De passie van de Colombianen
Colombia-Valle-de-Cocora-Irene-1

De passie van de Colombianen

Irene Dijkstra Algemeen 30-9-2020

Wij, bij Van Verre hebben een passie voor Colombia. Wat een mooi en afwisselend land! Wij kunnen je alleen maar aanraden om dit zelf te gaan ervaren tijdens een rondreis Colombia. Maar wat zijn de passies van de Colombianen zelf eigenlijk? Ik heb ze voor je op een rij gezet.

 

1. Koffie

U komt er niet onderuit. Een bezoek aan Colombia is niet compleet zonder een bezoek aan de koffieregio. Het leukste is om dan op een nog in werking zijnde koffieplantage te verblijven. Dit zijn vaak statige oude gebouwen, zogenaamde hacienda’s. Ze zijn in Spaans-koloniale stijl gebouwd. Bij zo’n accommodatie maak je meteen een tour over de koffieplantage. Ik verbleef op de Hacienda Venecia en ervaarde daar een leuke combinatie van kennis en ontspanning. Je voelt de koffiebonen en ziet hoe ze gezaaid worden, hoe de piepkleine plantjes daaruit verschijnen en opgroeien. Je plukt zelf bonen en ervaart hoe het is om een koffieplukker te zijn. Daarna moeten de goede en slechte bonen van elkaar gescheiden worden en begint het hele verwerkingsproces met het drogen, fermenteren en roosteren. Wat een enorm karwei voor een kopje koffie dat wij dagelijks gedachteloos naar binnen slurpen. Tijdens zo’n tour ontbreekt het proeven van de koffie natuurlijk ook niet. Wil je ook een soortgelijke excursie maken of de koffieroute bezoeken? Bekijk onze bouwsteen naar de koffieroute of ons excursieoverzicht.

   

 

2. Colombiaans eten

Colombianen zijn dol op lekker eten. De Colombiaanse keuken geniet geen internationale bekendheid, maar er zijn tal van leuke en gekke dingen om te proeven. En als je denkt dat je na een paar dagen Colombia een lievelingsgerecht kent, dan wordt hij in een andere plaats weer anders bereidt.

 

De Colombianen beginnen hun dag het liefst met arepas, een soort maispannenkoeken. Heel bijzonder is Changui, een soort soep met eieren en brood en melk. Een heftige combi, maar leuk om een keer te proberen.

 

Per regio zijn er specialiteiten voor de lunch en het diner. Zo heeft iedere regio wel zijn eigen maaltijdsoep. Zo is er de Ajiaco rond Bogotá; een soep met kip, ui, aardappels. Los erbij: stukje van maiskolf, rijst, avocado. Sancocho is ook een typisch Colombiaanse soep; er zijn diverse varianten met vis en met vlees.

 

Bij stevige trek in de regio rond Medellín probeer je Bandeja paisa. Dit is een gerecht met bonen, rijst, een speklapje, gehakt, chorizoworst, saus, avocado en een gebakken ei. Stiekem best lekker. Aan de kust, zoals bij Cartagena worden er veel vis en schaaldieren gegeten. Dit wordt bijna altijd geserveerd met kokosrijst. Probeer zeker ook een keer de ceviche: rauwe stukjes vis in het zuur. Of bestel een garnalencocktail, die in de verste verte niet lijkt op een garnalencocktail uit Nederland. In het binnenland wordt er trouwens veel forel gegeten.

 

Als je van zoetigheid houdt, neem dan zeker een keer een Arequipe als toetje. Misschien ken je dulce de leche? Arequipe is de Colombiaanse variant hiervan. Er zit karamel in. Colombianen zijn sowieso zoetekauwen. In de Colombiaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van panela. Dit zijn blokjes samengeperst suikerriet, die als zoetstof gebruikt worden in tal van drankjes en gerechten. Het meest bijzondere wat we in Colombia proefden waren gefrituurde mieren. Een delicatesse in Barichara.

 

3. Salsa

Cali is de salsahoofdstad van de wereld. In de wijk Obrero ademt alles salsa. De twee beste salsadansscholen zijn hier te vinden. Veel van de beste salsadansers ter wereld trainen er. Maak een excursie door Cali en voel het ritme! Ook op straat kun je zomaar schaars geklede danseressen de meeste ingewikkelde patronen zien dansen. Er zijn ook shows. Het zwoele klimaat rond Cartagena leent zich ook uitstekend voor de opzwepende dans. Ook hier optredens op straat en in clubs.

 

4. Carnaval

Carnaval is het belangrijkste volksfeest van Colombia. De stad Barranquilla is de carnavalshoofdstad van het land. Ieder jaar, eind februari zijn er grootste optochten. Het carnaval hier is door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed en er is zelfs een carnavalsmuseum. Een aanrader om dit zelf te ervaren tijdens een individuele rondreis door Colombia.

      

 

5. Sport

Volkssport nummer 1 is voetbal. Zorg dat je wat weet over voetbal in Nederland en je krijgt de leukste gesprekken met Colombianen. Maar de typische Colombiaanse sport, tejo, is voor ons Nederlanders totaal onbekend.

 

In Bogotá bieden we de mogelijkheid om een middagje echt tussen de locals te verblijven en mee te doen met het spel tejo. De Colombiaanse Chibcha en Muisca Indianen speelden het al eeuwen geleden. Het gaat als volgt: je gooit een metalen schijf over een lengte van 15,5 meter naar het doel. Dat doel is een schuinliggende verhoging met een kleine explosieve lading erin. Hoe dichter je bij de schijf gooit, des te meer punten je krijgt. Als je de schijf raakt en de lading weet te activeren met een enorme knal, krijg je de meeste punten. Degene die als eerste 27 punten behaalt, is de winnaar. Bij dit spel wordt bier gedronken en dan het liefst in grote hoeveelheden. Wil je zelf ook een potje tejo spelen? Wij bieden een leuke excursie aan.

 

6. Buitenlanders overtuigen hoe mooi hun land is

En last but not least: Colombianen zijn heel trots op hun land. Maar ze weten ook dat hun reputatie bij buitenlandse toeristen vaak niet goed is. Wie denkt er niet meteen aan drugs als je Colombia zegt? Daarom waardeert de bevolking het enorm als je op vakantie komt naar Colombia! Je bent van harte welkom.

 

Wil je ook op vakantie naar Colombia? Neem een kijkje bij onze rondreizen Colombia en bouwstenen Colombia en neem contact op met Colombia-specialist Eva. Zij helpt je graag met het samenstellen van jouw vakantie naar Colombia. 

 

Irene,

Van Verre