kinkajoe (twee soorten beertjes).

 

Dus trek je avontuursschoenen aan, grijp je zaklamp en bereid je voor op een nachtelijke expeditie vol spanning van wat je in het donker zult tegenkomen tijdens je vakantie Costa Rica!

 

Dewi

Van Verre