Het minder toeristische, maar veelzijdige Oost-Canada
Canada-Banff-Fietsen

Het minder toeristische, maar veelzijdige Oost-Canada

Nicole Engeltjes Algemeen 12-1-2021

Zeg je Canada, dan denk je al snel aan het land van de beren, wit besneeuwde bergtoppen en helderblauwe meren. Dat beeld kent iedereen wel, en is o-zo typerend voor West-Canada en de bekende nationale parken zoals Banff en Jasper. Minder bekend is de oostkant van Canada. Misschien wel het ondergeschoven kindje van het land. De natuur is hier anders, maar zeker de moeite waard! Ook hier kun je beren en walvissen spotten, mooie wandelingen maken en genieten van de ongereptheid.  

 

Jaarlijks kiezen slechts 25 tot 30% van de toeristen voor een rondreis Oost-Canada. Dit grote gebied strekt zich uit over de provincies Ontario, Québec en de Atlantische provincies Nova Scotia, New Brunswick en Newfoundland.

 

Het oosten van Canada is zeer veelzijdig. Er zijn bijzondere steden te bezoeken, watervallen, nationale parken, maar ook kleinere provinciale parken met prachtige natuur. Er is water, vééél water! En daardoor zijn er uitzichten op ijsrotsen, kun je walvissen spotten en vanaf ruige kliffen heb je uitzicht op zee. Kortom, het oosten is anders, maar net zo’n bezienswaardig als het westen van Canada. Ontdek je de veelzijdigheid met mij mee?

 

De meest bezienswaardige steden van Oost-Canada

In het oostelijk deel van Canada liggen de grootste en mooiste steden om te bezoeken. Denk aan Toronto met haar mix van wolkenkrabbers en Victoriaanse huizen. Of Québec City, met haar Franse uitstraling van kronkelige straten, goede restaurants en de oude stadsmuur. Het historisch centrum staat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Maar ook de stad Montréal is een bezoek waard. Deze stad laat zien dat oud en nieuw heel goed samen kunnen. Het ene moment sta je voor een indrukwekkende kerk, daarna voor een modern bedrijfspand en vervolgens weer een statig Frans pand. Een kleine greep aan de bijzondere steden die Canada kent.

    

Een greep uit de nationale parken van Oost-Canada

Gros Morne National Park – Newfoundland
Het belangrijkste nationale Park van Newfoundland en UNESCO-werelderfgoed is het Gros Morne National Park. Het landschap van fjorden en bergen, die deels bedekt zijn met bossen, zijn de highlights van het park. De locatie en klimaat zorgen voor een unieke flora en fauna. 

 

Hautes-Gorges-de-la-Riviere-Malbaie National Park - Québec
De bergen zijn niet gigantisch hoog zoals in de Rockies, maar wat een mooi uitzicht is hier te vinden. Hoge rotswanden, groene bergen, steile hellingen en daartussen de slingerende rivier van Malbaie. Maak een boottochtje over het water of verken de omgeving per kajak. Of maak een wandeling door het gebied met weerzinwekkende uitzichten.

 

Cape Breton Highlands National Park – Nova Scotia
In het noordelijkste deel van Nova Scotia bevindt zich een prachtig natuurgebied. Een 300 kilometerlange weg, de Cabot Trail, brengt u langs alle mooie plekjes van heuvelachtige bergen, zandstranden, groene valleien en beboste heuvels.

Waterrijk Oost-Canada

De Niagara Falls is een must bij een bezoek aan provincie Ontario. De watervallen liggen op 1,5 uur rijden van Toronto en daardoor in iedere rondreis toe te voegen. Deze gigantische watervallen zijn vanaf het vaste land, de boot en vanuit de helikopter te bekijken.

 
Blauwe vinvissen en zeehonden worden vaak gespot vanuit het Gaspé-schiereiland van de provincie Québec. In het Forillon National Park zijn tal van steile kliffen vanwaar u de zeedieren kunt spotten.
Bekijk de grote getijde verschillen in de provincie New Brunswick bij de Hopewell Rocks. Rotsformaties steken uit op de rode zandbodem van de Fundy Bay waar u overheen kunt lopen. Wees wel op tijd terug, want voor je het weet, heb je natte voeten! 


Of ga op ijsschotsenjacht in mei/juni in de provincie Newfoundland. Vanuit Trinity kun je het water op, langs de Iceberg Alley heb je de meeste kans om ijsschotsen te zien voorbij schuiven.

  

De provincie Nova Scotia is geheel omgeven door water. Langs de oostkust is een mooie route te volgen langs de kliffen, vuurtorens en kleurrijke vissersplaatsjes. Maar er is onwijs veel te zien en te doen. Ik kan je alleen maar aanrader om zelf Oost-Canada te gaan ontdekken. Pik wat tips van hierboven mee voor uw volgende droomreis. Heb je nog meer vragen of tips? Neem contact met mij op. Ik help u graag uw vakantie naar Canada samenstellen.

 

Nicole,

Van Verre