Beren spotten in Canada
Canada-Vancouver-Island-Knight-Inlet-Lodge-Irene

Beren spotten in Canada

Irene Dijkstra Algemeen 11-1-2021

Ik schiet naar voren in mijn stoel, omdat we zo abrupt remmen. Vlak voor me steekt een moederbeer met drie jonkies de weg over. Het gaat zo snel dat ik niet eens tijd heb om mijn camera te pakken. Langs de kant van de weg sukkelt de familie langzaam verder. Wauw, ik heb mijn eerste beren in Canada gezien; wat een ervaring! Zowel in West-Canada als in Oost-Canada zijn beren in het wild te zien.

 

Zwarte beren

Een verwarrende naam voor de meest voorkomende beer op het Amerikaanse continent. Een zwarte beer kan zwart, maar ook bruin zijn. Het mogen dan wel relatief kleine beren zijn, een volwassen mannetje kan toch nog 275 kilo wegen en bijna twee meter groot worden. De zwarte beer eet zowel planten en bessen en vruchten als insecten, vis en kleine zoogdieren. Als je het wel heel spannend, maar toch een beetje eng vindt om oog in oog te komen staan met een beer in het wild, koop dan een “berenbel”. Knoop deze aan je tas als je gaat wandelen en de dieren schrikken niet van je, maar horen je aankomen. Zingen tijdens het wandelen is trouwens een gratis alternatief hiervoor!

 

Een leuke manier om zwarte beren te zien, is om een boottocht te maken in de omgeving van Wells Gray. Bij een waterval en over een gletsjermeer vaar je richting de Blue River. De boot mindert vaart en waagt zich dicht langs de kant. Grote kans om een beer rond te zien scharrelen op zoek naar een lekker maaltje.

Grizzlybeer

Ze zien er zo schattig uit met hun pluizige bruine vacht: de grizzlyberen. Maar het is een echt roofdier met enorme klauwen en tanden die een prooi in no-time kunnen verslinden. Zouden de Chinezen die uitstappen uit de auto achter ons om een foto van zichzelf mét de beer te nemen zich dat ook realiseren? Ik schrok me dood, maar gelukkig liep het goed af.

 

Ik zag grizzlyberen in Banff en Jasper. Een grizzlybeer kan wel drie meter groot worden en meer dan 500 kilo wegen.  In totaal leven er meer dan 25.000 grizzlyberen in Canada. Dus staat het zien van een bruine beer in het wild op je bucketlist, dan is Canada je ideale reisbestemming! Ga wel in het voorjaar, de zomer of de herfst. In de winter houden deze dieren een winterslaap in een hol in de grond.

    

Beren vissen op zalm

Het leukste is om aan het einde van de zomer of het begin van de herfst naar een afgelegen lodge aan het water te gaan. Hier heb je de grootste kans om een grizzlybeer te zien die op jacht is naar zalm. De beer gaat bij een stroomversnelling in de rivier staan en vangt met zijn poot of met zijn bek een zalm die tegen de stroom in probeert te zwemmen. Soms zie je de zalmen zelfs uit het water omhoog springen. De vissen hebben maar één doel voor ogen: ze willen terug naar de plek waar ze geboren zijn. Daar willen ze nu zelf eitjes leggen om voor nageslacht te zorgen. De ideale plek voor beren om een lekker maaltje bij elkaar te krijgen.

 

Een goede plek om dit onvergetelijke schouwspel te zien, is bijvoorbeeld bij Ucluelet of in de omgeving van Campbell River.

  

Lodges

Grote kans om in de meest bekende nationale parken zowel een zwarte beer als een grizzlybeer te zien. Gewoon onderweg vanuit de auto of camper of tijdens een wandeling. Als dieren honger hebben, komen ze vaak vanuit de bergen naar dorpen in het dal. Ze ruiken voedsel en afval en gaan op zoek naar iets te eten. Ik zag bijvoorbeeld bij Whistler vanuit de kabelbaan een beer op weg naar het dorp. Diezelfde avond werd ik tijdens een wandeling gewaarschuwd door een local dat er bij de vuilnisbakken beren waren.

 

Wil je een uitgebreidere ervaring om beren te spotten? Boek dan een verblijf van enkele dagen in een afgelegen lodge waar de nadruk ligt op het spotten van beren. Samen met een gids trek je er op uit. Ik verbleef in de Knight Inlet Lodge. Alleen de reis er naar toe is al spectaculair! Laag over het water en de bomen met een watervliegtuig en dan landen op het water in een fjord. Midden in het regenwoud, in de uitgestrekte wildernis ligt een houten lodge. Per boot en te voet verken ik samen met een gids de omgeving. Behalve beren zie ik herten, otters, vogels en vissen.

 

Het leukst vind ik de excursies naar een observatieplatform. Twee tot drie uur zit je hoog boven de grond met goed uitzicht op de rivier en het land. Stil zijn en geduldig wachten… Ik zie stoeiende grizzlyberen in het water. Een hongerige beer vangt een vis en verschalkt deze meteen. Een jonge beer is nog niet zo handig met vissen en laat de vissen keer op keer ontsnappen. Wat een schouwspel.

    

Maar ik hoef niet eens op excursie. Tijdens het avondeten wandelt een zwarte beer vrolijk langs de ramen van de eetzaal. Misschien aangetrokken door de geuren van onze maaltijd? Ik heb in ieder geval weer een paar mooie foto’s!

 

Op de laatste dag van mijn vakantie in Canada zie ik vanuit een bootje opeens twee kleine koppies omhoog komen uit het hoge gras. Het zijn twee jonge grizzlyberen. Ze kijken nieuwsgierig naar mij en ik naar hen. Dan komt moederbeer eraan. De cubs moeten volgen. Mama gaat het water in en geeft haar kinderen zwemles. Als één van hen niet wil, pakt moederbeer het kleintje liefdevol, maar dwingend in haar nek en gaat het toch het water in. Een herinnering om nooit te vergeten.

 

Zin gekregen om naar het leefgebied van de zwarte beer en grizzlybeer af te reizen? Kijk op onze website bij de bouwsteen voor de Knight Inlet Lodge of de voorbeelden van onze rondreizen door Canada, of neem contact met ons op.

 

Irene,

Van Verre